RapTom Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 (edytowane) #76 American Pale Ale Warzenie 20.03.2017 11,7°Blg / 42L / 36 IBU / 4 SRM - Brewtarget 11,6°Blg / 42L / 36 IBU / 3 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 8,50 kg Pilzneński Malteurop - 5,00 kg (58,8%) Pszeniczny Malteurop - 1,50 kg (17,6%) Colorado Honig Viking Malt - 1,00 kg (11,8%) Płatki owsiane błyskawiczne - 1,00 kg (11,8%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75 RA = 10 / pH = 5,41 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5 sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia zacieranie 9,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C 90 min - 66,0°C - 63,0°C dolanie 15L wrzątku 10 min - 76°C Wysładzanie 25L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Filtracja MASAKRA, utknęło chyba z pięć razy Gotowanie: 90 min - na starcie 10,6°Blg 30 min - 50g Zeus/Columbus 2016 (16,8%) 10 min - 10g uwodnionego mchu irlandzkiego po wyłączeniu palnika 20 min - chmielenie whirlpoolowe 65°C do 63°C - 30g Citra i 30g Mosaic Fermentacja: Wyszło 42L - 11,7°Blg + osad 6L - wydajność 86,2% Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C i po 3h zadane drożdże. Fermentor A - 21L - zadane 200 ml świeżej gęstwy I pokolenie California Ale V Yeast WLP051 z warki #75, start po 8h Fermentor B - 21L - zadane 200 ml świeżej gęstwy IV pokolenie White Labs WLP028 Edinburgh Scottish Ale z warki #75, start po 16h Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 1,5L do 19°C w 12h Fermentacja burzliwa 3 dni 19°C, następnie 13 dni w 20°C 05.04.2017 Zlanie na cichą Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,0 brix (wg PrimeLab 2,0°Blg / 5,4% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,0 brix (wg PrimeLab 2,0°Blg / 5,4% alc) 08.04.2017 Chmielenie na zimno Fermentor A - 100g Simcoe 2016 Fermentor B - 100g Centennial 2016 13.04.2017 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,0 brix (wg PrimeLab 2,0°Blg / 5,4% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,0 brix (wg PrimeLab 2,0°Blg / 5,4% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Edytowane 9 Listopada 2017 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 29 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 (edytowane) #77 American Pale Ale Warzenie 30.03.2017 11,4°Blg / 42L / 36 IBU / 5 SRM - Brewtarget 11,7°Blg / 42L / 36 IBU / 4 SRM - Brewer's Friend Kolejne po warce #75 i #76 piwo sesyjne na lato. Ciepło idzie wielkimi krokami, trzeba podkręcić tępo - 12 kegów czeka. Zasyp: 8,50 kg Pale Ale Malteurop - 5,00 kg (58,8%) Pilzneński Malteurop - 1,00 kg (11,8%) Carahell Weyerman - 1,00 kg (11,8%) Płatki owsiane błyskawiczne - 1,00 kg (11,8%) Pszeniczny Malteurop - 0,50 kg (5,9%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75 RA = 10 / pH = 5,38 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5 sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia zacieranie 9,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C 120 min - 67,0°C - 64,0°C dolanie 15L wrzątku 10 min - 76°C Wysładzanie 25L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 90 min 30 min - 50g Zeus/Columbus 2016 (16,8%) 10 min - 10g uwodnionego mchu irlandzkiego po wyłączeniu palnika 20 min - chmielenie whirlpoolowe 69°C do 66°C - 60g Amarillo Fermentacja: Wyszło 42L - 11,6°Blg + osad 6L - wydajność 86,3% Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C i po 3h zadane drożdże. Fermentor A - 21L - zadane 200 ml tygodniowej gęstwy I pokolenie California Ale V Yeast WLP051 z warki #75, start po 8h Fermentor B - 21L - zadane 200 ml tygodniowej gęstwy IV pokolenie White Labs WLP028 Edinburgh Scottish Ale z warki #75, start po 12h Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 1,5L do 19°C w 12h Fermentacja burzliwa 3 dni 19°C, następnie 12 dni w 20°C 14.04.2017 Zlanie na cichą Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,2 brix (wg PrimeLab 2,4°Blg / 5,2% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,2 brix (wg PrimeLab 2,4°Blg / 5,2% alc) 20.04.2017 Chmielenie na zimno Fermentor A - 100g Mosaic Fermentor B - 100g Simcoe 25.04.2017 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,1 brix (wg PrimeLab 2,2°Blg / 5,3% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,0 brix (wg PrimeLab 2,1°Blg / 5,3% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Edytowane 9 Listopada 2017 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) #78 