zielony07 Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Będę wdzięczny za pomoc, nie umiem wybrnąć z tego w co się wpakowałem. Moja trzecia zacierana warka, żytnie 13 Blg na zestawie HB. W trakcie chmielenia chmiel jakoś opuścił woreczek i całkowicie się rozgotował. Na nic zdało się prowizoryczne cedzenie gęstym sitkiem. Fermentacja w 19 stopniach C poszła ok, po 5 dniach drożdże zaczęły dołować, po 7 zbiły się w cienką, max 1 cm warstwę. Blg od kilku dni stoi na 5. Wynik jest na pewno zafałszowany bo piwo jest potwornie buro-mętne i nie ma ochoty się prześwietlić. Wszystko widzę jak na dłoni, wiadro przezroczyste. Smak dobry. Udawać że nic się nie stało ? Zlewać na cichą ? Jakieś sugestie ? A może tak to ma wyglądać ? Pozdrawiam , Krzysztof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 (edytowane) To chmiel by Ci taką mętność zrobił w piwie? Ja bym wstawił fermentor do jak najzimniejszego miejsca i poczekał aż opadnie co ma opaść. Jak chcesz mieć klarowne, to możesz też sklarować żelatyną. Poza tym, czytaj. Edytowane 14 Października 2015 przez mc007 zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 14 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Filtracja była ciężka, ale do chmielenia brzeczka poszła całkiem, całkiem. Błotko jest chmielowe. Obniżam temperaturę i czekam No i czytam nt. żelatyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 (edytowane) Przecież wszyscy normalnie gotują chmiel bez żadnych woreczków. To wszystko po chłodzeniu opada. Po cichej albo pewnym czasie w butelkach Ci się wyklaruje bardziej. Jak jest totalne błoto to możesz się bawić w żelatynę. No i mętność w żaden sposób Ci raczej nie zaburza pomiaru cukromierzem. Edytowane 14 Października 2015 przez Oskaliber GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 robiłem ten zestaw 17-11-2014, na cichą 24-11 a w butelki14-12. Ostatnią butelkę piłem jakoś po wakacjach i było mętne, więc nie licz, że ci się wyklaruje. Jak Ci napisali chmielenie luzem czy w worku nie ma znaczenia. Nie grzeb, nie otwieraj, nie smakuj tylko rób wg instrukcji a będzie dobre. Nie pamiętam szczegułów produkcji ale żytnie chyba zawsze są mętne więc się nie martw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 15 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Dziękuję wszystkim za pomoc ! Teraz spokój..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Żyto będzie mętne. Taki urok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jacenty Opublikowano 15 Października 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Żyto będzie mętne. Taki urok. Bzdura. camilos, kordas, zgoda i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacOn Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Żyto będzie mętne. Taki urok. Bzdura. Możesz rozwinąć wypowiedź ? Jeszcze nie widziałem domowego roggenbier 'a klarownego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Robiłem kilka razy i zawsze było klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Możesz rozwinąć wypowiedź ? Jeszcze nie widziałem domowego roggenbier 'a klarownego . Może być lekko zamglone, to nie to samo co mętne. Chociaż moje nawet zamglone nie są, są idealnie krystaliczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Ja jeszcze klarownego żyta nie widziałem. Zawsze chociaż delikatnie, jak to ładnie ująłeś, "zamglone". Jasne, można się bawić żelatyną, nie chmielić na zimno, co poprawi klarowność, no ale co kto lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Może być lekko zamglone, to nie to samo co mętne. Chociaż moje nawet zamglone nie są, są idealnie krystaliczne. Jest klarowne samo z siebie czy coś dodajesz? Jeśli tak to co- chociaż nie mam zamiaru tego robić. Jeśli nie, to po jakim czasie miałeś taki "kryształ"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 (edytowane) Jest klarowne samo z siebie czy coś dodajesz? Łyżeczka mchu pod koniec gotowania załatwia sprawę. Już po cichej, podczas lania w butelki jest klarowne, idealną krystaliczność zyskuje po miesiącu. Osiem miesięcy, to szczyt szczytów, nic lepiej już być nie może. Edytowane 19 Października 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się