Wysoki Niski Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Chciałem wzbogacić moje piwo z ekstraktów o płatki ryżowe i owsiane. Kupiłem te błyskawiczne. Zagotowałem płatki w oddzielnym garnku, to co się z nich wygotowało dodałem do gotującej się brzeczki. Wygląda na to, że to co wygotowało się z płatków nie chce się rozpuścić, wymieszało się tylko. Piwo po 11 dniach fermentacji wygląda tak: Wydaje mi się, że wszystko co pochodzi z płatków oddzieliło się od piwa (chyba, że to drożdże się tak naprodukowały). Czy coś zrobiłem nie tak, czy może to powinno tak być? Czy mogę rozmieszać to wszystko z powrotem by osiągnąć jenolity płyn, czy zlać piwo z nad osadu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Dolałeś do ekstraktów skrobię, którą przy zacieraniu rozkładają enzymy ze słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Czy coś zrobiłem nie tak Tak, nie zapytałeś/przeczytałeś najpierw czy to, co chcesz zrobić ma sens. Czy mogę rozmieszać to wszystko z powrotem by osiągnąć jenolity płyn, czy zlać piwo z nad osadu? Teraz to rób z tym co chcesz - albo zlewaj piwo znad osadu (co pewnie bym zrobił) albo wymieszaj i będziesz pił jako "kawa z mlekiem" chyba, że butelki odstoją swoje i nalewając nie naruszysz osadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Chciałem wzbogacić moje piwo z ekstraktów o płatki ryżowe i owsiane. Kupiłem te błyskawiczne. Zagotowałem płatki w oddzielnym garnku, to co się z nich wygotowało dodałem do gotującej się brzeczki. Wygląda na to, że to co wygotowało się z płatków nie chce się rozpuścić, wymieszało się tylko. Piwo po 11 dniach fermentacji wygląda tak: IMG_8983.JPG Wydaje mi się, że wszystko co pochodzi z płatków oddzieliło się od piwa (chyba, że to drożdże się tak naprodukowały). Czy coś zrobiłem nie tak, czy może to powinno tak być? Czy mogę rozmieszać to wszystko z powrotem by osiągnąć jenolity płyn, czy zlać piwo z nad osadu? Skąd taki pomysł? Przecież dodawanie płatków owsianych do nieczynnego enzymatycznie ekstraktu jest bez sensu... Zlej na cichą dodaj żelatyny zrób coldcrush i módl się żeby skrobia nie była wyczuwalna mocno w smaku. Wysoki Niski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wysoki Niski Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Ależ czytałem W tym wątku Scooby_Brew wspomniał o dodawaniu płatków do piwa z ekstraktów: PS. A teraz na temat używania słodów typu płatków owsianych w sposobie "Extract w/grains": możesz je użyć jeżeli chcesz. Jest to prawdą że nie uzyskasz od nich skrobi na alkohol, ale uzyskasz "body" czyli smak w piwie. Taki właśnie efekt chciałem uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wysoki Niski Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Chciałem wzbogacić moje piwo z ekstraktów o płatki ryżowe i owsiane. Kupiłem te błyskawiczne. Zagotowałem płatki w oddzielnym garnku, to co się z nich wygotowało dodałem do gotującej się brzeczki. Wygląda na to, że to co wygotowało się z płatków nie chce się rozpuścić, wymieszało się tylko. Piwo po 11 dniach fermentacji wygląda tak: IMG_8983.JPG Wydaje mi się, że wszystko co pochodzi z płatków oddzieliło się od piwa (chyba, że to drożdże się tak naprodukowały). Czy coś zrobiłem nie tak, czy może to powinno tak być? Czy mogę rozmieszać to wszystko z powrotem by osiągnąć jenolity płyn, czy zlać piwo z nad osadu? Skąd taki pomysł? Przecież dodawanie płatków owsianych do nieczynnego enzymatycznie ekstraktu jest bez sensu... Zlej na cichą dodaj żelatyny zrób coldcrush i módl się żeby skrobia nie była wyczuwalna mocno w smaku. Pomysł wziąłem z wątku cytowanego wyżej. Nie wiem po co żelatyna i czym jest coldrush, ale wyszukam sobie te informacje. Dzięki za drogowskaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Tak, nie zapytałeś/przeczytałeś najpierw czy to, co chcesz zrobić ma sens. Czasem jest, bo można dodac niewielką ilość płatków owsianych na koniec chmielenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Ależ czytałem W tym wątku Scooby_Brew