Jump to content

uCieszny Browarek, warka # 17, Tripel

Recommended Posts

Piwo o kolorze starego złota. Piana bujna, równa. Opada do Obrączki i plam. Pozostawia pierścienie na szklance. Zapach drożdżowy - ale chyba drożdże lekko nawaliły, coś mi tu nie pasuje, przytłumiły zupełnie zapach słodu i chmielu. W smaku ostre. Coś jakby nuta ziołowa. Goryczka wyważona. Lekko kwaskowate. Dobrze nagazowane - to znaczy bąbelki nie dominują w ustach ale lekko buzują na języku.

Piwo bardzo rozgrzewające. Ciekawe. Przypomina belgijskie klasztorniaki, od Orvala, którego piłem jest nawet lepszy :)

Dzięki e-prezes za dostarczenie i dori za uwarzenie. Nie wiedziałem, że to belg kiedy je otwierałem, toteż proszę dori o kolejną butelkę, żebym mógł spróbować za kilka miesięcy, jak dojrzeje - to piwo było warzone w lutym, jeżeli ta strona nie kłamie :)

Do profesjonalnego opisu dodam fotkę. Niestety napotkałem pewne niespodziewane problemy techniczne i kolorystka nie do końca odpowiada rzeczywistości. Piwo było jaśniejsze niż na zdjęciu poniżej.

Samo piwo - pyszne, aczkolwiek początkowo źle je zinterpretowałem :)

Dzięki e-prezes za dostarczenie i dori za uwarzenie. Nie wiedziałem, że to belg kiedy je otwierałem, toteż proszę dori o kolejną butelkę, żebym mógł spróbować za kilka miesięcy, jak dojrzeje - to piwo było warzone w lutym, jeżeli ta strona nie kłamie :)

Widzę, że moje piwo wędruje po Krakowie :)

To piwo jednym bardzo smakuje innym zupełnie nie. Ja zaliczam się do tej drugiej grupy, natomiast mój mąż złożył już zamówienie na kolejnego tripla :)

Piwo to faktycznie zostało uwarzone w lutym, więc dłuższe leżakowanie już chyba niewiele mu pomoże. W najbliższym czasie mam zamiar uwarzyć tripla, ale tym razem kupiłam drożdże Wyeast 1388 Belgian Strong Ale.

Dzięki chłopaki za przychylną recenzję :)