bula20_00 Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 Cześć, Przede mną kolejna warka... jako że chciałbym aby była gotowa na sylwester to muszę się spieszyć. Niestety dalej z Brewkitu bo jakoś ciągle nie mam weny żeby się zabrać za zacieranie... Chciałem zrobić coś ciemnego - albo Stout albo Dark Ale tylko mam mały dylemat. Nie mam możliwości kupienia na szybko Ekstraktu Słodowego Ciemnego... więc czy mogę dodać Ekstrakt Słodowy Amber - i nie wpłynie on znacząco na barwe warki czy lepiej dodać glukozę... ? Pozdrawiam, Bula20_00 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 Cześć, Przede mną kolejna warka... jako że chciałbym aby była gotowa na sylwester to muszę się spieszyć. Niestety dalej z Brewkitu bo jakoś ciągle nie mam weny żeby się zabrać za zacieranie... Chciałem zrobić coś ciemnego - albo Stout albo Dark Ale tylko mam mały dylemat. Nie mam możliwości kupienia na szybko Ekstraktu Słodowego Ciemnego... więc czy mogę dodać Ekstrakt Słodowy Amber - i nie wpłynie on znacząco na barwe warki czy lepiej dodać glukozę... ? Pozdrawiam, Bula20_00 A to ciemne to od czego ma być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bula20_00 Posted November 16, 2015 Author Share Posted November 16, 2015 A to ciemne to od czego ma być? o co dokładniej pytasz ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszkozak34 Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 Skoro nadal zastanawiasz sie nad stoutem lub dark ale to chyba brewkitu tez nie masz. Podejrzewam ze wlasnie o to chodzilo. Tak przynajmniej wynika z kontekstu twojego posta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bula20_00 Posted November 16, 2015 Author Share Posted November 16, 2015 Skoro nadal zastanawiasz sie nad stoutem lub dark ale to chyba brewkitu tez nie masz. Podejrzewam ze wlasnie o to chodzilo. Tak przynajmniej wynika z kontekstu twojego posta. Brewkitu jeszcze też nie mam ale o 16 jade go kupić.... chodzi o to że w sklepie do którego jade nie ma ekstraktu słodowego ciemnego ale jest ekstrakt słodowy Amber i Glukoza i zastanawiam sie które dać... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita#-_z_dodatkiem_ekstraktu_s.C5.82odowego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 Do stoutu z brewkita najlepiej dać jasny ekstrakt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bula20_00 Posted November 16, 2015 Author Share Posted November 16, 2015 Do stoutu z brewkita najlepiej dać jasny ekstrakt. nie stanie sie on wtedy brązowy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
bula20_00 Posted November 16, 2015 Author Share Posted November 16, 2015 i to rozwiązuje cały problem - myślałem że do ciemnych brewkitów trzeba dawać ciemne ekstrakty słodowe.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 To by było bez sensu - glukoza przecież nie ma koloru, a ją standardowo zalecają dodawać... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bula20_00 Posted November 16, 2015 Author Share Posted November 16, 2015 To by było bez sensu - glukoza przecież nie ma koloru, a ją standardowo zalecają dodawać... dlatego myślałem że lepiej dać glukoze bo nie zmieni koloru - a byłem przekonany że jaśniejszy ekstrakt słodowy rozjaśni całą warkę dopiero zaczynam tą przygodę i mam nadzieje kiedyś w końcu przekonam sie do zacierania... o ile sie tego wszystkiego naucze bo na razie to czarna magia to całe zacieranie Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 Raczej nic Ci tak nie rozjaśni jak coś bezbarwnego... Dodaj ekstrakt i będzie ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bula20_00 Posted November 16, 2015 Author Share Posted November 16, 2015 tak też zrobie Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 na razie to czarna magia to całe zacieranie Wrzucić słody do wody i przetrzymać w określonej temperaturze. Rzeczywiście, bez wieloletniego studiowania tematu się nie obejdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bula20_00 Posted November 17, 2015 Author Share Posted November 17, 2015 Wrzucić słody do wody i przetrzymać w określonej temperaturze. Rzeczywiście, bez wieloletniego studiowania tematu się nie obejdzie dla Ciebie jest to oczywiste dla mnie to dalej niezrozumiale jak więcej o tym poczytam to pewnie sie za to zabiore Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lhunbleidd Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Ha, to błąd. Zacieraj od razu bo jak zaczniesz czytać to dopiero będzie skomplikowane Link to comment Share on other sites More sharing options...
bula20_00 Posted November 17, 2015 Author Share Posted November 17, 2015 Ha, to błąd. Zacieraj od razu bo jak zaczniesz czytać to dopiero będzie skomplikowane jakoś mi sie to nie widzi - zacierać nie wiedzieć nic o tym.... dlatego też czytałem troche o tym ale dalej nie rozkminiam tych przerw.... i myślę że do czasu zrobienia 1 warki z zacieraniem nie rozkminię tego Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalW Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 jak więcej o tym poczytam to pewnie sie za to zabiore Guzik prawda, im więcej czytasz tym bardziej przejmujesz się drugorzędnymi sprawami. Jak nie czujesz się pewnie z przerwami, to zrób zacieranie jednotemperaturowe. Ogarnij jak musisz sterować palnikiem i zobaczysz że to nie takie straszne . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 nie rozkminiam tych przerw to nie magia, poczytaj bo jasno to opisali http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna#Zacieranie_sterowane_temperaturowo_.28step_mash.29 Być może pomocnym by Ci był wykres aktywności enzymów w funkcji temperatury, poszukaj i przyjrzyj się mu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now