voytech Opublikowano 11 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Zobaczymy jak wyjdzie druga warka, na razie sobie fermentuje. A i tak miałem z nią przeboje. Nauka na przyszłość: wydajność przy sporym użyciu surowców niesłodowanych jest o ok. 10% niższa niż normalnie. Dodatkowo przy Witbierze miałem problem z drożdżami. Kupiłem płynne wysyłkowo i czekałem. Minął tydzień i nie przyszły. Pojechałem na pocztę, pokazałem dowód - przesyłki nie ma. Dzwoniłem do sklepu - wyszła tydzień temu. Pojechałem znów na pocztę z numerem przesyłki - jest, podobno nawet awizowana tydzień temu. Złożyłem 2 skargi. Na brak awizo i na nieznalezienie mojej przesyłki wg dowodu osobistego. Obydwie rozpatrzone pozytywnie, ale co mi z tego, gdy moje drożdże leżały sobie tydzień na poczcie w nie wiadomo jakich warunkach i temperaturze. Być może potem ten 1 l starter był niewystarczający i powinienem je rozmnażać na 2 razy i stąd niskie odfermentowanie. Nie mierzyłem jeszcze Blg drugiej warki, ale dziś to kontrolnie zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 11 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Zmierzyłem. Po 16 dniach fermentacji spadło z 12 do 4,5 °Blg. :-( Coś znowu poszło źle i nie wiem co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasio Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 U mnie wyglądało to tak: 47-60min 64-40min 68-60min Filtracja bez problemów,myślę że warto poświęcić czas na przerwę beta-glukenową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Nie zrobiłeś białkowej? Na wiki jest napisane: "45-50* - przerwa beta-glukanowa, w tej temperaturze optymalnie działa endo-B-glukanaza, która rozkłada beta-glukany pochodzące z rozkładu ścian komórkowych ziarna. Dzięki temu zmniejsza się lepkość zacieru i brzeczki, co może mieć znaczenie przy zacieraniu piwa z udziałem żyta lub innych zbóż zawierających dużo beta-glukanów (np. gryki). Wydłużenie tej przerwy może jednak negatywnie wpłynąć na pełnię smakową i pianę piwa, ze względu na dość wysoką aktywność egzopeptydaz już w 45°C. Endo-B-glukanaza jest już wyraźnie aktywna w temperaturze poniżej swego optimum dlatego chcąc uniknąć nadmiernego rozkładu białka przerwę beta-glukanową należy prowadzić w temperaturach niższych, nawet 35°C" Znalazłem również takie rady: http://www.piwo.org/topic/15424-platki-jeczmienne-a-przerwa-beta-glukanowa/?do=findComment&comment=306818 http://www.wiki.piwo.org/Witbier_dla_zaawansowanych http://blog.homebrewing.pl/?p=683 Witbier, niby takie proste, a takie trudne. Prawdziwe wyzwanie. A do ilu Twój odfermentował? Na Białych Walonkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 ja robiłem kiedyś tak 63-61°C – 30’ 73-71°C – 30’ 78°C – mashout zeszło z 11.5 do 2 BLG. drożdże Brewferm Blanche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 17 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Nie załamałem się po KatoBeerCup i szybko wysznupałem, że na Silesia Beer Fest jest konkurs piw domowych, a jedną z kategorii jest Grodziskie. Po kipiszu piwnicy odkryłem ostatnie 4 butelki Grodzisza, niestety fachowo oklejone i ostemplowane. Po zdarciu etykiet zawiozłem je do PiwoPiweczko. Dowiedziałem się, że Grodziskie jest najbardziej obleganą kategorią i zostało zgłoszonych