boniewz Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Witajcie. Jutro będę butelkowac wcześniejszą warke w której skład wchodziły brewkit lager i ekstrakt slodowy płynny. Kosztowało mnie to ok 80zl, z czego będzie ok 42 butelki. Szukam jakiejś alternatywy która byłaby tańsza a nie chce tracić na jakości (w grę nie wchodzi cukier zamiast ekstraktu) myślałem nad Chmieleniem, czy też jakaś inna opcja jest, nie licząc samego zacierania? I tak z ciekawości, jaki jest koszt samych produktów przy samodzielnym zacieraniu? Dzięki za wszystkie odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 http://www.piwo.org/topic/18932-piwo-z-suchych-ekstrakt%C3%B3w/?do=findComment&comment=367918 Tutaj masz kilka linków do aukcji Do tego dolicz drożdże 10 zł i chmiel ja za 150g zapłaciłem 6 zł 61 zł za całoś + przesyłka Dużo wiecej przyjemności z robienia piwa sam chmielisz i decydujesz jakie ma być Fajny wstęp do zacierania ja bynajmniej tak zaczynam boniewz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 możesz kupować duże opakowania ekstraktu słodowego(gdzieś ostatnio pojawił się link do takiego 15kg) i jak piszesz samemu chmielić. innej drogi oprócz zacierania nie ma. a do kosztu- wszystko zależy jakie piwo, jakie dodatki, jakie słody, jakie drożdże. boniewz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarx Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Zejście z ceną kupując tańsze produkty. A zawsze możesz podnieść jakość poprzez dodatki typu ekstrahowanie na zimno/ciepło słodów specjalnych czy dodatki niesłodowane (cukry itp). boniewz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniewz Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Czyli połączenie ekstraktu slodowego (suchego, bo wydaje się być tańszy) z Chmieleniem wyjdzie taniej niż łączenie z brewkitem. A praktyka samego Chmielenia jest trudna? I jak powinien cały proces wyglądać? Jak dobrać resztę składników? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 A dlaczego nie chcesz sam zacierać? To nic strasznego. Wręcz przeciwnie, sama przyjemność. Potrzebujesz dodatkowo tylko filtrator z oplotu i to tak naprawdę wszystko. Zakładam że garnek masz, skoro chcesz sam chmielić. boniewz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowdi Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) Jak masz możliwość to idź od razu w zacieranie. Co do kosztów to podam Ci na przykładzie moich trzech przykładowych piw: 1) Stout Owsiany Zestaw sklepowy, 42,9 zł razem ze śrutowaniem. Ja brałem bez drożdży, bo miałem gęstwę, oraz akurat w tym sklepie mam zniżkę dla stałego klienta 5%, więc zapłaciłem 31,35 zł za zestaw na 20 l, 12 Blg. 2) RIS, teoretyczne 17 l, 28 BLG Skład w tym temacie: http://www.piwo.org/topic/18900-ris-sprawdzenie-receptury/?do=findComment&comment=367196 Koszt składników to w sumie jakieś 65 zł + drożdże (o ile się nie pomyliłem gdzieś), a te również z gęstwy mam więc koszt drożdży "rozchodzi się" na kilka warek. 3) Hefe-Weizen 20l 20-25 zł + drożdże. Jak widać wychodzi śmiesznie tanio dla "normalnych" piw, a dla RISa wychodzi wciąż poniżej 4zł/l, czyli 2zł za butelkę. Oczywiście skoro kalkulujemy należy doliczyć "prąd" (lub gaz) i wodę oraz inne rzeczy jak "chemia" zużyta, kapsle czy butelki jeżeli ktoś więcej rozdaje i butelki do niego nie wracają. Do tego jakieś dodatki typu 100 g kawy za 80zł/kg, laski wanilii po 9 zł i inne jak ktoś lubi. Nie mierzyłem ani zużycia wody ani energii elektrycznej, ale jak się zastanowić to jest to niewielki koszt. 1m3 wody z kranu (1000l) to (razem ze ściekami) jakieś 10,5 zł o ile dobrze pamiętam, a energia el. to bodaj koło 50gr/kWh, więc nie zużyjemy więcej niż "prądu" za 5 zł, a tak naprawdę to znacznie mniej nawet. Przy gazie koszt będzie podobny. Zacieranie da Ci możliwość warzenia taniej ale z większym wpływem na efekt końcowy, więc same plusy. Do tego jest proste. Jedynie co to czasochłonne, no ale takie hobby, co poradzić... Mam nadzieję, że nie walnąłem się nigdzie w liczeniu na szybko. @Edit a nie chce tracić na jakości (w grę nie wchodzi cukier zamiast ekstraktu) A próbowałeś tak i wyczułeś faktyczną zmianę jakości spowodowaną użyciem cukru zamiast ekstraktu przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji czy tylko zakładasz, że muszą pojawić się mityczne straszne posmaki? Ja przy brewkicie jak zaczynałem to nie wyczułem nic strasznego, ale z drugiej strony byłem jeszcze gorszym "sensorykiem" no i przede wszystkim nieczęsto zdarza się, żeby pierwsze piwo nie smakowało. Edytowane 30 Września 2015 przez kowdi