Stasiek Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 (edytowane) Kiedy powinno się do brzeczki dodawać ekstrakt słodowy? Do portera dałem na ostatnie 15 minut gotowania, ale zastanawiam się czy to nie było za krótko? Czy nie powinien on być gotowany z chmielem całą godzinę? Edytowane 29 Listopada 2009 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Kiedy powinno się do brzeczki dodawać ekstrakt słodowy?Do portera dałem na ostatnie 15 minut gotowania, ale zastanawiam się czy to nie było za krótko? Czy nie powinien on być gotowany z chmielem całą godzinę? a jak robisz piwo z puszki nachmielonego + puszki nienachmielonego to ile gotujesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 29 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 a jak robisz piwo z puszki nachmielonego + puszki nienachmielonego to ile gotujesz ? Trudne pytania zadajesz. Nie to, żebym nie robił w ten sposób piw, ale nie znalazłem w starych notatkach takiego parametru jak czas gotowania. Zgaduję że odpowiedź brzmi: kilka(naście) minut. Przejrzałem trochę receptur z dodatkiem ekstraktu... Faktycznie wszystkie w których był podany czas dodania mówiły o 10-20 minut gotowania. Ale i tak mam wątpliwość... No bo co to jest ekstrakt? To zagęszczona brzeczka. A brzeczkę się w jakimś celu gotuje przynajmniej godzinę z chmielem? A może już wszystko co w nim było niepożądanego już zostało z niego usunięte na etapie produkcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Gotowanie w tym przypadku moim zdaniem na za zadanie wyłącznie sterylizację brzeczki, czyli ekstrakt można dodac spokojnie na 10 min przed końcem gotowania brzeczki. Dlaczego 10 min? Bo tyle zaleca się przy gotowaniu brzeczki na starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Gotowanie w tym przypadku moim zdaniem na za zadanie wyłącznie sterylizację brzeczki, czyli ekstrakt można dodac spokojnie na 10 min przed końcem gotowania brzeczki. Dlaczego 10 min? Bo tyle zaleca się przy gotowaniu brzeczki na starter. A czy pasteryzacja ekstraktów nie powoduje tego, że już nie trzeba ich gotować ? Brzeczki na starter z suchego ekstraktu myślę, że nikt nie gotuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Brzeczki na starter z suchego ekstraktu myślę, że nikt nie gotuje 15 minut gotowania to minimum, a i to pod warunkiem szybkiego wykorzystania startera!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Brzeczki na starter z suchego ekstraktu myślę' date=' że nikt nie gotuje [/quote'] 15 minut gotowania to minimum, a i to pod warunkiem szybkiego wykorzystania startera!! No to klops, bo nawet bym na to nie wpadł. Starter zawsze robię per konkretna warka, nie przechowuję ich. Ale po co Coder gotować starter na bazie suchego ekstraktu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Gotowanie w tym przypadku moim zdaniem na za zadanie wyłącznie sterylizację brzeczki, czyli ekstrakt można dodac spokojnie na 10 min przed końcem gotowania brzeczki. Dlaczego 10 min? Bo tyle zaleca się przy gotowaniu brzeczki na starter. Może nie do końca chodzi tylko o sterylizację ale chyba dużego błędu nie ma. Różnicy nie wyczujemy. A czy pasteryzacja ekstraktów nie powoduje tego, że już nie trzeba ich gotować ? Brzeczki na starter z suchego ekstraktu myślę, że nikt nie gotuje Może nie znam tajników technologicznych produkcji ekstraktów ale wydaje mi się, że gotowanie jest niezbędne. A to z tego powodu, że: 1. Pasteryzacja, pasteryzacją (choć nieidealna w "sterylizacji") a my i tak dodamy coś od siebie 2. Podczas gotowania wytrącimy osady gorące; Jest coś jeszcze ale to mniej ważne. Staśkowi nie chodziło jak sądzę o efektywność "sterylizacji" lecz o nieco subtelniejsze aspekty czasu gotowania dodanego ekstraktu z chmielem. Chyba go znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 No to klops, bo nawet bym na to nie wpadł. Starter zawsze robię per konkretna warka, nie przechowuję ich. Ale po co Coder gotować starter na bazie suchego ekstraktu ? Na odwrocie Propagatora w instrukcji stoi jak byk: starter, dodać suchy ekstrakt do wody i gotować 10 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Gotowanie w tym przypadku moim zdaniem na za zadanie wyłącznie sterylizację brzeczki' date=' czyli ekstrakt można dodac spokojnie na 10 min przed końcem gotowania brzeczki. Dlaczego 10 min? Bo tyle zaleca się przy gotowaniu brzeczki na starter.[/quote']A czy pasteryzacja ekstraktów nie powoduje tego, że już nie trzeba ich gotować ? Brzeczki na starter z suchego ekstraktu myślę, że nikt nie gotuje Jakieś 10 godzin temu gotowałem. Dlaczego? Bo tak jest w instrukcji z BA. A instrukcji z BA trzeba przestrzegać, bo inaczej Kopyr będzie krzyczał!! Poza tym jakoś to dla mnie zupełnie naturalne było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 29 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Staśkowi nie chodziło jak sądzę o efektywność "sterylizacji" lecz o nieco subtelniejsze aspekty czasu gotowania dodanego ekstraktu z chmielem.Chyba go znam Oj, to prawda - znasz mnie. To jest dokładnie to co mi chodziło po głowie. Tzn. czy ekstrakt + woda = brzeczka -> gotujemy 1h razem z chmielem. Czy też może ekstrakt jest już na tyle przetworzony na etapie produkcji, że nie ma takiej potrzeby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Ale po co Coder gotować starter na bazie suchego ekstraktu ? Załóżmy, że ekstrakt jest sterylny, ale nie jest sterylna woda, naczynie i to co wpadnie z powietrza. Ale i tak najbardziej bym się bał samego ekstraktu - na słodzie, brzeczce, ekstrakcie pasożytują właśnie najniebezpieczniejsze dla nas bakterie i drożdże, bo mają własnie to jedzenie którego im trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Nie do końca jestem pewien tajników produkcji wkstraktu, ale chyba zaciera się słód, filtruje i potem próżniowo odparowuje wodę - bez gotowania, więc gotowanie byłoby wskazane, ze względu na DMS itp. Ale nie jest to wielki problem, bo ekstrakt stanowi tylko niewielką część warki, więc i DMS z definicji będzie mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 (edytowane) . Edytowane 21 Października 2012 przez AG1929 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się