w niej już 17 piw. Nieźle. Ostatniego dnia zjawiłem się na Silesia Beer Fest i na wejściu zapytałem, że podobno wstęp dla uczestników konkursu jest darmowy. I moje nazwisko było na liście! Czyli jest nieźle, załapałem się do finałowej dwunastki. Koniec końców, zająłem piąte miejsce. Sukces! Moja trzecia warka ze słodów. Niestety, aby zobaczyć wyniki trzeba mieć konto na Facebooku. Na szczęście mam kolegów, którzy je posiadają: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasio Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Gratulacje,jak na twoją trzecią warkę a pierwsze grodziskie spisałeś się wyśmienicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 A ja tuż za Tobą, ciekaw jestem różnicy punktowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Dowiedziałem się, że do Grodziskiego zostało zgłoszonych 25 piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 30 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 (edytowane) Ten sezon nie był udany dla drozda. Złapał infekcję, potem o ile dobrze pamiętam drugą pod rząd. Wymienił "cały" sprzęt, kolejna warka - znów infekcja. Powiedział, że robi sobie przerwę, bo ma dość. Dzisiaj rozmawiam z kolegą z pracy, qwaqwa. Historia jest wielce ciekawa, więc się nią dzielę na forum. qwaqwa złapał infekcję. Wymienił "cały" sprzęt - fermentory, kraniki, rurki, etc. Kolejna warka - i druga infekcja pod rząd. Dramat. Skąd? Akurat traf chciał, że znajoma syna studiuje mikrobiologię i ucieszyła się tą wiadomością niezmiernie: "wezmę sprzęt do badania i wyczaję co to, a przy okazji zdobędę zaliczenie z jakiegoś tam przedmiotu". Zabrała sprzęt na uczelnię. Jeden z asystentów również warzy piwo, więc zrozumiał powagę badań i ich wpływ na przyszłość piwowarstwa domowego w Polsce i na świecie. Sprzęt przebadano. Wszystko czyste, gdzieniegdzie tylko jeden martwy mikrob albo śladowe ilości niemające wpływu na nic. Wszędzie, za wyjątkiem.... ...bulgotka! Leci sobie taka muszka owocówka, na niej siedzą bakterie. Muszka zwabiona zapachem wlatuje to rurki fermentacyjnej i umiera. Bakterie nie. Wraz z każdym bąbelkiem występuje możliwość, że część tej zarazy wpadnie do fermentora. Wniosek? Dezynfekując sprzęt, pamiętajcie o bulgotkach! Albo wymieńcie na nowe, drogie nie są. PS drozd się ucieszył jak dziecko tą wiadomością, bo bulgotka nie wymienił! Edytowane 30 Maja 2016 przez voytech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Leci sobie taka muszka owocówka, na niej siedzą bakterie. Miałem dwa przypadki, że przy rozlewie zauważyłem muszkę w fermentorze. Wpadały do niego zaraz po zlaniu z gara lub przy przelewaniu na cichą. Tak więc jakiś czas tam sobie pływały. W piwie nie wyczułem żadnej infekcji - wypite ze smakiem do ostatniej butelki. Coś ta teoria o muszce owocówce słaba Z drugiej strony ktoś tutaj wrzucał kiedyś fajne fotki fermentorów zabezpieczonych rajstopami ten ktoś miał już dość upierdliwych owocówek kręcących się przy bulgotkach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 po co w ogóle bulgotka używać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 20 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Mój plan na weekend: jadę do szwagra, u którego w piwnicy panuje w miarę stała temperatura 17-18 C i warzymy. Pomysł "Gabinet (dżentelmena)": Warka 25 l 8 kg słodu wędzonego torfem 30-45 ppm (17-18 Blg) chmielenie wyłącznie na goryczkę (50-55 IBU) 10 g kawy mielonej na ostatnie 5 minut 10 g tytoniu fajkowego na ostatnią minutę 2x US-05 Nigdy nie stosowałem kawy ani tytoniu, więc jeśli ktoś z Was już to robił i ma jakieś uwagi/rady, to są więcej niż mile widziane. UPDATE: wpadłem na pomysł, że aby dodać oleistości, dorzucę jeszcze do zasypu 0,5 kg słodu żytniego. Jak mniemam, nie powinienem wtedy robić przerwy beta-glukanowej? UPDATE 2: po konsultacji na chacie, użyję 100 g kawy i dodam ją nie do kotła, a do butelkowania wraz z syropem glukozowym. Edytowane 20 Czerwca 2016 przez voytech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 29 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 2016-04-25 - #025 - "Michael" - Witbier OG: 12 °Blg FG: 3,5 °Blg Warka: 26 l IBU: 17,3 EBC: 5,4 ABV: 4,6 % Koszt 0,5 l: 1,42 zł Geneza: Druga warka Witbiera na ćwierćfinał Beer Cup. Woda: Wyjściową wodą jest moja kranówka z ujęcia w Maczkach: wapń 67,4 zasadowość 135 siarczany 102 chlorki 19,9 RA 76 Z wyliczeń wyszło, że potrzebuję 37 l wody. Ze względu na sporą zasadowość i RA, postanowiłem ją rozcieńczyć wodą demineralizowaną w stosunku 25/12 l. Potem dodałem jeszcze: gips 0,5 g chlorek wapnia 4,5 g kreda 1,5 g Wyszła mi taka woda (w nawiasach założenia dla Witbier): ilość 37 l wapń 77,1 (50 - 100) zasadowość 43,8 (0 - 80) siarczany 42 (0 - 50) chlorki 66,5 (0 - 100) RA -15,5 (-30 - 0) Wpasowałem się. Zasyp: słód pilzneński Weyermann premium 2,5kg (50%) pszenica 2 kg (40%) płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg (10%) drożdże Fermentum Mobile FM20 Białe Walonki, gęstwa 120 ml 1 pokolenie Zasyp wręcz książkowy. Zacieranie, filtracja, wysładzanie: Zacieranie: Mash In 15,5 l / 55 °C 51 °C / 15 min 63 °C / 30 min 68 °C / 15 min Mash Out 78 °C / 10 min Wysładzanie ciągłe: 21,5 l / 78 °C Po wysładzaniu: 28,5 l / 10 °Blg Wydajność bezwzględna/względna: 59,3% / 73,9% I znowu fatalna wydajność. Eh, Witbier to zdecydowanie nie jest mój styl, jak widać. Jeśli będę go robił kiedyś ponownie, to skleikuję pszenicę na dzień wcześniej, jak radzi Jasio. Pewnie będzie lepiej. Gotowanie: 70 minut Chmielenie i dodatki: 60 minut: chmiel Saaz 4,2% / 30 g 30 minut: chmiel Saaz 4,2% / 10 g 15 minut: chmiel Saaz 4,2% / 10 g 80 minut: kolendra 11 g 5 minut: skórka Curacao 13 g Fermentacja: Brzeczka nastawna: 23,5 l / 10,5 °Blg. Kolejny raz o wiele za mało, niż miało być. Podrapałem się po głowie i drugiego dnia fermentacji dodałem 0,42 kg suchego ekstraktu słodowego superjasnego, rozrobionego w wodzie. Podbiłem w ten sposób OG do 12 °Blg 30 dni burzliwej w 21 °C. FG to 3,5 °Blg. Odfermentowanie pozorne 71% - lepiej niż przy poprzedniej warce. Rozlew: Butelkowanie: 2016-05-25 Objętość butelkowania: 23,25 l Refermentacja: 206 g glukozy Nagazowanie: 3,0 v/v Leżakowanie: 5 tygodni Wrażenia: Piłem. Smakuje, jak smakuje, ale na moje postrzeganie jego smaku wpływa niesmak z zacierania i fermentacji. Taka psychiczna blokada, że skoro nie poszło jak chciałem, to nie mogło wyjść dobrze. Ocena: 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 dużo za dużo wody jak na taki zasyp. nie wiem jak Ty to wyliczasz, ale chyba powinieneś zmienić wyliczadło na inne, bo po raz kolejny masz ten sam problem, a uparcie lejesz za dużo wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 29 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Brewing with Wheat: The ‘Wit’ and ‘Weizen’ of World Wheat Beer StylesBy Stan Hieronymus http://www.brewerspublications.com/books/brewing-with-wheat/ Strona 149: "Mash at a ratio of 3.1 L/kg of grist (0.4 gallons per pound)." 5 kilo zasypu x 3,1 = 15,5 litra do mash in. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Nie kleikowałeś pszenicy? Sprawdzałeś czy się zatarło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 29 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Nie kleikowałem :-( Próba jodowa negatywna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Nie kleikowałem :-( Próba jodowa negatywna. 1. nie kleikuje się tylko płatków błyskawicznych 2. próba jodowa jeśli tylko z brzeczki to raczej pokaże czy w brzeczce jest, czy nie ma skrobi Strona 149: "Mash at a ratio of 3.1 L/kg of grist (0.4 gallons per pound)." 3. teoria teorią, a życie sobie. Czy ta teoria była budowana w warunkach Twojej warzelni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 (edytowane) "Mash at a ratio of 3.1 L/kg of grist (0.4 gallons per pound)." 5 kilo zasypu x 3,1 = 15,5 litra do mash in. tutaj OK, ale do wysładzania moim zdaniem za dużo lejesz. przy takim zasypie ja bym się pewnie zamknął w max 30-32 litrach ze wszystkim. Edytowane 29 Czerwca 2016 przez Voitas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 tutaj OK, ale do wysładzania moim zdaniem za dużo lejesz. przy takim zasypie ja bym się pewnie zamknął w max 30-32 litrach ze wszystkim. I w jaki sposób podniosłoby to wydajność? Otrzymałby po prostu mniej litrów o wyższym ekstrakcie. Problem leży gdzie indziej. Jak śrutowane? Pszenicę jak najdrobniej a jej kleikowanie to podstawa. Ja robię tak, że pszenicę z wodą w stosunku 1:6 podgrzewam do ok 80 stopni i trzymam 20 minut, potem zagotowuję. Dolewam zimnej wody do zakładanej ilości i temperatury ok 50 stopni. Następnie wsypuję resztę zasypu i zaczynam zacieranie od białkowej. Pytanie też jak szybko wysładzasz, tam też możesz trochę tracić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Nie mówię że to podniesie wydajność. Ale uzyska ekstrakt, którego oczekuje i nie będzie musiał stosować suchego ekstraktu do podbicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 19 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 (edytowane) 2016-05-27 - #026 - "West Coast" - Imperial India Pale Ale OG: 18,1 °Blg FG: 2 °Blg Warka: 25 l IBU: 84 EBC: 17 ABV: 8,8 % Koszt 0,5 l: 2,11 zł Geneza: Odpadłem z bitew piwowarskich, mogę warzyć na co mam tylko ochotę! Niech będzie ekstremalnie, Double IPA zacierana na wytrawność, niech rządzi chmiel i alkohol. Woda: Wyjściową wodą jest moja kranówka z ujęcia w Maczkach: wapń 67,4 zasadowość 135 siarczany 102 chlorki 19,9 RA 76 Z wyliczeń wyszło, że potrzebuję 37 l wody. Ze względu na sporą zasadowość i RA, postanowiłem ją rozcieńczyć wodą demineralizowaną w stosunku 27/10 l. Potem dodałem jeszcze: gips 8,8 g sól 2 g siarczan magnezu 3,8 g Wyszła mi taka woda (w nawiasach założenia dla Double IPA): ilość 37 l wapń 105,6 (50 - 150) zasadowość 98,5 (40 - 120) siarczany 247,8 (100 - 400) chlorki 48,8 (0 - 100) RA 8,6 (-30 - 30) Wpasowałem się. Zasyp: słód Pale Ale Strzegom 7 kg (88,8%) słód Biscuit 0,4 kg (5,1%) słód Caramunich II 0,2 kg (2,5%) słód pszeniczny 0,18 kg (2,3%) drożdże 2x US-05 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: Zacieranie: Mash In 15,5 l / 70 °C 62 °C / 30 min 65 °C / 30 min 72 °C / 30 min Mash Out 78 °C / 10 min Wysładzanie ciągłe: 22,5 l / 78 °C Po wysładzaniu: 30,5 l / 16,4 °Blg Wydajność bezwzględna/względna: 68,6% / 90% Wreszcie wydajność taka, jaka powinna być. Gotowanie: 70 minut Chmielenie i dodatki: 60 minut: chmiel Cascade 6,1% / 10 g chmiel Citra 13,5% / 10 g chmiel Equinox 13,4% / 10 g chmiel Mosaic 12% / 10 g 30 minut: chmiel Cascade 6,1% / 10 g chmiel Citra 13,5% / 10 g chmiel Equinox 13,4% / 10 g chmiel Mosaic 12% / 10 g 15 minut: chmiel Cascade 6,1% / 10 g chmiel Citra 13,5% / 10 g chmiel Equinox 13,4% / 10 g chmiel Mosaic 12% / 10 g 0 minut: chmiel Cascade 6,1% / 10 g chmiel Citra 13,5% / 10 g chmiel Equinox 13,4% / 10 g chmiel Mosaic 12% / 10 g Fermentacja: Brzeczka nastawna: 25 l / 18 °Blg. Bardzo ładnie, zgodnie z zamierzeniami. Uwodnione drożdże zadane w 24 °C 31 dni burzliwej w 24-26 °C. Chmielenie na zimno 7 dni: chmiel Cascade 6,1% / 10 g chmiel Citra 13,5% / 10 g chmiel Equinox 13,4% / 10 g chmiel Mosaic 12% / 10 g FG to 2 °Blg. Odfermentowanie pozorne 89% I tu pogoda zrobiła mi psikusa. Koniec maja - początek czerwca i przyszła fala upałów. Tego się nie spodziewałem. Trudno, będzie łeb bolał. Przeżyję. Rozlew: Butelkowanie: 2016-06-28 Objętość butelkowania: 23,5 l Refermentacja: 154 g glukozy Nagazowanie: 2,4 v/v Leżakowanie: 8 tygodni Wrażenia: drozd: Ciut winne w zapachu, w smaku tego nie czuć. Chmiele czuję słabo, bez rewelacji. W smaku jak dla mnie jest dość treściwe, gładko wchodzi, goryczka nie jest upierdliwa. Nie jest tak wytrawne jak mówiłeś. Jest bardzo smaczne, brakuje mi jedynie bomby aromatycznej amerykańskich chmieli. Żona drozda: Brakuje odczucia goryczki. Czuć moc piwa. Nie jest odczuwalny aromat, moc piwa zdominowała goryczkę. Dobre, ale marzy mi się goryczka. Mocna czwórka z plusem. Edytowane 20 Września 2016 przez voytech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Uwodnione drożdże zadane w 24 °C 31 dni burzliwej w 24-26 °C. Oj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Mój plan na weekend: jadę do szwagra, u którego w piwnicy panuje w miarę stała temperatura 17-18 C i warzymy. Pomysł "Gabinet (dżentelmena)": Warka 25 l 8 kg słodu wędzonego torfem 30-45 ppm (17-18 Blg) chmielenie wyłącznie na goryczkę (50-55 IBU) 10 g kawy mielonej na ostatnie 5 minut 10 g tytoniu fajkowego na ostatnią minutę 2x US-05 Nigdy nie stosowałem kawy ani tytoniu, więc jeśli ktoś z Was już to robił i ma jakieś uwagi/rady, to są więcej niż mile widziane. UPDATE: wpadłem na pomysł, że aby dodać oleistości, dorzucę jeszcze do zasypu 0,5 kg słodu żytniego. Jak mniemam, nie powinienem wtedy robić przerwy beta-glukanowej? UPDATE 2: po konsultacji na chacie, użyję 100 g kawy i dodam ją nie do kotła, a do butelkowania wraz z syropem glukozowym. Pomysł zrealizowany? Jestem niezmiernie ciekaw jak da się wykorzystać tytoń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się