boniewz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniewz Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Robiłem jedna warke z cukrem i wyszła mi naprawdę średnia, bo niestety kończył ja kolega podczas gdy ja byłem chory. A on dodał za dużo glukozy do refermententacji i i nie dbał zbytnio o sterylnosc, ale nie o tym chciałem. Nie mam jeszcze garnka dużego. Max jaki posiadam to ok 10l wiec musze dokupić. I jeszcze jeśli chodzi o samodzielne zacieranie, to co potrzebuję? I odnośnie Chmielenia, znajdę gdzieś dokładne przepisy co ile, czego i kiedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Jeśli tego cukru ma być 50-30% to będzie to miało wpływ na jakość, a co za tym idzie na smak. Jeśli ktoś twierdzi inaczej to chyba nie robił takiego piwa... Ekstrakt słodowy z własnym chmieleniem to nie jest zły krok. Można przez parę warek nauczyć się chmielenia, odpowiedniego doboru rodzajów chmielu i bawienia się w mniejsze warki. Cały proces będzie dużo krótszy. Zacieranie Cię nie minie, ale jeśli uważasz, że nie jesteś jeszcze w stanie wziąść się za zacieranie to zrób z ekstraktu, z własnym chmieleniem. Dobrze jest (jak już wspomnieli przedmowcy) kupić większą ilość, by wyszło taniej. boniewz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) Kupując gotowy zestaw w sklepie masz instrukcję która Cię właściwie za rączkę poprowadzi co kiedy i jak robić. A w razie problemów masz nasze forum.Szybko ogarniesz jak samodzielnie wymyślać chmielenie. A chmielenie według instrukcji to chyba najprostsza możliwa część robienia piwa. Nawet dodanie drożdży jest trudniejsze. Edytowane 30 Września 2015 przez pogo boniewz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 chmielenie wez z jakiejś receptury na piwo pomiń tylko element zacierania Oczywiście dobierz recepte piwa pod zakupiony ekstrakt słodowy i dodatki Drożdże też możesz kupić takie jak w danej recepturze Ja pierwszego lagera zrobiłem z glukozą smakuje OK też nie jestem zbyt wybredny bo praktycznie robić piwo zaczołem niedawno, teorie rozwijam dużo dłużej boniewz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniewz Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Czyli należałoby zakupić http://allegro.pl/ekstrakt-slodowy-slod-w-proszku-drymalt-1kg-jasny-i5612959924.html x2, do tego musze dobrać chmiel i jakieś drozdze. Co do smaku, jaki chce uzyskać, to szczerze nie mam żadnych preferencji, jako ze moje kubki smakowe nie smakowały jeszcze piw domowych (nie licząc 1kitu z cukrem) także wszystko smakować mi będzie, to na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) Chłopaki nie piszecie co potrzeba do zacierania - Garnek 30L - filtrator z oplotu - fermentor z kranem - jodowy wskaźnik skrobii - "wonsz silikonowy" (1-2m) Idzie to zdobyć za ok. 150zł z przesyłkami jak dobrze poszukasz. Zwraca się po 4-5 warkach (jakbyś zacierał zamiast "brewkicił") No i najważniejsza coś do podgrzania. 6 warek robiłem z brewkitu, kolejne 5 już z zacieraniem. Największą zaletą zacierania są koszty i wpływ na smak. Największą zaletą brewkitu - godzina roboty. Edytowane 30 Września 2015 przez Mikadorus boniewz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Największą zaletą brewkitu - godzina roboty. I to po 11 latach zacierania mi się najbardziej podoba Może nie wróciłbym do brewkitów, ale tak jak radziłem. Sam tak robię jak mam mało czasu, a ostatnio mam go zdecydowanie mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etr Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 (to moje główne konto, wcześniej logowałem się z maila na fonie) tak więc na razie chcę zrobić parę warek z chmieleniem, zobaczyć z czym to się je. Na zacieranie jeszcze trochę muszę dojrzeć piwowarsko W sumie to opłaca się kupić większą ilość ekstraktu słodowego, wtedy stosunek wagowy przy zakupie jest naprawdę korzystny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etr Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 okej, poczytalem co nieco i teraz mniej wiecej wiem co trzeba robic, ale chcę się was doradzić w kilku kwestiach 1. Mam garnek 30l, gotuje w nim wodę, w trakcie gotowania dodaję suchy ekstrakt słodowy 2kg (właśnie, dodaję prosto z torebki suchy czy mam go gdzies uwodnić i dopiero dodać?) 2. Po zagotowaniu wody, dodaję chmiel - na goryczkę i aromat (jaki polecacie i jakie ilości, aby uzyskać piwo typu ciechan, powiedzmy? Jak wyliczać te proporcje ile chmielu trzeba dodać? 