giusto Posted December 22, 2009 Share Posted December 22, 2009 Piszę ten post ponieważ nie znam przepisu na piwko o smaku powiedzmy tyskiego, żubra, czyli jasne pełne, jest mnóstwo takich receptur lecz na piwka dolnej fermentacji, nie mam jednak warunków do takiej produkcji, dlatego proszę o recepturę na takie piwko ale górnej fermentacji, czy wogóle jest możliwe zrobienie takiego piwka przeprowadzając górną fermentację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted December 22, 2009 Share Posted December 22, 2009 Proponuję poczytać forum a szczególnie wiki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted December 22, 2009 Share Posted December 22, 2009 Coś podobnego, jeśli w ogóle w domu uda się uzyskać coś górnego, podobnego do koncerniaków (wyyysoko ustawiona poprzeczka ), to Koelsch. Kolońskie jasne. Piwo jasne, górnej fermentacji, Kolońska odpowiedź na Czeskiego Pilsa. Receptury znajdziesz na forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giusto Posted December 22, 2009 Author Share Posted December 22, 2009 Coś podobnego, jeśli w ogóle w domu uda się uzyskać coś górnego, podobnego do koncerniaków (wyyysoko ustawiona poprzeczka ), to Koelsch. Kolońskie jasne. Piwo jasne, górnej fermentacji, Kolońska odpowiedź na Czeskiego Pilsa. Receptury znajdziesz na forum. Nie musi koniecznie być smak piw z koncernów, najchętniej bym uwarzył piwo takie jakie były 20 lat temu nim zaczęto piwka pasteryzować, jasne piwko w stylu dawnego np. Zagłoby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted December 22, 2009 Share Posted December 22, 2009 Może jednak zacznij od prostszych piw. Nie wierzę, aby poprawnie wykonany "ale" Ci nie smakował Masz już jedną warkę na koncie. Co to było za piwo ? Może po prostu na czymś się zawiodłeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giusto Posted December 22, 2009 Author Share Posted December 22, 2009 (edited) Może jednak zacznij od prostszych piw. Nie wierzę, aby poprawnie wykonany "ale" Ci nie smakował Masz już jedną warkę na koncie. Co to było za piwo ? Może po prostu na czymś się zawiodłeś. Pierwszy był bitter z brewkitu. Jeszcze go nie próbowałem ponieważ 19-12 go dopiero zabutelkowałem. dzisiaj przyszły słody i chciałem coś przed świętami uwarzyć. Ale coś o smaku jak pisałem, koelsch jest trudnym piwem do zrobienia? Słody jakie posiadam to pilzneński, monachijski, pale ale, zakwaszający. Edited December 22, 2009 by giusto Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted December 22, 2009 Share Posted December 22, 2009 dzisiaj przyszły słody i chciałem coś przed świętami uwarzyć. Ale coś o smaku jak pisałem, koelsch jest trudnym piwem do zrobienia? Kupiłeś słód a nie wiesz jakie piwa chcesz warzyć? Nie ta kolejność. Co to znaczy trudne? Wszystkie piwa robi sie tak samo. Zacieranie, filtracja, gotowanie, chłodzenie, fermentacja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted December 22, 2009 Share Posted December 22, 2009 Giusto - jakie masz surowce ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
giusto Posted December 22, 2009 Author Share Posted December 22, 2009 dzisiaj przyszły słody i chciałem coś przed świętami uwarzyć. Ale coś o smaku jak pisałem' date=' koelsch jest trudnym piwem do zrobienia?[/quote']Kupiłeś słód a nie wiesz jakie piwa chcesz warzyć? Nie ta kolejność. Co to znaczy trudne? Wszystkie piwa robi sie tak samo. Zacieranie, filtracja, gotowanie, chłodzenie, fermentacja. Dlatego pytam dlaczego to piwo które chcę chcę zrobić to za wysoko ustawiona poprzeczka, czym się różni od produkcji polecanego mi np pale ale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giusto Posted December 22, 2009 Author Share Posted December 22, 2009 Giusto - jakie masz surowce ? Słody jakie posiadam to pilzneński, monachijski, pale ale, zakwaszający. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted December 22, 2009 Share Posted December 22, 2009 Drożdże zakupiłeś ? Co do polecanych stylów. Poniekąd jest tak jak pisze Jacer - schemat generalnie jest ten sam. Ważne są jednak detale i fakt, jak bardzo chcesz się trzymać zasad. Piwa dolnej fermentacji wymagają odpowiedniego reżimu temperaturowego, tak fermentacji jak i leżakowania. I to nie jest proste. A jak sam napisałeś - nie bardzo masz warunki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted December 22, 2009 Share Posted December 22, 2009 (edited) Koelsch nie jest trudny. Żadne piwo nie jest trudne do zrobienia w domu. Każde robi się w ten sam sposób - kwestia receptury, ewentualnych przypraw i temperatur. No może Lambica trochę inaczej Nie spiesz się, czytaj czytaj czytaj.. to dużo daje i zmienia obraz rzeczywistości.. Nie wiem jak smakował Zagłoba. Ale chyba Kolesch to chyba nie będzie to czego poszukujesz. Zanim zaczniesz kopiować piwa produkowane w browarach powarz trochę wg receptur które uznasz za stosowne, jest ich mnóstwo. A swoją drogą, dlaczego zimą, w czasie mrozów, nie masz możliwości przefermentowania lagera (dolna fermentacja)?? EDIT: Zanim napisałem swojego posta to się dyskusja rozwinęła.. dla wyjaśnienia: wysoko postawiona poprzeczka to uwarzenie piwa górnej fermentacji, które smakowało by jak żywiec, żubr czy tyskie.. Edited December 22, 2009 by Maryush Link to comment Share on other sites More sharing options...
giusto Posted December 22, 2009 Author Share Posted December 22, 2009 Drożdże zakupiłeś ? Drożdże mam Safale us-05 i s-04 Link to comment Share on other sites More sharing options...
giusto Posted December 22, 2009 Author Share Posted December 22, 2009 (edited) Koelsch nie jest trudny. Żadne piwo nie jest trudne do zrobienia w domu. Każde robi się w ten sam sposób - kwestia receptury, ewentualnych przypraw i temperatur. No może Lambica trochę inaczej Nie spiesz się, czytaj czytaj czytaj.. to dużo daje i zmienia obraz rzeczywistości.. Nie wiem jak smakował Zagłoba. Ale chyba Kolesch to chyba nie będzie to czego poszukujesz. Zanim zaczniesz kopiować piwa produkowane w browarach powarz trochę wg receptur które uznasz za stosowne, jest ich mnóstwo. A swoją drogą, dlaczego zimą, w czasie mrozów, nie masz możliwości przefermentowania lagera (dolna fermentacja)?? Niestety nie, uroki mieszkania w bloku. temperatura w jakiej mogę fermentować to 20 C i wyżej, dotyczy również dojrzewania. Edited December 22, 2009 by giusto Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted December 22, 2009 Share Posted December 22, 2009 Dlatego pytam dlaczego to piwo które chcę chcę zrobić to za wysoko ustawiona poprzeczka, czym się różni od produkcji polecanego mi np pale ale. Nie zrozumiałeś. Wysoka poprzeczka odnosiła się do piw koncernowych, które wymieniłeś. Tak złe piwa bardzo trudno zrobić w domu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted December 22, 2009 Share Posted December 22, 2009 Czytaj, czytaj, czytaj... zanim uwarzysz coś świadomie, to trochę posiedź na forum.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giusto Posted December 22, 2009 Author Share Posted December 22, 2009 Dlatego pytam dlaczego to piwo które chcę chcę zrobić to za wysoko ustawiona poprzeczka' date=' czym się różni od produkcji polecanego mi np pale ale.[/quote']Nie zrozumiałeś. Wysoka poprzeczka odnosiła się do piw koncernowych, które wymieniłeś. Tak złe piwa bardzo trudno zrobić w domu. Podając te nazwy miałem na myśli smak piwa jasnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giusto Posted December 22, 2009 Author Share Posted December 22, 2009 Czytaj, czytaj, czytaj... zanim uwarzysz coś świadomie, to trochę posiedź na forum.. Na forum siedzę dwa tygodnie i czytam, czytam, jeszcze raz czytam ale wreszcie przyszedł czas na zrobienie czegoś własnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted December 22, 2009 Share Posted December 22, 2009 Dlatego pytam dlaczego to piwo które chcę chcę zrobić to za wysoko ustawiona poprzeczka' date=' czym się różni od produkcji polecanego mi np pale ale.