Szybki Ale z ekstraktów Warzenie 05.04.2017 11,6°Blg / 42L / 29 IBU / 5 SRM - Brewtarget Szybkie piwo z ekstraktów na targi dla klientów Ekstrakt słodowy płynny Bruntal - 7,00 kg (100%) Woda i jej modyfikacje: 58% wody RO (30 litrów) + 42% kranówki (22 litry) profil wyliczony po zmieszaniu Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 30/5/8/10/30/70 Gotowanie: 75 min - na starcie 10,3°Blg, pH brzeczki przed chmieleniem 5,8 40 min - 30g Magnum (10,6%) 30 min - 50g Kazbek (5,6%) 10 min - 1 tablekta Whirlfloc 10 min - 30g suszonej skórki słodkiej pomarańczy po wyłączeniu palnika 40 min - chmielenie whirlpoolowe 69°C do 65°C - 100g Green Bullet, 100g Wakatu, 50g Spalt Select (sprzątanie magazynu chmieli) Fermentacja: Wyszło 41L - 11,5°Blg + osad 9L - sporo zostało w osadzie, mega sklarowana brzeczka i sporo chmielu (330g) Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C i po 1h zadane drożdże. Fermentor A - 20,5L - zadane 200 ml świeżej gęstwy V pokolenie White Labs WLP028 Edinburgh Scottish Ale z warki #76, start po 8h Fermentor B - 20,5L - zadane 200 ml świeżej gęstwy V pokolenie White Labs WLP028 Edinburgh Scottish Ale z warki #76, start po 8h Fermentacja 20 dni w temperaturze pokojowej ok. 19°C 25.04.2017 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 3,0°Blg / 4,8% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 3,0°Blg / 4,8% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Fermentor B - 19L poszło do kega z 30g glukozy Edytowane 9 Listopada 2017 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) #79 Szybki Ale z ekstraktów v.2 Warzenie 09.04.2017 12,1°Blg / 40L / 30 IBU / 5 SRM - Brewtarget Szybkie piwo na targi dla klientów i dokończenie 14kg kanistra ekstraktu słodowego Ekstrakt słodowy płynny Bruntal - 7,00 kg (100%) Woda i jej modyfikacje: 60% wody RO (30 litrów) + 40% kranówki (20 litry) profil wyliczony po zmieszaniu Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 30/5/8/10/30/70 Gotowanie: 75 min - na starcie 10,9°Blg 45 min - 30g Magnum (10,6%) 25 min - 35g Saaz (4,5%) 25 min - 35g Willamette (4,5%) 10 min - 1 tablekta Whirlfloc 10 min - 40g suszonej skórki słodkiej pomarańczy po wyłączeniu palnika 40 min - chmielenie whirlpoolowe 68°C do 64°C - 200g Aramis, 100g Wakatu (sprzątanie magazynu chmieli) Fermentacja: Wyszło 40L - 11,9°Blg + osad 9L - znowu spory ale tym razem 400g chmielu Brzeczka schłodzona wężownicą do 19°C i po 1h zadane drożdże. Fermentor A - 20L - zadane 200 ml 4-dniowej gęstwy II pokolenie California Ale V Yeast WLP051 z warki #76, start po 8h Fermentor B - 20L - zadane 200 ml 4-dniowej gęstwy II pokolenie California Ale V Yeast WLP051 z warki #76, start po 8h Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 0,7L, utrzymywanie 19°C Fermentacja burzliwa 3 dni 19°C, następnie 15 dni w 20°C 27.04.2017 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 3,1°Blg / 5,0% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 3,1°Blg / 5,0% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z 30g glukozy Fermentor B - 19L poszło do kega z 30g glukozy Edytowane 9 Listopada 2017 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) #80 Fruit Brett Ale Warzenie 22.04.2017 10,9°Blg / 53 L / 24 IBU / ?? SRM - Brewtarget 11,3°Blg / 53 L / 25 IBU / ?? SRM - Brewer's Friend Po wstępnej fermentacji pójdzie do jednego fermentora sok z mango, do pozostałych z granatu - tłoczone na zimno. Zasyp: 10,00 kg Pale Ale Malteurop - 5,00 kg (50,0%) Płatki pszenne błyskawiczne - 2,00 kg (20,0%) Pszeniczny Malteurop - 1,00 kg (10,0%) Colorado Honig Viking Malt - 1,00 kg (10,0%) Płatki owsiane błyskawiczne - 1,00 kg (10,0%) Woda i jej modyfikacje: 60% wody RO + 40% kranówki + 8 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 65/5/8/50/50/20 RA = - 3 / pH = 5,57 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5 sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapna zacieranie 4,3/6,0 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 25L o temperaturze 78°C 90 min - 69,0°C - 67,5°C - próba jodowa negatywna dolanie 11L wrzątku 10 min - 74°C Wysładzanie 32L wody 78°C Pod koniec wysładzania 3,3°Blg Gotowanie: 90 min - na starcie 11,7°Blg (9L wody nie poszło do wysładzania - brak miejsca w garze, będzie dolewane w trakcie gotowania) 25 min - 60g Mosaic (12,5%) 10 min - 1 tablekta Whirlfloc po wyłączeniu palnika 45 min - chmielenie whirpoolowe 65°C do 63°C - 90g Mosaic Fermentacja: Wyszło 