3. Chmiel gotuję przez określoną ilość czasu w woreczku, czy pończosze, jeśli nie mam nic innego 4. Po tym czasie chłodzę brzeczkę (nie mam (jeszcze) chłodnicy, także wlałbym zimnej wody do wanny i tam wstawił wiadro) 5. Po rehydratyzacji drożdży (pomóżcie wybrać jakieś) dodaję je do brzeczki ochłodzonej do temp 21-24stopni. Zamykam fermentor i czekam ok 10 dni sprawdzając blg, jeśli wynosi ok 3-4 to butelkowanie wszystko planuję zrobić jak trzeba? Jakieś wskazówki od doświadczonych kolegów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 2. Po zagotowaniu wody, dodaję chmiel - na goryczkę i aromat (jaki polecacie i jakie ilości, aby uzyskać piwo typu ciechan, powiedzmy? Jak wyliczać te proporcje ile chmielu trzeba dodać? Garnek 30 litrów to pewnie jakieś 20 litrów piwa można liczyć. Piwo typu ciechan podejrzewam, ma około 20 ibu. Nie wiem, obstawiam. Nie ma też jakiegoś wyraźnego aromatu chmielowego. 10 g marynki albo magnum albo iungi na początku gotowania, 20 g lubelskiego albo sybilli w połowie gotowania i 30 g lubelskiego albo sybilli na sam koniec powinno załatwić sprawę bardzo ekonomicznie. Spójrz też na schemat chmielenia Full Aroma Hops z tutejszej wiki - jego zastosowanie da Ci piwo znacznie bardziej charakterne. Jeśli będziesz chłodził naturalnie możesz wrzucić goryczkowy w połowie gotowania a dwie kolejne porcje na sam koniec - jest na forum tabela przesunięcia w czasie w związku. 5. Po rehydratyzacji drożdży (pomóżcie wybrać jakieś) dodaję je do brzeczki ochłodzonej do temp 21-24stopni. Wszystko zależy od temperatury w jakiej będziesz fermentował, ale podane 21-24 °C każą mi myśleć o Mangrove Jacks M10 Workhorse. W jednym ze sklepów trwa promocja, więc kolejny element ekonomiczny Generalnie czytanie wiki jest pomocne, warto także poszukać na forum, chociż to nieco cięższe w związku z wielością tematów. etr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etr Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 dzięki za odp. no tak czytanie forum jest bardzo pomocne, ale jest multum tematów i czasem ciężko się odnaleźć odnośnie chmielu - lepsze szyszki czy granulat? napisałem o tym ciechanie bo to chyba jedyne piwo które piłem z tych lepszych koncerniaków. A co za tym idzie, wybredny nie jestem i każde które zrobię będzie dobre (nie licząc stoutów bo jakoś mnie nie przekonują) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 lepsze szyszki czy granulat? Mi wygodniej pracuje się z szyszką. etr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etr Opublikowano 4 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 i szyszki też muszę w jakiejś pończosze mieć? i dopiero do gotującej się wody wrzucać? motyw chłodzenia w wannie jest ok, jak na początek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 4 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 Zamykam fermentor i czekam ok 10 dni sprawdzając blg, jeśli wynosi ok 3-4 to butelkowanieNic z tych rzeczy. Na forum roi się od tematów w stylu "kiedy butelkować", poszukaj. etr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etr Opublikowano 4 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 Zamykam fermentor i czekam ok 10 dni sprawdzając blg, jeśli wynosi ok 3-4 to butelkowanieNic z tych rzeczy.Na forum roi się od tematów w stylu "kiedy butelkować", poszukaj. tzn z ostatnią warką tak zrobiłem, że zmierzyłem blg w poniedziałek, wynosiło 4, w środę też wynosiło 4 także zabutelkowałem, może nie wybuchną.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 i szyszki też muszę w jakiejś pończosze mieć? i dopiero do gotującej się wody wrzucać? Siatka (ja używam gazy opatrunkowej) ma sens właśnie przy szyszce. Wrzucasz jak zawrze. Przy zacieraniu miałbyś jeszcze możliwość chmielenia brzeczki przedniej (first wort hoping - FWH). motyw chłodzenia w wannie jest ok, jak na początek? Nigdy nie korzystałem z wanny, wystawiałem na balkon zimą, obkładałem śniegiem i czekałem do rana etr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etr Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 dobra, poczyniłem pewne kroki do dalszego majstrowania. Zakupię w tym tygodniu: http://www.sklep.piwowin.pl/EKSTRAKT_SLODOWY_JASNY_14_kg_Bruntal-565.html(ma byc niedlugo dostępny więc przyda się na zaś) do tego kapsle, bo mi się skończyły, oraz chmiel : 100g marynka i 100g lubelskiego. Potrzebuję jeszcze drożdży jakichś, najlepiej w sklepie http://www.sklep.piwowin.pl/bo tutaj będę większość zamawiać ktoś coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Potrzebuję jeszcze drożdży jakichś, najlepiej w sklepie Z tej oferty poszedłbym w Safale 04 albo 05. Mangrove Jack M10 też wydają sie ciekawą opcją. etr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się