bula20_00 Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Cześć, Przede mną kolejna warka... jako że chciałbym aby była gotowa na sylwester to muszę się spieszyć. Niestety dalej z Brewkitu bo jakoś ciągle nie mam weny żeby się zabrać za zacieranie... Chciałem zrobić coś ciemnego - albo Stout albo Dark Ale tylko mam mały dylemat. Nie mam możliwości kupienia na szybko Ekstraktu Słodowego Ciemnego... więc czy mogę dodać Ekstrakt Słodowy Amber - i nie wpłynie on znacząco na barwe warki czy lepiej dodać glukozę... ? Pozdrawiam, Bula20_00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Cześć, Przede mną kolejna warka... jako że chciałbym aby była gotowa na sylwester to muszę się spieszyć. Niestety dalej z Brewkitu bo jakoś ciągle nie mam weny żeby się zabrać za zacieranie... Chciałem zrobić coś ciemnego - albo Stout albo Dark Ale tylko mam mały dylemat. Nie mam możliwości kupienia na szybko Ekstraktu Słodowego Ciemnego... więc czy mogę dodać Ekstrakt Słodowy Amber - i nie wpłynie on znacząco na barwe warki czy lepiej dodać glukozę... ? Pozdrawiam, Bula20_00 A to ciemne to od czego ma być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 A to ciemne to od czego ma być? o co dokładniej pytasz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszkozak34 Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Skoro nadal zastanawiasz sie nad stoutem lub dark ale to chyba brewkitu tez nie masz. Podejrzewam ze wlasnie o to chodzilo. Tak przynajmniej wynika z kontekstu twojego posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Skoro nadal zastanawiasz sie nad stoutem lub dark ale to chyba brewkitu tez nie masz. Podejrzewam ze wlasnie o to chodzilo. Tak przynajmniej wynika z kontekstu twojego posta. Brewkitu jeszcze też nie mam ale o 16 jade go kupić.... chodzi o to że w sklepie do którego jade nie ma ekstraktu słodowego ciemnego ale jest ekstrakt słodowy Amber i Glukoza i zastanawiam sie które dać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita#-_z_dodatkiem_ekstraktu_s.C5.82odowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Do stoutu z brewkita najlepiej dać jasny ekstrakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Do stoutu z brewkita najlepiej dać jasny ekstrakt. nie stanie sie on wtedy brązowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 i to rozwiązuje cały problem - myślałem że do ciemnych brewkitów trzeba dawać ciemne ekstrakty słodowe.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 To by było bez sensu - glukoza przecież nie ma koloru, a ją standardowo zalecają dodawać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 To by było bez sensu - glukoza przecież nie ma koloru, a ją standardowo zalecają dodawać... dlatego myślałem że lepiej dać glukoze bo nie zmieni koloru - a byłem przekonany że jaśniejszy ekstrakt słodowy rozjaśni całą warkę dopiero zaczynam tą przygodę i mam nadzieje kiedyś w końcu przekonam sie do zacierania... o ile sie tego wszystkiego naucze bo na razie to czarna magia to całe zacieranie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Raczej nic Ci tak nie rozjaśni jak coś bezbarwnego... Dodaj ekstrakt i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 tak też zrobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 na razie to czarna magia to całe zacieranie Wrzucić słody do wody i przetrzymać w określonej temperaturze. Rzeczywiście, bez wieloletniego studiowania tematu się nie obejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Wrzucić słody do wody i przetrzymać w określonej temperaturze. Rzeczywiście, bez wieloletniego studiowania tematu się nie obejdzie dla Ciebie jest to oczywiste dla mnie to dalej niezrozumiale jak więcej o tym poczytam to pewnie sie za to zabiore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Ha, to błąd. Zacieraj od razu bo jak zaczniesz czytać to dopiero będzie skomplikowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Ha, to błąd. Zacieraj od razu bo jak zaczniesz czytać to dopiero będzie skomplikowane jakoś mi sie to nie widzi - zacierać nie wiedzieć nic o tym.... dlatego też czytałem troche o tym ale dalej nie rozkminiam tych przerw.... i myślę że do czasu zrobienia 1 warki z zacieraniem nie rozkminię tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 jak więcej o tym poczytam to pewnie sie za to zabiore Guzik prawda, im więcej czytasz tym bardziej przejmujesz się drugorzędnymi sprawami. Jak nie czujesz się pewnie z przerwami, to zrób zacieranie jednotemperaturowe. Ogarnij jak musisz sterować palnikiem i zobaczysz że to nie takie straszne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 nie rozkminiam tych przerw to nie magia, poczytaj bo jasno to opisali http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna#Zacieranie_sterowane_temperaturowo_.28step_mash.29 Być może pomocnym by Ci był wykres aktywności enzymów w funkcji temperatury, poszukaj i przyjrzyj się mu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się