BeerZone Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 (edited) Uwarzyłem Irish Red Ale 12,0°Blg 20l. drożdże pure ale yeast 7 10g temperatura zadania 21 stopni fermentacja w temp. ok 19-21 stopni Burzliwa ruszyła kilka godzin po zadaniu - przebiegała burzliwie przez 4 dni potem się wygaszała. Po 15 dniach chciałem przelać na cichą a tu na nowo bulka jak szalone! Co jest przyczyną ponownej burzliwej fermentacji - już drugi dzień. Jak długo może ona potrwać? Przelewać jeszcze potem na cichą? Czegoś takiego jeszcze nie miałem. Edited September 22, 2015 by BeerZone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 cukromierz masz? używasz go? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zygberto Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 (edited) Temat wałkowany wielokrotnie. Bulkanie wcale nie znaczy, że drożdże podjęły znów pracę. Może sobie bulkać z wielu powodów. Jedynym sposobem na sprawdzenie czy fermentacja trwa to zmierzenie BLG. Zrób dziś pomiar i powtórz go za dwa dni. Jeśli wynik się nie zmieni to przelewaj. Dla pewności podnieś jeszcze trochę temperaturę. Edited September 22, 2015 by zygberto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeerZone Posted September 22, 2015 Author Share Posted September 22, 2015 Nie rozchodzi mi się o pomiar tylko o to że ruszyło drugi raz po wyraźnej przerwie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zygberto Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Ale nie wiesz czy fermentacja znów ruszyła Bulka, ot sobie bulka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Nie rozchodzi mi się o pomiar tylko o to że ruszyło drugi raz po wyraźnej przerwie. Dobra ale na jakiej podstawie tak twierdzisz jak nie dokonałeś pomiaru? Nie ma pomiaru nie ma zmiany blg fermentacja nie nastąpiła. Poczytaj dokładnie po czym stwierdzamy, że zachodzi fermentacja tyle warek na koncie to chyba wiesz co i jak... Tu bym obstawiał zmianę ciśnienia, rozpoczęcie sezonu grzewczego i podniesienie temperatury itp. Przy 12 blg po 15 dniach tam już nie ma co jeść za bardzo... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeerZone Posted September 22, 2015 Author Share Posted September 22, 2015 No chyba ruszyła bo nie jest jeszcze całkowicie odfermentowane przy pomiarze pierwszym było 5Blg teraz spadło do 3Blg i ruszyło bulkanie na nowo jutro zrobię nowy pomiar zobaczymy co będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zygberto Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Toć mówimy Ci, że samo bulkanie to zbiór czynników niekoniecznie związanych z fermentacją ;P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeerZone Posted September 22, 2015 Author Share Posted September 22, 2015 Rozumie ale coś musiało się stać że wytworzyło się tyle gazów i dlatego moje pytanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 wzrosła temperatura otoczenia więc zaczął się wydobywać. Praw fizyki pan nie zmienisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeerZone Posted September 22, 2015 Author Share Posted September 22, 2015 Temperatura ta sama 20-21 stopni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zygberto Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Tu bym obstawiał zmianę ciśnienia, rozpoczęcie sezonu grzewczego i podniesienie temperatury itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bnp Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 ponowna fermentacja może świadczyć o przyszłej infekcji ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Rozumie ale coś musiało się stać że wytworzyło się tyle gazów i dlatego moje pytanie. Coś słabo, bo widzę że nie chcesz zrozumieć tylko szukasz na siłę potwierdzenia, że fermentacja ruszyła... Więc nie wiem jak Ci możemy pomóc chyba tylko przytakując... Zrób pomiar blg i tyle. No chyba ruszyła bo nie jest jeszcze całkowicie odfermentowane przy pomiarze pierwszym było 5Blg teraz spadło do 3Blg i ruszyło bulkanie na nowo jutro zrobię nowy pomiar zobaczymy co będzie Kiedy te pomiary miały miejsce bo czas też jest istotny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeerZone Posted September 22, 2015 Author Share Posted September 22, 2015 o infekcji ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeerZone Posted September 22, 2015 Author Share Posted September 22, 2015 pomiar 5Blg po 12 dniach następny po 14 dniach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zygberto Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 (edited) Zrób dziś i powtórz za dwa dni.Infekcji też nie można wykluczyć, ale to byłoby w jakiś sposób chyba widoczne (np. jakaś błona). Przy pomiarze sztachnij się i spróbuj jeśli będziesz zlewał do probówki. Jeśli w aromacie i w smaku jest ok to raczej nie powinieneś się martwić. Edited September 22, 2015 by zygberto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 To już się ciekawiej zaczyna w 12 dni na PAY7 tylko do 5 blg zeszło? po 14 dniach 3 blg, na pewno dobrze te pomiary zrobiłeś? Bo jeśli tak to trochę przydługo jak na temperaturę 20-21C. Zaczekaj jeszcze tydzień i zobacz co się będzie działo, może to różnica ciśnień może infekcja, może te drożdże tak mają... a różne opinie o nich chodzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeerZone Posted September 22, 2015 Author Share Posted September 22, 2015 (edited) Raczej dobrze wykonałem pomiar Po pierwszym zrobiłem drugi i wyszło wszystko tak samo potem zrobiłem na czystej wodzie Woń wydobywająca się z fermentora jest jak najbardziej przyjemna Edited September 22, 2015 by BeerZone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dots Posted September 23, 2015 Share Posted September 23, 2015 (edited) Te drożdże chyba tak mają.U mnie już trzech nastawach po 10 dniach pojawia się piana i zaczyna bardzo intensywie fermentować.Kolega z pracy używa tych drożdży od dłuższego czasu i ma te same spostrzeżenia. Edited September 23, 2015 by dots Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted September 23, 2015 Share Posted September 23, 2015 PAY7 - są jakieś dziwne i już kiedyś o tym pisałem. Moja 3 warka 14blg (1 z zacieraniem) na ww. drożdżach stanęła na zbyt wysokim blg. Nie umiałem się doczekać dofermentowania, to wrzuciłem nową paczkę tych samych drożdży do fermentora (ten początkowy brak cierpliwości...) Piwo miało 1 dzień "drugiej burzliwej", pojawiła się piana. Przynajmniej nie było granatów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.