the_doctor Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 (edytowane) W imieniu organizatora, Mazowieckiego Oddziału Terenowego PSPD, chciałbym poinformować, że na początku kwietnia 2016 odbędzie się wiosenna edycja Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. Konkurs przeprowadzony zostanie zgodnie z wytycznymi zawartymi w Przewodniku dla organizatorów konkursów piw domowych PSPD w następujących 7 kategoriach:1. Hefeweizen 11-13 BLG (opis PSPD)2. Hoppy Pils 11-13 BLG3. Brett American Pale Ale 11-14 BLG4. Rauchmarzen 13,5-15 BLG 5. Rye Stout 14-16 BLG6. Brown IPA 14-17,5 BLG7. Eisbock (Koźlak lodowy) 19-28 BLG (przed wymrażaniem) 8. Cydr wytrawny (nie bierze udziału w wyborze Grand Prix) Uroczyste ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród zwycięzcom odbędzie się podczas wiosennego Warszawskiego Festiwalu Piwa. Opis stylów znajduje się pod linkiem: http://wkpd.waw.pl/opis-stylow/ Regulamin: http://wkpd.waw.pl/regulamin/ Formularz zgłoszeniowy: http://nowa.pspd.org.pl/konkurs/v-warszawski-konkurs-piw-domowychŁychy w dłoń!Powodzenia,Olek Edytowane 7 Marca 2016 przez the_doctor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 dokładny opis kategorii zostanie zamieszczony w późniejszym terminie W jak mocno późniejszym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Prace trwają. Mamy jak na razie 5 opisów (pomijając weizena, który został już opisany w opisie PSPD). Mam nadzieję, że do połowy stycznia się wyrobimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 (edytowane) Dla mnie zwłaszcza ten "Hoppy Pils" coś tajemniczo brzmi, czym on ma się różnić od np. Bohemian Pilsner czy German Pilsner? Edytowane 17 Grudnia 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Pewnie session IIPA na drożdżach dolnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 (edytowane) Tak naprawdę to tylko 2 i 5 wymagają szczegółowego opisu, 1, 4, 6 i 7 są opisane w nowym lub starym BJCP, styl pokrewny 3 jest bardzo szczegółowo opisany w Jurajskim KPD, problem jest tylko z 2 i 5, głównie pewnie sprowadzający się do pytania jakie chmiele są oczekiwane(dopuszczalne)/jaki oczekiwany jest poziom nachmielenia, pytania podobne jak do Imperial Baltic Porteru na Żywca Edytowane 17 Grudnia 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 (edytowane) Mam nadzieję, że do połowy stycznia się wyrobimy. Jeśli chcecie oceniać dobre pilsnery to nie czekajcie z opisem tego stylu do stycznia. Edytowane 17 Grudnia 2015 przez Maryh Papcio Chmiel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Chmiel Opublikowano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Drodzy Organizatorzy, co do pozycji 5. (Rye Stout), to czy możecie chociaż zdradzić, jakie chmiele będą dopuszczalne ? (w domyśle czy tylko europejskie czy także amerykańskie) ?? Dzięki z góry za info. Pzdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Jeżeli chodzi o Hoppy Pils to oczekujemy Pilsa niemieckiego mocno nachmielonego na aromat nowofalowymi odmianami chmielu. W żytnim Stoucie nie spodziewamy się amerykańskiego chmielu. Ma być raczej skupienie na słodowości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheCurlyMoose Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Wiem, że jeszcze sporo czasu, ale czy jest już gdzieś formularz zgłoszeniowy i daty nadsyłania piw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Wiem, że jeszcze sporo czasu, ale czy jest już gdzieś formularz zgłoszeniowy i daty nadsyłania piw? Jeszcze nie ma ani jednego ani drugiego. Cierpliwości:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Jeżeli chodzi o Hoppy Pils to oczekujemy Pilsa niemieckiego mocno nachmielonego na aromat nowofalowymi odmianami chmielu. W żytnim Stoucie nie spodziewamy się amerykańskiego chmielu. Ma być raczej skupienie na słodowości. Czyli nawalić amerykańców na zimno do pilsa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Niekoniecznie amerykańców:) i może niekoniecznie "nawalić", a raczej użyć w takiej ilości, by piwo miało intensywny aromat chmielowy. Z dodatkowych ogłoszeń: W tym tygodniu pojawią się opisy wszystkich kategorii. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez the_doctor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Pytanie: czy jeden piwowar będzie mógł zgłosić piwa w różnych kategoriach? Czy są jakieś ograniczenia co do ilości? Mogą być dwa piwa w jednej kategorii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Nigdy nie brałem udziału w konkursie, a myślę o dostarczeniu Cydru. Mogę prosić o instrukcję ? Jak dostarczyć, jak dużo go dostarczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Tak na logikę to reguły są takie jak we wszystkich konkursach czyli 1 piwo w jednej kategorii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Tak na logikę to reguły są takie jak we wszystkich konkursach czyli 1 piwo w jednej kategorii. A można po jednym piwie np. w dwóch kategoriach? Czy wybieramy JEDNA kategorię i JEDNO piwo. Krótko mówiąc: mogę wysłać np. Hoppy Pilsa i Hefeweizena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 W linku: http://wkpd.waw.pl/regulamin/ znajdziecie regulamin poprzedniej edycji. Teraz będzie on analogiczny, ale opublikujemy go nieco później. Teraz najważniejsze są opisy kategorii. W regulaminie są wszystkie informacje, których potrzebujecie: ilość piwa, którą trzeba przysłać oraz to w ilu kategoriach można wystartować. Msciwor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 (edytowane) A można po jednym piwie np. w dwóch kategoriach? Czy wybieramy JEDNA kategorię i JEDNO piwo. Krótko mówiąc: mogę wysłać np. Hoppy Pilsa i Hefeweizena?Możesz. Max 1 piwo w kategorii i dowolna liczba kategorii. Nigdy nie brałem udziału w konkursie, a myślę o dostarczeniu Cydru. Mogę prosić o instrukcję ? Jak dostarczyć, jak dużo go dostarczyć?Pakujesz i wysyłasz pocztą albo kurierem. Zapewne będzie też opcja dostarczenia osobiście. Zazwyczaj jest to 4x 0,5l. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Przeczytałem regulamin i rzeczywiście można dostarczyć do jednego z lokali w Stolycy. Tak też zrobię Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Pewnie wkurzające pytanie: do kiedy orientacyjnie, powinna dotrzeć przesyłka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Z reguły odbieranie paczek zaczyna się ok. 3 tygodnie przed konkursem i kończy niecały tydzień przed. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Przeczytałem regulamin i rzeczywiście można dostarczyć do jednego z lokali w Stolycy. Tak też zrobię Dzięki! Miej tylko na względzie fakt, że tym razem będzie to najprawdopodobniej inny lokal. Pewnie wkurzające pytanie: do kiedy orientacyjnie, powinna dotrzeć przesyłka? Wszystko możesz znaleźć w regulaminie. Jest tam data konkursu i terminy przysyłania z poprzedniej edycji. Policz sobie jak będzie tym razem przy założeniu, że konkurs odbędzie się przed Festiwalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Pod linkiem http://wkpd.waw.pl/opis-stylow/ znjadziecie opisy kategorii na najbliższą edycję Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witah Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Pytanie nowicjusza W opisie Brown IPA jest podane, że większość zasypu stanowi słód pilzneński, czy użycie zamiast niego słodu pale ale jest dopuszczalne, czy też ten zapis jest wiążący? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się