Jump to content

co dodać do ciemnego piwa ?


Recommended Posts

Cześć,

 

Przede mną kolejna warka... jako że chciałbym aby była gotowa na sylwester to muszę się spieszyć. Niestety dalej z Brewkitu bo jakoś ciągle nie mam weny żeby się zabrać za zacieranie...

 

Chciałem zrobić coś ciemnego - albo Stout albo Dark Ale tylko mam mały dylemat.

Nie mam możliwości kupienia na szybko Ekstraktu Słodowego Ciemnego... więc czy mogę dodać Ekstrakt Słodowy Amber - i nie wpłynie on znacząco na barwe warki czy lepiej dodać glukozę... ?

 

Pozdrawiam,

Bula20_00

 

 

Link to comment
Share on other sites

Cześć,

 

Przede mną kolejna warka... jako że chciałbym aby była gotowa na sylwester to muszę się spieszyć. Niestety dalej z Brewkitu bo jakoś ciągle nie mam weny żeby się zabrać za zacieranie...

 

Chciałem zrobić coś ciemnego - albo Stout albo Dark Ale tylko mam mały dylemat.

Nie mam możliwości kupienia na szybko Ekstraktu Słodowego Ciemnego... więc czy mogę dodać Ekstrakt Słodowy Amber - i nie wpłynie on znacząco na barwe warki czy lepiej dodać glukozę... ?

 

Pozdrawiam,

Bula20_00

A to ciemne to od czego ma być?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Skoro nadal zastanawiasz sie nad stoutem lub dark ale to chyba brewkitu tez nie masz. Podejrzewam ze wlasnie o to chodzilo. Tak przynajmniej wynika z kontekstu twojego posta.

 

Brewkitu jeszcze też nie mam ale o 16 jade go kupić.... chodzi o to że w sklepie do którego jade nie ma ekstraktu słodowego ciemnego ale jest ekstrakt słodowy Amber i Glukoza i zastanawiam sie które dać...

Link to comment
Share on other sites

 

 

To by było bez sensu - glukoza przecież nie ma koloru, a ją standardowo zalecają dodawać...

 

dlatego myślałem że lepiej dać glukoze bo nie zmieni koloru - a byłem przekonany że jaśniejszy ekstrakt słodowy rozjaśni całą warkę :)

 

dopiero zaczynam tą przygodę i mam nadzieje kiedyś w końcu przekonam sie do zacierania... o ile sie tego wszystkiego naucze bo na razie to czarna magia to całe zacieranie :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Wrzucić słody do wody i przetrzymać w określonej temperaturze. Rzeczywiście, bez wieloletniego studiowania tematu się nie obejdzie

 

dla Ciebie jest to oczywiste :) dla mnie to dalej niezrozumiale :) jak więcej o tym poczytam to pewnie sie za to zabiore :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ha, to błąd. Zacieraj od razu bo jak zaczniesz czytać to dopiero będzie skomplikowane ;)

 

 

jakoś mi sie to nie widzi - zacierać nie wiedzieć nic o tym.... dlatego też czytałem troche o tym ale dalej nie rozkminiam tych przerw.... i myślę że do czasu zrobienia 1 warki z zacieraniem nie rozkminię tego :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

jak więcej o tym poczytam to pewnie sie za to zabiore :)

Guzik prawda, im więcej czytasz tym bardziej przejmujesz się drugorzędnymi sprawami. Jak nie czujesz się pewnie z przerwami, to zrób zacieranie jednotemperaturowe. Ogarnij jak musisz sterować palnikiem i zobaczysz że to nie takie straszne :P .

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.