zbylon Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Witam W niedzielę będę warzył piwko wg lekko zmodyfikowanego przepisu na Witbier autorstwa Dori. Mam kilka pytań: 1. O co chodzi z tym kleikowaniem ?? 6l wody plus 5 litrów to daje 11 litrów a zacieru powinno być ponad 20 litrów. Kiedy dodajemy resztę ?? 2. Czy płatki powinienem wcześniej jakoś rozdrobnić ?? 3. Skoro mamy trochę słodu pszenicznego to może warto zrobić przerwę ferulikową ?? 4. 2 tygodnie fermentacji cichej ?? NO WAY !! dori edit - wątek przeniesiono z działu Wsparcie Piwowarskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Ad 1. Jeśli chodzi o kleikowanie odsyłam do Wiki http://www.wiki.piwo.org/index.php/Nies%C5%82odowane_ziarna_zb%C3%B3%C5%BC Resztę wody dodajesz razem ze słodem Ad 2. Nie Ad 3. Nie. Próbowałam, kiedyś, ale "goździki" w tym stylu nie są pożądane Ad 4. Jakich drożdży masz zamiar użyć? Jeśli Wyeast 3944 to upewnij się kilka razy, że fermentacja się zakończyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Co do w/w przepisu, to właśnie jutro go zamierzam warzyć i przy okazji informuję dyskretnie, że zestaw wedle tej receptury będzie dostępny w HB od połowy tygodnia. Oczywiście za zgodą autorki Dzięki Dori Zbylon: niestety ja również Dori pytałem o kleikowanie, a jest to w Wiki rzeczywiście od dobrej chwili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 W linku który podałaś stoi napisane: "Stosując płatki zbożowe błyskawiczne można pominąć ich osobne kleikowanie i dodać razem ze słodem." No i zastanawiam się teraz czy tak zrobić czy nie. Co do drożdży to użyję Wyeast 3944. Może po prostu przetrzymam dłużej na burzliwej. Ogólnie to mam opory przed przelewaniem piwka do fermentora. Fermentor stosuję głównie do rozlewu. Przeważnie przelewam rano i dodaję ekstrakt słodowy do refermentacji. Jak osad opadnie - rozlew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 W linku który podałaś stoi napisane:"Stosując płatki zbożowe błyskawiczne można pominąć ich osobne kleikowanie i dodać razem ze słodem." No i zastanawiam się teraz czy tak zrobić czy nie. Kleikowanie przy płatkach błyskawicznych możesz pominąć. Ja czasami nawet te kleikuję, ale chyba nie ma to sensu. Pamiętaj o próbie jodowej Co do drożdży to użyję Wyeast 3944. Może po prostu przetrzymam dłużej na burzliwej. Oczywiście możesz tak zrobić. Szczep ten ma to do siebie, że drożdże bardzo szybko startują, a później staja się bardzo leniwe, dlatego pisałam, żebyś przed rozlewem upewnił się, że fermentacja na pewno się zakończyła. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Jak myślisz Dori, czym domowym sposobem zastąpić curacao ? Będę miał dopiero w nowym tygodniu. A gdyby tak wysuszyć w piekarniku (lub suszarce do owoców), klasyczne z pomarańczy? Próbowałaś smakowo to prawdziwe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Dzięki wielkie. Gdzieś tam jeszcze wyczytałem, że można użyć innych skórek zamiast curacao. No ja zrobiłem zakupy na dwa Witbiery i do drugiego mam zamiar użyć skórek z Bomi Robiłaś już ?? Duża różnica ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Elroy mnie wyprzedził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 W linku który podałaś stoi napisane:"Stosując płatki zbożowe błyskawiczne można pominąć ich osobne kleikowanie i dodać razem ze słodem." No i zastanawiam się teraz czy tak zrobić czy nie. Stosuję prawie zawsze płatki blyskawiczne bez kleikowania ze Szczytna i nigdy nie miałem problemów ze scukrzeniem. Dostępne w Kauflandzie, każdy rodzaj włącznie z gryczanymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Co do "skórek" to Coder ma większe doświadczenie Można ponoć używać skórek z różnych cytrusów.Ja używałam świeżo startej skórki z pomarańczy i z mandarynek, niestety chyba za mało jej dałam, bo jest ledwo wyczuwalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 A widzicie - słówko "błyskawiczne" jakoś mi za każdym razem umykało. Płatki pszenne mam błyskawiczne, jednak owsiane nie. Opcje w tej sytuacji są dwie. Dokupić owsiane błyskawiczne lub druga, której nie znam Pomożecie ?? Wiem, że już późno a ja głowę zawracam, ale może jednak ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 A widzicie - słówko "błyskawiczne" jakoś mi za każdym razem umykało. Płatki pszenne mam błyskawiczne, jednak owsiane nie. Opcje w tej sytuacji są dwie. Dokupić owsiane błyskawiczne lub druga, której nie znam Pomożecie ?? Wiem, że już późno a ja głowę zawracam, ale może jednak ?? Skleikować tylko owsiane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 (edytowane) Więc zrobię tak - 0,4kg owsianych w 2l wody skleikuję razem z 200g mąki i to dodam do słodów. Dobrze myślę ?? Edytowane 27 Listopada 2009 przez zbylon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Więc zrobię tak - 04kg owsianych w 2l wody skleikuję razem z 200g mąki i to dodam do słodów. Dobrze myślę ?? Dobrze Gdyby kleik był za gęsty dodaj trochę więcej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Dzięki wielkie Dori Nie ma to jednak jak wsparcie fachowców Pozdrawiam serdecznie i idę spać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Wybaczcie że się wtrącę. Ja chyba cały czas nie rozumiem o co chodzi z tymi płatkami. Wczoraj postawiłem na burzliwą milk stouta. Do gorącej wody wrzuciłem około 200g płatków owsianych błyskawicznych i ok. 200g płatków jęczmiennych błyskawicznych. Gotowałem az powstała taka biała bryja. Wody było około 1,5l. Troszkę odparowało. Całosc warzyłem dosyć długo. Chyba z 45min. Czy dobrze zrobiłem? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 super, teraz taką breję dodajesz do zacieru i normalnie zacierasz w odpowiednich temp. Polecam razem z płatkami lub innym surowcem niesłodowanym dodac 10-20% słodu w stosunku do surowca niesłodowanego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Wybaczcie że się wtrącę. Ja chyba cały czas nie rozumiem o co chodzi z tymi płatkami. Wczoraj postawiłem na burzliwą milk stouta. Do gorącej wody wrzuciłem około 200g płatków owsianych błyskawicznych i ok. 200g płatków jęczmiennych błyskawicznych. Gotowałem az powstała taka biała bryja. Wody było około 1,5l. Troszkę odparowało. Całosc warzyłem dosyć długo. Chyba z 45min. Czy dobrze zrobiłem? Pozdrawiam Moment, płatków błyskawicznych nie kleikuje się, kleikuje się tylko płatki zwykłe (nie błyskawiczne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 W zasadzie żadnych płatków nie trzeba kleikować - one przechodzą przez gorące walcowanie, które teoretycznie je kleikuje. Ale raz zrobiłem witbiera bez kleikowania i wyszedł paskudny, więcz chyba bedę zawsze kleikował; albo dekoktował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Łoooo matkooo! Proszę wytłumaczcie mi jak mam się za te płatki zabrać.Czy to co zrobiłem w przypadku mojego milk stouta to dobre rozwiązanie? Czytam o tym kleikowaiu i nic z tego nie wiem... Jedno jest pewne . W tyym roku witbier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Łoooo matkooo! Proszę wytłumaczcie mi jak mam się za te płatki zabrać.Czy to co zrobiłem w przypadku mojego milk stouta to dobre rozwiązanie? Czytam o tym kleikowaiu i nic z tego nie wiem... Jedno jest pewne . W tyym roku witbier. Daleko nie trzeba szukać http://www.wiki.piwo.org/index.php/Surowce_nies%C5%82odowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Za chwileczkę mój Witbier zacznie się chłodzić. Niestety wczoraj brakło mi gazu w butli i po wysładzaniu zakończyłem pracę. Dziś więc gotowanie. Trzeba przyznać, że mój filtrator oplotowy ledwo dawał radę... A i zmodyfikowałem dodatki, zamiast curacao dałem w dwóch porcjach 20g skórek pomarańczowych kandyzowanych i 20g świeżo obranych. Zobaczymy jaki to efekt przyniesie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 10 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Mam problem. Drożdże do piwka zapodałem w poniedziałek rano. Fermentacja zaczęła się w środę w nocy. Do dzisiaj jednak mam pianę. Czy to nie trwa zbyt długo ?? Zapach piwa na razie bardzo ładny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Mam problem. Drożdże do piwka zapodałem w poniedziałek rano. Fermentacja zaczęła się w środę w nocy. Do dzisiaj jednak mam pianę. Czy to nie trwa zbyt długo ?? Zapach piwa na razie bardzo ładny. Spokojnie, jeśli to płynne 3944 to one tak mają, fermentacja burzliwa trwa czasami i dwa tygodnie. Ostatnio chyba Grzesi0 pisał, że piana na Brewferm Blanche też trzymała się długo, tym razem jednak okazało się, że fermentacja już się zakończyła. Sprawdź ekstrakt będziesz wszystko wiedział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 10 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 No tak właśnie myślałem, ale chciałem się upewnić Chyba nici ze świątecznego testowania piwka No ale może na sylwestra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się