Pan Łyżwa Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zrobiłem sobie "lodówkę" ze styropianu. Jak się okazało rurka fermentacyjna wystaje odrobinę za wysoko nawet jeżeli wepchnę ją do końca i wieko mi delikatnie odstaje. Zastanawiam się na odcięciem główki rurki. Czy to dobry pomysł? Może ktoś słyszał o mniejszych rurkach, albo jakiś poziomych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Może załóż blow-off tube? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 jeśli musisz mieć jakąś rurke, to możesz włożyć kawałek węża a drugi koniec do jakiegoś pojemnika z wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Może załóż blow-off tube? A co to za wynalazek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 W sumie mogę położyć zwykłą klapę, bez dziury na rurkę i ja zamknąć w 3 miejscach. Czytałem, że można tak robić na burzliwą. Na cichą chyba też. co sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Wpisz sobie na yt. Ogólnie to wkładasz w dziurę od rurki wężyk a drugą końcówkę w słoik/butelkę wypełnioną wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 W sumie mogę położyć zwykłą klapę, bez dziury na rurkę i ja zamknąć w 3 miejscach. Czytałem, że można tak robić na burzliwą. Na cichą chyba też. co sądzicie? Nieistotne, jakie dokładnie rozwiązanie wybierzesz, grunt by nie było szczelnego zamknięcia. Możesz sobie zostawić lekko rozszczelnione wieko, możesz też zapchać otwór na rurkę watą, gazą, czy innym przepuszczalnym (najlepiej zdezynfekowanym) materiałem - ja połowę zatykam takimi gazikami, połowę rurkami bez wody - trudniej je przypadkowo zahaczyć i wyciągnąć z otworu, niż wacik/gazę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 camilos już napisał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Chyba zdecyduje się na niezamknięte dokładnie wieko puki co. A ucięcie kielicha z rurki jest takim złym pomysłem? kwestia się rozchodzi o centymetr, może półtora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 A co to za wynalazek? ano właśnie rurka i butelka z wodą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) A ucięcie kielicha z rurki jest takim złym pomysłem? kwestia się rozchodzi o centymetr, może półtora. Śmiało możesz uciąć kielichy (lejki?), jedyna różnica taka, że trudniej wlać wodę do rurki. Ja mam poobcinane wszystkie (bo mi się na regale pod sufitem baniaki nie mieściły) i "bulka" prawidłowo. Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) i "bulka" prawidłowo. bulka czy nie bulka oto jest pytanie (takie moje głębokie przemyślenie) hahaha A tak na poważnie możesz też w miejscu gdzie jest rurka wydłubać styropian ja w moich lodówkach mam podwójny wierzch w pierwszej warstwie są powycinane otwory na rurkę (ale ona wchodzi do wnętrza lodówki) druga warstwa jest cała Ewentualnie tu masz zdaje się niższe niż normalne : http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=28382209 http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/fermentownia-browaru/1274-rurka-fermentacyjna-duplex.html Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Uciełem lekjo-kielicho cos z góry i zainwstuje w strzykawkę sztuk jeden do uzupełniania rurki. Jeżeli okaże się, że nie działa to napisze ku przestrodze potomnych. Dzięki wielkie wszystkim za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 A czemu niby ma nie działać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 A czemu niby ma nie działać... Rurka fermentacyjna jest bardzo trudna w obsłudze, może nie zadziałać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi