Skocz do zawartości

2016.04.16 I Jurajski Konkurs Piw Domowych


pawelmaslo

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszam wszystkich piwowarów domowych do wzięcia udziału w pierwszej edycji Jurajskiego Konkursu Piw Domowych.

 

Konkurs odbędzie się 16.04.2016r. w Zawierciu.

 
Konkurs przeprowadzony zostanie w sześciu kategoriach: 
•  Berlińskie Pszeniczne / Berliner Weisse [7,1° – 8,0° Blg]  
•  100% Brett Saison [12,0° - 16,0° Blg] 
•  Klon piwa „Orval” [13,6° Blg] 
•  Wild American India Pale Ale [13,8° – 18,2° Blg] 
•  Porter Bałtycki [18,0° - 22,0° Blg] 
•  Amerykańskie Wino Pszeniczne / American Wheatwine [19,0° - 28,0° Blg] 
 
Regulamin, opisy stylów oraz kategorie na edycje 2016-2019 znajdują się w załączniku.
 
Przy okazji chciałem zaznaczyć, że już teraz ogłaszam kategorie na kolejne lata. Większość z nich to piwa kwaśne i mocne, które w celu poprawnego uwarzenia wymagają odpowiednio długiego przygotowania. Opisy kategorii dla przyszłych edycji będą się sukcesywnie ukazywały w tym temacie.
 
Kategorie na kolejne lata przedstawiają się następująco:
 
2017: 
•  Owocowe, kwaśne piwo / Fruit Sour Beer [balling w zależności od wybranego stylu] 
•  Lichtenhainer [8,0° - 10,0° Blg] 
•  Lambik / Unblended Lambic [10,0° - 13,3° Blg] 
•  Dziki Tripel / Wild Belgian Tripel [18,2° - 20,4° Blg] 
•  American Russian Imperial Stout [18,2° - 27,0° Blg] 
•  Klon piwa „Schneider Aventinus Weizen Eisbock” / „Schneider Aventinus Weizen Eisbock”  
Clone [25,5° Blg] 
 
2018: 
•  Amerykańskie kwaśne piwo mieszanej fermentacji / Mixed Fermentation American Sour Beer  
[balling w zależności od wybranego stylu] 
•  Guezue [10,0° - 13,3° Blg] 
•  Oud Bruin [10,0° - 18,0° Blg] 
•  Klon piwa „Rodenbach Alexander” / „Rodenbach Alexander” Clone [12,3° Blg] 
•  Imperial India Brown Lager [16,0° - 20,5° Blg] 
•  Dzikie, belgijskie, mocne, złote ale / Wild Belgian Golden Strong Ale [17,1° - 22,7° Blg] 
•  Piwo Jopejskie (Jopenbier) [45,0° - 55,0° Blg] 
 
2019: 
•  Amerykańskie kwaśne piwo mieszanej fermentacji / Mixed Fermentation American Sour Beer  
[balling w zależności od wybranego stylu] 
•  Lambik malinowy / Framboise [10,0° - 13,3° Blg] 
•  Lambik wiśniowy / Kriek [10,0° - 13,3° Blg] 
•  Lambik winogronowy / Druivenlambik [10,0° - 13,3° Blg] 
•  Flanders Red Ale [11,9° - 14° Blg] 
•  Żytni Koźlak Lodowy / Roggen Eisbock [18,5° - 28° Blg] 
•  Klon piwa „DeuS Brut des Flandres „ / „DeuS Brut des Flandres” Clone [20,5° - 23° Blg] 
 
Po okresie wakacyjnym postaram się uruchomić stronę na Facebook-u, gdzie równolegle z tym tematem będę zamieszczał wszystkie niezbędne informacje i aktualności (sponsorzy, nagrody, ewentualne zmiany w konkursie, dodatkowe kategorie).
 
Chętnie odpowiem na wszelkie pytania.

Kategorie konkursowe jurajskiego KPD.pdf

Opis kategorii konkursowych I Jurajskiego Konkursu Piw Domowych 2016 wersja 2.pdf

REGULAMIN I JURAJSKIEGO KONKURSU PIW DOMOWYCH.pdf

Edytowane przez pawelmaslo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czemu porter bałtycki ma tak niskie OG? Nie powinno być 18-22?

Przypuszczam, że kierowali się BJCP, gdzie OG: 1.060 - 1.090   czyli właśnie ok 15-22.

Może zrobić oddzielną kategorię: porter bałtycki light? Z przedziałem np 15-19blg. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czemu porter bałtycki ma tak niskie OG? Nie powinno być 18-22?

Powinno być 18-22. Jak robiłem opis to zastanawiałem się jaką dolną granicę dać. Początkowo miało być 15, ale potem zdecydowałem się na tradycyjną 18. Zapomniałem jednak zmienić cyferek. Za kilka dni, jak więcej błędów, albo ominięć wypłynie, to zmienię regulamin i opis. Dziękuję za uwagę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mała errata do piw 100% Brettanomyces. Użycie osadu z piwa 100% Brett do fermentacji wyrobu domowego jest również dopuszczalne. W takim wypadku proszę wskazać z jakiego piwa pochodzą drożdże, a jeżeli to możliwe (po konsultacji z browarem) to jaki to dokładnie szczep/szczepy. Za uwagę dziękuję Kantorowi.

 

Zmiana w regulaminie i opisie za kilka dni zostanie ogłoszona.

Edytowane przez pawelmaslo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Wszystkie piwa zgłoszone do konkursu zostały zakodowane. Finałowe rozstrzygnięcie odbędzie się we wszystkich ogłoszonych kategoriach.



 



Liczba zgłoszonych piw w danej kategorii wygląda następująco:



1) Berliner Weisse - 7 zgłoszeń



2) 100% Brett Saison - 11 zgłoszeń



3) Klon piwa "Orval" - 4 zgłoszenia



4) Wild IPA - 9 zgłoszeń



5) Porter Bałtycki - 18 zgłoszeń (w tej kategorii zostaną przeprowadzone eliminacje wstępne w celu wyłonienia 8-10 piw finałowych)



6) American Wheat Wine - 7 zgłoszeń



 



Czekamy jeszcze na jedną, opóźnioną przesyłkę.



 



Wszyscy uczestnicy zostaną w ciągu dwóch dni powiadomieni drogą mailową o przyjęciu zgłoszenia do konkursu.



 



Zgłaszający piwa w kategorii Porter Bałtycki, których piwa odpadną w eliminacjach, zostaną powiadomieni o tym fakcie poprzez przesłanie arkuszu eliminacyjnego na skrzynkę e-mail, w dniu 15.04.2016 zaraz po eliminacjach.



 



Lista finałowa zostanie opublikowana drogą internetową po zakończeniu konkursu, w godzinach wieczornych.

Edytowane przez Łukasz
Poprawiona data
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 
Zgłaszający piwa w kategorii Porter Bałtycki, których piwa odpadną w eliminacjach, zostaną powiadomieni o tym fakcie poprzez przesłanie arkuszu eliminacyjnego na skrzynkę e-mail, w dniu 29.04.2016 około godziny 23.00.
 
Lista finałowa zostanie opublikowana drogą internetową po zakończeniu konkursu, w godzinach wieczornych.

 

Nie za bardzo rozumiem, konkurs odbędzie się 16.04.2016, wyniki zakładam ogłoszone będą zaraz po konkursie, to o co chodzi z ta datą 29.04? Przecież 16 czy 17.04 wszystko będzie jasne....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 
Zgłaszający piwa w kategorii Porter Bałtycki, których piwa odpadną w eliminacjach, zostaną powiadomieni o tym fakcie poprzez przesłanie arkuszu eliminacyjnego na skrzynkę e-mail, w dniu 29.04.2016 około godziny 23.00.
 
Lista finałowa zostanie opublikowana drogą internetową po zakończeniu konkursu, w godzinach wieczornych.

 

Nie za bardzo rozumiem, konkurs odbędzie się 16.04.2016, wyniki zakładam ogłoszone będą zaraz po konkursie, to o co chodzi z ta datą 29.04? Przecież 16 czy 17.04 wszystko będzie jasne....

