Skocz do zawartości

BPA z dodatkiem pieprzu


Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Chciał bym do Belgian Pale Ale wsypać pieprz. Z tego co się orientuję to najlepiej wrzucić pod koniec gotowania, pytanie ile na 25 L wsypać żeby nie przedobrzyć ale żeby było coś czuć? no i mielony czy nie mielony? z góry dziękuję za odpowiedzi w stylu " to zależy od Ciebie ile wsypiesz"  bo chyba jasne że nie od Ciebie... Spodziewał bym się raczej " wsypałem 10g ziarna na 15min i było git..." z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich piwowarzycieli :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć .

Dawałem 20g pieprzu do zacierania i drugie 20g do chmielenia na warkę 30l.

Pieprzu w smaku piwa nie stwierdziłem. Musiałem się uciec do ekstraktacji pieprzu w alkoholu i dodawania przy butelkowaniu. 

Rada jest taka żebyś kosztował brzeczkę i podejmował decyzje w czasie chmielenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.