Rychu Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 To jest moja 7 warka i jeszcze nigdy tak mi burzliwa nie wyglądała. Do fermentora wlałem 19,5l brzeczki o 11,5 BLG. Pierwszy raz fermentuję Wyeastem 2565 KöLSCH. Rozbiłem w nich kapsułkę na 8-9 godzin przed wlaniem do fermentora. Paczka nie napuchła (postępowałem zgodnie z instrukcją, gdzie jest żeby rozbić na 3h przed wlaniem, dopiero potem przeczytałem na forum, że to może być i parę dni...). Mimo to drożdże ruszyły po około 60h w fermentorze i to jak... Takiej piany jeszcze nigdy nie miałem. W ogóle wydaje mi się, że w tej pianie jest pełno drożdży. Taki stan utrzymuje mi się już 7 dzień. Zazwyczaj fermentacja burzliwa kończyła mi się po 4-5 dniach i nigdy nie miałem takiej dziwnej piany. Załączam zdjęcia tego co mam w fermentorze i proszę o poradę co zrobić Czy to jeszcze fermentuje? Nie mam jak za bardzo zmierzyć teraz BLG, bo nie mam jak się dostać do piwa przez tą warstwę piany. Jeżeli jakość zdjęć okaże się niewystarczająca, to wieczorem zrobię lepszym aparatem, bo moja komórka sobie nie radzi z warunkami w piwnicy. Ach, zapomniałbym. Fermentor pierwszą noc stał w domu w 23 stopniach. Potem przeniosłem do piwnicy. Przez dwa dni miał 20 stopni. Potem temperatura w fermentorze zrówanała się z otoczeniem i ustaliła na stałym poziomie 18 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 proszę o poradę co zrobić Zamknąć wiadro i nie zaglądać jeszcze przez jakieś 10 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 To jest moja 7 warka i jeszcze nigdy tak mi burzliwa nie wyglądała. Do fermentora wlałem 19,5l brzeczki o 11,5 BLG. Pierwszy raz fermentuję Wyeastem 2565 KöLSCH. Rozbiłem w nich kapsułkę na 8-9 godzin przed wlaniem do fermentora. Paczka nie napuchła (postępowałem zgodnie z instrukcją, gdzie jest żeby rozbić na 3h przed wlaniem, dopiero potem przeczytałem na forum, że to może być i parę dni...). Mimo to drożdże ruszyły po około 60h w fermentorze i to jak... Takiej piany jeszcze nigdy nie miałem. W ogóle wydaje mi się, że w tej pianie jest pełno drożdży. Taki stan utrzymuje mi się już 7 dzień. Zazwyczaj fermentacja burzliwa kończyła mi się po 4-5 dniach i nigdy nie miałem takiej dziwnej piany. Załączam zdjęcia tego co mam w fermentorze i proszę o poradę co zrobić Czy to jeszcze fermentuje? Nie mam jak za bardzo zmierzyć teraz BLG, bo nie mam jak się dostać do piwa przez tą warstwę piany. Jeżeli jakość zdjęć okaże się niewystarczająca, to wieczorem zrobię lepszym aparatem, bo moja komórka sobie nie radzi z warunkami w piwnicy. Ach, zapomniałbym. Fermentor pierwszą noc stał w domu w 23 stopniach. Potem przeniosłem do piwnicy. Przez dwa dni miał 20 stopni. Potem temperatura w fermentorze zrówanała się z otoczeniem i ustaliła na stałym poziomie 18 stopni. Nie otwieraj wiadra, piana to nie przeszkoda akurat wszystko jest okej. Zostaw to piwo jeszcze na kilka dni niech sobie spokojnie dofermentuje. Te drożdżaki do super szybkich nie należą, a czasami tak się dzieje że piana zostaje do końca fermentacji, należy się przez nią przebić zlać piwo spod niej, ale to za tydzień. Druga sprawa te drożdże lubią zakres temperatury od 13-21C - 23C trochę za dużo spokojnie je mogłeś lecieć w tych 18C... Trzecia sprawa tak jak doczytałeś, żę saszetkę należy rozbić wcześniej to doczytaj jeszcze, że dla płynnych drożdży dobrze zrobić starter, tak by nie czekać 60h na ich start. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 fermentuję Wyeastem 2565 KöLSCH Wszystko jest OK. Nie chciałbyś się podzielić/wymienić gęstwą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliwowica Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Rychu, to nie jest jakoś strasznie duża piana, raczej normalna. Mnie ostatnio gęstwa z Gozdawy w pszenicznym wyszła rurką, wlane było20l brzęczki do fermentora 30. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rychu Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) Dzięki chłopaki za wskazówki i podzielenie się doświadczeniem. Zostawiam w takim razie wiaderko w spokoju i niech sobie drożdże szaleją dalej Undeath, dzięki za rady na przyszłość, skorzystam PawelH, mogę Ci oddać, bo przez najbliższy miesiąc od czasu jak skończy mi się ta fermentacja raczej nie będę nic nowego nastawiał, tylko jak ja Ci to wyślę z trójmiasta? Podróż pocztą ich nie zabije? Edytowane 12 Października 2015 przez Rychu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rychu Opublikowano 25 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Dzięki jeszcze raz. Przedwczoraj zlałem z burzliwej. Piana zniknęła całkowicie. Popróbowałem trochę i wydaje się być ok. Delikatnie kwaskowate, ale to już nie pierwsze i po schłodzeniu nie będzie czuć. Za to wyraźna goryczka tak jak lubię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się