 

Pomyłka, źle spojrzałem w kalendarz. Arkusze eliminacyjne oczywiście zostaną przesłane 15.04, zaraz po eliminacjach. 

Przepraszam za błąd.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Potwierdzenia przyjęcia piw konkursowych zostały wysłane do każdego z uczestników. Proszę o sprawdzenie skrzynki e-mail.



 



W razie braku potwierdzenia proszę o napisanie wiadomości e-mail na adres pawelmaslo@gmail.com z podaniem imienia, nazwiska oraz kategorii piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Wyniki I JKPD:



 



Berliner Weisse :



1. Michał Kordek



2. Filip Mazur



3. Piotr Brzeziński



4. Bartłomiej Pawlik



5. Leszek Jasiński



6. Mariusz Bystryk



7. Piotr Czarny



8. Jan Gadomski



 



100% Brett Saison:



1. Piotr Brzeziński



2. Piotr Czarny



3. Andrzej Miler



4. Łukasz Rymkiewicz



5. Leszek Jasińki



6. Piotr Terka i Piotr Marczyk



7. Szymon Kierszniowski



8. Jacek Stachowski



9. Łukasz Kantor



10. Szymon Synak



11. Radosław Saniewski



 



Klon piwa „Orval”:



1. Piotr Brzeziński



2. Tomasz Podeszwa, Jakub Krupa



3. Mariusz Bystryk



4. Jacek Stachowski



 



Wild IPA:



1. Marcin Jędrzejewski - po konsultacji z PSPD uznałem, że piwo pomimo braku opłaty w dniu konkursu przechodzi. Nie powinienem swoim błędem i niedopatrzeniem obciążać żadnego z uczestników. Na przyszłość zostaną wprowadzone zmiany, które zapobiegną takim przypadkom. Jeszcze raz przepraszam za problem.



2. Michał Kordek



3. Jan Gadomski



4. Filip Mazur



5. Andrzej Wójciak



6. Jacek Stachowski



7. Szymon Kierszniowki



8. Andrzej Miler



9. Leszek Jasiński



10. Szymon Synak



 



Porter Bałtycki:



1. Dariusz Dul



2. Andrzej Miler



3. Marcin Ożóg



4. Michał Jakuszewski



5. Jan Gadomski



6. Michał Stefaniak



7. Janusz Svach



8. Kamil Pasierbik



 



Amercian Wheatwine:



1. Michał Walek



2. Marcin Heliński



3. Leszek Jasiński



4. Mariusz Bystryk



5. Łukasz Śledziński



6. Bartosz Łagiewka



7. Janusz Svach



 



Najwyżej ocenione piwo – ex aequo Berliner Weisse Michała Kordka oraz Porter Bałtycki Dariusza Dula



 



Wszystkim uczestnikom gratuluję oraz dziękuję za wzięcie udziału w konkursie. Z osobami z podium skontaktuję się w przyszłym tygodniu odnośnie przekazania bonów na zakupy w sklepie Browamator z tytułu wygranej.



 



W razie pytań proszę o kontakt. Niestety nie udzielam informacji odnośnie punktacji oraz oceny piwa, gdyż wszystkie metryczki zostały przekazane sędziom w celu sporządzenia arkuszy zbiorczych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z wyników zadowolony, ale jednak pod względem organizacyjnym z chęcią bym kilka zmian zaproponował, bo jednak szkoda że konkurs z tak ciekawymi kategoriami i to ogłoszonymi dość wcześnie nie miał większej liczby uczestników.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z wyników zadowolony, ale jednak pod względem organizacyjnym z chęcią bym kilka zmian zaproponował, bo jednak szkoda że konkurs z tak ciekawymi kategoriami i to ogłoszonymi dość wcześnie nie miał większej liczby uczestników.

 

Zgadzam się :) Zabrakło większej aktywności w celu promocji konkursu. Natomiast jeżeli chodzi o komunikację z uczestnikami, ogłoszenie wyników etc. wszystko było ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.