dine Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam forumowiczów. Przymierzam się do uwarzenia w najbliższym czasie piwa w stylu wheat wine. Na podstawie tej receptury https://www.facebook.com/576679172392635/posts/750757988318085/ ułożyłem coś takiego (na 23L): pale ale - 4kg pszeniczny - 4kg pilzneński - 1kg (na facebooku wspominali, że musieli sypnąć 0,5kg pilzneńskiego bo problem z zacieraniem był) pszeniczny karmelowy - 0,5kg płatki pszeniczne - 0,8kg płatki owsiane - 0,4kg Zacieranie 64-66 stopni będę się starał trzymać. Chmielenie: 130g simcoe 20g na 60 minut 30g na 35 minut 20g na 20 minut 20g na 5 minut 30g na hop stand Drożdże: US-05 Pytania: Zasyp dobry? Te płatki coś wniosą w ogóle czy nie bawić się w to? Chmielenie może być? Kalkulator pokazuje 50 IBU, nie za mało będzie? A teraz najważniejsze - nigdy nie robiłem piwa o tak dużym ekstrakcie, poprzednie warki to 14 i 13, tutaj powinno być powyżej 20. Jakiej wydajności mogę się spodziewać? Jak ją podnieść? 50L garnek starczy?Raczej nie chce mi się bawić w robienie dwóch piw Edytowane 18 Sierpnia 2015 przez dine Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Ja tylko testowo - masz jedną paczkę suchych drożdży do takiego (jak piszesz 20BLG) mocarza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Te wniosą płatki co ten słód pszenny, czyli nic co odbiegałoby od normy, spokojnie możesz sobie zrobić z samego pale ale czy pilsa, to samo wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dine Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Ja tylko testowo - masz jedną paczkę suchych drożdży do takiego (jak piszesz 20BLG) mocarza? No mogę kupić dwie, nie ma żadnego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 No mogę kupić dwie, nie ma żadnego problemu. Dobrze. Podany przez Ciebie zasyp, Brewers Friend przelicza na jakieś 26BLG. Dla 23 litrów filtratu o BLG 26 Mr Malty wylicza nieco ponad 2 paczki suchych drożdży. I myślę, że to drożdże, ich ilość i kondycja będą najważniejsze dla tego piwa a nie zasyp czy chmielenie. Pytania dalsze to czy robisz sarter na mieszadle, czy wsypujesz, czy uwadniasz etc. Co do goryczki, stosunek IBU/BLG jest zbalansowany idealnie. Jeśli to pierwszy mocarz, może być punktem wyjścia. Wydajność w związku z gęstością zacieru: przeczytaj ten artykuł z wiki. Jamil napisał w jednym z artykułów BYO coś obok tematu:Mash thickness also plays a roll in determining the mix of fermentable and unfermentable sugars, though it is not as significant as mash temperature. A thicker mash favors long chain sugars and a thinner mash favors simpler sugars. If your setup is geared toward thinner mashes — more than 1.5 qts./lb. (3.1 L/kg) — you should stick to the higher end of the mash temperature range for this beer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dine Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 No mogę kupić dwie, nie ma żadnego problemu. Dobrze. Podany przez Ciebie zasyp, Brewers Friend przelicza na jakieś 26BLG. Dla 23 litrów filtratu o BLG 26 Mr Malty wylicza nieco ponad 2 paczki suchych drożdży. I myślę, że to drożdże, ich ilość i kondycja będą najważniejsze dla tego piwa a nie zasyp czy chmielenie. Pytania dalsze to czy robisz sarter na mieszadle, czy wsypujesz, czy uwadniasz etc. Co do goryczki, stosunek IBU/BLG jest zbalansowany idealnie. Jeśli to pierwszy mocarz, może być punktem wyjścia. Wydajność w związku z gęstością zacieru: przeczytaj ten artykuł z wiki. Jamil napisał w jednym z artykułów BYO coś obok tematu: Mash thickness also plays a roll in determining the mix of fermentable and unfermentable sugars, though it is not as significant as mash temperature. A thicker mash favors long chain sugars and a thinner mash favors simpler sugars. If your setup is geared toward thinner mashes — more than 1.5 qts./lb. (3.1 L/kg) — you should stick to the higher end of the mash temperature range for this beer. Dziękuje bardzo za odpowiedź. W takim razie dwie paczki drożdży. Do tej pory zawsze uwadniałem jakieś pół godziny przed zadaniem. Chyba, że uda mi się załatwić gęstwę od kogoś, nie spieszy mi się z tym piwem także popytam. Pytanie: gdybym jednak robił na sucharach - US-05 będą odpowiednie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) Pytanie: gdybym jednak robił na sucharach - US-05 będą odpowiednie? BJCP podaje: Weizen yeast character (banana/clove) is inappropriate. oraz Has roots in American Wheat Beer rather than any German wheat styles, so should not have any German weizen yeast character. Więc wydaje mi się, że jak najbardziej. edit: generalnie w ostatnim Piwowarze jest materiał o piwach mocnych, wart uwagi Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez zasada dine 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się