Billy the Kid Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Witam, mam zamiar zrobić pierszego pszeniczniaka z zacieraniem, moje obawy budzi filtracja, wyczytałem na forach, że ciężko się filtruje. Jak to jest tak nprawdę z tą filtracją pszenicy, czy trzeba filtorwać jak inne piwa, tak długo, aż zacier będzie klarowny, przecież pszeniczniaki są właśnie mętne? No i jak się je przefiltruje do klarowności, to potem zrobią się mętnawe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Polecam filtrator z oplotu. O ile pamiętam moją pszenicę poszło szybko i bezboleśnie. Hmmm i nawet gotowe piwo nie było wybitnie mętne I szarpnij się na dekokcję Masz w głowie jakiś przepis? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Jak to jest tak nprawdę z tą filtracją pszenicy, czy trzeba filtorwać jak inne piwa, tak długo, aż zacier będzie klarowny, przecież pszeniczniaki są właśnie mętne?No i jak się je przefiltruje do klarowności, to potem zrobią się mętnawe? Filtrat zwracaj aż przeleci to najgorsze błotko. Jak masz wątpliwości, zwróć pierwsze 5 litrów,na pewno wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Ja filtrowałem filtratorem z BA po apgrejdzie (dowiercone trzy razy tyle dziur) i nie miałem żadnych problemów. Pamiętaj o podbiciu i o tym żeby z 20 minut odczekać, żeby się ładnie ułożyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Ja nigdy nie miałem problemu z filtracją pszenicy. Filtrator z oplotu. Tylko trzeba pamiętać o tym, aby łuska ze słodu jęczmiennego była w miarę cała.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Poczytaj o filtratorze z oplotu i śrutowaniu zwłaszcza o "Kondycjonowaniu słodu". To pomaga bezboleśnie przeprowadzić filtrację. Uprzedzam pytanie o już ześrutowany słód w sklepie, tam mają znacznie lepsze śrutowniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Wnioskuję, że nie musi być idealnie klarowne. Jak warzyłem pszeniczne z gotowców, to wychodziło bardzo klarowne, denerwowała mnie ta klarowność, a w smaku jakieś takie wodniste, przecież pszeniczne nie są klarowne (czy tak, jeśli nie to jakie są klarowne?). Jeśli chodzi o przepis, to zamówiłem zestaw do zacierania w browoamatorze, nie kombinowałem na początek. Dzięki za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 (edytowane) Ja robiłem z tego zestawu jakieś dwa miesiące temu, trochę pomodyfikowałem po forumowych sugestiach przerwy i ich długość, i wyszło zajefajnie. A że nie idealnie klarowne? Przecież to pszeniczniak, tak powinno być Edytowane 8 Grudnia 2009 przez redachtor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Ja robiłem z tego zestawu jakieś dwa miesiące temu, trochę pomodyfikowałem po forumowych sugestiach przerwy i ich długość, i wyszło zajefajnie. A że nie idealnie klarowne? Przecież to pszeniczniak, tak powinno być No Właśnie nie ma być idealnie klarowne, bo pszenica nie jest klarowna. Możesz coś bliżej o modyfikowaniu tego przepisu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi