Jump to content

voytech


Recommended Posts

Temat w trakcie zakładania/tworzenia. Na razie zacznę od szkicu, który będę uzupełniał aż nie dojdę do ostatecznego kształtu i nie będę na bieżąco, gdyż mam trochę (sporo) do nadrobienia. Obecnie opisane warki będą uzupełnione i opatrzone obrazkami ASAP, tak więc jeśli Was zaciekawiły, warto zerknąć na nie jutro, czy pojawiło się coś nowego.
 
Co nowego?

 

2018-10-25 nadrabiam zaległości

2016-07-19 Dodano opis "West Coast 18 °Blg" - Imperial India Pale Ale

2016-06-29 Dodano opis "Wittmann" 13 °Blg - Witbier (na bitwy piwowarów KatoBeerCup) - ocena 3

2016-03-31 Dodano opis "Michael" 13 °Blg - Witbier (na bitwy piwowarów KatoBeerCup) - ocena 3

2016-04-24 wybraliśmy Saison na konkurs

2016-03-30 Dodano opis "Saison na misia" 12,5 °Blg - Saison (na bitwy piwowarów KatoBeerCup)

2016-03-07 Dodano opis "Wsi wesoła" 14,7 °Blg - Saison (na bitwy piwowarów KatoBeerCup)
2016-02-10 parę nowych opinii o moich warkach oraz dyskusja z Johnem Palmerem na temat wody
2016-02-04 Dodano opis "Wsi spokojna" - Saison (na bitwy piwowarów KatoBeerCup); uaktualniono opis "Ìleach" - Specialty Smoked Beer (100% peated)
2016-01-17 Wystąpiłem u Fai w odcinku o piwie
2016-01-13 Dodano opis "Ìleach" - Specialty Smoked Beer (100% peated); uaktualniony opis "Running Mild" 9 °Blg - Dark Mild
2015-12-30 Dodany opis "Tòiseachadh" 14 °Blg - Single malt whisky
2015-12-21 Dodany opis "Running Mild" 9 °Blg - Dark Mild; uaktualniony opis "Stout świąteczny czekoladowy" 15,5 °Blg
2015-12-10 Dodany opis "Pani IPAn" 16 °Blg - Clone Beer (Browar Lotny Trzech Kumpli - Pan IPAni - Wheat India Pale Ale)
2015-12-08 Dodany opis "Pijcie zdrowotne piwo grodziskie" 7,7 °Blg - Piwo grodziskie
2015-12-07 Dodany profil Wody i opis "Stout świąteczny czekoladowy" 15,5 °Blg; uaktualnione opisy "Bitte ein Bitter" 11 °Blg - Best Bitter i "ABW" - American Barleywine 24,4 °Blg (ekstrakty)
2015-12-04 Dodany opis "Bitte ein Bitter" 11 °Blg - Best Bitter
2015-12-03 Dodany opis "Imperivm Poloniæ" - Polish Imperial India Pale Ale 18,4 °Blg (ekstrakty)
2015-12-01 Dodany opis "ABW" - American Barleywine 24,4 °Blg (ekstrakty)
2015-11-30 Dodany opis Gozdawa "Polski cydr" 6 °Blg (ekstrakty)
 
Warki:
 

S05 2018/2019

2018-10-26 - #049 - "??? 19 °Blg" - Belgian Tripel - ocena ???

2018-10-11 - #048 - "??? 13 °Blg" - Lambic- ocena ???

2018-09-17 - #047 - "Pumpkin Ale 16,5 °Blg" - Autumn Seasonal Beer - ocena ???

2018-09-14 - #046 - "??? 17 °Blg" - Belgian Blonde Ale- ocena ???

2018-09-12 - #045 - "Wsi wesoła 12 °Blg" - Saison- ocena ???

 

S04 2017/2018 - 6 warek, 1,168 hl, razem 9,1949 hl

2018-03-16 - #044 - "Dziedzictwo (ze śliwką) 27,5 °Blg" - Baltic Porter - ocena 5

2018-01-31 - #043 - "Kozioł, powiadasz? 24,8 °Blg" - Doppelbock - ocena 3

2017-12-23 - #042 - "Brewferm Kriek 13 °Blg (brewkit)" - Fruit Lambic - ocena 4

2017-12-14 - #041 - "Desitka 10 °Blg" - Czech Pale Lager - ocena 3

2017-11-14 - #040 - "Diobeł 19 °Blg" - Belgian Golden Strong Ale - ocena 4

2017-10-18 - #039 - "Free BPA 13,2 °Blg" - Belgian Pale Ale - ocena 4

 

S03 2016/2017 - 7 warek, 1,42 hl, razem 8,0269 hl

2017-03-04 - #038 - "8,3 20 °Blg" - Belgian Tripel - ocena 2

2017-02-04 - #037 - "Kurdupel 24 °Blg" - Belgian Dark Strong Ale (Quadrupel) - ocena 5

2017-01-20 - #036 - "AnArchiA 13 °Blg" - American Amber Ale (na bitwy piwowarów KatoBeerCup) - ocena 4 - miejsce 17-32/32 w bitwach piwowarów KatoBeerCup

2016-12-30 - #035 - "Dziedzictwo 22 °Blg" - Baltic Porter - ocena 6 - POLECAM!

2016-12-02 - #034 - "Rzeschkie 12 °Blg (brewkit)" - Coopers Lager

2016-11-04 - #033 - "Amerika ist wunderbar 15,5 °Blg" - American IPA

2016-10-09 - #032 - "Arbor Gold 12 °Blg" - New World Cider

 

S02 2015/2016 - 18 warek, 3,7769 hl, razem 6,6069 hl

2016-08-21 - #031 - "Arbor Gold 12 °Blg" - New World Cider

2016-08-01 - #030 - "Wsi wesoła 11,5 °Blg" - Saison - ocena 4

2016-07-18 - #029 - "El Pistolero 12 °Blg (brewkit)" - Coopers Mexican Cerveza - ocena 3

2016-07-03 - #028 - "Słońce Dorne 18 °Blg" - Cider With Other Fruits - ocena 5

2016-06-25 - #027 - "Koneser 18 °Blg" - Specialty Smoked Beer - ocena 5

2016-05-27 - #026 - "West Coast 18 °Blg" - Imperial India Pale Ale - ocena 3

2016-04-25 - #025 - "Wittmann" 13 °Blg - Witbier (na bitwy piwowarów KatoBeerCup) - ocena 3

2016-03-31 - #024 - "Michael" 13 °Blg - Witbier (na bitwy piwowarów KatoBeerCup) - ocena 3

2016-02-29 - #023 - "Saison na misia" 12,5 °Blg - Saison (na bitwy piwowarów KatoBeerCup) - ocena 4 & 5
2016-01-31 - #022 - "Wsi wesoła" 14,7 °Blg - Saison (na bitwy piwowarów KatoBeerCup) - ocena 6 - POLECAM! - miejsce 17-24/32 w bitwach piwowarów KatoBeerCup
2016-01-03 - #021 - "Wsi spokojna" 14 °Blg - Saison (na bitwy piwowarów KatoBeerCup) - ocena 4
2015-12-06 - #020 - "Ìleach" - Specialty Smoked Beer (100% peated) - ocena 5
2015-11-21 - #019 - "Tòiseachadh" 14 °Blg - Single malt whisky - ocena: 3
2015-11-10 - #018 - "Running Mild" 9 °Blg - Dark Mild - ocena 5
2015-11-09 - #017 - "Pani IPAn" 16 °Blg - Clone Beer (Browar Lotny Trzech Kumpli - Pan IPAni - Wheat India Pale Ale) - ocena 5
2015-10-13 - #016 - "Pijcie zdrowotne piwo grodziskie" 7,7 °Blg - Piwo grodziskie - ocena: 6 - POLECAM! - V miejsce w Konkursie Piw Domowych Silesia Beer Fest - 2 edycja
2015-09-27 - #015 - "Stout świąteczny czekoladowy" 15,5 °Blg - ocena: 4
2015-09-13 - #014 - "Bitte ein Bitter" 11 °Blg - Best Bitter - ocena: 4
 
S01 2014/1015 - 13 warek, 2,83 hl
Epoka ekstraktów - 0,8 hl
2015-08-22 - #013 - "Imperivm Poloniæ" - Polish Imperial India Pale Ale 18,4 °Blg (ekstrakty)  - ocena: 5
2015-07-08 - #012 - "ABW" - American Barleywine 24,4 °Blg (ekstrakty) - ocena: 4
2015-06-28 - #011 - Gozdawa "Polski cydr" 6 °Blg (brewkit) - ocena: 4
2015-06-07 - #010 - "Chmielmy Pana" - Imperial India Pale Ale 18,4 °Blg (ekstrakty) - ocena: 6 - POLECAM!
Epoka brewkitów - 2,03 hl
2015-05-17 - #009 - Coopers India Pale Ale 11,5 °Blg (brewkit) - ocena: 5
2015-05-03 - #008 - Coopers Traditional Draught (v.1,1) 11 °Blg (brewkit) - ocena: 4
2015-04-19 - #007 - Gozdawa Imperial India Pale Ale (brewkit) - ocena: 1
2015-04-05 - #006 - Gozdawa Altbier (brewkit) - ocena: 2
2015-03-22 - #005 - Coopers Traditional Draught (v.1,0) 9,7 °Blg (brewkit) - ocena: 5
2015-03-07 - #004 - Coopers Ginger Beer (brewkit) - ocena: 4
2015-02-21 - #003 - Coopers Stout 11 °Blg (brewkit) - ocena: 3
2015-02-08 - #002 - Coopers Wheat Beer 9,7 °Blg (brewkit) - ocena: 3
2014-12-21 - #001 - Coopers Heritage Lager 8,9 °Blg (brewkit) - ocena: 3
 
Sprzęt:
 
Garnek 40 l
Chłodnica zanurzeniowa zrobiona z karbowanej rurki stalowej
Chłodnica zanurzeniowa zrobiona z miękkiej rurki miedzianej
Filtrator z oplotu z drutem miedzianym 2,5 mm2 dla nadania kształtu i 2 silikonowymi wkładkami ze skrętki S/FTP zapobiegającymi zmiażdżeniu i zatrzymaniu filtracji w środku
5 fermentorów
Mieszadło magnetyczne własnej roboty zrobione tym sposobem
Trzy termometry (elektroniczny i 2 analogowe)
Refraktometr
Dwa ballingometry
Kapslownica Greta

regulator temperatury

koc grzewczy

lodówka
Waga 1 g / 5 kg
Waga 0,01 g / 200 g
 
Woda:
 
Wytyczne składu wody dla danego stylu:
 

 

 

Tabela pochodzi z książki "Water: A Comprehensive Guide for Brewers" napisanej przez Johna Palmera i Colina Kaminski.

 

Zakwaszanie:

  • tak - zakwaszanie jest generalnie potrzebne by uzyskać założone pH brzeczki, a zakwaszanie wody do wysładzanie jest rekomendowane, by zapobiec nadmiernemu wypłukiwaniu tanin
  • może - zakwaszanie brzeczki generalnie nie jest potrzebne, ale przydatne może być zakwaszanie wody do wysładzania, w zależności od zasypu i zasadowości wody
  • nie - zakwaszanie generalnie nie jest potrzebne; zakwaszenie wody do wysładzania zależy od decyzji piwowara

 

[table]Wytyczne składu wody dla danego stylu

[tr][th]OG

[°Blg][/th]

[th]Typ[/th]

[th]Kolor

[EBC][/th]

[th]Goryczka

[iBU][/th]

[th]Wapń

[ppm][/th]

[th]Zasadowość

[ppm as CaCO3][/th]

[th]Siarczany

[ppm][/th]

[th]Chlorki

[ppm][/th]

[th]Magnez

[ppm][/th]

[th]Sód

[ppm][/th]

[th]Kolbach RA

[ppm as CaCO3][/th]

[th]Zakwaszanie[/th]

[th]Style[/th]

[/tr]

[tr]

[td]8,8 - 11,2[/td]

[td]lager[/td]

[td]0 - 18[/td]

[td]10 - 20[/td]

[td]50[/td]

[td]0 - 40[/td]

[td]0 - 50[/td]

[td]50 - 100[/td]

[td]0 - 30[/td]

[td]0 - 50[/td]

[td]-60 - 0[/td]

[td]tak[/td]

[td]Lite American Lager

Standard American Lager

Munich Helles

(Bohemian Pils)[/td]

[/tr]

[tr]

[td]11,2 - 15,9[/td]

[td]lager[/td]

[td]0 - 18[/td]

[td]20 - 35[/td]

[td]50 - 75[/td]

[td]0 - 40[/td]

[td]0 - 50[/td]

[td]50 - 100[/td]

[td]0 - 30[/td]

[td]0 - 50[/td]

[td]-60 - 0[/td]

[td]tak[/td]

[td]American Premium Lager

German Pils

Classic American Pils (Dortmunder Export)[/td]

[/tr]

[tr]

[td]11,2 - 15,9[/td]

[td]lager[/td]

[td]0 - 18[/td]

[td]36 - 100[/td]

[td]75 - 150[/td]

[td]40 - 80[/td]

[td]50 - 150[/td]

[td]50 - 100[/td]

[td]0 - 30[/td]

[td]0 - 50[/td]

[td]-30 - 30[/td]

[td]tak[/td]

[td]American Premium Lager

German Pils

Classic American Pils (Dortmunder Export)[/td]

[/tr]

[tr]

[td]11,2 - 15,9[/td]

[td]lager[/td]

[td]19 - 36[/td]

[td]10 - 35[/td]

[td]50 - 75[/td]

[td]40 - 120[/td]

[td]0 - 100[/td]

[td]50 - 150[/td]

[td]0 - 30[/td]

[td]0 - 50[/td]

[td]0 - 60[/td]

[td]może[/td]

[td]Vienna

Octoberfest[/td]

[/tr]

[tr]

[td]11,2 - 15,9[/td]

[td]lager[/td]

[td]>36[/td]

[td]10 - 35[/td]

[td]50 - 75[/td]

[td]80 - 120[/td]

[td]0 - 50[/td]

[td]50 - 150[/td]

[td]0 - 30[/td]

[td]0 - 50[/td]

[td]40 - 80[/td]

[td]nie[/td]

[td]American Dark

Munich Dunkel

Schwarzbier[/td]

[/tr]

[tr]

[td]> 15,9[/td]

[td]lager[/td]

[td]19 - 36[/td]

[td]10 - 35[/td]

[td]50 - 75[/td]

[td]40 - 80[/td]

[td]0 - 100[/td]

[td]50 - 150[/td]

[td]0 - 30[/td]

[td]0 - 50[/td]

[td]0 - 60[/td]

[td]może[/td]

[td]Helles/Maibock

Traditional Bock

Doppelbock[/td]

[/tr]

[tr]

[td]> 15,9[/td]

[td]lager[/td]

[td]> 36[/td]

[td]10 - 35[/td]

[td]50 - 100[/td]

[td]80 - 150[/td]

[td]0 - 100[/td]

[td]50 - 100[/td]

[td]0 - 30[/td]

[td]0 - 50[/td]

[td]60 - 120[/td]

[td]nie[/td]

[td]Traditional Bock

Doppelbock

Eisbock

Baltic Porter[/td]

[/tr]

[tr]

[td]8,8 - 11,2[/td]

[td]ale[/td]

[td]0 - 18[/td]

[td]20 - 35[/td]

[td]50 - 100[/td]

[td]0 - 80[/td]

[td]100 - 200[/td]

[td]50 - 100[/td]

[td]0 - 30[/td]

[td]0 - 50[/td]

[td]-60 - 0[/td]

[td]tak[/td]

[td]Blonde Ale

American Wheat

Standard Bitter

Best Bitter[/td]

[/tr]

[tr]

[td]8,8 - 11,2[/td]

[td]ale[/td]

[td]19 - 36[/td]

[td]10 - 35[/td]

[td]50 - 150[/td]

[td]40 - 120[/td]

[td]100 - 200[/td]

[td]50 - 100[/td]

[td]0 - 30[/td]

[td]0 - 50[/td]

[td]0 - 60[/td]

[td]może[/td]

[td]English Mild

Scottish 60/70/80

Standard Bitter

Best Bitter[/td]

[/tr]

[tr]

[td]8,8 - 11,2[/td]

[td]ale[/td]

[td]> 36[/td]

[td]20 - 35[/td]

[td]50 - 75[/td]

[td]80 - 150[/td]

[td]50 - 150[/td]

[td]50 - 100[/td]

[td]0 - 30[/td]

[td]0 - 50[/td]

[td]30 - 90[/td]

[td]może[/td]

[td]English Brown

Brown Porter

Dry Stout[/td]

[/tr]

[tr]

[td]11,2 - 15,9[/td]

[td]ale[/td]

[td]0 - 18[/td]

[td]10 - 35[/td]

[td]50 - 100[/td]

[td]0 - 80[/td]

[td]0 - 50[/td]

[td]0 - 100[/td]

[td]0 - 30[/td]

[td]0 - 50[/td]

[td]-30 - 0[/td]

[td]tak[/td]

[td]Weizen

Witbier

Cream Ale

Koelsch[/td]

[/tr]

[tr]

[td]11,2 - 15,9[/td]

[td]ale[/td]

[td]0 - 18[/td]

[td]20 - 100[/td]

[td]50 - 150[/td]

[td]40 - 120[/td]

[td]100 - 400[/td]

[td]0 - 100[/td]

[td]0 - 30[/td]

[td]0 - 50[/td]

[td]-30 - 30[/td]

[td]może[/td]

[td]American Pale Ale

American XPA

Saison

American IPA

Double IPA[/td]

[/tr]

[tr]

[td]11,2 - 15,9[/td]

[td]ale[/td]

[td]19 - 36[/td]

[td]20 - 100[/td]

[td]50 - 150[/td]

[td]40 - 120[/td]

[td]100 - 300[/td]

[td]50 - 100[/td]

[td]0 - 30[/td]

[td]0 - 50[/td]

[td]0 - 60[/td]

[td]nie[/td]

[td]Altbier

California Common

ESB

Irish Red

American Amber

English IPA

Roggenbier

Belgian Pale

Saison[/td]

[/tr]

[tr]

[td]11,2 - 15,9[/td]

[td]ale[/td]

[td]> 36[/td]

[td]20 - 100[/td]

[td]50 - 75[/td]

[td]80 - 160[/td]

[td]50 - 150[/td]

[td]50 - 150[/td]

[td]0 - 30[/td]

[td]0 - 50[/td]

[td]60 - 120[/td]

[td]nie[/td]

[td]American Brown

English Brown

Brown Porter

Robust Porter

Dry Stout

Sweet Stout

Oatmeal Stout

Foreign Extra Stout

American Stout

Dunkelweizen[/td]

[/tr]

[tr]

[td]> 15,9[/td]

[td]ale[/td]

[td]0 - 18[/td]

[td]20 - 35[/td]

[td]50 - 100[/td]

[td]0 - 40[/td]

[td]50 - 100[/td]

[td]50 - 100[/td]

[td]0 - 30[/td]

[td]0 - 50[/td]

[td]-30 - 0[/td]

[td]może[/td]

[td]Belgian Blonde

Golden Strong

Tripel[/td]

[/tr]

[tr]

[td]> 15,9[/td]

[td]ale[/td]

[td]19 - 36[/td]

[td]20 - 100[/td]

[td]50 - 100[/td]

[td]40 - 120[/td]

[td]50 - 100[/td]

[td]50 - 150[/td]

[td]0 - 30[/td]

[td]0 - 50[/td]

[td]0 - 60[/td]

[td]nie[/td]

[td]Strong Scotch Ale

Biere de Garde

Old Ale

Barleywine[/td]

[/tr]

[tr]

[td]> 15,9[/td]

[td]ale[/td]

[td]> 36[/td]

[td]20 - 100[/td]

[td]50 - 75[/td]

[td]120 - 200[/td]

[td]50 - 150[/td]

[td]50 - 150[/td]

[td]0 - 30[/td]

[td]0 - 50[/td]

[td]120 - 200[/td]

[td]nie[/td]

[td]Baltic Porter

Foreign Extra Stout

American Stout

Russian Imperial Stout

Weizenbock

Belgian Dark Strong

Old Ale[/td]

[/tr]

 

[/table]

 

 


 
Obliczanie alkaliczności rezydualnej
Alkaliczność rezydualna a pH
Bru'n Water
Badania jakości wody dla ujęcia Maczki i Goczałkowice (aktualizowane co miesiąc)
 
Sosnowiec, ujęcie Maczki
Moja podstawowa woda.
Pełny raport

 

 

  • pH 7,5
  • Wapń (Ca): 67,4 ppm - źródło
  • Magnez (Mg): 19,3 ppm - źródło
  • Sód (Na): 8,7 ppm - źródło
  • Siarczany (SO4): 102 ppm - źródło
  • Chlorki (Cl): 19,9 ppm - źródło
  • Wodorowęglany (HCO3): 164,7 ppm - wyliczone
  • Twardość ogólna [mg/l CaCO3]: 239 - źródło
  • Zasadowość ogólna: 135 mg/l CaCO3 -  źródło + wyliczone
  • RA: 75,5 CaCO3 - wyliczone

 


 
Sosnowiec, ujęcie Goczałkowice
Trzymam dane na wypadek, gdyby wodociągi mi zmieniły źródło dostaw. Oczywiście nie poinformują mnie o tym, ale co jakiś czas będę się dopytywał skąd mi dostarczają wodę.
Pełny raport

 

 

  • pH 7,08
  • Wapń (Ca): 26,6 ppm
  • Magnez (Mg): 3,88 ppm
  • Sód (Na): 9,28 ppm
  • Siarczany (SO4): 27,8 ppm
  • Chlorki (Cl): 10,8 ppm
  • Wodorowęglany (HCO3): 73,2 ppm - wyliczone
  • Zasadowość: 60 CaCO3 - wyliczone
  • RA: 38 CaCO3 - wyliczone

 


 
Tesco Value z Włoszakowic (Amita)
Jeśli muszę użyć sterylnej wody, np. do korekcji Blg w brzeczce przed zadaniem drożdży, używam tej wody, gdyż ma dość zbliżony skład do mojej kranówki.
Parametry wody

 

 

  • Wapń (Ca): 69,14 ppm
  • Magnez (Mg): 12,76 ppm
  • Sód (Na): 5 ppm
  • Potas 12,76 ppm
  • Siarczany (SO4): 70 ppm
  • Chlorki (Cl): 14,9 ppm
  • Wodorowęglany (HCO3): 170,8 ppm
  • Zasadowość: 141 CaCO3 - wyliczone
  • RA: 84 CaCO3 - wyliczone

 


 
Primavera
Użyta do jednej warki.

 

 

  • Wapń (Ca): 52,1 ppm
  • Magnez (Mg): 4,86 ppm
  • Sód (Na): 2,5 ppm
  • Siarczany (SO4): 14 ppm
  • Chlorki (Cl): 3,2 ppm
  • Wodorowęglany (HCO3): 173 ppm
  • Zasadowość: 143 CaCO3
  • RA: 102 CaCO3

 


 
Tesco Value ze Ślemienia
Użyta do kilku warek, obecnie Tesco zmieniło swojego dostawcę.

 

 

  • Wapń (Ca): 38,12 ppm
  • Magnez (Mg): 4,87 ppm
  • Sód (Na): 5 ppm
  • Siarczany (SO4): 17,92 ppm
  • Chlorki (Cl): 3,5 ppm
  • Wodorowęglany (HCO3): 123,84 ppm

 

 

Edited by voytech
update
Link to comment
Share on other sites

2014-12-21 - #001 - Coopers Heritage Lager 8,9 °Blg (brewkit)

 

1zx4m76.jpg

 

BJCP: ?

OG: 8,9 °Blg (wyliczone)

FG: 2 °Blg

Warka: 23l

IBU: 26,5

ABV: 4,3%

Koszt 0,5l: 1,58 zł

 

Geneza:

Równiutko rok temu, 25 listopada 2014 roku, na moje 40 urodziny dostałem od przyjaciół zestaw sprzętowy startowy oraz puszkę brewkitu. Prawie miesiąc podchodziłem do sprawy jak pies do jeża, ale w końcu przed świętami udało mi się znaleźć czas i natchnienie. Wisząc na telefonie z jednym z darczyńców (nazwijmy Go Tommym), który miał za sobą już naście albo dzieści brewkitów przeszedłem proces uwarzenia swojego pierwszego piwa.

 

Składniki:

  • Woda źródlana Tesco Value ze Ślemienia - 22 l
  • Cooper Heritage Lager 1,7 kg
  • Glukoza - 0,8 kg
  • Drożdże PS z brewkitu

 

Zacieranie:

 

Gotowanie:

Nie gotowałem, tylko podgrzałem.

 

Fermentacja:

Drożdże zadane w 25 °C.

7 dni w temperaturze pokojowej.

 

Rozlew:

Butelkowanie 2015-12-28.

Po 4 g glukozy do każdej butelki.

 

Wrażenia:

Nie mogłem uwierzyć, że zrobiłem swoje pierwsze piwo. Że wyszło, że jest smaczne, że takie rzeczy można robić w domu. Połowę warki rozdałem, drugą połowę wypiłem ze znajomymi. Byłem zachwycony. Było wprawdzie trochę kwaśnawe (nie na tyle, by kwaśne, ale na tyle, że kwaśnawe), ale i tak biło na głowę dowolnego koncerniaka. Jedną butelkę (w przezroczystym szkle, po jakimś Argusie) zostawiłem nieruszoną, by wypić ją za jakiś rok.

 

2015-11

Zrobiliśmy sobie z Darkiem "wieczór utlenionych piw". Przyniosłem tę przezroczystą butelkę. Czas zdecydowanie nie przysłużył się temu piwu. Nadal było lepsze od Lecha, ale... to chyba koniec jego zalet po 11 miesiącach.

 

Ocena:

3 (patrząc z perspektywy czasu)

Edited by voytech
Link to comment
Share on other sites

2015-02-08 - #002 - Coopers Wheat Beer 9,7 °Blg (brewkit)

 

6zle74.jpg

 

BJCP: 10A. Weissbier

OG: 9,7 °Blg (wyliczone)

Warka: 23l

IBU: 20,4

ABV: 4,8%

Koszt 0,5l: 1,61 zł

 

Geneza:

Co taki koncerniakopijca jak ja mógł wiedzieć o piwie? Niewiele. Znał raptem kilka stylów na krzyż i potrafił odróżnić Tyskie od Łomży (dziś wątpię, bym dał radę). Na swoją drugą warkę wybrałem pszeniczne. Aby poznać różnicę w smaku między użyciem glukozy a cukru, tym razem zdecydowałem się na cukier. Wszak Tommym robi wyłącznie na cukrze, więc pewnie będzie dobre. Minęło sporo czasu od pierwszej warki, gdyż musiałem zebrać odpowiednią ilość pustych butelek.

 

Składniki:

  • Woda źródlana Tesco Value ze Ślemienia - 22 l
  • Cooper Wheat Beer 1,7 kg
  • Cukier - 1 kg
  • Drożdże W z brewkitu

 

Zacieranie:

Po prostu rozpuściłem cukier, podgrzałem brewkit, wlałem tyle wody ile się mieściło do 10l garnka, a potem w fermentorze uzupełniłem do 23 l.

 

Gotowanie:

Nie gotowałem, tylko podgrzałem.

 

Fermentacja:

Drożdże zadane w 26 °C.

7 dni w temperaturze pokojowej.

 

Rozlew:

Butelkowanie 2015-02-15.

Po 4 g glukozy do każdej butelki.

 

Wrażenia:

He, to smakuje jak pszeniczne. Nie wiem czy były banany i goździki, bo nie wiedziałem, że w pszenicznym są banany i goździki. Po prostu smakowało jak pszeniczne. Nawet było mętne, jak się umiejętnie nalało do szkła. Kolega (Darek), który dostał ode mnie butelkę, skarżył się, że nie jest mętne, więc go obsobaczyłem, że źle nalewa. Pokazałem mu jak nalać i się zmętniło. Eh, nie ma to jak nieść kaganek oświaty. Jedną butelkę odłożyłem, by wypić ją za rok. Też był kwaśnawy, jeśli dobrze pamiętam.

 

2015-11

Na "wieczorze utlenionych piw" przepadło z kretesem. Może krzywo lałem, ale w ogóle się nie zmętniło. I wszelkie atrybuty pszenicznego też gdzieś się zatraciły. Gdybym nie patrzył na etykietę, w życiu nie powiedziałbym, że to weizen. Smakowało podobnie niedobrze co utleniony Heritage Lager.

 

Ocena:

3 (patrząc z perspektywy czasu)

Edited by voytech
Link to comment
Share on other sites

2015-02-21 - #003 - Coopers Stout 11 °Blg (brewkit)

 

f10byo.jpg

 

BJCP: 13A. Dry Stout

OG: 11 °Blg (wyliczone)

Warka: 23l

IBU: 48,3

ABV: 4,3%

Koszt 0,5l: 2,15 zł

 

Geneza:

Spytałem w PiwoPiweczko, co też następnego mógłbym uwarzyć. Przyznałem, że lubię Guinessa i dostałem brewkit Stoutu. Tym razem chciałem zrobić na bogato (i zebrać kolejne doświadczenia), więc zamiast cukru czy glukozy użyłem ekstraktu w płynie.

 

Składniki:

Woda źródlana Tesco Value ze Ślemienia - 22 l

Cooper Stout 1,7 kg

Ekstrakt słodowy super ciemny Gozdawa - 1,7 kg

Drożdże z brewkitu

 

Zacieranie:

Po prostu podgrzałem brewkit i ekstrakt i wlałem do garnka z 2l ciepłej wody. Uzupełniłem wodą do 10l, przelałem do fermentora i uzupełniłem wodą do 23l.

 

Gotowanie:

Nie gotowałem, tylko podgrzałem.

 

Fermentacja:

Drożdże zadane w 27 °C.

8 dni w temperaturze pokojowej.

 

Rozlew:

Po 4 g glukozy do każdej butelki.

 

Wrażenia:

Kwaśnawe, a jakżeby inaczej. Przywykłem, chociaż z Darkiem zastanawialiśmy się czemu. Nie mówiłem wcześniej o Darku. W 2007 roku kupił zestaw do warzenia piwa i uwarzył wtedy swoje pierwsze i jedyne piwo. Lagera. Dolnej fermentacji, w samym środku upalnego lata. Zrobił sobie lodówkę ze styropianu w piwnicy i codziennie wymieniał wkłady chłodzące, aby zapewnić właściwą temperaturę. Piłem potem z nim jego piwo i było dobre. Nie urwało mi niczego, ale wtedy byłem na etapie Tatry Mocnej i piwo było po prostu piwem. Był pierwszą osobą, która powiedziała mi, że lubi dobre piwo i gdy się dowiedział, że zacząłem warzyć - dał mi swój cały nieużywany od kilku lat sprzęt i butelki. Od tego czasu spotykamy się regularnie degustując moje wyroby bądź to, co nam się uda kupić w sklepie. Darek, podobnie jak i ja, uwielbia również whisky, w tym single malty z Islay. Znam go od 1983 roku, ale od czasu gdy zacząłem warzyć widujemy się często i regularnie. Ot, piwo zbliża ludzi!

Co do stouta - nie smakował jak Guiness. Był OK, ale ZTCP był zbyt wodnisty. Chciałem, aby był "bardziej". Więcej smaku, więcej zapachu. Bo zacząłem też wąchać piwo. Wcześniej nie pachniało dla mnie niczym. Użycie ekstraktu zamiast glukozy nie rzuciło mnie na kolana. A co kwaśności - zastanawialiśmy się, czy to jest cecha brewkitów, czy co. Przecież zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Żeby uściślić - to nie był kwach typu Lichtenhainer ani wykręcająca gębę infekcja bakteryjna. Po prostu posmak był lekko kwaśny.

 

2015-11

Okazało się, że Darek ma jeszcze w piwnicy 2 butelki swojego lagera z 2007 roku. Wpadliśmy na pomysł, że zrobimy "wieczór utlenionych piw", podczas którego je wypijemy oraz niedobitki moich pierwszych warek. Nastawiliśmy się na naprawdę niesmaczny wieczór, ale czegóż się nie robi dla nauki.

I tu szok! Szok i niedowierzanie! Absolutnym królem wieczoru został lager Darka! Niepasteryzowany, niefiltrowany, warzony w środku lata domowy 8-letni lager! Jak ja bym chciał się tak cudownie zestarzeć, jak ta butelka piwa. Kolor mu pociemniał, wysycenie się utrzymało, a smak... Ten smak, mówię Wam... Śliwki niczym w leżakowanym porterze. O, właśnie! W smaku bardzo przypomniał Porter Łódzki. Obaj mieliśmy takie skojarzenie. Cud, miód, malina.

Nie dziwi więc, że ostania butelka Stoutu jaka mi została i którą przyniosłem nie zrobiła wrażenia. Ogłosiliśmy Stout na drugim miejscu, ale tylko dlatego, że był lepszy od utlenionej pszenicy i Heritage Lagera. Od lagera Darka dzieliła go przepaść.

Drugą i ostatnią butelkę lagera Darek schował z powrotem do piwnicy. Wypijemy ją za kolejne 8 lat. To dopiero będzie uczta!

Na koniec wieczoru, aby zmyć posmak pod moich brewkitach Darek wyjął 16-letniego Lagavulina. Zaczęła we mnie kiełkować pewna myśl, co do użycia torfu...

 

Ocena:

3 (patrząc z perspektywy czasu)

Edited by voytech
Link to comment
Share on other sites

2015-03-07 - #004 - Coopers Ginger Beer (brewkit)

 

24bkos9.jpg

 

BJCP: ?

OG: 5-6 °Blg

Warka: 23l

IBU: 0?

ABV: ?

Koszt 0,5l: 1,70 zł

 

Geneza:

Żona nie lubi piwa. Czasem się napije, zwłaszcza na działce, ale generalnie nie lubi. Aby w końcu uwarzyć coś, co pochwali, postanowiłem zrobić Gingersa. Swego czasu pijała komercyjne wersje, może i mój posmakuje?

 

Składniki:

  • Woda źródlana Tesco Value ze Ślemienia - 22 l
  • Cooper Ginger Beer 0,98 kg
  • Glukoza - 1 kg
  • Drożdże z brewkitu

 

Zacieranie:

Po prostu rozpuściłem glukozę, podgrzałem brewkit i wlałem do garnka. Uzupełniłem wodą do 10l, podgrzałem trochę, przelałem do fermentora i uzupełniłem wodą do 23l.

 

Gotowanie:

Nie gotowałem, tylko podgrzałem.

 

Fermentacja:

Drożdże zadane w 25 °C.

7 dni w temperaturze pokojowej.

 

Rozlew:

Butelkowanie 2015-03-14.

Po 4 g glukozy do każdej butelki.

 

Wrażenia:

Auć! Granaty! Jeden nawet wybuchł, na szczęście na półpiętrze, a nie w domu. Drugi też wybuchł, u Tommyma, który dostał ode mnie kilka flaszek.

Nieudane piwo? W smaku było OK, ale to nagazowanie... Urządziłem imprezę na działce. Przed imprezą rozebrałem się do slipek i zamknąłem w łazience z zapasem Gingera, pustymi butelkami i garnkiem. Po kolei otwierałem butelki, łapałem co się dało do garnka, a gdy piana opadła zamykałem to w butelkach z zamknięciem patentowym. Po jakimś czasie (i umyciu łazienki) wyszedłem cały mokry od Gingera i zabrałem butelki na działkę. Smakował. Patrząc z perspektywy czasu - za krótko fermentowałem.

 

Ocena:

4 (gdyby tylko nie te granaty...)

Edited by voytech
Link to comment
Share on other sites

2015-03-22 - #005 - Coopers Traditional Draught (v.1,0) 9,7 °Blg (brewkit)

 

2uiyadj.jpg

 

BJCP: ?

OG: 9,7 °Blg (wyliczone)

Warka: 23l

IBU: 29,5

ABV: 4,8%

Koszt 0,5l: 1,65 zł

 

Geneza:

Siedziałem nad opisem brewkitów Coopers i wybrałem ten. Bo opis mi się spodobał. Wróciłem do glukozy - uznałem, że nie warto przepłacać za ekstrakt płynny.

 

Składniki:

  • Woda źródlana Tesco Value ze Ślemienia - 22 l
  • Cooper Traditional Draught 1,7 kg
  • Glukoza - 1 kg
  • Drożdże z brewkitu

 

Zacieranie:

Po prostu rozpuściłem glukozę, podgrzałem brewkit i wlałem do garnka. Uzupełniłem wodą do 10l, przelałem do fermentora i uzupełniłem wodą do 23l.

 

Gotowanie:

Nie gotowałem, tylko podgrzałem.

 

Fermentacja:

Drożdże zadane w 26 °C.

6 dni w temperaturze pokojowej.

 

Rozlew:

Butelkowanie: 2015-03-28.

Po 4 g glukozy do każdej butelki.

 

Wrażenia:

Ono nie jest kwaśne! W końcu! Żadnego posmaku kwaśnego. Poza tym też nie doszukałem się żadnych wad. Najlepsze piwo jakie do tej pory (chwili warzenia, nie chwili pisania tych słów) uwarzyłem. Naprawdę bardzo smaczne. Nikt, kogo częstowałem nie wybrzydzał. Koledzy nawet chwalili goryczkę, bo rzeczywiście goryczka była bardzo fajna. Nic do zarzucenia, w pełni udane piwo z brewkita. Byłem bardzo zadowolony i bardzo dumny.

 

Ocena:

5 (jak na brewkit - super!)

Edited by voytech
Link to comment
Share on other sites

2015-04-05 - #006 - Gozdawa Altbier (brewkit)

 

140de9j.jpg

 

BJCP: 7B. Altbier

OG: ? °Blg

Warka: 23l

IBU: ?

ABV: ?

Koszt 0,5l: 1,96 zł

 

Geneza:

Wybór brewkitów Coopersa jest dość ograniczony. W poszukiwaniu nowych smaków chciałem spróbować Gozdawy.

 

Składniki:

  • Woda źródlana Tesco Value ze Ślemienia - 22 l
  • Gozdawa Altbier 1,7 kg
  • Ekstrakt słodowy Amber Gozdawa - 1,7 kg
  • Drożdże PAY7 z brewkitu

 

Zacieranie:

Po prostu podgrzałem wodę, brewkit i ekstrakt i wlałem do garnka. Uzupełniłem wodą do 10l, podgrzałem trochę, przelałem do fermentora i uzupełniłem wodą do 23l.

Cały proces uwieczniłem na filmie na YouTube:

 

Część I:

 

 

 

Cześć II:

 

 

 

Gotowanie:

Nie gotowałem, tylko podgrzałem.

 

Fermentacja:

Drożdże zadane w 23 °C.

Burzliwa: 7 dni w temperaturze pokojowej.

Cicha: 4 dni w temperaturze pokojowej.

 

Rozlew:

Butelkowanie: 2015-04-16

Po 4 g glukozy do każdej butelki.

 

Wrażenia:

Nieudane piwo. Kompletnie. Piana jakaś taka... jak z Coca-Coli. Dużo piany, która błyskawicznie znika. Smak też wiele pozostawiał do życzenia. Zawiodłem się.

 

Ocena:

2 (koniec końców dało się wypić)

Edited by voytech
Link to comment
Share on other sites

2015-04-19 - #007 - Gozdawa Imperial India Pale Ale (brewkit)

 

116rvuu.jpg

 

BJCP: 22A. Double IPA

OG: ? °Blg

Warka: 23l

IBU: ?

ABV: ?

Koszt 0,5l: 2,11 zł

 

Geneza:

Chciałem zrobić coś naprawdę nachmielonego. Poczytałem, poszukałem i znalazłem, że najbardziej chmielone są podwójne IPA. Zakupiłem więc zestaw z Gozdawy (pisali, że ma 85+ IBU) i jeszcze przez telefon poprosiłem sprzedawcę, że chcę mieć jeszcze bardziej nachmielone. Dostałem chmiel... Iunga i miałem go dodać do... cichej fermentacji. Heh, zobaczmy jak wyszło. Aha, dostałem kartonik z dwoma gołymi puszkami i zero instrukcji. Zrobiłem więc jak dotychczas.

 

Składniki:

  • Woda źródlana Tesco Value ze Ślemienia - 22 l
  • Gozdawa Imperial India Pale Ale 2x 1,7 kg
  • Drożdże z brewkitu
  • Chmiel Iunga 11,9% 30g

 

Zacieranie:

Po prostu podgrzałem wodę, brewkit i ekstrakt i wlałem do garnka. Uzupełniłem wodą do 10l, podgrzałem trochę, przelałem do fermentora i uzupełniłem wodą do 23l.

 

Gotowanie:

Nie gotowałem, tylko podgrzałem.

 

Fermentacja:

Do fermentacji cichej dodałem 30 g chmielu Iunga 11,9% alfa.

13 dni w temperaturze pokojowej.

 

Rozlew:

Butelkowanie 2015-05-02

Po 4 g glukozy do każdej butelki.

 

Wrażenia:

Geesus... (czyt. dżizas). Co to było? Na pewno nie było to Imperial IPA, to nawet nie była IPA. To nawet nie leżało koło IPA. Dramat. Nie, że nieudane czy coś. Nie było kwaśności, piana OK, smak... no był jakiś smak, ale chmielu nie stwierdziłem, a już definitywnie nie w ilościach należnych IPA. Dziwił mnie ten kartonik z dwoma gołymi puszkami, może komuś się coś pomyliło i zamiast brewkitu i ekstraktu dostałem 2 ekstrakty? Nie wiem, nie dojdę już do tego i umrę w nieświadomości. Po tych dwóch nieudanych eksperymentach z Gozdawą przyrzekłem sobie, że nigdy więcej nie kupię produktów tej firmy. Szkoda pieniędzy, czasu i przede wszystkim zawiedzionych nadziei.

 

Ocena:

1 (to nie było Imperial IPA!)

Edited by voytech
Link to comment
Share on other sites

2015-05-03 - #008 - Coopers Traditional Draught (v.1,1) 11 °Blg (brewkit)

 

rktuo7.jpg

 

BJCP: ?

OG: 11 °Blg

Warka: 23l

IBU: 28,5

ABV: 4,3%

Koszt 0,5l: 2,23 zł

 

Geneza:

Skoro do tej pory moje najlepsze piwo to był Traditional Draught na glukozie, a ekstrakty są lepsze od glukozy, tym razem zrobię na ekstrakcie. Musi być jeszcze lepsze!

 

Składniki:

  • Woda źródlana Tesco Value ze Ślemienia - 22 l
  • Coopers Traditional Draught 1,7 kg
  • Ekstrakt słodowy jasny w syropie Gozdawa 1,7 kg
  • Drożdże PS z brewkitu

 

Zacieranie:

Po prostu podgrzałem wodę, brewkit i ekstrakt i wlałem do garnka. Uzupełniłem wodą do 10l, podgrzałem trochę, przelałem do fermentora i uzupełniłem wodą do 23l.

 

Gotowanie:

Nie gotowałem, tylko podgrzałem.

 

Fermentacja:

Drożdże zadane w 25 °C.

8 dni w temperaturze pokojowej.

 

Rozlew:

Butelkowanie: 2015-05-11

Po 4 g glukozy do każdej butelki.

 

Wrażenia:

Cóż. Nie wszystko jest takim, jakim się wydaje. Być może i ekstrakt jest lepszy niż glukoza, ale nie w przypadku tego piwa. Teraz jestem już troszkę mądrzejszy w piwowarstwie, więc wiem więcej niż wtedy. Porównajmy:

Na glukozie: 4,8% ABV, 28,5 IBU, współczynnik goryczki 0,734

Na ekstrakcie: 4,3% ABV, 28,5 IBU, współczynnik goryczki 0,644

Czyli na glukozie miało więcej alkoholu i bardziej wyrazistą goryczkę. I to było czuć. Nie, żeby było niedobre, albo coś. Nie, było dobre. Ale na glukozie było o wiele lepsze. Bardziej charakterne. I gdybym jeszcze kiedykolwiek miał je uwarzyć (chociaż dzisiaj nie wyobrażam sobie takiej potrzeby u mnie), to bym je zrobił na glukozie. Bo było lepsze. I tańsze, ale to drugorzędna sprawa.

 

2015-11 - odkryłem ostatnią butelkę tej warki i postanowiłem ją osuszyć. Nalałem trochę żonie i... pochwaliła. Szok. W końcu. No to teraz się obudziłaś, jak została ostatnia flaszka?

 

Ocena:

4 (z glukozą jest lepszy)

Edited by voytech
Link to comment
Share on other sites

2015-05-17 - #009 - Coopers India Pale Ale 11,5 °Blg (brewkit)

 

rjqdkh.jpg

 

BJCP: 12C. English IPA

OG: 11,5 °Blg

Warka: 22l

IBU: 50

ABV: 4,5%

Koszt 0,5l: 2,65 zł

 

Geneza:

Byłem u Darka, poczęstował mnie Winchesterem z Faktorii. I wtedy moje życie się odmieniło. Tamtego jednego wieczora pijąc Winchestera stwierdziłem, że taki poziom goryczki jest dla mnie odpowiedni.Szukałem tego chmielu, szukałem i w Gozdawie go nie znalazłem. Zatem Coopers, zatem IPA, ale żeby była jeszcze bardziej. Domówiłem Equinoxa, naiwnie licząc, że to zwiększy goryczkę. Nie napiszę "nie róbcie tego w domu", bo powinienem napisać odwrotnie "róbcie to w domu", ale sypiąc chmiel na zimno nie zwiększycie goryczki.

 

Składniki:

  • Woda źródlana Tesco Value ze Ślemienia - 22 l
  • Coopers IPA 1,7 kg
  • Ekstrakt słodowy amber w syropie Gozdawa 1,7 kg
  • Chmiel Equinox (USA) 13,9% alfa 50 g
  • Drożdże z brewkitu

 

Zacieranie:

Po prostu podgrzałem wodę, brewkit i ekstrakt i wlałem do garnka. Uzupełniłem wodą do 10l, podgrzałem trochę, przelałem do fermentora i uzupełniłem wodą do 22l.

 

Gotowanie:

Nie gotowałem, tylko podgrzałem.

 

Fermentacja:

5 dni burzliwej w temperaturze pokojowej.

9 dni cichej w temperaturze pokojowej z dodaniem 50 g chmielu Equinox.

 

Rozlew:

Butelkowanie: 2015-05-22

Po 4 g glukozy do każdej butelki.

 

Wrażenia:

Bardzo dobre, jak na brewkit. Przyzwoite i pijalne ogółem (bez dodawania "jak na brewkit"). Nie wiem co wniósł Equinox, w sensie nie mam porównania z oryginalnym Coopersem bez boostowania aromatu. Nie ma się czego wstydzić, dobre piwo codzienne. Potem zacząłem kombinować (w myślach tylko), co by było gdyby zamiast ekstraktu Gozdawy dodać drugiego brewkita z IPA? Bo chciałem więcej chmielu, więcej goryczy, więcej wszystkiego. Co z tego wynikło, dowiecie się z genezy następnej warki.

 

2015-11

Mam jeszcze ostatnie kilka butelek. Nie będę ich przetrzymywał, wypiję bez okazji. Porządna IPA.

 

Ocena:

5 (bardzo dobre piwo)

Edited by voytech
Link to comment
Share on other sites

2015-06-07 - #010 - "Chmielmy Pana" - Imperial India Pale Ale 18,4 °Blg (ekstrakty)
 
2a5xidx.jpg
 
BJCP: 22A. Double IPA
OG: 18,4 °Blg
Warka: 20l
IBU: 81
EBC: 19
ABV: 7,9%
Koszt 0,5l: 3,47 zł
 
Geneza:
Poszedłem do PiwoPiweczko. Poskarżyłem się na Gozdawa IIPA (kupowałem ją gdzie indziej, po prostu chciałem się wypłakać), pochwaliłem Coopers IPA, zachwyciłem Winchesterem i poprosiłem o coś, co by przypominało to piwo. Na co kostek (wtedy jeszcze po prostu sprzedawca) zaproponował, bym sobie sam nachmielił tak, jak mi się podoba. Ale jak to - sam? Niby jak? Nigdy tego nie robiłem. W sklepie był jeszcze ktoś, wtedy nie wiedziałem kto zacz (dziś już wiem - to był wena!) i zaczął mi dyktować recepturę. Wyjąłem szybciutko kajecik, długopisik i zacząłem notować. Tak więc recepturę stworzył głównie wena i kostek częściowo. Ja tylko powiedziałem, co chcę uzyskać i to potem uwarzyłem. Lecimy.
 
 
Składniki:

  • Woda źródlana Tesco Value ze Ślemienia - 20 l
  • Ekstrakt słodowy jasny w syropie Bruntal 3x 1,7 kg
  • Chmiel Mosaic (US) 12% 50 g
  • Chmiel Citra (US) 13,5% 50 g
  • Chmiel Cascade (US) 6,9% 50 g
  • Chmiel Equinox (USA) 13,9% 15 g
  • Drożdże Safale US-05

Zacieranie:
Zaczęło się od problemu, bo największy mój garnek miał 10 l. Użyłem więc 3 największych garnków jakie miałem w domu (3, 5 i 10l), szybko przeliczyłem proporcje na poszczególne garnki i sypałem według proporcji. W fermentorze uzupełniłem wodą do 20 l.
 
Gotowanie i chmielenie:
60 minut

  • Mosaic 12% / 25 g / 60 min
  • Citra 13,5% / 25 g / 60 min
  • Cascade 6,9% / 15 g / 15 min
  • Mosaic 12% / 10 g / 15 min
  • Citra 13,5% / 10 g / 15 min

Fermentacja:
Uwodnione drożdże zadane w 25 °C.
7 dni burzliwej w temperaturze pokojowej.
14 dni cichej w temperaturze pokojowej z dodaniem:

  • Mosaic 12% 15 g
  • Cascade 6,9% 35 g
  • Citra 13,5% 15 g
  • Equinox 13,9% 15 g (zostało mi po poprzedniej warce, więc dorzuciłem)

Rozlew:
Butelkowanie: 2015-06-28
Po 4 g glukozy do każdej butelki.
 
Wrażenia:
Klękajcie narody! Piwo jest absolutne i genialne! Najlepsze jakie kiedykolwiek zrobiłem, a piszę te słowa z perspektywy 16 warek. Na początku, gdy je otworzysz, dostajesz pięścią z kastetem prosto w nos niesamowitym aromatem cytrusowym, a potem gdy spróbujesz, dostajesz sierpowym smaku w szczękę. Jak już wypadniesz z butów, dostaniesz jeszcze od niego kopa w brzuch. Spotkałem tylko jedną osobę, która podeszła do niego bez entuzjazmu, ale o tym za chwilę.
Wszyscy moi znajomi, których częstowałem bardzo je chwalili niezależnie od tego, czy się znali na piwie, czy pili koncerniaki. Nawet raz się zdarzyło, że moja żona je spróbowała, po czym... zabrało mi szkło z piwem. Szok. Darek - człowiek światowy, który niejedno piwo w Stanach wypił, nazwał je "światowej klasy" i "jednym z najlepszych piw jakie pił w życiu, o ile nie najlepszym".
I tak sobie żyłem częstując kolejne osoby i coraz bardziej obrastając w piórka, aż poczęstowałem drozda (o droździe będzie później przy genezie Bitte ein Bitter). Czekałem na jakieś krytyczne uwagi i... nic. Żadnej krytyki. Był zachwycony. Pojechałem spotkać się z przyjaciółmi, zabrałem ze sobą skrzynkę różnych moich piw, ale zacząłem od tego właśnie. Wstałem i mówię: "poczęstuję was teraz najlepszym piwem, jakie w życiu piliście, albo dam sobie jaja uciąć, jeśli będzie inaczej". Trochę ryzykowałem, bo jeden z nich chodził do multitapów, ale cóż... ocaliłem jaja :-) Na spotkaniu z kolejnymi znajomymi też zacząłem od tej buńczucznej kwestii, ale znów się udało. To naprawdę doskonałe PIWO. Z wielkich liter. Wszystkich.
Sam też nie piłem jeszcze lepszego piwa w tym stylu.
No dobra, a kto był tym jednym, jedynym, który się nim nie zachwycił?
wena.
Poważnie, nie trolluję. Zapisałem się do PSPD i w listopadzie 2015 poszedłem na spotkanie ŚOT. Zabrałem 2 flaszki "Chmielmy Pana". No, jeśli członkom (i waginkom jak słusznie zauważyła jedna z obecnych) PSPD bardzo smakowało to piwo, to coś musi w nim być. Podszedłem do weny. Nalałem. Patrzę wyczekująco. "Ameryka" - skwitował. Jak mi później wyjaśnił drozd, wena już tyle zrobił na amerykańskich chmielach, że woli sobie od nich odpocząć.
 
2015-11
Faja (jeden z najpopularniejszych polskich youtuberów World of Tanks) zaprosił mnie do wywiadu na tematy piwne na swój kanał na YouTube. W trakcie rozmowy ma pić moje piwo. Posłałem mu "Chmielmy Pana". Niech ma. Zamieszczę tu linka gdy nagramy materiał i film będzie w sieci (w grudniu 2015).
 
2016-01
Heh, "Chmielmy Pana" najbardziej smakowało Fai :-) A tutaj ta pogadanka:
 


 
Ocena:
6 (w pełni zasłużone)

Edited by voytech
Link to comment
Share on other sites

 

 

odkryłem ostatnią butelkę tej warki i postanowiłem ją osuszyć. Nalałem trochę żonie i... pochwaliła. Szok. W końcu. No to teraz się obudziłaś, jak została ostatnia flaszka?

 

Kobiety nie wiedzą co jest dobre ;)

Link to comment
Share on other sites

2015-06-28 - #011 - Gozdawa Polski cydr 6 °Blg (ekstrakty)

 

kbtwtu.jpg

 

BJCP:

OG: 6 °Blg

Warka: 20l

IBU:

EBC:

ABV: 3%

Koszt 0,5l: 1,57 zł

 

Geneza:

Cydr warzyłem kilka razy w życiu. Na sokach z kartonu, na soku z jabłek z działki, na soku z jabłek kupnych, ale zawsze na dzikich drożdżach. Sok wlewałem do balonu, wystawiałem na balkon na dobę, po dobie zakładałem rurkę fermentacyjną i czekałem 6 tygodni. Potem do lodówki i gotowe. Czasem wychodził, czasem niezbyt. Tym razem chciałem dać szansę brewkitowi, by mieć porównanie.

 

Składniki:

  • Woda źródlana Tesco Value ze Ślemienia - 20 l
  • Gozdawa "Polski cydr" 1,6 kg
  • Glukoza 1 kg
  • Drożdże FCG11

Zacieranie:

Podgrzałem, rozpuściłem w wodzie z glukozą, uzupełniłem do 20 l wodą.

 

Gotowanie i chmielenie:

Bez gotowania.

 

Fermentacja:

Drożdże zadane w 29 °C.

8 dni burzliwej w temperaturze pokojowej.

 

Rozlew:

Butelkowanie: 2015-07-06

Po 4 g glukozy do każdej butelki.

 

Wrażenia:

Cydr. Wyszedł poprawnie. Wytrawny w smaku, żona marudziła, że powinien być słodszy. Mnie pasuje. Trudno powiedzieć coś więcej, bo dla mnie cydr to po prostu napój na upały i trudno w nim się doszukiwać jakieś wykwintnych czy subtelnych smaków. Spełnił swoje zadanie. Kombinowałem jak wyjść naprzeciw oczekiwaniom żony, czy może dodać laktozy, czy co. Może jednak prościej byłoby użyć soku jabłkowego i drożdży do cydru? A może zrobić jakieś zwykłe piwo powiedzmy 10-12 °Blg i przed fermentacją wymieszać 50/50 z sokiem? Tylko, że to byłoby coś w stylu radlera, a nie cydru. Hmmm, temat do rozważań na najbliższe lato.

 

Ocena:

4 (to tylko cydr)

Edited by voytech
Link to comment
Share on other sites

2015-07-08 - #012 - "ABW" - American Barleywine 24,4 °Blg (ekstrakty)

 

2hf2ayu.jpg

 

BJCP: 22C. American Barleywine

OG: 24,4 °Blg

FG: 5 °Blg

Warka: 20l

IBU: 87,3

EBC: 32,6

ABV: 10,8-11,7%

Koszt 0,5l: 4,22 zł

 

Geneza:

Moja świadomość piwna wciąż rosła i wyczytałem o takim ustrojstwie jak American Barleywine (które nota bene ze względów prawnych pisze się razem, a nie barley wine). Stąd i nazwa, trzyliterowa, nie boję się amerykańskich prawników. W sklepie z piwem kupiłem De Molen Bommen & Granaten i po spróbowaniu (z Darkiem, jak zwykle) zostałem nim oczarowany (piwem, nie Darkiem). Postanowiłem uwarzyć własne. Na ekstraktach. Da się?

 

Składniki:

  • Woda źródlana Tesco Value ze Ślemienia - 20 l
  • Ekstrakt słodowy jasny w syropie Bruntal 4 x 1,7 kg (6,8 kg)
  • Ekstrakt słodowy superciemny w proszku Gozdawa 0,22 kg
  • Chmiel Marynka 8% 60 g
  • Chmiel Cascade 5,8% 30 g
  • Chmiel Equinox 13,9% 32 g
  • Drożdże 2 x Safale US-05

Zacieranie:

Zaczęło się od problemu, bo największy mój garnek miał 10 l. Użyłem więc 3 największych garnków jakie miałem w domu (3, 5 i 10l), szybko przeliczyłem proporcje na poszczególne garnki i sypałem według proporcji. W fermentorze uzupełniłem wodą do 20 l.

 

Gotowanie i chmielenie:

70 minut.

  • Marynka 8% / 60 g / 60 min
  • Cascade 5,8% / 30 g / 60 min
  • Equinox 13,9% / 32 g / 60 min

 

Fermentacja:

Drożdże zadane w 28 °C.

12 dni burzliwej w temperaturze pokojowej. Po burzliwej 7 °Blg.

34 dni cichej w temperaturze pokojowej. Po cichej 5 °Blg.

 

Rozlew:

Butelkowanie: 2015-08-16

Po 4 g glukozy do każdej butelki.

 

Wrażenia:

Słodkie, ciężkie, degustacyjne. Piana nikczemna. Alkohol dobrze ukryty. Jeszcze nie wypiłem sam całej butelki, gdyż na razie wyjąłem z piwnicy tylko kilka (by sprawdzić, czy aby nie mdłe) by poczęstować znajomych. Z tego, jak pamiętam smak Bommen & Granaten wydaje mi się, że jest to coś podobnego. Z wyliczeń wynika, że powinno jeszcze poleżeć, najlepiej do lutego 2016. Darek jeszcze nie pił. Poczęstuje go dojrzałym produktem.

Żonie smakuje. No proszę, proszę.

W zasadzie wszystkim smakuje.

Wrażenia uzupełnię, gdy wypiję sam całą flaszkę. Pewnie w jakiś zimny zimowy wieczór.

 

2015-11

Zabrałem je na spotkanie PSPD. Trzymałem je na sam koniec i to był poniekąd błąd, bo ludzie już przyjęli do tego czasu sporą ilość innych trunków (ja też) i ciężko było coś powiedzieć. Na szczęście JacekKocurek spróbował i powiedział coś w tym stylu: za bardzo melanoidynowe, ale nic z tym nie zrobisz, bo na ekstraktach jesteś ograniczony tym, co masz w ekstrakcie.

 

2015-12-04

 

Darek:

"ABW trudno mi oceniać, bo słabo się znam na analizie. Dobre piwo, ale brakuje w nim równowagi. Nie wiem, dlaczego. Może za młode jeszcze? Wysokie IBU to mocny punkt."

 

Ocena:

4 (chyba, ale poczekam jeszcze)

Edited by voytech
Link to comment
Share on other sites

 

Alkohol dobrze ukryty.

Drożdże zadane w 28 °C.

Coś to mnie się Kolego nie spina w całość :)

 

EDIT: no pięknie BuDeX mnie uprzedził :)

 

 

Machniom? Daleko nie mamy (PW?).

Link to comment
Share on other sites

2015-08-22 - #013 - "Imperivm Poloniæ" - Polish Imperial India Pale Ale 18,4 °Blg (ekstrakty)

 

kaoaah.jpg

 

BJCP: 22A. Double IPA

OG: 18,4 °Blg

Warka: 20l

IBU: 135,6

EBC: 19,3

ABV: 7,9 - 8,2%

Koszt 0,5l: 3,43 zł

 

Geneza:

Przy "Chmielmy Pana" po raz pierwszy osobiście chmieliłem. Spodobało mi się (i to jak) więc zacząłem czytać. Że amerykańskie chmiele są takie i śmakie, a polskie owakie. No dobrze, ale jak to wychodzi w praktyce? Czy rzeczywiście nie można zrobić fajnej IPA wyłącznie na polskich chmielach? Zacząłem szukać po sklepach i trafiłem na HOP SASA z AleBrowaru. Auć. Jeśli tak ma smakować polska IPA, to ja dziękuję. Paskudne piwo z chamską goryczką, która trwa i trwa. Moje skojarzenie, gdy je piłem było, że to skoncentrowane do ekstremum Tyskie Gronie. Bleee. Nigdy więcej. Ponieważ jestem człowiekiem konsekwentnym (nieżyczliwi mi użyli by pewnie słowa uparty, albo jeszcze gorszego) postanowiłem, że mimo wszystko sam się przekonam. Czy można uwarzyć smaczną IPA na polskich chmielach. A jak coś robić, to naprawdę, czyli Imperial IPA. Chmielona na maksa. Jak będzie niedobra, cóż, sam wypiję. Przecież nie wyleję.

A nazwa? Polska Imperialna IPA. Skojarzenie jest oczywiste.

Do roboty.

 

Składniki:

  • Woda źródlana Tesco Value ze Ślemienia - 20 l
  • Ekstrakt słodowy jasny w syropie Bruntal 3 x 1,7 kg (5,1 kg)
  • Chmiel Iunga 10% 50 g
  • Chmiel Marynka 8% 75 g
  • Chmiel Perle 5% 50 g
  • Chmiel Lomik 5,3% 50 g
  • Chmiel Lubelski 3,5% 50 g
  • Chmiel Sybilla 6,3% 50 g
  • Drożdże Safale US-05

Zacieranie:

Zaczęło się od problemu, bo największy mój garnek miał 10 l. Użyłem więc 3 największych garnków jakie miałem w domu (3, 5 i 10l), szybko przeliczyłem proporcje na poszczególne garnki i sypałem według proporcji. W fermentorze uzupełniłem wodą do 20 l.

 

Gotowanie i chmielenie:

70 minut.

  • Iunga 10% / 50 g / 60 min
  • Marynka 8% / 75 g / 60 min
  • Perle 5% / 25 g / 15 min
  • Lomik 5,3% / 25 g / 15 min
  • Lubelski 3,5% / 25 g / 15 min
  • Sybilla 6,3% / 25 g / 15 min

 

Fermentacja:

Uwodnione drożdże zadane w 25 °C.

7 dni burzliwej w temperaturze pokojowej.

14 dni cichej w temperaturze pokojowej. Dodane do cichej:

  • Perle 5% / 25 g / 14 dni
  • Lomik 5,3% / 25 g / 14 dni
  • Lubelski 3,5% / 25 g / 14 dni
  • Sybilla 6,3% / 25 g / 14 dni

 

Rozlew:

Butelkowanie: 2015-09-12

Po 4 g glukozy do każdej butelki.

 

Wrażenia:

He, he. Da się. No po prostu da się! To prawda, że może i polskie chmiele nie szokują grejpfrutem czy mandarynką, ale to nie znaczy, że nie nadają się do ekstremalnie (>11 g / l) chmielonej IPA. To piwo również jest bardzo dobre. Pojedyncze osoby (np. Żona drozda i jeszcze jeden mój kumpel) wolą je nawet od "Chmielmy Pana". Może nie aż tak, ale do jasnej cholery, to również jest bardzo dobre piwo! Nie będę ukrywał, że najlepsza polska IPA jaką piłem. Czyli z trzech. Łącznie z moją. He, he. Do HOP SASA nie ma co porównywać. Sorry, AleBrowar, ale zrobiliście paskudne piwo. Tu nie ma takiej zalegającej, ściągającej goryczki. Owszem, czuć ją, bo nie żałowałem chmielu (na całą 20 l warkę 325 g), ale bukiet aromatów i smaków oraz goryczka bardziej przypominają te z AIPA niż z koncentratu Tyskiego. I owszem, mógłbym powtórzyć tę warkę (co być może kiedyś zrobię), ale już na słodach. Za to z takim samym chmieleniem. Sprawdza się w praktyce.

 

2015-11

Zaniosłem je na spotkanie PSPD. Nie pamiętam konkretnych wypowiedzi (spotkanie było... udane), ale zostało przyjęte bardzo dobrze.

 

2015-12-03

Jutro przychodzi do mnie Darek. Po raz pierwszy spróbuje "Imperivm Poloniæ". Ciekawe, co powie. Zamieszczę jakieś zdjęcie czy może nawet film po niedzieli.

 

Ocena:

5 (zasługuje na to)

Edited by voytech
Link to comment
Share on other sites

 

 

Czy można uwarzyć smaczną IPA na polskich chmielach

Oczywiście, że się da ;) Nawet taką, że sędziowie na konkursach podejrzewali mnie o dosypanie amerykańskiego chmielu :beer:

 

 

 

Owszem, czuć ją, bo nie żałowałem chmielu (na całą 20 l warkę 325 g)

Ja do swojego Imperiala dałem ok. 700g/17l, lwia część na aromat i na zimno, ale tyle w sumie wyszło.

Link to comment
Share on other sites

2015-09-13 - #014 - "Bitte ein Bitter" 11 °Blg - Best Bitter

 

117y03t.jpg

 

BJCP: 11B. Best Bitter

OG: 11 °Blg

FG: 2,5 °Blg

Warka: 23l

IBU: 33,2

EBC: 21

ABV: 4,5 %

Koszt 0,5l: 1,50 zł

 

Geneza:

Muszę zacząć od początku. Od... World of Tanks. Napisałem o tej grze to i owo i prowadzę kanał na YT, który jest znany w pewnych kręgach osób. Potem stworzyłem własną grę karcianą (War of Tanks) w realiach II wojny światowej (kompletnie niezwiązaną z World of Tanks) i założyłem jej forum (link w mojej stopce). Na forum zarejestrował się niejaki drozd (chociaż tam pod innym nickiem). Gdy opublikowałem film o robieniu Altbiera z brewkitu, drozd mi zaproponował wsparcie przy warzeniu ze słodów. Czułem się jednak wtedy niegotowy, by dojść do tego etapu. Chciałem trochę okrzepnąć w piwowarstwie i nabrać więcej praktyki, nim wzniosę się na ten poziom trudności. Zrobiłem więc jeszcze kilka brewkitów, kilka z ekstraktów i w końcu dojrzałem. Odezwałem się do drozda, a ten był tak miły, że podtrzymał swoją ofertę. Zaprosił mnie do siebie i pokazał jak się warzy ze słodów. Oczywiście, raczyliśmy się naszymi produktami w trakcie warzenia, więc pewne szczegóły mi umknęły, o czym będzie później. Od tego czasu w zasadzie nie ma dnia, abyśmy z drozdem nie wymienili jakiegoś SMSa dotyczącego piwa, potem spotkaliśmy się jeszcze na warzeniu u mnie, na spotkaniu PSPD i generalnie utrzymujemy stały kontakt. Powitajmy więc gorąco nową osobę w tym temacie, proszę państwa, oto... drrrrrrrrrrrrrrrrrrozd (któremu naprawdę dużo zawdzięczam).

Tak więc słody. Wydrukowałem sobie przewodnik BJCP i czytałem go non-stop od deski do deski i znowu i jeszcze raz. Do obiadu, do spania, w kiblu. Próbowałem dopasować ekstrakty do tego, co wyczytałem, ale zauważyłem pewne ograniczenia w rodzaju dostępnego surowca. Tak więc słody. Tylko jaki styl? Po ostatnich szatanach (jak mówi drozd), czyli Double IPA i ABW, chciałem uwarzyć coś spokojnego. Takiego niezobowiązującego. Sesyjnego. Coś, co można wypić w dużych ilościach. Padło na Bittera. Konkretnie Best Bitter. I żeby parametry miał z samego środka widełek. Żeby był najbardziej klasycznym z klasycznych. Akurat wtedy w Lidlu był tydzień brytyjskich piw i piłem Abbot Ale. Chciałem uwarzyć coś takiego właśnie.

 

Składniki:

  • woda kranowa z ujęcia Goczałkowice
  • słód Pale Ale Strzegom 5,5-7,5 EBC 4,4 kg
  • słód Crystal Fawcett 155-160 EBC 0,5 kg
  • słód pszeniczny Strzegom 3-6 EBC 0,25 kg
  • gips piwowarski 6 g
  • mech irlandzki 4 g
  • chmiel Iunga 11% 24 g
  • chmiel East Kent Goldings 5,7% 30 g
  • chmiel Fuggles 4,3% 30 g
  • drożdże Safale S-04

Zacieranie:

 

  • Mash In 15,5 l / 69 °C
  • 67 °C / 60 min
  • Mash Out 76 °C / 10 min

 

Wysładzanie: 17 l / 76 °C

 

I tu właśnie popełniłem błąd, podczas filtracji. Puściłem kranik pełną parą, zamiast powolutku, przez co moja wydajność była marna i uzyskałem o wiele mniej, niż oczekiwałem. drozd potem powiedział mi, gdzie popsułem, tak więc pierwsze koty za płoty.

 

Wydajność bezwzględna/względna: 53% / 63%

 

Gotowanie:

70 minut.

 

Chmielenie:

 

60 minut:

  • Iunga 11% / 24 g

15 minut:

  • East Kent Goldings 5,7% / 10 g
  • Fuggles 4,3% / 10 g

0 minut:

  • East Kent Goldings 5,7% / 10 g
  • Fuggles 4,3% / 10 g

Fermentacja:

 

Po chłodzeniu uzyskałem 17 l / 13 °Blg. Rozcieńczyłem 4 litrami wody źródlanej.

Brzeczka nastawna: 21 l / 11 °Blg

Uwodnione drożdże zadane w 21 °C.

6 dni burzliwej w 20 °C.

7 dni cichej w 20 °C. Dodane do cichej:

  • East Kent Goldings 5,7% / 10 g / 7 dni
  • Fuggles 4,3% / 10 g / 7 dni

Rozlew:

 

Butelkowanie: 2015-09-26

Objętość butelkowania: 18,75 l

Refermentacja: 82 glukozy

Nagazowanie: 2,0 v/v

Leżakowanie: 5 tygodni

 

Wrażenia:

 

Pierwsze koty za płoty. Nie dałem mu za długo czekać (jakieś 2 tygodnie przed terminem) i srodze się zawiodłem. Był... kwaśny. Opinie drozda:

 

 

drozd:

"Piję twojego bittera. Po nalaniu mętne, wysycenie niskie ok. W smaku gorzkie, ale nie zalegające. Dość wodniste. Poza tym wydaje mi się że lekko czuć zielone jabłuszko. Może to być infekcja albo się ulotni. Ogólnie ok, mętność może wynikać z wytrącania się białka na skutek temp."

"Moja żona też czuje lekką kwaśność może to być infekcja ale może się jeszcze ułożyć. Wydaje mi się że może to też wynikać z wysokiej temperatury fermentacji"

"aldehyd jak nie pochodzi z infekcji czasem się ulatnia"

 

Cóż. Mętność pewnie z chmielenia na zimno, zbyt wysoką temperaturę odrzuciłem. Ale nie byłem zadowolony. Poczekałem kolejny tydzień, próbuję znowu i... kwaśność zniknęła! Podesłałem kolejną flaszkę drozdowi:

 

 

drozd:

"Jest zdecydowanie lepiej, trochę w zapachu jeszcze czuć coś niepokojącego ale jest ok. Fajnie goryczkowe trochę w tle czuję alkohol ale on aż tak nie przeszkadza. Piany ni ma ale w bitterze nie powinno jej być. Myślę, że to jeszcze kwestia czasu, powinien się przegryźć i zniknąć (zapach)."

 


 

Minęły kolejne dwa tygodnie i zabrałem go na spotkanie PSPD. "Klasyczny bitter" usłyszałem. Skwapliwie podziękowałem. Koniec końców jest OK, ale OK to dla mnie za mało. Nie jestem w pełni zadowolony. Ale: pierwsze koty za płoty.

 

2015-12-04

Dziś przychodzi Darek. Spróbuje po raz pierwszy mojego bittera. Dam znać.

 

Darek:

"Najwięcej radości dostarczył bitter, bez wnikania w analizę smaków :-) ma w sobie coś, co kojarzy się z udanym domowym piwem. Nie jest sztuką dochmielić na maxa. Równowaga została znaleziona, dałeś szanse naturze aby przemówiła

 

Ocena:

4 (czegoś mu brak)

Edited by voytech
Link to comment
Share on other sites

2015-09-27 - #015 - "Stout świąteczny czekoladowy" 15,5 °Blg

 

2h4g3y8.jpg

 

BJCP: 30C. Winter Seasonal Beer ?

OG: 15,5 °Blg

FG: 5,5 °Blg

Warka: 20l

IBU: 56

EBC: 72

ABV: 5,6-6,5 %

Koszt 0,5l: 1,76 zł

 

Geneza:

Pierwszą warkę ze słodów zrobiłem samodzielnie, popełniłem w niej błędy, więc nadszedł czas, aby sobie utrwalić prawidłowy proces zacierania, filtracji i wysładzania. Zaprosiłem do siebie drozda, by mi patrzył na ręce i korygował popełniane błędy. Do warzenia wybrałem przepis Andrzeja Sadownika z książki Brewamatora. Sądziłem, że skoro to taka nachalna czekolada, to posmakuje żonie i w zimowe wieczory skusi się na sączenie ze mną stoutu.

 

Składniki:

  • woda kranowa z Sosnowca, ujęcia Goczałkowice
  • słód pilzneński Strzegom 3,9 kg
  • słód monachijski II Strzegom 0,45 kg
  • słód Caramunich II 0,3 kg
  • słód jęczmienny wędzony Weyermann 0,2 kg
  • słód pszeniczny Strzegom 3-6 EBC 0,2 kg
  • słód Carapils Weyermann 0,2 kg
  • jęczmień palony 0,35 kg (po próbie jodowej)
  • słód czekoladowy ciemny Strzegom 0,25 kg (po próbie jodowej)
  • chmiel Marynka 8% 55 g
  • chmiel Lubelski 3,5% 50 g
  • drożdże Safale S-04

Zacieranie:

 

  • Mash In 19 l / 69 °C
  • 67 °C / 45 min
  • 72 °C / 10 min
  • Mash Out 76 °C / 10 min

 

Wysładzanie ciągłe: 14 l / 76 °C

 

Wydajność bezwzględna/względna: 68% / 79%

 

Gotowanie:

 

75 minut.

 

Chmielenie:

 

65 minut:

  • Marynka 8% / 55 g

5 minut:

  • Lubelski 3,5% / 50 g

Fermentacja:

 

Po chłodzeniu uzyskałem 20 l / 17,5 °Blg. Rozcieńczyłem wodą źródlaną.

Brzeczka nastawna: 21,5 l / 15,5 °Blg

Uwodnione drożdże zadane w 22 °C.

7 dni burzliwej w 16-18 °C.

15 dni cichej w 16-18 °C. Dodane do cichej:

  • chipsy dębowe średnio opiekane 50 g / 14 dni
  • rozcięta wzdłuż laska wanilii 1 szt. / 14 dni

Rozlew:

 

Butelkowanie: 2015-10-20

Objętość butelkowania: 19,75 l

Refermentacja: 128 g glukozy

Nagazowanie: 2,6 v/v

Leżakowanie: 7 tygodni

 

Wrażenia:

 

Próbowałem po jakichś 4 tygodniach. Za wcześnie. Nieułożony, smaki niezrównoważone. Jeszcze poczekam.

 

2015-12

Mam pierwszy feedback od drozda. Zaniósł butelkę na spotkanie PSPD (ja nie mogłem być niestety). Bez dokładnego cytowania, ale ogólnie: "jako stout jest OK, chociaż na tak wysokie Blg powinien mieć więcej ciała - jest zbyt wodnisty. Dodatkowo jak na piwo świąteczne powinno być wyczuwalne więcej smaków / aromatów niż sama czekolada". Cóż. Nie mówię tak, nie mówię nie. Biorę na klatę. Nie mój przepis. To poważny argument, że jeśli chce się oceny własnej produkcji, powinno się również samemu komponować receptury. A jeśli korzysta z cudzych, to z pełnym ich zrozumieniem. Kolejne doświadczenie zdobyte.

 

2016-01

 

Darek:

Smak gorzkiej czekolady 90%. Zapach trudno określić, nie kojarzy mi się z niczym konkretnym i niestety nie pasujący do smaku. Zapach jest słabym punktem, ten stout nie przekonuje do stylu,
możne następny.

 

2016-02

 

PoProstu Serek:

moim zdaniem świąteczny Stout jest trochę zbyt goryczkowy. Nie mówię, że kompletnie mi nie smakował (smakowo jest dobry) tylko owa goryczka przygasiła czekoladową nutę. Co do zawartości alkoholu czy barwy nie mam zastrzeżeń.

 

Ocena:

4 - czegoś mu jednak brakuje :-(

Edited by voytech
Link to comment
Share on other sites

2015-10-13 - #016 - "Pijcie zdrowotne piwo grodziskie" 7,7 °Blg - Piwo grodziskie

 

10fxbiw.jpg

 

BJCP: 27. Piwo Grodziskie

OG: 7,7 °Blg

FG: 2,0 °Blg

Warka: 23l

IBU: 29

EBC: 6

ABV: 3,0-3,1 %

Koszt 0,5l: 1,28 zł

 

Geneza:

Jakiś czas temu Darek poczęstował mnie Grodziskim z Pinty. Nie widziałem co to za styl, pierwszy raz w ogóle o czymś takim słyszałem. Później się dowiedziałem o co kaman, obejrzałem Kopyra, jak osusza butelkę z lat '90 i zapragnąłem uwarzyć własne. W końcu to jedyny stricte polski styl piwa. Chciałem je zrobić zgodnie ze sztuką, po mistrzowsku. Zacząłem więc od przestudiowania opracowania "Grodziskie redivivus", oparłem się o recepturę Łukasza Szynkiewicza i zrobiłem po swojemu. Parametry dobierałem tak, aby idealnie zmieścić się w środku stylu, aby wyszło najbardziej klasyczne Grodziskie, jak tylko można. Po raz pierwszy w życiu użyłem też drożdży płynnych.

 

Składniki:

  • woda kranowa z Sosnowca, ujęcia Goczałkowice
  • słód pszeniczny wędzony dębem Weyermann 3 kg
  • chmiel Perle 5,4% (szyszka) 50 g
  • chmiel Magnum 13% 15 g
  • chmiel Lubelski 3,5% 10 g
  • drożdże Fermentum Mobile FM51 Grodzie dębowe
  • żelatyna 8 g

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:

 

  • Mash In 11 l / 67 °C
  • 65 °C / 40 min
  • 72 °C / 40 min
  • Mash Out 78 °C / 10 min

 

Wysładzanie ciągłe: 27 l / 78 °C

 

Do filtracji użyłem 50 g Perle w szyszkach, rozsypując je na dnie fermentora z zamocowanym filtratorem.

 

Po wysładzaniu 28 l / 6 °Blg.

Wydajność bezwzględna/względna: 57% / 84%

 

Gotowanie:

 

70 minut

 

Chmielenie:

 

60 minut:

  • Magnum 13 % / 15 g

10 minut:

  • Lubelski 3,5% / 10 g

Fermentacja:

 

Po chłodzeniu uzyskałem 25 l / 8 °Blg. Rozcieńczyłem wodą źródlaną.

Brzeczka nastawna: 26 l / 7,7 °Blg + 1 l startera

Starter drożdżowy 1l (100 g ekstraktu suchego) zadany w 21,7 °C.

18 dni burzliwej w 20 °C.

3 dni cichej w 15 °C. Dodane do cichej:

  • rozpuszczone w 100 ml wody źródlanej 8 g żelatyny

Rozlew:

 

Butelkowanie: 2015-11-03

Objętość butelkowania: 26 l

Refermentacja: 200 g glukozy

Nagazowanie: 2,8 v/v

Leżakowanie: 4 tygodnie

 

Wrażenia:

 

Hah! Świetny Grodzisz! Wprawdzie lepiej, gdybym go uwarzył na lato, ale nie mogłem aż tyle czekać, by go zrobić. Najwyżej powtórzę na wiosnę. Nie wykryłem w nim żadnych wad, bardzo mi pasuje, bardzo mi smakuje. A jak innym?

 

 

drozd:

Otwarłem grodzisza. O dziwo przy nalewaniu żadnych sensacji nie było. Mocno wędzone, fajna goryczka. W porównaniu z marketowym wydaje się ciut bardziej wodniste, ale za to wydaje mi się nieco mocniejsze. Bardzo smaczne piwo, a latem będzie idealne.

Mówiłem, że nie lubię Grodziskiego, ale nie mówiłem, że nie lubię Twojego Grodziskiego.

 

 

Darek:

Grodziskie - jak wiesz nie przepadam za sklepowymi wersjami. Twoje jest najlepszą odsłoną tego stylu jaką próbowałem. Rześkość, umiarkowany dym i dobre wysycenie, już wiem skąd nazwa polski szampan.

 

Nawet żonie smakuje. :-)

 

Ocena:

6 (żadnych wad i świetne recenzje)

 

Konkursy:

V miejsce w Konkursie Piw Domowych Silesia Beer Fest - 2 edycja.

34hv3pu.jpg

Edited by voytech
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.