dansign Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) Witam Szukam ciekawego piwa deserowego, słodkiego ze smakami i aromatami kokosa, wanilii I wymyśliłem coś takiego co myślicie ? Zasyp: Słód pszeniczny ciemny 14-18 EBC Weyermann - 3 kg Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 2 kg Słód Carawheat 100-130 EBC Weyermann - 300 g Słód Carafa typ I 800-1000 EBC Weyermann - 300 g Palone ziarna pszenicy 900-1200 EBC Weyermann - 200 g Płatki owsiane błyskawiczne - 1 kg Zacieranie: Do 12 l. wody podgrzanej do temp. ok. 47°C wsypać śrutę ziarna jasnego i płatki owsiane 45°C - 15 min 52°C - 15 min dodać 7 l. gorącej wody (ok 80°C, podgrzać do 62°C) 62°C - 30 min 72°C - 30 min Jak próba jodowa da wynik negatywny, dodać śrutę ziarna ciemnego i po następnych 10 min. podgrzać do temp. 76°C i filtrować. Gotowanie: Zebrać 25 - 27 litrów filtratu i gotować 90 minut W 10 minucie gotowania dodać: 30 g chmielu goryczkowy Marynka W 60 minucie gotowania dodać: 30 g chmiel aromatyczny Lubelski 1,5 kg laktozy 100 g wiórków kokosowych 1/3 laski wanilii Drożdże: Fermentis Safbrew TM WB-06 Fermentacja: Burzliwa: w 17°C Cicha: 7 dni z dodatkiem 150 g wiórków kokosowych i 2/3 laski wanilii Co myślicie przepis ma ręce i nogi ? Edytowane 8 Października 2015 przez dansign Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 1,5 kg laktozy 100 g wiórków kokosowych 1/3 laski wanilii Kiedyś próbowałem uwarzyć coś na kształt z tej strony https://www.homebrewersassociation.org/forum/index.php?topic=16779.0 Kokosu nie było Z wanilią też kombinowałem i przy 2 laskach na 7,5l RIS'a poległa Moje wnioski są takie, że smak i aromaty wanilii i kokosu są bardzo delikatne, a zwłaszcza ulotne. Przy tych ilościach słodów palonych, które przewidujesz to ilości kokosu i wanilii można uznać za homeopatyczne. No, ale z laktozą to z lekka poszalałeś. Myślę, że na standardową warkę to 0,5-0,75 kg laktozy to wartości graniczne. No i nie licz na słodkość z laktozy, ona raczej "słodka" nie jest (kwestia percepcji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dansign Opublikowano 8 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 a czym można nadać słodyczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 a czym można nadać słodyczy ? ksylitolem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dansign Opublikowano 8 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Dzięki bardzo to może kokosa i wanilii 3x tyle i + do refermentacji zrobić syrop cukrowy z wanilią i kokosem, żeby aromat utrzymać ? a laktozy 0,5 kg co myślisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Laktoza już w takiej ilości jest OK. (kwestia gustu) Złagodzi słody palone i nada piwu dodatkową aksamitność. Co do wanilii i kokosu się nie wypowiem bo jak pisałem wcześniej mam kiepskie z nimi doświadczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dansign Opublikowano 8 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Wielki Dzięki za pomoc Może się jeszcze ktoś odezwie kto ma doświadczenia z kokosem i wanilią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Jak dajesz wiórki na cichą, to licz się z tym że piany może nie być. Jedna z wersji mówi o opiekanych wiórkach kokosowych, ale jeszcze tego nie testowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Ja do RIS-a dałem 4 laski taniej wanilii z Lidla, ale dopiero na cichej. Ledwo ją czuć... Ale w RIS-ie wiadomo, że trudniej się przebić takim aromatom, chyba że teraz mylę to z czekoladą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ortal1985 Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Jak już to wanilia ale burbońska, co do kokosa to amerykanie polecają go opiekanego wrzucac na cicha. Nie lepiej zrobić coś ciemnego z czekolada i wanilia lub kokosem bo oba w pszenicy to moze byc ciezkie do picia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) Jak już to wanilia ale burbońska a w czym ona jest lepsza (dla naszych zastosowań)? Edytowane 12 Października 2015 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Jak deserowe i nie chcesz by ciemne słody przykryły dodatki to zrób sobie wee heavy tak z 24 BLG. Nie będziesz musiał niczym dosładzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 (edytowane) Poza tym wybrałeś bardzie kiepskie drożdże do piwa deserowego edit: Piłeś w ogóle Risa na drożdżach weizenowych, odpowiada Ci to połączenie? Edytowane 9 Października 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dansign Opublikowano 9 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 @kantor: niestety nie piłem RISa na drożdżach weizenowych Jesteś wstanie określić jaki to daje efekt ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 WB zejdą nisko piwo będzie wytrawne, fenole dodatkowo mogą przyczynić się do szorstkiego finiszu, będzie estrowo, estry mogą dominować nad cechami od słodu. No i ogólnie profil będzie zawsze w jakimś stopniu weizenowy czyli banan+goździk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dansign Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 To w takim razie jakie drożdże proponujesz żeby z tej pszenicy wyciągnąć banany+goździki i uniknąć estrów i fenoli. Masz jakiś pomysł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 z tej pszenicy wyciągnąć banany+goździki i uniknąć estrów i fenoli wiem, że się może czepiam, ale "banany+goździki" to właśnie estry i fenole. Zadane tak pytanie brzmi więc troszkę zabawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dansign Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 hahaha, no rzeczywiście pytanie z gatunku jest grubo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Może jakieś belgijskie? Ale one dadzą sporo innych, charakterystycznych smaczków. Można też obrać nieco prostszy kurs - myślałeś o S-04? One powinny pozostawić nieco więcej pełni w piwie, bo zwykle nie odfermentowują zbyt mocno. Ale raczej goździków i bananów nie dadzą. Jeżeli na tym Ci zależy, to może lepiej zerknąć w stronę stylu Weizenbock? Co do wanilii, to polecam popatrzeć w stronę ekstraktu z wanilii - w kuchni można nim łatwo wykręcić sporo mocniejszy aromat niż za pomocą laski. Zakładam, że w piwie będzie podobnie. Fakt, taki naturalny, sklepowy jest dość drogi. Ale w necie jest sporo przepisów jak sobie można taki ekstrakt (a raczej macerat) zrobić z lasek wanilii moczonych x czasu np. w burbonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się