54L - 11,4°Blg + osad 6L - wydajność 90,4% Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C po 2h zadane drożdże Fermentor A - 18L - dodane 250 ml gęstwy The Yeast Bay Amalgamation Blend II pokolenie, start po 12h Fermentor B - 18L - dodane 250 ml gęstwy The Yeast Bay Amalgamation Blend II pokolenie, start po 12h Fermentor C - 18L - dodane 250 ml gęstwy The Yeast Bay Amalgamation Blend II pokolenie, start po 12h Fermentacja burzliwa w 21 - 22°C w temperaturze pokojowej 04.05.2017 Dodanie soków Fermentor A - 2L soku z granatu Fermentor B - 2L soku z granatu Fermentor C - 2L soku z mango 21.06.2017 Rozlew - fermentor C Fermentor C - pomiar refraktometrem 4,8 brix (wg PrimeLab 0,4°Blg / 6,1% alc) - 19L poszło do kega i lodówki z ciśnieniem 1,0 bara 08.05.2018 Rozlew - fermentor B Fermentor B - pomiar refraktometrem 5,0 brix (wg PrimeLab 0,7°Blg / 5,9% alc) - 19L poszło do kega i lodówki z ciśnieniem 1,0 bara PIWO ZLANE PO ROKU JEST IDEALNE, ZERO OZNAK UTLENIENIA Edytowane 13 Maja 2018 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) #81 American Pale Ale Warzenie 26.04.2017 11,4°Blg / 42L / 32 IBU / 5 SRM - Brewtarget 11,7°Blg / 42L / 32 IBU / 4 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 8,50 kg Pale Ale Malteurop - 7,50 kg (88,2%) Carahell Weyerman - 1,00 kg (11,8%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75 RA = 10 / pH = 5,38 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,4 sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia zacieranie 9,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C 120 min - 67,5°C - 65,0°C dolanie 15L wrzątku 10 min - 76°C Wysładzanie 25L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 80 min - na starcie 10,2°Blg 30 min - 60g Mosaic 2016 (12,5%) 10 min - 1 tablekta Whirlfloc po wyłączeniu palnika 20 min - chmielenie whirlpoolowe 69°C do 66°C - 90g Centennial 2016 Fermentacja: Wyszło 42L - 11,2°Blg + osad 7L - wydajność 85,1% Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C i po 1h zadane drożdże. Fermentor A - 21L - zadane 200 ml 2-tygodniowej gęstwy V pokolenie White Labs WLP028 Edinburgh Scottish Ale z warki #77, start po 8h Fermentor B - 21L - zadane 200 ml 2-tygodniowej gęstwy V pokolenie White Labs WLP028 Edinburgh Scottish Ale z warki #77, start po 8h Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 1,5L do 19°C w 12h Fermentacja burzliwa 3 dni 19°C, następnie 17 dni w 20-21°C 16.05.2017 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 3,3°Blg / 4,5% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 3,3°Blg / 4,5% alc) Fermentor A - 30g Simcoe, 30g Amarillo, 30g Centennial Fermentor B - 30g Simcoe, 30g Amarillo, 30g Centennial 21.05.2017 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,2 brix (wg PrimeLab 2,7°Blg / 4,8% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,2 brix (wg PrimeLab 2,7°Blg / 4,8% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Edytowane 9 Listopada 2017 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 (edytowane) #82 American Pale Ale Warzenie 29.04.2017 11,4°Blg / 42L / 32 IBU / 5 SRM - Brewtarget 11,7°Blg / 42L / 32 IBU / 4 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 8,50 kg Pilzneński Malteurop - 4,00 kg (47,1%) Pale Ale Malteurop - 2,50 kg (29,4%) Carahell Weyerman - 1,00 kg (11,8%) Płatki pszenne błyskawiczne - 0,50 kg (5,9%) Płatki owsiane błyskawiczne - 0,50 kg (5,9%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75 RA = 10 / pH = 5,64 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,4 sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia zacieranie 9,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C 120 min - 67,0°C --> 65,5°C dolanie 15L wrzątku 10 min - 76°C Wysładzanie 25L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 90 min - na starcie 10,7°Blg 30 min - 60g Mosaic 2016 (12,5%) 10 min - 1 tablekta Whirlfloc po wyłączeniu palnika 25 min - chmielenie whirlpoolowe 70°C --> 67°C - 90g Simcoe 2016 Fermentacja: Wyszło 42L - 11,5°Blg + osad 7L - wydajność 86,6% Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 21L - zadane 200 ml 2-tygodniowej gęstwy II pokolenie California Ale V Yeast WLP051 z warki #77, start po 10h Fermentor B - 21L - zadane 200 ml 2-tygodniowej gęstwy II pokolenie California Ale V Yeast WLP051 z warki #77, start po 10h Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 1,5L do 19°C w 12h Fermentacja burzliwa 3 dni 19°C, następnie 15 dni w 20-21°C 