rumcajs Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=WXTHGL0 Zmodyfikowałem swoją wodę. Jeśli możecie, sprawdźcie proszę czy wszystko jest ok i czy nie popełniłem żadnej znaczącej gafy. Mam jedno pytanie (jeśli się gdzieś przewinęło to przepraszam - przejrzałem jeszcze raz na szybko wątek, ale nie znalazłem odp.) - czy chlorek wapnia dodać w mililitrach w takiej samej ilości co jest podane na stronie w gramach? E: Ehe, w sumie już znalazłem... przecież 65% wody RO i musiałbym dodać wszystko do zacierania, a nie mam wszystkich dodatków. No nic, lipa. Będę musiał pomyśleć nad tym trochę... E2: Zmieniłem linka. Teraz powinno być ok - wymieszam całą wodę (nie dzielę jej na zacieranie i wysładzanie). Wszystko jest teraz dobrze? Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez rumcajs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Do końca nie rozumiem Twojego pytania. Ogólnie mówiąc ppm=mg/l, 1 mg=0,001g. Samemu trzeba sobie przeliczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumcajs Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Chlorek wapnia mam w stanie płynnym, a nie w stałym, więc nie wiem czy mogę to przełożyć na 1:1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Niestety nie pomogę, chemicy muszą się wypowiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 To zależy w jakiej postaci (bezwodny, czy hydrat i jaki hydrat) CaCl2 jest w przepisie i jakim roztworem dysponujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumcajs Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/inne_surowce/chlorek_wapnia_33_proc_100_ml Na opakowaniu nie ma więcej informacji niż w podanym linku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorczyc Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 33% roztworu to CaCl. Musisz więc dać 3x więcej niż wynika z obliczeń. Nie wiem tylko czy wagowo, czy objętościowo, ale prawdopodobnie różnica między obj a wag będzie pomijalnie mała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumcajs Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Ok, super, dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Gęstość nie jest tak do końca pomijalna, bo wynosi ok 1,4g/cm3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumcajs Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 No nic, piwo już zrobione. Uwzględnię to następnym razem. Dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 10 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Co myślicie takiej wodzie na porter bałtycki (72 EBC) http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=MXXX8XY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Co myślicie takiej wodzie na porter bałtycki (72 EBC) http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=MXXX8XY Osobiście wolałbym coś takiego: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=34FQ06F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 10 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) No niestety ciągle nie dorobiłem się czystego NaOH To może tak: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=HXXVTBD Edytowane 10 Maja 2015 przez maxikaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Po co sypiesz praktycznie wszystkiego po trochu? Ogranicz się do jak najmniejszej ich ilości. Nie ma sensu sypać każdego po trochu. W lutym pytałeś o jakiś profil wody. Już wtedy pisałem Tobie żebyś kupił sobie NaOH i mówiłeś, że to zrobisz - nawet coś tam ustalałeś. Minęły 3 miesiące i dalej nie masz, a czasu chyba miałeś wystarczająco dużo Jak sam widzisz temat znowu powrócił, a Ty nie masz jak lepiej dostosować profilu wody Próbuj wg tego profilu, który zrobiłeś - też coś wyjdzie, a co to sam będziesz miał okazję się przekonać maxikaz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 10 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Dobrze gada i zawsze pomoże. Robiłem jaśniejsze piwa i się jakoś obszedłem, ale zaraz się rozejrzę za jakimś czystym. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Siemka. Słyszałem o tym, że na allegro można kupić paski, którymi zbadamy kilka parametrów wody z własnego kranu, ponieważ mogą być one dość odmienne od tego, co podają wodociągi. Chodzi o komplet pasków które mierzą 5-6 przydatnych dla nas parametrów. Niestety nie potrafię tego znaleźć na allegro... ktoś coś wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 http://allegro.pl/test-aquafilter-7-wskaznikow-2-badania-wody-i5327481116.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Czy ktoś się orientuje, ile cenowo wyniesie analiza wody (tylko pod kątem potrzebnych nam wartości) w laboratorium? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) Amap dzięki! Trochę mnie pokierowałeś, znalazłem też inne - 50 pomiarów, a nie dwa - http://allegro.pl/jbl-test-6w1-50-testow-mega-promocja-i5331553370.html Do tego na innych aukcjach można kupić testy na Ca i Mg, to już 5 z 7 parametrów potrzebnych do pełnego raportu - pozostaje sód i siarczany. To już bardzo fajnie, sód i siarczany powinny być raczej podobne do tego co wodociągi podają? I pytanie - test kH to w tym kalkulatorze http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/alkaliczność? Skoro test jest w stopniach dkH a w kalkulator trzeba wpisać alkalinity jako dH to ten test będzie się nadawał? Edit: jednak Ca i Mg nie ma u tego gościa, zasugerowałem się opisem na aukcji, a to się okazały dodatki a nie testy na obecność tych pierwiastków... Edit 2 - jednak znalazłem u innego sprzedawcy - http://allegro.pl/zoolek-test-ca-mg-magnez-wapn-do-slodkiej-wody-i5299420937.html30 pomiarów za 30 zł Edytowane 14 Maja 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Czy ktoś się orientuje, ile cenowo wyniesie analiza wody (tylko pod kątem potrzebnych nam wartości) w laboratorium? U mnie w Sanepidzie to było prawie 300 zł, z czego najdroższy był sód, ponad 100 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) U mnie w Sanepidzie to było prawie 300 zł, z czego najdroższy był sód, ponad 100 zł. Ups, to jak na moje amatorskie potrzeby jest to zbyt droga zabawa . Edytowane 14 Maja 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Czy ktoś się orientuje, ile cenowo wyniesie analiza wody (tylko pod kątem potrzebnych nam wartości) w laboratorium? Ja skorzystałem z usług angielskiej firmy Murphy & Son. Koszt £25, do tego trzeba wysłać próbkę wody, ok. 20-30 ml. Dostajesz raport, w którym masz pH, azotany, twardość całkowita (jako caco3), wapń, magnez, chlorki, siarczany, alkaliczność (jako caco3). Do tego tabelkę dla bitterów i pale ale, stoutów i porterów, oraz lagerów - co dodać. Jeśli chodzi o bittery, laboratorium swoje propozycje opiera na specyfikach CRS/DLS. CRS służy do obniżania alkaliczności, jednocześnie dodając chlorków i siarczanów. Oczywiście na podstawie podanych wartości można samemu sobie sypać odpowiednie sole. Minus jest taki, że skład wody w kranie (np. alkaliczność) może się okresowo zmieniać i wtedy taka analiza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 pH, azotany, twardość całkowita (jako caco3), wapń, magnez, chlorki, siarczany, alkaliczność (jako caco3) Z testów które wcześniej wkleiłem z allegro masz wszystko to co wymieniłeś, oprócz siarczanów (no i nie wiem jak z alkalicznością, bo czekam czy ktoś mi odpowie czy dkH można przeliczyć na dH). Testy kosztują w sumie 60 zł plus przesyłka, i masz 30 pomiarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Alkaliczność można sobie samemu zbadać za pomocą testu Saliferta, 38 zł z wysyłką na allegro. Otrzymany wynik w meq/L należy pomnożyć przez 50 i jest wynik alkaliczność jako CaCO3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Jak oceniacie moją kranówkę: Zawartość składników mineralnych - 401,1 mg/l a) stężenie magnezu - 16,6 mg/l b) stężenie wapnia - 80,0 mg/l c) stężenie sodu - 24,7 mg/ll d) stężenie potasu 6,3 mg/l Twardość wody (st. dH) - 14,6 pH - 7,6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się