PiotrekU Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) A gdyby tak założyć naprawdę mały browar, warzenie na Braumeister 200 L itp gdzieś pod miastem, do tego własny multitap z własnym piwem. Zero zabawy z butelkowaniem i transportowaniem piwa w Polskę. Tylko petainery, refermentacja w caskach, wyszynk z pompy itp itd Troche boje się klikać "Napisz nowy temat" bo ledwo 20 warek na koncie, ale wydaje mi się że taki dwu częściowy brew pub to jest jakieś wyjście. Jeśli źle myślę to cóż... Edytowane 4 Grudnia 2015 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Poszukaj informacji o Browarze Łąkomin, wybicie 1hekto z tego co pamiętam, najmniejszy browar w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Pomysł na biznes dobry jak każdy inny. Trzeba usiąść, policzyć, zdecydować etc. Na pierwszy rzut oka jednak, jeśli przeniesiesz się "pod miasto" musisz mieć coś co przyciągnie konsumenta. Tylko piwo wydaje się zbyt słabym bodźcem. Próba obudowania w knajpę, spa, agroturystykę - ciekawa ale podnosi wszystkie koszty.Poza Łąkominem (ostatni numer Piwowara) rzuć okiem na Kujanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Idea fajna - ale IMO sa tansze sposoby niż braumaister - można zalegalizować przecież garczek na palniku - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 W najnowszym Piwowarze jest artykuł o browarze w Łąkominie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Koszty uruchomienia na pewno są nieduże a skala produkcji już testowana. Nic nie stoi na przeszkodzie, by uruchamiać. Istotne dla kosztów i czasu uruchomienia jest czy już posiadasz działający lokal, w którym na zapleczu możesz uruchomić produkcję czy dopiero będziesz go przysposabiał. W międzyczasie możesz odbić się od paru ścian - UM, Sanepid - zanim rzeczywiście zmierzysz się z akcyzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) Pomysł na biznes dobry jak każdy inny. Trzeba usiąść, policzyć, zdecydować etc. Na pierwszy rzut oka jednak, jeśli przeniesiesz się "pod miasto" musisz mieć coś co przyciągnie konsumenta. Nie, nie warzenie odbywało by się gdzieś pod miastem gdzie cena za lokal bedzie kilkukrotnie tańsza, sprzedaż w multitapie w centrum miasta Idea fajna - ale IMO sa tansze sposoby niż braumaister - można zalegalizować przecież garczek na palniku - za braumaistera 200 trzeba wyłożyć koło 65tys PLN, a gdyby tak zbudować i zalegalizować jakiś naprawde fajny HERMS, albo coś na wzór Piwnego Podziemia W najnowszym Piwowarze jest artykuł o browarze w Łąkominie W takim razie pozostaje mi nabyć najnowszy nr Piwowara Moje przemyślenia: 1.Warzenie małych warek, fermentacja i leżakowanie w100 - 200 litrowych mini tankach 2. Szeroka paleta piw, od klasyki w stylu blak ipa i pilsner po zupełnie odjechane "wynalazki" z rożnymi dodatkami 3. W sytuacji wolnych mocy przerobowych warzenie jakichś wysokich balingów, jestem pewny że takiego RISa uważonego w ilości 200 litrów można sprzedać bez problemu i to za duże pieniądze. Edytowane 25 Listopada 2015 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 może to Ciebie też zainteresuje http://hopium.pl/warzelnia 10hl sziszi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 od klasyki w stylu blak ipa Nieźle, styl o którego narodzinach pisano w 2013 stał się klasyką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 @zasada czepiasz się Chodziło mi o to że to znany, lubiany i popularny ostatnio styl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 od klasyki w stylu blak ipa Nieźle, styl o którego narodzinach pisano w 2013 stał się klasyką skoro się czepiamy to Birth of a New Style: Cascadian Dark AleAuthor: Marc MartinIssue: Jul/Aug 2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Jeżeli dobrze pamiętam, to dogfish head zaczynał z hermsem w pubie. Da się to zrobić tylko kwestia czy się będzie opłacać. Pod miastem to raczej nie wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Jeżeli dobrze pamiętam, to dogfish head zaczynał z hermsem w pubie. Da się to zrobić tylko kwestia czy się będzie opłacać. Pod miastem to raczej nie wyjdzie. Powtarzam, warze na wsi, sprzedaje w dużym mieście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Pytanie zasadnicze Ile litrów piwa można sprzedać w pubie w ciągu doby. Wiele zmiennych, ktoś zna jakieś widełki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Najlepiej jakby już dziś ten lokal zaczął lać piwo rzemieślnicze. Dobrze aby ludzie przyzwyczajali się do tych smaków. P.S. 200l Nepomucena schodzi co tydzień w Dolinie Baryczy w kilku lokalach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 PiotrekU-@zasada czepiasz się Może trochę, niemniej kibicuję (a nawet podzielam pragnienia i wykonałem już kilka kroków typu kartka-ołówek). FurioSan-skoro się czepiamy to... Ewidentnie przeoczyłem datę publikacji pierwowzoru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Pytanie zasadnicze Ile litrów piwa można sprzedać w pubie w ciągu doby. Wiele zmiennych, ktoś zna jakieś widełki? znam plotke z knajpy z 20 kranami że keg przeciętnie jest na kranie między 1-2 tyg - zdarzają się takie co znikają w 3 dni - zdarzają się takie co odpina się ( pełne - po jednym dniu ) Co ciekawe te średnie są prawdziwe również dla kegów 50l nie wiem na ile to jest prawda i na ile sezonowość na to wpływa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Tak bym to widział, gary były by oczywiście większe. Wie ktoś jaki jest koszt budowy instalacji HERMS, na której warzenie było by wydajne, efektywne i przyjemne? Jest parę tematów na ten temat, ale może ktoś już je przebrną i wie coś o cenie. Zakładam że z legalizacją takiego sprzętu nie powinno być problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 http://www.lakomin.pl/content/view/23/396/lang,polish/ Podobno w 3 miechy załatwili urzędy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) http://www.lakomin.pl/content/view/23/396/lang,polish/ Podobno w 3 miechy załatwili urzędy zakładam że ten konkretny inwestor miał większą siłe przebicia ale to to pozwala myśleć pozytywnie, szkoda że do Łąkomina mam "kawałek" drogi. Edytowane 25 Listopada 2015 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) W pubie było by 5-10 kranów, piwo lane z pompy, kilka piw nalewanych grawitacyjnie z casków.Możliwość zakupu piwa i zabutelkowania na miejscu.Do tego eventy, warsztaty, złoty forumowiczów, budowa marki i community.Fajne jest to że w takiej skali można zwiększać własne doświadczenia, budować kontakty w branży itp przydatne później przy ewentualnej rozbudowie Edytowane 25 Listopada 2015 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Po co ci te caski? Z caska piwo musi zejśc w ciągu góra trzech dni. Nawet we Wrocławiu na to się nie decydują? FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 A takie tam luźne myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 takie coś mi się oczą ukazało wygląda na bardziej kraft i bardziej HD jak braumaister http://eshop.czechminibreweries.com/product/home-brewhouse-nanobeer-nb-200/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 9kw zagotuje 2hl brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się