sebap Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Mam pytanie co do ilości chmielu na zimno, chciałbym do mojej IIipy ilość 25l dać 200 g chmieli ( citra i mosaic po 100g) w dwóch dawkach każda po tydzień w fermentorze. Czy to nie za dużo? Albo czy można dać też więcej, chodzi mi o to żeby nie było czuć łodygi, no i czy zwiększenie ilości da jakieś niesamowite efekty zapachowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) w dwóch dawkach każda po tydzień w fermentorze Czy to nie za dużo? Za dużo . Średnio to 3-4 dni. http://www.piwo.org/topic/11043-fermentacja-cicha-aipa-temperatura/page-2?do=findComment&comment=235793 czy zwiększenie ilości da jakieś niesamowite efekty zapachowe. Myślałeś nad chmieleniem po wyłączeniu palnika (flame-out)? Edytowane 25 Listopada 2015 przez MichalW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) Perfect Pint pisze: For my system, I've figured out that the maximum amount of hop oil extraction I see is right around 2 oz of pellets per gallon of beer, anything more than that is a waste. So, I generally use around 3-4 ounces of hops per 5 gallons of beer when dry hopping my standard "hoppy" American styles, with a maximum of 2 ounces per gallon for the hoppiest IIPA's. This equates to around 1.5 to 4 lb of hops per bbl dry hop, which is on the high side of the craft brewing average (commerical is often from 0.5 to 2.5lbs/bbl). 56 g granulatu na 3,8 litra najbardziej nachmielonych podwójnych IPA. Wychodzi z 325 g na warkę 22 litra. Wydaje się więc, że Twoje 200 g nie będzie przesadzone. Dalej w tym samym wpisie, sugeruje użycie granulatu i zrobienie zeń swoistej pulpy chmielowej.Mi dotychczas nie wychodziły "hoppy" piwa, więc bazuję na cudzych doświadczeniach. Edytowane 25 Listopada 2015 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) Nie mam dużego doświadczenia z chmieleniem na zimno, ale do APA uzyłem 30g Cascade w granulacie na 19,5l i efekt był zadowalający. Przed pierwszym chmieleniem na zimno trochę czytałem i natrafiłem na ciekawy artykuł/opracowanie w którym przedstawione były efekty aromatu dla chmielenia na zimno 1hl. Chodziło o chmiel Cascade lub Amarillo, udowodniono, że przy mniejszym chmieleniu z zachowaniem tych samych warunków chmielenia na zimno efekty aromatyczne są takie same. O ile mnie pamięć nie myli (póki co nie mogę odszukać artykułu) chodziło o 114g i 228g granulatu. Po tym artykule przyjąłem, że pierwsze moje chmielenia na zimno nie będą przekraczały 1,5g granulatu na 1l piwa. Edytowane 25 Listopada 2015 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebap Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Przeważnie mocno chmielone piwa chmielę podczas tzw. przerwy chmielowej w temp. ok 76"C to akurat było chmielone po wyłączeniu palnika 50g citry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 http://www.piwo.org/topic/10132-artyku%C5%82-byo-hop-stand-chmielenie-whirpoolowe/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 ostatnia AIPA 60g na goryczkę 150g do gara na koniec i 350 na cichą jedyna wada że 5l "szczawiowej" na dnie wiadra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebap Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 A te 350g na cichą to na raz czy podzielone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Podziel na dwie tury, po połowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 ja ostatnio 200g na raz na cichą wrzuciłem na 9 dni. Łodygi nie ma. Ogólnie na warkę 20L poszło pół kilo chmielu. 300g do gara i 200g na cichą. Chmiel w płynie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebap Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 No to ja właśnie zrobiłem podobnie 300 do gara i 200 na cichą, zobaczymy co będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 300 do gara imo szkoda i kompletnie bez sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 300 do gara imo szkoda i kompletnie bez sensu Fakt, większość się zapewne zmarnowała... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 300 do gara imo szkoda i kompletnie bez sensu w takim razie jaka ilość jest sensowna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 (edytowane) 300 do gara imo szkoda i kompletnie bez sensu w takim razie jaka ilość jest sensowna? Taka, przy której nie przekroczysz maksymalnego IBU (max IBU to jakieś 130) więcej po prostu pójdzie w gwizdek... Nie wiem jakich chmili używałeś ale skorzystaj z kalkulatora żeby to obliczyć Edit: no chyba, że większość dajesz na aromat... Edytowane 2 Grudnia 2015 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 IBU ok 100. Tylko 50g poszło na goryczkę, reszta na smak/aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się