Paweł N Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Cześć! A propos potrzeby wody do wysładzania mówi się, żeby wysładzać do "BLG początkowe - 2" bo potem dostają się do piwa garbniki. Czy lepszym rozwiązaniem nie jest zatem po prostu rozcieńczanie wodą brzeczki przedniej do pożądanego BLG, zamiast ciągle przepłukiwać młóto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Można tak robić, ale wiąże się to ze spadkiem wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Jeszcze chwilę mi się nudziło a nie mogę teraz warzyć to jeszcze sobie poteoretyzowałem. Ta sama metodologia, załozenie wysładzania w dwóch równych dolewekach. 4kg zasypu: najlepsza teoretyczna wydajność 79.5% dla 18.4l +2x2.8l ostatnia partia 4.8blg 6kg zasypu: bez wysładzania 65.6%, 74.4% dla 19.2l+2x2.4l ostatnia partia 7.4blg 8kg: bez wysładzania 58.8, 70.1% dla 20l+2x2l ostatnia partia 10.3blg Oczywiście ten uproszczony model może się różnić od rzeczywistości, ale widać, że przy dużych gęstościach różnica w wydajności zaczyna być istotna. Widać też, że ze zwiększaniem zasypu największa wydajność wychodzi przy coraz gęstszym zacierze - początkowa ilość wody w okolicy pożądanego blg. Na pewno przestanie się to sprawdzać przy warunkach brzegowych (np. zacier tak gesty ze nie da się go mieszać, kwestie skuteczności enzymów w bardzo małym stężeniu). No i dolewanie 2l wody na 8kg młóta też może w praktyce wyglądać inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 (edytowane) Tylko gdzie takich znaleźć? Myślałem o Tobie. 7383 posty o czymś świadczą. Ale bez jaj. Jak to naprawdę jest. Bo można 1:2, można niechętnie 1:5. Jakie są wady rzadkiego zacieru ? To tylko hejt, wyżej napisałem moje zdanie na temat takich proporcji Edytowane 31 Marca 2017 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Zielony. Przy zacieraniu w tak duzej ilosci wody, zeby nie trzeba bylo wysladzać, masz mniejsza wydajność. Ale ponoć niedużo, a piwo wychodzi ok. Któryś piwowar mi mówił ze ostatnio tylko tak warzy, bodajże Mat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Hmm skoro tak to może warto w ten sposób zacierać np. w worku, bardzo rzadki zacier. Oszczędność czasu gigantyczna a straty w wydajności z tego co piszecie niewielkie, już nie mówiąc o problemach z filtracją z dużą ilością żyta czy pszenicy. Wyciągam worek z młótem, jeb kurom do żarcia i tak mniej więcej półtorej godziny jestem do przodu. Czy takie zacieranie odbija się jakoś negatywnie na smaku piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 (edytowane) anteks, dnia 29 marzec 2017 - 17:32, napisał: Tylko gdzie takich znaleźć? Myślałem o Tobie. 7383 posty o czymś świadczą. Ale bez jaj. Jak to naprawdę jest. Bo można 1:2, można niechętnie 1:5. Jakie są wady rzadkiego zacieru ? To tylko hejt, wyżej napisałem moje zdanie na temat takich proporcji To tylko hejt, Jeśli tak to odczytałeś to bardzo przepraszam. Czytam Twoje posty. I tak się napisało. Edytowane 31 Marca 2017 przez zielony07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Zielony. Przy zacieraniu w tak duzej ilosci wody, zeby nie trzeba bylo wysladzać, masz mniejsza wydajność. Ale ponoć niedużo, a piwo wychodzi ok. Któryś piwowar mi mówił ze ostatnio tylko tak warzy, bodajże Mat. Zgadza się. Bez wiedzy autora zacytuję jeden z fragmentów : Schemat zacieraniaSłody wsypane do 37 litrów wody o temperaturze 72°C: 68°C - 70°C -> 60 min. 78°C -> 5 min. WysładzanieBez wysładzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 anteks, dnia 29 marzec 2017 - 17:32, napisał: Tylko gdzie takich znaleźć? Myślałem o Tobie. 7383 posty o czymś świadczą. Ale bez jaj. Jak to naprawdę jest. Bo można 1:2, można niechętnie 1:5. Jakie są wady rzadkiego zacieru ? To tylko hejt, wyżej napisałem moje zdanie na temat takich proporcji To tylko hejt, Jeśli tak to odczytałeś to bardzo przepraszam. Czytam Twoje posty. I tak się napisało. napisałem 7k postów ale podobno prawie wszystkie to hejt( tak myślą możni tego forum) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się