17.05.2017 Zlanie na cichą Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg PrimeLab 3,6°Blg / 4,5% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg PrimeLab 3,6°Blg / 4,5% alc) 22.05.2017 Chmielenie na zimno Fermentor A - 30g Simcoe, 30g Amarillo, 30g Centennial Fermentor B - 100g Citra 28.05.2017 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 2,7°Blg / 4,9% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 2,7°Blg / 4,9% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Edytowane 9 Listopada 2017 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 20 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 (edytowane) #83 American Pale Ale Warzenie 22.05.2017 11,3°Blg / 42L / 36 IBU / 4.4 SRM - Brewtarget 11,7°Blg / 42L / 36 IBU / 3.4 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 8,50 kg Pale Ale Malteurop - 7,50 kg (88,2%) Płatki pszenne błyskawiczne - 1,00 kg (11,8%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 90/5/10/50/100/75 RA = 10 / pH = 5,42 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,3 sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia zacieranie 9,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C 90 min - 66,5°C --> 64,5°C dolanie 15L wrzątku 10 min - 76°C Wysładzanie 25L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 80 min - na starcie 10,6°Blg 30 min - 50g Zeus 2016 (16,8%) 10 min - 1 tablekta Whirlfloc po wyłączeniu palnika 20 min - chmielenie whirlpoolowe 67°C --> 65°C - 100g Amarillo 2015 Fermentacja: Wyszło 42L - 11,5°Blg + osad 6L - wydajność 84,4% Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C i po 4h zadane drożdże. Fermentor A - 21L - zadane 200 ml 1-tygodniowej gęstwy III pokolenie California Ale V Yeast WLP051 z warki #82, start po 8h Fermentor B - 21L - zadane 200 ml 1-tygodniowej gęstwy III pokolenie California Ale V Yeast WLP051 z warki #82, start po 8h Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 1,5L do 19°C w 12h Fermentacja burzliwa 3 dni 19°C, 3 dni w 20°C, 3 dni w 21°C reszta w 22°C 12.06.2017 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,3 brix (wg PrimeLab 2,6°Blg / 5,0% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,3 brix (wg PrimeLab 2,6°Blg / 5,0% alc) Fermentor A - 100g Mosaic Fermentor B - 100g Citra 16.06.2017 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,2 brix (wg PrimeLab 2,4°Blg / 5,1% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,2 brix (wg PrimeLab 2,4°Blg / 5,1% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Edytowane 9 Listopada 2017 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 20 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 (edytowane) #84 American Pale Ale Warzenie 29.05.2017 11,3°Blg / 42L / 36 IBU / 4.4 SRM - Brewtarget 11,7°Blg / 42L / 36 IBU / 3.4 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 8,50 kg Pale Ale Malteurop - 7,50 kg (88,2%) Płatki pszenne błyskawiczne - 1,00 kg (11,8%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 90/5/10/50/100/75 RA = 10 / pH = 5,42 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,3 sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia zacieranie 9,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C 80 min - 66,5°C --> 64,5°C dolanie 15L wrzątku 10 min - 76°C Wysładzanie 25L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 80 min - na starcie 10,6°Blg 30 min - 65g Chinook 2016 (12,8%) 10 min - 1 tablekta Whirlfloc po wyłączeniu palnika 30 min - chmielenie whirlpoolowe 70°C --> 67°C - 90g Amarillo 2016 i 35g Chinook 2016 Fermentacja: Wyszło 42L - 11,4°Blg + osad 7L - wydajność 85,3% Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 21L - zadane 250 ml 2-tygodniowej gęstwy III pokolenie California Ale V Yeast WLP051 z warki #82, start po 8h Fermentor B - 21L - zadane 250 ml 2-tygodniowej gęstwy III pokolenie California Ale V Yeast WLP051 z warki #82, start po 8h Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 1,5L do 19°C w 12h Fermentacja burzliwa 4 dni 19°C, następnie 2 dni w 20°C i 18 dni w 21-22°C 22.06.2017 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 3,1°Blg / 4,7% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 3,1°Blg / 4,7% alc) Fermentor A - 100g Mosaic Fermentor B - 100g Citra 26.06.2017 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,3 brix (wg PrimeLab 2,6°Blg / 4,9% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,3 brix (wg PrimeLab 2,6°Blg / 