Jump to content

Pierwsze pszeniczne z zacieraniem


Recommended Posts

Witam,

mam zamiar zrobić pierszego pszeniczniaka z zacieraniem, moje obawy budzi filtracja, wyczytałem na forach, że ciężko się filtruje.

Jak to jest tak nprawdę z tą filtracją pszenicy, czy trzeba filtorwać jak inne piwa, tak długo, aż zacier będzie klarowny, przecież pszeniczniaki są właśnie mętne?

No i jak się je przefiltruje do klarowności, to potem zrobią się mętnawe?

:)

Link to comment
Share on other sites

Polecam filtrator z oplotu. O ile pamiętam moją pszenicę poszło szybko i bezboleśnie. Hmmm i nawet gotowe piwo nie było wybitnie mętne :)

I szarpnij się na dekokcję :)

Masz w głowie jakiś przepis?

Link to comment
Share on other sites

Jak to jest tak nprawdę z tą filtracją pszenicy, czy trzeba filtorwać jak inne piwa, tak długo, aż zacier będzie klarowny, przecież pszeniczniaki są właśnie mętne?

No i jak się je przefiltruje do klarowności, to potem zrobią się mętnawe?

:)

Filtrat zwracaj aż przeleci to najgorsze błotko. Jak masz wątpliwości, zwróć pierwsze 5 litrów,na pewno wystarczy.

Link to comment
Share on other sites

Wnioskuję, że nie musi być idealnie klarowne.

Jak warzyłem pszeniczne z gotowców, to wychodziło bardzo klarowne, denerwowała mnie ta klarowność, a w smaku jakieś takie wodniste, przecież pszeniczne nie są klarowne (czy tak, jeśli nie to jakie są klarowne?).

 

Jeśli chodzi o przepis, to zamówiłem zestaw do zacierania w browoamatorze, nie kombinowałem na początek.

 

Dzięki za porady.

Link to comment
Share on other sites

Ja robiłem z tego zestawu jakieś dwa miesiące temu, trochę pomodyfikowałem po forumowych sugestiach przerwy i ich długość, i wyszło zajefajnie. A że nie idealnie klarowne? Przecież to pszeniczniak, tak powinno być :(

Edited by redachtor
Link to comment
Share on other sites

Ja robiłem z tego zestawu jakieś dwa miesiące temu, trochę pomodyfikowałem po forumowych sugestiach przerwy i ich długość, i wyszło zajefajnie. A że nie idealnie klarowne? Przecież to pszeniczniak, tak powinno być :(

No Właśnie nie ma być idealnie klarowne, bo pszenica nie jest klarowna.

Możesz coś bliżej o modyfikowaniu tego przepisu?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.