Luk Tous Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 (edytowane) Witam! W najbliższym czasie zamierzam uwarzyć smoked porter. Po przejrzeniu różnych receptur złożyłem w BS2 coś takiego: warka 13,5l OG: 18 blg FG: 4,3 blg IBU: 33 SRM: 31 ABV: 7,7% Zasyp: 3,50 kg - Pale Ale Weyermann 0,50 kg - Słód wędzony (bukiem) Weyermann 0,30 kg - Special B 0.15 kg - Carafa Special II Weyermann 0,10 kg - Caramunich I Weyermann Zacieranie: 66°C - 40 min 72°C - 20 min 76°C - 5 min Chmielenie: 60 min - East Kent Goldings - 15g + Cascade 10g 20 min - East Kent Goldings - 10g + Cascade 10g Fermentacja: drożdże S-04 start w ~15°C pod koniec burzliwej ~19°C cicha ~19°C Co sądzicie o takiej recepturze? Wyjdzie coś z tego sensownego mieszczącego się w ramach smoked porter? Edytowane 11 Listopada 2015 przez Luk Tous Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Witaj. Za mało słodu wędzonego. Luk Tous i FurioSan 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk Tous Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 3,10 kg - Pale Ale Weyermann 0,90 kg - Słód wędzony (bukiem) Weyermann (~20%) 0,30 kg - Special B 0.15 kg - Carafa Special II Weyermann 0,10 kg - Caramunich I Weyermann Tak już by było ok? Chciałbym otrzymać zbalansowaną wędzonkę. Dość wyraźną, ale nie przykrywającą wszystkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Daj 50% i będziesz miał tak jak chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk Tous Opublikowano 12 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Ach to tak, czyli całkowicie za mało bym dał. A jest dostępny na rynku jakiś słód wędzony, który wyróżnia się wysokim poziomem wędzoności? Nie biorąc pod uwagę słodów peated. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Ja ostatnio robiłem smoked stout ze słodem wędzonym weyermana. Dałem go 2kg na 4,5 kg zasypu i praktycznie nic się nie przebija przez słody palone. Następnym razem to bym chyba w całości zrezygnował z podstawowego Luk Tous 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Ostatnio robiłem Smoked Stouta. Zgodnie z zaleceniem pewnego piwowara dałem słód wędzony zamiast podstawowego czyli prawie 80%. Zasyp wyglądał tak: 3,000 kg Smoked Malt (Weyermann) (4,5 EBC) 2 49,2 % 1,800 kg Smoked Malt (Steinbach) (5,3 EBC) 3 29,5 % 0,700 kg Fawcett Crystal (160,0 EBC) 4 11,5 % 0,350 kg Castle Malting Roasted Barley (1150,0 EBC) Słód 5 5,7 % 0,250 kg Fawcett Pale Chocolate (630,0 EBC) 6 4,1 % Wędzonka jest wg mnie na dobrym poziomie - generalnie ładnie zbalansowana z palonością i karmelowością. Gdybym zrobił tak, jak planowałem to myślę, że wędzonka byłaby albo ledwo wyczuwalna albo zakryta zupełnie. FurioSan i Luk Tous 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Z tego co czytałem Stainbach jest mocniej wędzony niż Weyermann więc jeżeli miałbym się bawić w wędzone piwo to na tym słodzie. Zawsze też możesz poprosić kogoś znajomego o uwędzenie słodu. Efekty są bardzo ciekawe zwłaszcza przy wędzeniu drewnem z drzew owocowych. Luk Tous 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Z tego co czytałem Stainbach jest mocniej wędzony niż Weyermann więc jeżeli miałbym się bawić w wędzone piwo to na tym słodzie. Zawsze też możesz poprosić kogoś znajomego o uwędzenie słodu. Efekty są bardzo ciekawe zwłaszcza przy wędzeniu drewnem z drzew owocowych. Dokładnie tak, Steinbach jest mocno wędzony i tym się wyróżnia. Luk Tous 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Ja robiłem Robust Smoked Porter z takim zasypem Strzegom Pale Ale - 2,5kgWayermann Wędzony - 2,2kgStrzegom Monachijski II - 1,2kgStrzegom Karmelowy 300 - 235gStrzegom Karmelowy 600 - 235gStrzegom Czekoladowy 1200 - 120g (dodany na mashout) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk Tous Opublikowano 12 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 To chyba zdecyduje się na Steinbach - tak z 50% zasypu, no... w ostateczności Weyermann zamiast pale ale. A na wędzenie słodu jeszcze się nie będę porywał. Może za kilka warek. Wędzenie wpływa w jakimś większym stopniu na aktywność enzymatyczną słodu? Ja robiłem Robust Smoked Porter z takim zasypem Strzegom Pale Ale - 2,5kgWayermann Wędzony - 2,2kgStrzegom Monachijski II - 1,2kgStrzegom Karmelowy 300 - 235gStrzegom Karmelowy 600 - 235gStrzegom Czekoladowy 1200 - 120g (dodany na mashout) I jak z wędzonką w tym porterze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 (edytowane) Ja wędząc u siebie nie zauważyłem negatywnego wpływu. Wędziłem zimnym dymem przez około 3-4h. Słód nieśrutowany, nienawilżany.Robiłem piwa na 90% +/- wędzonym słodzie i wędzonka była spoko, nienachalna, wyczuwalna. Edytowane 12 Listopada 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 To chyba zdecyduje się na Steinbach - tak z 50% zasypu, no... w ostateczności Weyermann zamiast pale ale. A na wędzenie słodu jeszcze się nie będę porywał. Może za kilka warek. Wędzenie wpływa w jakimś większym stopniu na aktywność enzymatyczną słodu? Ja robiłem Robust Smoked Porter z takim zasypem Strzegom Pale Ale - 2,5kg Wayermann Wędzony - 2,2kg Strzegom Monachijski II - 1,2kg Strzegom Karmelowy 300 - 235g Strzegom Karmelowy 600 - 235g Strzegom Czekoladowy 1200 - 120g (dodany na mashout) I jak z wędzonką w tym porterze? U mnie tu jeszcze szła śliwka wędzona na koniec gotowania, ale jeszcze przed jej dodaniem wędzonka była mocno wyczuwalna. Luk Tous 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się