Tytus Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Cześć, mam pytanie za niedługo będę rozlewał xmas ale i do refermentacji chcę użyć cukru muscavado (do tej pory używałem tylko glukozy). I nie wiem czy powinienem przyjmować przy wyliczeniu surowca wartości jak dla normalnego cukru stołowego? czy inaczej? Jakieś uwagi co do tego cukru? Zależy mi na posmakach rumowych/ciastkowych (cukier był dodawany również na 10 min przed końcem gotowania). pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Cześć, mam pytanie za niedługo będę rozlewał xmas ale i do refermentacji chcę użyć cukru muscavado (do tej pory używałem tylko glukozy). I nie wiem czy powinienem przyjmować przy wyliczeniu surowca wartości jak dla normalnego cukru stołowego? czy inaczej? Jakieś uwagi co do tego cukru? Zależy mi na posmakach rumowych/ciastkowych (cukier był dodawany również na 10 min przed końcem gotowania). pozdrawiam http://www.piwo.org/topic/11756-blog-dori-troche-slodyczy-czyli-czy-cukier-to-samo-zlo/ Normalnie jak biały cukier. Tytus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Cześć, mam pytanie za niedługo będę rozlewał xmas ale i do refermentacji chcę użyć cukru muscavado (do tej pory używałem tylko glukozy). I nie wiem czy powinienem przyjmować przy wyliczeniu surowca wartości jak dla normalnego cukru stołowego? czy inaczej? Jakieś uwagi co do tego cukru? Zależy mi na posmakach rumowych/ciastkowych (cukier był dodawany również na 10 min przed końcem gotowania). pozdrawiam http://www.piwo.org/topic/11756-blog-dori-troche-slodyczy-czyli-czy-cukier-to-samo-zlo/ Normalnie jak biały cukier. Dzięki za odpowiedź, szukałem w wątkach refermentacji, a nie surowcach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Muscovado nie fermentuje w całości! Dla takiego samego nagazowania trzeba by go dać więcej niż cukru białego, ale nie wiem o ile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Jeżeli to jest nazywane po prostu brązowym cukrem, to wg "How to Brew" cukier ten fermentuje (jest fermentowalny) w 97%. ps. jak ładnie przetłumaczyć 'fermentability'?? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Fermentowalność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 kurcze, jakoś rano mi to przez usta/klawiaturę nie chciało przejść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus Opublikowano 3 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Dzięki za info dam go trochę więcej niż białego zamiast 2,2 VOl będzie 2,3 wg kalkulatora i będzie git (przewiduje nagazownie jakieś 2-2,1) Wiem że to już inny wątek powinien być ale... Przymierzam się do użycia pierwszy raz Karuku. I dwa pytania mam (odpowiedzi na forum są różne i czasem przeczące sobie) 1) czy można go dodać bezpośrednio do piwa? czy należy rozpuszczać/ zagotowywać jakoś wyjaławiać? i ma to się odbyć na ok 3 dni przed butelkowaniem? 2) czy faktycznie trzeba dodać później ponownie drożdże ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Pytasz o karuk czy żelatynę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus Opublikowano 3 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Pytasz o karuk czy żelatynę? Karuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Ja wlewałem 3 dni przed butelkowaniem do fermentatora i odstawiałem w chłodne miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Ja zadałem bezpośrednio do fermemtatora dwa dni przed rozlewem, i chlodne miejsce. Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 (edytowane) Jeżeli na opakowaniu Muscovado jest napisane, że zawiera 94,5% węglowodanów, to trzeba przyjąć, że jest tyle cukru w cukrze? Edytowane 12 Listopada 2017 przez buber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się