wspomniał o dodawaniu płatków do piwa z ekstraktów: PS. A teraz na temat używania słodów typu płatków owsianych w sposobie "Extract w/grains": możesz je użyć jeżeli chcesz. Jest to prawdą że nie uzyskasz od nich skrobi na alkohol, ale uzyskasz "body" czyli smak w piwie. Taki właśnie efekt chciałem uzyskać. W temacie i tak pada o zacieraniu, bo płatki owsiane nie posiadają enzymów i nie rozłożą ci skrobi która w nich jest. Owszem cukry które posiadają czyli bardzo mały ułamek - sacharoza będą fermentowalne przez drożdże, a skrobia zostanie zmętniając ci piwo i stanowiąc pożywkę dla bakterii. Zobacz sobie skład płatków: http://www.fitwit.pl/ile-kalorii/25,840,platki-i-otreby/platki-owsiane.html Z ciekawości przekopałem też amerykańskie fora i nigdzie nie widziałem takiego sposobu... Musiało to być jakieś nie porozumienie (różnice językowe), jeżeli już ktoś używał ekstraktu to niestety muszę Cię zmartwić zacierał te płatki z słodem jęczmiennym, następnie to filtrował i gotował razem z ekstraktem i chmielił (takie BIAB robił). Tylko może jeden dwa tematy widziałem gdzie około 50-100 g ktoś wrzucał płatków na chmielenie, ale efektami żadnymi już nikt się nie chwalił, a generalnie gości też ustawiali. Po prostu wrzuciłeś sobie czystą skrobię do piwa, następnym razem przy takich eksperymentach spytaj się wcześniej na forum, albo przekop angielskie fora. Tu masz po polsku o surowcach niesłodowanych: http://blog.homebrewing.pl/?p=371 Jeszcze parę słów o skrobi w piwie bo Łukasz naskoczył na Ciebie jakbyś zabił nasze hobby Skrobia w piwie nie oznacza piwa straconego, z czasem opada ona na dno fermentora i butelek w postaci zolu, mit o skrobi jest stary i szerzą go głównie browary bo jedyne co robi to strasznie zmętnia piwo i może wprowadzić nieprzyjemną teksturę, a tak to będzie generalnie pijalne. Z skrobią wiąże się jednak niebezpieczeństwo infekcji, ponieważ drożdże jej nie lubią ale za to bakterie tak dlatego lepiej żeby było to zatarte. Tu macie temat o tym, oraz dla tych co mają było w Kunze napisane. http://www.piwo.org/topic/4488-skrobia-w-piwie-czy-to-problem/ profik i Wysoki Niski 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 A ja dodam jako ciekawostkę fakt, że ekstrakt słodowy piekarski jest aktywny enzymatycznie (przynajmniej ten z Bruntala, ale wydaje mi się, że wszystkie piekarskie ekstrakty powinny być aktywne) co daje nam możliwość wrzucenia płatków/zbórz niesłodowanych do ekstraktu i zatarcia w ekstrakcie. profik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 W temacie i tak pada o zacieraniu, bo płatki owsiane nie posiadają enzymów i nie rozłożą ci skrobi która w nich jest. Owszem cukry które posiadają czyli bardzo mały ułamek - sacharoza będą fermentowalne przez drożdże, a skrobia zostanie zmętniając ci piwo i stanowiąc pożywkę dla bakterii. Zobacz sobie skład płatków: http://www.fitwit.pl...ki-owsiane.html Z ciekawości przekopałem też amerykańskie fora i nigdzie nie widziałem takiego sposobu... Musiało to być jakieś nie porozumienie (różnice językowe), Wydaje mi się, że Scooby po prostu nie dość dokładnie wyraził to, co miał na myśli. Wg mnie te 2 zdania w cytacie poniżej są ze sobą powiązane - dajesz płatki, robisz mini mash i masz przerobioną skrobię. PS. A teraz na temat używania słodów typu płatków owsianych w sposobie "Extract w/grains": możesz je użyć jeżeli chcesz. Jest to prawdą że nie uzyskasz od nich skrobi na alkohol, ale uzyskasz "body" czyli smak w piwie. Innym sposobem było by robienie "mini-mash" tzn. dodaj do receptury ok. 250 słodu pils (to ci da enzymy) i zrób małe zacieranie, tzn utrzymaj słody w ok. 66°C przez 1 godz. w proporcji wody ok. 1kg słodów na 3 litry wody. Być może o to mu chodziło. Jeszcze parę słów o skrobi w piwie bo Łukasz naskoczył na Ciebie jakbyś zabił nasze hobby Idź, bo Cię pacnę - czatu nie ma i dziwactwa wypisujesz Na nikogo nie naskoczyłem - po prostu średnio dosadnie zwróciłem uwagę Wysoki Niski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się