BeerZone Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 (edytowane) Uwarzyłem Irish Red Ale 12,0°Blg 20l. drożdże pure ale yeast 7 10g temperatura zadania 21 stopni fermentacja w temp. ok 19-21 stopni Burzliwa ruszyła kilka godzin po zadaniu - przebiegała burzliwie przez 4 dni potem się wygaszała. Po 15 dniach chciałem przelać na cichą a tu na nowo bulka jak szalone! Co jest przyczyną ponownej burzliwej fermentacji - już drugi dzień. Jak długo może ona potrwać? Przelewać jeszcze potem na cichą? Czegoś takiego jeszcze nie miałem. Edytowane 22 Września 2015 przez BeerZone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 cukromierz masz? używasz go? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 (edytowane) Temat wałkowany wielokrotnie. Bulkanie wcale nie znaczy, że drożdże podjęły znów pracę. Może sobie bulkać z wielu powodów. Jedynym sposobem na sprawdzenie czy fermentacja trwa to zmierzenie BLG. Zrób dziś pomiar i powtórz go za dwa dni. Jeśli wynik się nie zmieni to przelewaj. Dla pewności podnieś jeszcze trochę temperaturę. Edytowane 22 Września 2015 przez zygberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerZone Opublikowano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Nie rozchodzi mi się o pomiar tylko o to że ruszyło drugi raz po wyraźnej przerwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Ale nie wiesz czy fermentacja znów ruszyła Bulka, ot sobie bulka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Nie rozchodzi mi się o pomiar tylko o to że ruszyło drugi raz po wyraźnej przerwie. Dobra ale na jakiej podstawie tak twierdzisz jak nie dokonałeś pomiaru? Nie ma pomiaru nie ma zmiany blg fermentacja nie nastąpiła. Poczytaj dokładnie po czym stwierdzamy, że zachodzi fermentacja tyle warek na koncie to chyba wiesz co i jak... Tu bym obstawiał zmianę ciśnienia, rozpoczęcie sezonu grzewczego i podniesienie temperatury itp. Przy 12 blg po 15 dniach tam już nie ma co jeść za bardzo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerZone Opublikowano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 No chyba ruszyła bo nie jest jeszcze całkowicie odfermentowane przy pomiarze pierwszym było 5Blg teraz spadło do 3Blg i ruszyło bulkanie na nowo jutro zrobię nowy pomiar zobaczymy co będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Toć mówimy Ci, że samo bulkanie to zbiór czynników niekoniecznie związanych z fermentacją ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerZone Opublikowano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Rozumie ale coś musiało się stać że wytworzyło się tyle gazów i dlatego moje pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 wzrosła temperatura otoczenia więc zaczął się wydobywać. Praw fizyki pan nie zmienisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerZone Opublikowano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Temperatura ta sama 20-21 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Tu bym obstawiał zmianę ciśnienia, rozpoczęcie sezonu grzewczego i podniesienie temperatury itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 ponowna fermentacja może świadczyć o przyszłej infekcji ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Rozumie ale coś musiało się stać że wytworzyło się tyle gazów i dlatego moje pytanie. Coś słabo, bo widzę że nie chcesz zrozumieć tylko szukasz na siłę potwierdzenia, że fermentacja ruszyła... Więc nie wiem jak Ci możemy pomóc chyba tylko przytakując... Zrób pomiar blg i tyle. No chyba ruszyła bo nie jest jeszcze całkowicie odfermentowane przy pomiarze pierwszym było 5Blg teraz spadło do 3Blg i ruszyło bulkanie na nowo jutro zrobię nowy pomiar zobaczymy co będzie Kiedy te pomiary miały miejsce bo czas też jest istotny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerZone Opublikowano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 o infekcji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerZone Opublikowano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 pomiar 5Blg po 12 dniach następny po 14 dniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 (edytowane) Zrób dziś i powtórz za dwa dni.Infekcji też nie można wykluczyć, ale to byłoby w jakiś sposób chyba widoczne (np. jakaś błona). Przy pomiarze sztachnij się i spróbuj jeśli będziesz zlewał do probówki. Jeśli w aromacie i w smaku jest ok to raczej nie powinieneś się martwić. Edytowane 22 Września 2015 przez zygberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 To już się ciekawiej zaczyna w 12 dni na PAY7 tylko do 5 blg zeszło? po 14 dniach 3 blg, na pewno dobrze te pomiary zrobiłeś? Bo jeśli tak to trochę przydługo jak na temperaturę 20-21C. Zaczekaj jeszcze tydzień i zobacz co się będzie działo, może to różnica ciśnień może infekcja, może te drożdże tak mają... a różne opinie o nich chodzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerZone Opublikowano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 (edytowane) Raczej dobrze wykonałem pomiar Po pierwszym zrobiłem drugi i wyszło wszystko tak samo potem zrobiłem na czystej wodzie Woń wydobywająca się z fermentora jest jak najbardziej przyjemna Edytowane 22 Września 2015 przez BeerZone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dots Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 (edytowane) Te drożdże chyba tak mają.U mnie już trzech nastawach po 10 dniach pojawia się piana i zaczyna bardzo intensywie fermentować.Kolega z pracy używa tych drożdży od dłuższego czasu i ma te same spostrzeżenia. Edytowane 23 Września 2015 przez dots Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 PAY7 - są jakieś dziwne i już kiedyś o tym pisałem. Moja 3 warka 14blg (1 z zacieraniem) na ww. drożdżach stanęła na zbyt wysokim blg. Nie umiałem się doczekać dofermentowania, to wrzuciłem nową paczkę tych samych drożdży do fermentora (ten początkowy brak cierpliwości...) Piwo miało 1 dzień "drugiej burzliwej", pojawiła się piana. Przynajmniej nie było granatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się