Undeath Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 To już jest z uwzględnieniem dodatku laktozy: wg. BJCP: http://www.wiki.piwo.org/Sweet_Stout No to klops. Mój po dodaniu laktozy ma 17,5 blg (14 przed) No mój też odpada bo ma 16 blg z laktozą No niestety ale musimy się trzymać pewnych ram, zakres i tak jest spory. Nie będziemy robić problemów jak przekroczy te 0,5 blg, wiadomo to jest w zakresie błędu urządzenia do pomiaru, ale wersje mocniejsze tego piwa niestety będą niedopuszczone. Druga sprawa jest taka, że słodkość w tym stylu powinno się uzyskiwać historycznie za pomocą dekstryn - odpowiedniego zacierania, składników oraz sterowania balansem goryczka-słodycz. Laktoza powinna być tylko dodatkiem, który podbija tą słodkość, a niestety z tego co widzę po recepturach piwowarów, najważniejszym składnikiem jest właśnie ona, a zacieranie byle jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Teraz już tego nie sprawdzę bo piwko robiłem parę miesięcy i ballingometrów temu. To raczej taki żarcik był, chociaż dokładność pomiarów naszych urządzeń nazwałbym "przybliżoną". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Otworzyć, odciągnąć 50ml, uzupełnić wodą Taką mam koncepcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Nie polecam, utleni się, pomijając już sprawę z nagazowaniem, chyba że masz w kegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quba16 Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) Proszę dać mi taryfę ulgową, to był mój pierwszy sweet stout (w sensie nie rugać za mocno) Następnym razem poprawię się Ale chyba rozwiąże sobie problem z za słodkim piwem tak, że dodam kawy przed butelkowaniem i będzie git. Może będzie niedługo na jakiś konkurs kategoria Coffee Milk Stout Edytowane 8 Października 2015 przez quba16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 19 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 (edytowane) Małe podsumowanie na 5 dni przed Konkursem: Zgłoszonych została następująca ilość piw: 1) Sweet Stout - 12 2) Dark Rye English IPA - 4 Eliminacji w związku z tym nie będzie, wszyscy są finalistami! Do każdego z uczestników wysłałem dziś maila z potwierdzeniem dotarcia paczki. Edytowane 19 Października 2015 przez Szuwar71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 24 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 (edytowane) WYNIKI! Kat: DREIPA 1. Szymon Synak 2. Bartek Czarny 3. Mariusz Borkowski Kat: Sweet Stout 1. Szymon Synak 2. Bartosz Hajduk 3. M. Badura, D. Radziewicz Nagroda Specjalna - warzenie zwycięskiego piwa w Browarze Probus Szymon Synak w kategorii Dark Rye English IPA. Nagroda o Złoty Kufel Miasta Oława - 500 zł Bartek Czarny Więcej info w poniedziałek jęsli chcecie. Edytowane 25 Października 2015 przez Szuwar71 mundex i Undeath 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Gratulacje dla Szymona, obydwa piwa genialne i idealne w stylu. Dark Rye EIPA natomiast lepsza piwo prawie w 100% pokrywało się z opisem i bezapelacyjnie wygrało Pozostałe piwa też całkiem niezłe w Sweet Stout poziom niestety średni, królował aldehyd octowy praktycznie w każdym piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajmon Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Dziękuję. Ale nie przesadzajmy... Pewne rzeczy bym zmienił ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundex Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Dziękuję. Ale nie przesadzajmy... Pewne rzeczy bym zmienił ;-) Mi najbardziej pasował Sweet Stout jako najlepsze piwo konkursu ale zostałem przegłosowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Tak mi się na zdjęciach zdawało, że Cię widziałem w żiri. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Na początku tez sie skłanialem ku sweet stoutowi, jednakże dreipa wydawała się być ciekawszym piwem. Autor idealnie wystrzelił się w styl, który nie ukrywam, nie należał do najłatwiejszych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundex Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Na początku tez sie skłanialem ku sweet stoutowi, jednakże dreipa wydawała się być ciekawszym piwem. Autor idealnie wystrzelił się w styl, który nie ukrywam, nie należał do najłatwiejszych Z tego też powodu, że DREIPA było praktycznie idealne z opisem stylu nie mam żadnego żalu że zostało wybrane jako najlepsze piwo konkursu. Było na prawdę bardzo dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Gratulacje dla Szymona, obydwa piwa genialne i idealne w stylu. Dark Rye EIPA natomiast lepsza piwo prawie w 100% pokrywało się z opisem i bezapelacyjnie wygrało Pozostałe piwa też całkiem niezłe w Sweet Stout poziom niestety średni, królował aldehyd octowy praktycznie w każdym piwie Genialne to może nie, ale bardzo fajne. Zobaczymy jak nam pójdzie filtracja tego żytniego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Metryczki wczoraj wysłane. Sprawdźcie maila. Dziękujemy wszystkim za udział. Warzenie zwycięskiej receptury prawdopodobnie pod koniec roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundex Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 (...) Warzenie zwycięskiej receptury prawdopodobnie pod koniec roku. A będzie jakiś materiał video z tego warzenia? Fajnie by było jeśli to możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 30 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 (...) Warzenie zwycięskiej receptury prawdopodobnie pod koniec roku. A będzie jakiś materiał video z tego warzenia? Fajnie by było jeśli to możliwe. Trzeba będzie ogarnąć! mundex 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi