pawelmaslo Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 (edytowane) Zapraszam wszystkich piwowarów domowych do wzięcia udziału w pierwszej edycji Jurajskiego Konkursu Piw Domowych. Konkurs odbędzie się 16.04.2016r. w Zawierciu. Konkurs przeprowadzony zostanie w sześciu kategoriach: • Berlińskie Pszeniczne / Berliner Weisse [7,1° – 8,0° Blg] • 100% Brett Saison [12,0° - 16,0° Blg] • Klon piwa „Orval” [13,6° Blg] • Wild American India Pale Ale [13,8° – 18,2° Blg] • Porter Bałtycki [18,0° - 22,0° Blg] • Amerykańskie Wino Pszeniczne / American Wheatwine [19,0° - 28,0° Blg] Regulamin, opisy stylów oraz kategorie na edycje 2016-2019 znajdują się w załączniku. Przy okazji chciałem zaznaczyć, że już teraz ogłaszam kategorie na kolejne lata. Większość z nich to piwa kwaśne i mocne, które w celu poprawnego uwarzenia wymagają odpowiednio długiego przygotowania. Opisy kategorii dla przyszłych edycji będą się sukcesywnie ukazywały w tym temacie. Kategorie na kolejne lata przedstawiają się następująco: 2017: • Owocowe, kwaśne piwo / Fruit Sour Beer [balling w zależności od wybranego stylu] • Lichtenhainer [8,0° - 10,0° Blg] • Lambik / Unblended Lambic [10,0° - 13,3° Blg] • Dziki Tripel / Wild Belgian Tripel [18,2° - 20,4° Blg] • American Russian Imperial Stout [18,2° - 27,0° Blg] • Klon piwa „Schneider Aventinus Weizen Eisbock” / „Schneider Aventinus Weizen Eisbock” Clone [25,5° Blg] 2018: • Amerykańskie kwaśne piwo mieszanej fermentacji / Mixed Fermentation American Sour Beer [balling w zależności od wybranego stylu] • Guezue [10,0° - 13,3° Blg] • Oud Bruin [10,0° - 18,0° Blg] • Klon piwa „Rodenbach Alexander” / „Rodenbach Alexander” Clone [12,3° Blg] • Imperial India Brown Lager [16,0° - 20,5° Blg] • Dzikie, belgijskie, mocne, złote ale / Wild Belgian Golden Strong Ale [17,1° - 22,7° Blg] • Piwo Jopejskie (Jopenbier) [45,0° - 55,0° Blg] 2019: • Amerykańskie kwaśne piwo mieszanej fermentacji / Mixed Fermentation American Sour Beer [balling w zależności od wybranego stylu] • Lambik malinowy / Framboise [10,0° - 13,3° Blg] • Lambik wiśniowy / Kriek [10,0° - 13,3° Blg] • Lambik winogronowy / Druivenlambik [10,0° - 13,3° Blg] • Flanders Red Ale [11,9° - 14° Blg] • Żytni Koźlak Lodowy / Roggen Eisbock [18,5° - 28° Blg] • Klon piwa „DeuS Brut des Flandres „ / „DeuS Brut des Flandres” Clone [20,5° - 23° Blg] Po okresie wakacyjnym postaram się uruchomić stronę na Facebook-u, gdzie równolegle z tym tematem będę zamieszczał wszystkie niezbędne informacje i aktualności (sponsorzy, nagrody, ewentualne zmiany w konkursie, dodatkowe kategorie). Chętnie odpowiem na wszelkie pytania. Kategorie konkursowe jurajskiego KPD.pdf Opis kategorii konkursowych I Jurajskiego Konkursu Piw Domowych 2016 wersja 2.pdf REGULAMIN I JURAJSKIEGO KONKURSU PIW DOMOWYCH.pdf Edytowane 21 Marca 2016 przez pawelmaslo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Dazhdbog Opublikowano 23 Lipca 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 https://youtu.be/hzTcGsSkkeI Mrzon, cml, bart3q i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Czemu porter bałtycki ma tak niskie OG? Nie powinno być 18-22? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Czemu porter bałtycki ma tak niskie OG? Nie powinno być 18-22? Przypuszczam, że kierowali się BJCP, gdzie OG: 1.060 - 1.090 czyli właśnie ok 15-22. Może zrobić oddzielną kategorię: porter bałtycki light? Z przedziałem np 15-19blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Da się ogłosić kategorie z należytym wyprzedzeniem? Da się FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelmaslo Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Czemu porter bałtycki ma tak niskie OG? Nie powinno być 18-22? Powinno być 18-22. Jak robiłem opis to zastanawiałem się jaką dolną granicę dać. Początkowo miało być 15, ale potem zdecydowałem się na tradycyjną 18. Zapomniałem jednak zmienić cyferek. Za kilka dni, jak więcej błędów, albo ominięć wypłynie, to zmienię regulamin i opis. Dziękuję za uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelmaslo Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 (edytowane) Mała errata do piw 100% Brettanomyces. Użycie osadu z piwa 100% Brett do fermentacji wyrobu domowego jest również dopuszczalne. W takim wypadku proszę wskazać z jakiego piwa pochodzą drożdże, a jeżeli to możliwe (po konsultacji z browarem) to jaki to dokładnie szczep/szczepy. Za uwagę dziękuję Kantorowi. Zmiana w regulaminie i opisie za kilka dni zostanie ogłoszona. Edytowane 24 Lipca 2015 przez pawelmaslo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Termin zbliża się wielkimi krokami, kiedy można spodziewać się formularza zgłoszeniowego i adresu do wysyłki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Adres do wysyłki masz na 2 stronie Regulaminu, formularz na 19 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 (edytowane) Data z tematu nie pokrywa się z tą z pierwszego posta EDIT: No i poprawione Edytowane 29 Marca 2016 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Adres do wysyłki masz na 2 stronie Regulaminu, formularz na 19 Podziękował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Czy tylko butelki 0.5 l wchodzą w grę czy można przesłać ekwiwalent w 0.3? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bromaniack Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Czy tylko butelki 0.5 l wchodzą w grę czy można przesłać ekwiwalent w 0.3? Przyłączam się do pytania z racji tego że piwa mam w butelkach 0,33l ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zwłaszcza, że Orval jest sprzedawany w butelkach 0,33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Dzisiaj Paweł odpisał mi na maila ze mozna wysłać 5x 0.33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelmaslo Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Wszystkie piwa zgłoszone do konkursu zostały zakodowane. Finałowe rozstrzygnięcie odbędzie się we wszystkich ogłoszonych kategoriach. Liczba zgłoszonych piw w danej kategorii wygląda następująco: 1) Berliner Weisse - 7 zgłoszeń 2) 100% Brett Saison - 11 zgłoszeń 3) Klon piwa "Orval" - 4 zgłoszenia 4) Wild IPA - 9 zgłoszeń 5) Porter Bałtycki - 18 zgłoszeń (w tej kategorii zostaną przeprowadzone eliminacje wstępne w celu wyłonienia 8-10 piw finałowych) 6) American Wheat Wine - 7 zgłoszeń Czekamy jeszcze na jedną, opóźnioną przesyłkę. Wszyscy uczestnicy zostaną w ciągu dwóch dni powiadomieni drogą mailową o przyjęciu zgłoszenia do konkursu. Zgłaszający piwa w kategorii Porter Bałtycki, których piwa odpadną w eliminacjach, zostaną powiadomieni o tym fakcie poprzez przesłanie arkuszu eliminacyjnego na skrzynkę e-mail, w dniu 15.04.2016 zaraz po eliminacjach. Lista finałowa zostanie opublikowana drogą internetową po zakończeniu konkursu, w godzinach wieczornych. Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez Łukasz Poprawiona data Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłaszający piwa w kategorii Porter Bałtycki, których piwa odpadną w eliminacjach, zostaną powiadomieni o tym fakcie poprzez przesłanie arkuszu eliminacyjnego na skrzynkę e-mail, w dniu 29.04.2016 około godziny 23.00. Lista finałowa zostanie opublikowana drogą internetową po zakończeniu konkursu, w godzinach wieczornych. Nie za bardzo rozumiem, konkurs odbędzie się 16.04.2016, wyniki zakładam ogłoszone będą zaraz po konkursie, to o co chodzi z ta datą 29.04? Przecież 16 czy 17.04 wszystko będzie jasne.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelmaslo Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłaszający piwa w kategorii Porter Bałtycki, których piwa odpadną w eliminacjach, zostaną powiadomieni o tym fakcie poprzez przesłanie arkuszu eliminacyjnego na skrzynkę e-mail, w dniu 29.04.2016 około godziny 23.00. Lista finałowa zostanie opublikowana drogą internetową po zakończeniu konkursu, w godzinach wieczornych. Nie za bardzo rozumiem, konkurs odbędzie się 16.04.2016, wyniki zakładam ogłoszone będą zaraz po konkursie, to o co chodzi z ta datą 29.04? Przecież 16 czy 17.04 wszystko będzie jasne.... Pomyłka, źle spojrzałem w kalendarz. Arkusze eliminacyjne oczywiście zostaną przesłane 15.04, zaraz po eliminacjach. Przepraszam za błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelmaslo Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Potwierdzenia przyjęcia piw konkursowych zostały wysłane do każdego z uczestników. Proszę o sprawdzenie skrzynki e-mail. W razie braku potwierdzenia proszę o napisanie wiadomości e-mail na adres pawelmaslo@gmail.com z podaniem imienia, nazwiska oraz kategorii piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelmaslo Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Wyniki I JKPD: Berliner Weisse : 1. Michał Kordek 2. Filip Mazur 3. Piotr Brzeziński 4. Bartłomiej Pawlik 5. Leszek Jasiński 6. Mariusz Bystryk 7. Piotr Czarny 8. Jan Gadomski 100% Brett Saison: 1. Piotr Brzeziński 2. Piotr Czarny 3. Andrzej Miler 4. Łukasz Rymkiewicz 5. Leszek Jasińki 6. Piotr Terka i Piotr Marczyk 7. Szymon Kierszniowski 8. Jacek Stachowski 9. Łukasz Kantor 10. Szymon Synak 11. Radosław Saniewski Klon piwa „Orval”: 1. Piotr Brzeziński 2. Tomasz Podeszwa, Jakub Krupa 3. Mariusz Bystryk 4. Jacek Stachowski Wild IPA: 1. Marcin Jędrzejewski - po konsultacji z PSPD uznałem, że piwo pomimo braku opłaty w dniu konkursu przechodzi. Nie powinienem swoim błędem i niedopatrzeniem obciążać żadnego z uczestników. Na przyszłość zostaną wprowadzone zmiany, które zapobiegną takim przypadkom. Jeszcze raz przepraszam za problem. 2. Michał Kordek 3. Jan Gadomski 4. Filip Mazur 5. Andrzej Wójciak 6. Jacek Stachowski 7. Szymon Kierszniowki 8. Andrzej Miler 9. Leszek Jasiński 10. Szymon Synak Porter Bałtycki: 1. Dariusz Dul 2. Andrzej Miler 3. Marcin Ożóg 4. Michał Jakuszewski 5. Jan Gadomski 6. Michał Stefaniak 7. Janusz Svach 8. Kamil Pasierbik Amercian Wheatwine: 1. Michał Walek 2. Marcin Heliński 3. Leszek Jasiński 4. Mariusz Bystryk 5. Łukasz Śledziński 6. Bartosz Łagiewka 7. Janusz Svach Najwyżej ocenione piwo – ex aequo Berliner Weisse Michała Kordka oraz Porter Bałtycki Dariusza Dula Wszystkim uczestnikom gratuluję oraz dziękuję za wzięcie udziału w konkursie. Z osobami z podium skontaktuję się w przyszłym tygodniu odnośnie przekazania bonów na zakupy w sklepie Browamator z tytułu wygranej. W razie pytań proszę o kontakt. Niestety nie udzielam informacji odnośnie punktacji oraz oceny piwa, gdyż wszystkie metryczki zostały przekazane sędziom w celu sporządzenia arkuszy zbiorczych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahtanum Ahtanowicz Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Dzięki za szybkie wyniki i arcyciekawe kategorie. Także gratulacje dla pozostałych laueratów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Gratulacje dla laureatów, podziękowania dla organizatorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszka Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Moim zdaniem wspaniale przeprowadzona organizacja. Szkoda ze nie mogłem (mimo że tak blisko) być na ogłoszeniu wyników. Gratulacje dla wszystkich laureatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Z wyników zadowolony, ale jednak pod względem organizacyjnym z chęcią bym kilka zmian zaproponował, bo jednak szkoda że konkurs z tak ciekawymi kategoriami i to ogłoszonymi dość wcześnie nie miał większej liczby uczestników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Z wyników zadowolony, ale jednak pod względem organizacyjnym z chęcią bym kilka zmian zaproponował, bo jednak szkoda że konkurs z tak ciekawymi kategoriami i to ogłoszonymi dość wcześnie nie miał większej liczby uczestników. Zgadzam się Zabrakło większej aktywności w celu promocji konkursu. Natomiast jeżeli chodzi o komunikację z uczestnikami, ogłoszenie wyników etc. wszystko było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się