Pindin Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Witam wszystkich! Chcę uwarzyć Piwo imbirowe, jako pierwszą warkę ze 100-procentowym zacieraniem (dziś przyszedł 40 litrowy gar) i mam kilka pytań: 1. Ile mniej więcej dodać imbiru i w jakim czasie? Na forum znalazłem kilka informacji, np. na warkę 20 l dodać 80 g startego imbiru na 5-10 minut przed końcem gotowania, (prawda?) 2. W jakiej temperaturze zacierać (chcę infuzyjnie) ? Zastanawiam się, czy jeśli zrobię zbyt wytrawne piwo, to czy aromat piwka nie będzie zbyt "ostry" od imbiru? Czy może lepiej podnieść temperaturę zacierania (68-69 stopni) ? Zastanawiałem się nawet nad lekkim posłodzeniem piwa laktozą lub ksylitolem. Ewentualnie jaką ilość dodać i czy warto? 3. Czy warto dodawać do takiego stylu słody ciemne: karmelowy, czekoladowy? (Z czekoladowym mogłaby być fajna kompozycja )? Ogólnie mierze w piwko lekkie, 11 blg, planuje dodać 3 kg pale ale, 1 kg monachijskiego na warkę około 20 litrów. Chmiel: Chinook 25 g na goryczkę, Mosaic 30 g na aromat. 4. Co o tym sądzicie moi drodzy Piwowarzy? Proszę o rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajfurke Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 1. Prawda 2. Zacierałem w 68C, dosładzanie odradzam, nie będzie potrzeby 3. Myślę, że tak, chociaż z czekoladowym nie próbowałem 4. Warzyć i degustować! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 A jak mocną chcesz imbirowość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Chcę piwo lekkie, pijalne. Nie ostre od imbiru. W ogóle jak się określa imbirowość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Chyba tu masz to wyjaśnione: http://www.piwo.org/topic/17920-ciemne-imbirowe/?hl=%2Bpiwo+%2Bimbirowe&do=findComment&comment=351658 A tu dodatkowe linki: http://www.piwo.org/topic/15096-piwo-imbirowe/?hl=%2Bpiwo+%2Bimbirowe Odnośnie pytań: ad 1. Tak jak napisałeś, nie więcej niż 80g. Ad.2. Zacierałbym na lenia czyli 68C i 60' (temp. opada). Możesz dosłodzić ksylolitem, może to skontrować trochę ostrość imbiru. Ale przy takim zacieraniu bym tego nie robił, dosłodzić możesz zawsze przy rozlewie jak Cię tknie coś. Ad.3. Tak warto, ogólnie robiłbym ciemne imbirowe bo ciekawiej wygląda i ogólnie osoby pod którym dawałem takie piwko właśnie takiego koloru pożądały. Jak chcesz Imbirowe piwo to bym całkiem wywalił chmiel z aromatu i dał tylko na goryczkę. Ad.4. Wygląda dobrze Pindin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 To tak 50g - 80g świeżego imbiru w plasterkach, dla mnie mocna to już z lekką ostrością (wtedy 150g - 200g jest ok). Imbir dobrze komponuje się też z chmielowymi stylami ale wg mnie lepiej ze słodowymi, nie ma potrzeby tego dosładzać. Robiłem też stouta z imbirem ale zauważyłem że palone słody dość mocno tłumią imbir, najlepiej zrób zasyp ala marcowe, na górniakach i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi, teraz już wszystko jasne! Jutro po pracy zabieram się do warzenia Trzymajcie kciuki, będzie pierwsza warka z zacieraniem PS. Pytanie nie na temat: rozlewałem przed chwilą piwo ekstrakt + mini zacieranie (1,5 kg pale ale w 6 litrach wody w dwóch garnkach). Do syropu refermentacyjnego dodałem łyżeczkę gęstwy drożdżowej, wyczytałem gdzieś na forum, że niby lepiej się nagazowywuje piwko. (W RIS-ach/mocnych piwach wskazane?) Można tak robić, czy to nie ma sensu? Edytowane 29 Września 2015 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się