Billy the Kid Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Witam, mam zamiar zrobić pierszego pszeniczniaka z zacieraniem, moje obawy budzi filtracja, wyczytałem na forach, że ciężko się filtruje. Jak to jest tak nprawdę z tą filtracją pszenicy, czy trzeba filtorwać jak inne piwa, tak długo, aż zacier będzie klarowny, przecież pszeniczniaki są właśnie mętne? No i jak się je przefiltruje do klarowności, to potem zrobią się mętnawe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Polecam filtrator z oplotu. O ile pamiętam moją pszenicę poszło szybko i bezboleśnie. Hmmm i nawet gotowe piwo nie było wybitnie mętne I szarpnij się na dekokcję Masz w głowie jakiś przepis? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Jak to jest tak nprawdę z tą filtracją pszenicy, czy trzeba filtorwać jak inne piwa, tak długo, aż zacier będzie klarowny, przecież pszeniczniaki są właśnie mętne?No i jak się je przefiltruje do klarowności, to potem zrobią się mętnawe? Filtrat zwracaj aż przeleci to najgorsze błotko. Jak masz wątpliwości, zwróć pierwsze 5 litrów,na pewno wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Ja filtrowałem filtratorem z BA po apgrejdzie (dowiercone trzy razy tyle dziur) i nie miałem żadnych problemów. Pamiętaj o podbiciu i o tym żeby z 20 minut odczekać, żeby się ładnie ułożyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Ja nigdy nie miałem problemu z filtracją pszenicy. Filtrator z oplotu. Tylko trzeba pamiętać o tym, aby łuska ze słodu jęczmiennego była w miarę cała.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Poczytaj o filtratorze z oplotu i śrutowaniu zwłaszcza o "Kondycjonowaniu słodu". To pomaga bezboleśnie przeprowadzić filtrację. Uprzedzam pytanie o już ześrutowany słód w sklepie, tam mają znacznie lepsze śrutowniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Wnioskuję, że nie musi być idealnie klarowne. Jak warzyłem pszeniczne z gotowców, to wychodziło bardzo klarowne, denerwowała mnie ta klarowność, a w smaku jakieś takie wodniste, przecież pszeniczne nie są klarowne (czy tak, jeśli nie to jakie są klarowne?). Jeśli chodzi o przepis, to zamówiłem zestaw do zacierania w browoamatorze, nie kombinowałem na początek. Dzięki za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 (edytowane) Ja robiłem z tego zestawu jakieś dwa miesiące temu, trochę pomodyfikowałem po forumowych sugestiach przerwy i ich długość, i wyszło zajefajnie. A że nie idealnie klarowne? Przecież to pszeniczniak, tak powinno być Edytowane 8 Grudnia 2009 przez redachtor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Ja robiłem z tego zestawu jakieś dwa miesiące temu, trochę pomodyfikowałem po forumowych sugestiach przerwy i ich długość, i wyszło zajefajnie. A że nie idealnie klarowne? Przecież to pszeniczniak, tak powinno być No Właśnie nie ma być idealnie klarowne, bo pszenica nie jest klarowna. Możesz coś bliżej o modyfikowaniu tego przepisu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się