[/quote']Nie zrozumiałeś. Wysoka poprzeczka odnosiła się do piw koncernowych' date=' które wymieniłeś. Tak złe piwa bardzo trudno zrobić w domu.[/quote'] Podając te nazwy miałem na myśli smak piwa jasnego. Zrób polskie Ale i będziesz zadowolony. Pochmiel dobrze i już. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giusto Posted December 22, 2009 Author Share Posted December 22, 2009 To co koledzy mi polecacie na pierwsze takie piwko aby było smaczne, w stylu które podałem no i oczywiście górnej fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giusto Posted December 22, 2009 Author Share Posted December 22, 2009 (edited) Nie zrozumiałeś. Wysoka poprzeczka odnosiła się do piw koncernowych' date=' które wymieniłeś. Tak złe piwa bardzo trudno zrobić w domu.[/quote']Podając te nazwy miałem na myśli smak piwa jasnego. Zrób polskie Ale i będziesz zadowolony. Pochmiel dobrze i już. Możesz mi wkleić recepturkę, no i słody aby były te które posiadam, wiem że idę na łatwiznę. Edited December 22, 2009 by giusto Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted December 22, 2009 Share Posted December 22, 2009 Pale Ale to też piwo jasne, tyle, że górnej fermentacji (Pale = blady). Zrób wg receptury: Surowce: słód Pale Ale 4,0 kg Pilzneński - 0,5kg słód monachijski - 0,3kg chmiel goryczkowy magnum 15g (lub Marynka - 20g) chmiel aromatyczny lubelski 15g Safale S-04 Zacieranie: Zasyp wrzuć do 13l wody o temp. 65°C, podgrzej do 67°C 67°C - 60' -> 72°C, jeśli próba jodowa negatywna to podjazd do 75-78°C i filtracja Gotowanie 70': w 0' 15g Magnum w 60' 15g Lubelskiego Powinno wyjść ekstra piwo. elroy pisał, że Pale Ale to jego piwo eksportowe - wszystkim dokoła smakuje. Tak powinno być w tym przypadku. Powodzenia! BTW: Uwierz mi, że nawet po roku czytania forum i tak nie wiesz wystarczająco dużo, ciągle chcesz wiedzieć więcej... piwo.org wciąga! Link to comment Share on other sites More sharing options...
giusto Posted December 22, 2009 Author Share Posted December 22, 2009 Pale Ale to też piwo jasne, tyle, że górnej fermentacji (Pale = blady). Zrób wg receptury: Surowce: słód Pale Ale 4,0 kg Pilzneński - 0,5kg słód monachijski - 0,3kg chmiel goryczkowy magnum 15g (lub Marynka - 20g) chmiel aromatyczny lubelski 15g Safale S-04 Zacieranie: Zasyp wrzuć do 13l wody o temp. 65°C, podgrzej do 67°C 67°C - 60' -> 72°C, jeśli próba jodowa negatywna to podjazd do 75-78°C i filtracja Gotowanie 70': w 0' 15g Magnum w 60' 15g Lubelskiego Powinno wyjść ekstra piwo. elroy pisał, że Pale Ale to jego piwo eksportowe - wszystkim dokoła smakuje. Tak powinno być w tym przypadku. Powodzenia! BTW: Uwierz mi, że nawet po roku czytania forum i tak nie wiesz wystarczająco dużo, ciągle chcesz wiedzieć więcej... piwo.org wciąga! Czy bez próby jodowej się można obyć, ponieważ w aptece nie było płynu lugola nie mam czym zrobić testu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted December 22, 2009 Share Posted December 22, 2009 Czy bez próby jodowej się można obyć, ponieważ w aptece nie było płynu lugola nie mam czym zrobić testu? Przy w/w recepturze pewnie, ale mimo wszystko kup zwykłą jodynę i pobaw się tym w trakcie zacierania. Zobaczysz jak to wygląda "przed" i "po" Link to comment Share on other sites More sharing options...
giusto Posted December 22, 2009 Author Share Posted December 22, 2009 Dzięki wszystkim za wsparcie przy pierwszym piwku, pozdrawiam i idę zacierać pierwszą warkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now