Jump to content

Druga burzliwa ?


BeerZone

Recommended Posts

Uwarzyłem Irish Red Ale 12,0°Blg 20l.

drożdże pure ale yeast 7 10g

temperatura zadania 21 stopni

fermentacja w temp. ok 19-21 stopni

Burzliwa ruszyła kilka godzin po zadaniu - przebiegała burzliwie :D przez 4 dni potem się wygaszała.

Po 15 dniach chciałem przelać na cichą a tu na nowo bulka jak szalone!

Co jest przyczyną ponownej burzliwej fermentacji - już drugi dzień.

Jak długo może ona potrwać?

Przelewać jeszcze potem na cichą?

Czegoś takiego jeszcze nie miałem.

Edited by BeerZone
Link to comment
Share on other sites

Temat wałkowany wielokrotnie. Bulkanie wcale nie znaczy, że drożdże podjęły znów pracę. Może sobie bulkać z wielu powodów. Jedynym sposobem na sprawdzenie czy fermentacja trwa to zmierzenie BLG. Zrób dziś pomiar i powtórz go za dwa dni. Jeśli wynik się nie zmieni to przelewaj. Dla pewności podnieś jeszcze trochę temperaturę. 

Edited by zygberto
Link to comment
Share on other sites

Nie rozchodzi mi się o pomiar tylko o to że ruszyło drugi raz po wyraźnej przerwie.

 

Dobra ale na jakiej podstawie tak twierdzisz jak nie dokonałeś pomiaru?

 

Nie ma pomiaru nie ma zmiany blg fermentacja nie nastąpiła. Poczytaj dokładnie po czym stwierdzamy, że zachodzi fermentacja tyle warek na koncie to chyba wiesz co i jak... Tu bym obstawiał zmianę ciśnienia, rozpoczęcie sezonu grzewczego i podniesienie temperatury itp. Przy 12 blg po 15 dniach tam już nie ma co jeść za bardzo...

Link to comment
Share on other sites

Rozumie ale coś musiało się stać że wytworzyło się tyle gazów i dlatego moje pytanie.

 

Coś słabo, bo widzę że nie chcesz zrozumieć tylko szukasz na siłę potwierdzenia, że fermentacja ruszyła... Więc nie wiem jak Ci możemy pomóc chyba tylko przytakując... Zrób pomiar blg i tyle.

 

No chyba ruszyła bo nie jest jeszcze całkowicie odfermentowane przy pomiarze pierwszym było 5Blg teraz spadło do 3Blg i ruszyło bulkanie na nowo jutro zrobię nowy pomiar zobaczymy co będzie

 

Kiedy te pomiary miały miejsce bo czas też jest istotny.

Link to comment
Share on other sites

Zrób dziś i powtórz za dwa dni.

Infekcji też nie można wykluczyć, ale to byłoby w jakiś sposób chyba widoczne (np. jakaś błona). Przy pomiarze sztachnij się i spróbuj jeśli będziesz zlewał do probówki. Jeśli w aromacie i w smaku jest ok to raczej nie powinieneś się martwić.

Edited by zygberto
Link to comment
Share on other sites

To już się ciekawiej zaczyna w 12 dni na PAY7 tylko do 5 blg zeszło? po 14 dniach 3 blg, na pewno dobrze te pomiary zrobiłeś? Bo jeśli tak to trochę przydługo jak na temperaturę 20-21C. Zaczekaj jeszcze tydzień i zobacz co się będzie działo, może to różnica ciśnień może infekcja, może te drożdże tak mają... a różne opinie o nich chodzą. 

Link to comment
Share on other sites

Raczej dobrze wykonałem pomiar

Po pierwszym zrobiłem drugi i wyszło wszystko tak samo potem zrobiłem na czystej wodzie

Woń wydobywająca się z fermentora jest jak najbardziej przyjemna

Edited by BeerZone
Link to comment
Share on other sites

Te drożdże chyba tak mają.U mnie już trzech nastawach po 10 dniach pojawia się piana i zaczyna bardzo intensywie fermentować.Kolega z pracy używa tych drożdży od dłuższego czasu i ma te same spostrzeżenia.

Edited by dots
Link to comment
Share on other sites

PAY7 - są jakieś dziwne i już kiedyś o tym pisałem.

 

Moja 3 warka 14blg (1 z zacieraniem) na ww. drożdżach stanęła na zbyt wysokim blg. Nie umiałem się

doczekać dofermentowania, to wrzuciłem nową paczkę tych samych drożdży do fermentora (ten początkowy brak cierpliwości...)

Piwo miało 1 dzień "drugiej burzliwej", pojawiła się piana. Przynajmniej nie było granatów ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.