4,9% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Edytowane 9 Listopada 2017 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 6 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 (edytowane) #85 Witbier Warzenie 05.06.2017 12,2°Blg / 40L / 17 IBU / 3.6 SRM - Brewtarget 12,2°Blg / 40L / 17 IBU / 3.0 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 8,50 kg Pilzneński Malteurop - 5,00 kg (58,8%) Płatki pszenne błyskawiczne - 3,50 kg (41,2%) Łuska ryżowa zalana wodą 12h wcześniej - 250g Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75 RA = 6 / pH = 5,43 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5 sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia zacieranie 9,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C 135 min - 67,0°C --> 64,0°C - próba jodowa wykazała jeszcze trochę skrobi, mashout w temperaturze 75°C załatwił resztę i następna była negatywna dolanie 15L wrzątku 10 min - 75°C Wysładzanie 22L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 90 min - na starcie 11,0°Blg 60 min - 50g Challenger (5,8%) 05 min - 110g skórki z 5 pomarańczy 05 min - 40g skórki z 2 cytryn 05 min - 15g rozgniecionych ziaren kolendry indyjskiej po wyłączeniu palnika 20 min - chmielenie whirlpoolowe 71°C --> 69°C - 100g Wakatu i 30g Styrian Goldings Fermentacja: Wyszło 40L - 11,9°Blg + osad 7L - wydajność 86,9% Brzeczka schłodzona wężownicą do 22°C i po 3h zadane drożdże. Fermentor B - 20,0L + 1L startera (kręcony 24h) fiolka FM20 Białe Walonki, start po 8h Fermentor B - 20,0L + 1L startera (kręcony 24h) fiolka FM20 Białe Walonki, start po 8h Dwie fiolki FM20 na 2L starter Fermentory chłodzone w skrzyni dwoma PET'ami 1,5L do 19°C w 12h Fermentacja burzliwa 3 dni w 19°C, 3 dni w 20 i 15 dni w 21-22°C 26.06.2017 Zlanie na cichą Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,4 brix (wg PrimeLab 4,0°Blg / 4,5% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,4 brix (wg PrimeLab 4,0°Blg / 4,5% alc) 30.06.2017 Chmielenie na zimno Fermentor A - 30g Centennial Fermentor B - 30g Centennial 04.07.2017 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,2 brix (wg PrimeLab 3,7°Blg / 4,7% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,2 brix (wg PrimeLab 3,7°Blg / 4,7% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,5 bara (temperatura pokojowa, 10 dni) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,5 bara (temperatura pokojowa, 10 dni) Edytowane 9 Listopada 2017 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) #86 Session IPA Warzenie 17.06.2017 12,4°Blg / 40L / 44 IBU / 4.6 SRM - Brewtarget 12,5°Blg / 40L / 43 IBU / 3.8 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 9,00 kg Pilzneński Viking Malt - 5,00 kg (55,6%) Pale Base Viking Malt - 2,00 kg (22,2%) Colorado Honig Viking Malt - 1,00 kg (11,1%) Pszeniczny Viking Malt - 1,00 kg (11,1%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75 RA = 9 / pH = 5,42 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5 sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia zacieranie 9,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C 90 min - 66,5°C --> 64,5°C dolanie 14L wrzątku 10 min - 75°C Wysładzanie 25L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 90 min - na starcie 11,5°Blg 20 min - 100g Chinook (12,8%) 10 min - 1 tablekta Whirlfloc po wyłączeniu palnika 20 min - chmielenie whirlpoolowe 69°C --> 66°C - 100g Centennial Fermentacja: Wyszło 40L - 12,8°Blg + osad 7L - wydajność 87,5% Brzeczka schłodzona wężownicą do 21°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 19,5L + 1L startera (kręcony 24h) fiolka FM54 Gorączka Kalifornijska, start po 6h Fermentor B - 20,5L - zadane 200 ml tygodniowej gęstwy IV pokolenie California Ale V Yeast WLP051 z warki #83, start po 8h Fermentory chłodzone w skrzyni dwoma PET'ami 1,5L do 18°C w 12h Fermentacja burzliwa 2 dni w 18°C, 2 dni w 19, 2 dni w 20°C pozostał 17 dni w 22°C 10.07.2017 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 2,2°Blg / 5,9% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,9 brix (wg PrimeLab 2,7°Blg / 5,7% alc) Fermentor A - 90g Mosaic Fermentor B - 90g Citra 17.07.2017 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 2,2°Blg / 5,9% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 2,1°Blg / 6,0% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Edytowane 9 Listopada 2017 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 1 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 (edytowane) #87 Hoppy Oatmeal Witbier Warzenie 02.07.2017 12,3°Blg / 40L / 25 IBU / 3.4 SRM - Brewtarget 12,2°Blg / 40L / 26 IBU / 3.0 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 8,50 kg Pilzneński Malteurop - 5,00 kg (58.8%) Płatki pszenne błyskawiczne - 2,00 kg (23.5%) Płatki owsiane błyskawiczne - 1,50 kg (17.6%) Łuska ryżowa zalana wodą 12h wcześniej - 250g Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75 RA = 6 / pH = 5,43 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6 sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia zacieranie 9,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C 110 min - 68,0°C --> 65,0°C próba jodowa wykazała jeszcze sporo skrobi dolanie 15L wrzątku 20 min - 75°C mashout w temperaturze 75°C załatwił resztę skrobi i następna próba była już negatywna Wysładzanie 23L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 90 min - na starcie 10,8°Blg 60 min - 35g Citra (12,3%) 10 min - 110g skórki z 4 pomarańczy 10 min - 38g skórki z 2 cytryn 10 min - 15g rozgniecionych ziaren kolendry indyjskiej skórki i kolendra w pończosze, wyciągnięte po whirlpoolu po wyłączeniu palnika 25 min - chmielenie whirlpoolowe 69°C --> 65°C - 55g Citra Fermentacja: Wyszło 40L - 12,3°Blg + osad 6L - wydajność 87.5% Brzeczka schłodzona wężownicą do 22°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - zadane 120 ml tygodniowej gęstwy I pokolenie FM20 Białe Walonki z warki #85, start po 10h Fermentor B - zadane 120 ml tygodniowej gęstwy I pokolenie FM20 Białe Walonki z warki #85, start po 10h Fermentory chłodzone w skrzyni dwoma PET'ami 1,5L do 19°C w 12h Fermentacja burzliwa 4 dni w 19°C, 2 dni w 20, 2 dni w 21°C i 19 dni w 22-23°C 29.07.2017 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor A - pomiar refraktometrem 8,0 brix (wg PrimeLab 4,6°Blg / 4,4% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 8,0 brix (wg PrimeLab 4,6°Blg / 4,4% alc) Fermentor A - 30g Amarillo Fermentor B - 30g Citra 02.08.2017 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,8 brix (wg PrimeLab 4,3°Blg / 4,5% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,8 brix (wg PrimeLab 4,3°Blg / 4,5% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Edytowane 9 Listopada 2017 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 23 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 (edytowane) #88 Kveik IPA Warzenie 17.07.2017 13,9°Blg / 40L / 48 IBU / 5.0 SRM - Brewtarget 13,8°Blg / 40L / 51 IBU / 4.5 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 9,60 kg Colorado Pale Base Viking Malt - 5,00 kg (52.1%) Carahell Weyermann - 0,70 kg (7.3%) Płatki pszenne błyskawiczne - 2,00 kg (20.8%) Płatki owsiane błyskawiczne - 1,50 kg (15.6%) Płatki żytnie błyskawiczne - 0,40 kg (4.2%) Łuska ryżowa zalana wodą 12h wcześniej - 250g Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75 RA = 6 / pH = 5,43 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5 sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia zacieranie 9,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 24L o temperaturze 76°C 100 min - 67,0°C --> 64,5°C próba jodowa pozytywna jeszcze jest jeszcze sporo skrobi dolanie 14L wrzątku 30 min - 74°C - następna próba negatywna Wysładzanie 22L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 75 min - na starcie 12,3°Blg 20 min - 120g Mosaic (11,8%) po wyłączeniu palnika 25 min - chmielenie whirlpoolowe 72°C --> 69°C - 60g Citra i 60g Mosaic Fermentacja: Wyszło 39L – 13,5°Blg + osad 6L - wydajność 84.1% Brzeczka schłodzona wężownicą do 26°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 19,5L + 1L startera (kręcony 24h) FM53 Voss Kveik, start po 4h Fermentor B - 19,5L + 1L startera (kręcony 24h) FM53 Voss Kveik, start po 4h Jedna fiolka FM53 na 2L starter Fermentacja burzliwa 2 dni w 30°C, 1 dzień w 29-28°C i 1 dzień w 27-26°C, pozostałe 48 dni w 25°C (pod koniec spadło do 23°C) W dwa dni było po sprawie, piana opadła i wygląda na to że fermentacja się zakończyła. W skrzyni temperatura wzrosła z 26°C do 30°C i trzydziestka utrzymywała się przez cały czas fermentacji, przy temperaturze zewnętrznej 24°C 07.09.2017 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno - trochę przetrzymane ale wakacje Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,4 brix (wg PrimeLab 3,0°Blg / 5,9% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,4 brix (wg PrimeLab 3,0°Blg / 5,9% alc) Fermentor A - 30g Amarillo, 30g Simcoe, 30g Cenntenial Fermentor B - 30g Amarillo, 30g Simcoe, 30g Cenntenial 13.09.2017 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,9 brix (wg PrimeLab 2,2°Blg / 6,3% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,9 brix (wg PrimeLab 2,2°Blg / 6,3% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,2 bara (temperatura pokojowa, 10 dni) Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,2 bara (temperatura pokojowa, 10 dni) Edytowane 9 Listopada 2017 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 22 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) #89 Kveik APA Warzenie 22.10.2017 11,2°Blg / 42L / 36 IBU / 5.5 SRM - Brewtarget 11,7°Blg / 42L / 36 IBU / 4.5 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 8,50 kg Pale Ale Strzegom - 7,50 kg (88,2%) Carahell Weyerman - 1,00 kg (11,8%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75 RA = 10 / pH = 5,38 (Brewer's Friend) sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia zacieranie 9,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C 80 min - 68,0°C - 66,0°C dolanie 15L wrzątku 10 min - 76°C Wysładzanie 25L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 80 min - na starcie 10,6°Blg 20 min - 90g Mosaic 2016 (11,8%) 10 min - 1 tablekta Whirlfloc po wyłączeniu palnika 25 min - chmielenie whirlpoolowe 67°C do 65°C - 90g Centennial Fermentacja: Wyszło 42L - 11,4°Blg + osad 7L - wydajność xx% Brzeczka schłodzona wężownicą do 25°C i po 1h zadane drożdże. Fermentor A - 21L - zadane 200 ml 5-tygodniowej gęstwy I pokolenie FM53 Voss Kveik z warki #88, start po 8h Fermentor B - 21L - zadane 200 ml 5-tygodniowej gęstwy I pokolenie FM53 Voss Kveik z warki #88, start po 8h Fermentacja burzliwa 2 dni w 27°C, 2 dni w 25°C do 24°C i 2 dni w 23°C do 21 °C, pozostałe 7 dni w 20°C 04.11.2017 Zlanie na cichą Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 3,1°Blg / 4,7% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 2,8°Blg / 4,9% alc) 15.11.2017 Chmielenie na zimno Fermentor B - 100g Mosaic 19.11.2017 Chmielenie na zimno Fermentor A - 100g Citra 19.11.2017 Butelkowanie fermentor B Pomiar refraktometrem 6,2 brix (wg PrimeLab 2,5°Blg / 5,0% alc) 19,5L poszło do 39 butelek 0,5 - nagazowanie 2.2 vol - 112g glukozy + 0,5L wody 23.11.2017 Kegowanie fermentor A Pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 2,8°Blg / 4,9% alc) 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara od razu do kegeratora Edytowane 25 Listopada 2017 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 2 godziny temu, RapTom napisał: strat po xxh Cześć, już jakiś czas temu miałem napisać - masz w formatce opisu warki literówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 26 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Dnia 22.10.2017 o 21:12, zasada napisał: Cześć, już jakiś czas temu miałem napisać - masz w formatce opisu warki literówkę. To nie literówka. Wstawiam gotowca w trakcie warzenia lub przed i sukcesywnie podmieniam parametry w miejsca X-ów. Już jest zrobione to co akurat dało się wpisać. Ale dzięki za uwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Dnia 22.10.2017 o 18:30, RapTom napisał: strat Chyba jednak jest literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 26 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Chyba jednak jest literówka Aaa ta literówka. Dzięki myślałem że o te x-y poszło. Poprawię. Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Dnia 22.10.2017 o 18:30, RapTom napisał: strat jednak @zasada miał rację i jest literówka w szablonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 26 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 jednak [mention=6077]zasada[/mention] miał rację i jest literówka w szablonie Jest, jest Jutro będę poprawiał. Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Jutro warka #91, a brak jeszcze wpisu z #90 Fruit IPA z dodatkiem pulpy mango i marakuja. Notatki zaraz wrócą z regularną systematycznością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) #90 Fruit IPA Warzenie 05.11.2017 14,0°Blg / 38L / 50 IBU / 4.9 SRM - Brewtarget (dane bez dodatku owoców) 14,0°Blg / 38L / 51 IBU / 4.5 SRM - Brewer's Friend Dodatek pulp owocowych podbije gęstość początkową o 0,2-0,3 Blg Zasyp: 9,70 kg Pilzneński Strzegom - 5,00 kg (51,5%) Pale Ale Strzegom - 2,50 kg (25,8%) Płatki owsiane błyskawiczne- 1,20 kg (12,4%) Carahell Weyerman - 1,00 kg (10,3%) Edytowane 17 Grudnia 2017 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) #91 Kveik APA Warzenie 26.11.2017 11,4°Blg / 42L / 36 IBU / 4.9 SRM - Brewtarget 11,5°Blg / 42L / 36 IBU / 4.2 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 8,50 kg Pale Ale Strzegom - 5,00 kg (%) Pszeniczny Strzegom - 1,50 kg (%) Płatki owsiane błyskawiczne- 1,00 kg (%) Carahell Weyerman - 1,00 kg (%) Edytowane 17 Grudnia 2017 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) #92 APA Warzenie 10.12.2017 11,4°Blg / 42L / 26 IBU / 4.9 SRM - Brewtarget 11,5°Blg / 42L / 26 IBU / 4.2 SRM - Brewer's Friend Lekkie piwo na wesele Zasyp: 8,50 kg Pale Ale Strzegom - 5,00 kg (%) Pszeniczny Strzegom - 1,50 kg (%) Płatki owsiane błyskawiczne- 1,00 kg (%) Carahell Weyerman - 1,00 kg (%) Woda i jej modyfikacje: 50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75 RA = 6 / pH = 5,4 (Brewer's Friend) sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia zacieranie 9,0/4,5 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C 70 min - 68,0°C --> 66,0°C dolanie 15L wrzątku 20 min - 75°C Wysładzanie 25L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy Gotowanie: 80 min - na starcie 10,6°Blg 10 min - 100g Chinook (12,8%) po wyłączeniu palnika 25 min - chmielenie whirlpoolowe 68°C --> 65°C - 100g Centennial Fermentacja: Wyszło 40L – 11,5°Blg + osad 7L Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 21L - w tym starter 1,0L WLP090 San Diego Super kręcony 2 dni, strat po 10h Fermentor B - 21L - w tym starter 1,0L WLP090 San Diego Super kręcony 2 dni, strat po 10h Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 1,5L do 18°C w 12h Fermentacja burzliwa 2 dni 18°C, następnie 11 dni w 19-20°C 23.12.2017 Zlanie na cichą Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 2,7°Blg / 4,9% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 2,7°Blg / 4,9% alc) 02.01.2018 Chmielenie na zimno Fermentor A - 30g Amarillo, 30g Cenntenial Fermentor B - 30g Amarillo, 30g Cenntenial 06.01.2018 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 2,7°Blg / 4,9% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 2,7°Blg / 4,9% alc) 2 x 20L poszło do 80 butelek 0,5L - nagazowanie 2.2 vol - 2 x 118g glukozy + 2 x 0,5L wody Edytowane 1 Lutego 2018 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 27 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 (edytowane) #93 Oatmeal Stout Warzenie 05.01.2018 13,4°Blg / 40L / 30 IBU / 42 SRM - Brewtarget 14,0°Blg / 40L / 30 IBU / 37 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 10,00 kg Pale Ale Strzegom - 4,00 kg (40,0%) Monachijski I Strzegom - 3,00 kg (30,0%) Płatki owsiane błyskawiczne- 1,00 kg (10,0%) Caraaroma Weyerman - 0,50 kg (5,0%) Caramunich II Weyerman - 0,50 kg (5,0%) Palony jęcznień Weyerman - 0,50 kg (5,0%) Prażona pszenica Strzegom - 0,50 kg (5,0%) Woda i jej modyfikacje: 100% kranówki - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 150/10/20/20/40/500 RA = 300 / pH = 5,7 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6 (po 15 minutach zacierania) sole CaCO3 zacieranie 20,0g Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 25L o temperaturze 78°C 140 min - 69,0°C - 66,0°C dolanie 11L wrzątku 15 min - 76°C Wysładzanie 26L wody 80°C - całość kranówka Gotowanie: 80 min - na starcie 12,5°Blg 40 min - 60g Magnum 2016 (10,6%) 10 min - 1 tabletka Whirlfloc Fermentacja: Wyszło 40L - 13,5°Blg + osad 4L Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,5°C i po 2h zadane drożdże. Fermentor A - 21L - w tym starter 1,0L Wyeast 1469 West Yorkshire Ale kręcony 2 dni, strat po 8h Fermentor B - 21L - w tym starter 1,0L Wyeast 1469 West Yorkshire Ale kręcony 2 dni, strat po 8h Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 1,5L do 18°C w 12h Fermentacja burzliwa 2 dni 18°C, następnie 16 dni w 19-20°C 23.01.2011 Zlanie na cichą Fermentor A - pomiar refraktometrem 8,2 brix (wg PrimeLab 4,2°Blg / 5,3% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 8,2 brix (wg PrimeLab 4,2°Blg / 5,3% alc) 03.02.2018 Rozlew Fermentor A - pomiar refraktometrem 8,2 brix (wg PrimeLab 4,2°Blg / 5,3% alc) Fermentor B - pomiar refraktometrem 8,2 brix (wg PrimeLab 4,2°Blg / 5,3% alc) Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie) Fermentor B - 20L poszło do 40 butelek 0,5L - nagazowanie 2.0 vol - 100g glukozy + 0,3L wody Edytowane 13 Maja 2018 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się