Łukasz Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 W raporcie jest 258 jako twardość ogólna w mg/l CaCO3, a nie zasadowość w mg/l CaCO3, zasadowość (lub stężenie HCO3) nie jest znana, wobec czego RA nie można policzyć. Fakt, źle spojrzałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 (edytowane) W książce Johna Palmera o wodzie opisuje on ciekawy eksperyment: do 2 szklanek z ciepłą wodą dodajemy łyżeczkę siarczanu wapnia do jednej i chlorku wapnia do drugiej, następnie z tych szklanek zakrapiamy po kilka ml do szklanki z piwem, dzięki czemu możemy ocenić jak wpływają te chlorki np. na goryczkę. Nie próbowałem jeszcze ale mam taki zamiar. Edytowane 27 Sierpnia 2014 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 (edytowane) Dobrze by było to zrobić z wodą RO/zdemineralizowaną, co by w przypadku kranówy natywnie zawarte jony nie miały wpływu na wynik Edytowane 27 Sierpnia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Dobrze by było to zrobić z wodą RO/zdemineralizowaną, co by w przypadku kranówy natywnie zawarte jony nie miały wpływu na wynik Oczywiście masz rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Dobrze by było to zrobić z wodą RO/zdemineralizowaną, co by w przypadku kranówy natywnie zawarte jony nie miały wpływu na wynik Jeżeli już wchodzimy w takie szczegóły to proszę nie zrównywać wody RO z demi/dest. Woda po instalacji RO (tak naprawdę to jest LPRO czyli niskociśnieniowa odwrócona osmoza lub inaczej nanofiltracja) zawiera wszystkie jony jednowartościowe wody wyjściowej (Na+, K+, Cl-) oraz także pewną ilość jonów o wyższej wartościowości czyli jej twardość nie wynosi 0 (zwykle około 1-2°dH, czyli ok 15-30ppm CaCO3). A poza tym ilość jonów nawet w zwykłej kranówie dodana w ilości kilku ml do piwa w żaden sposób nie wpłynie na efekt wywołany dodatkiem względnie stężonego roztworu chlorku czy siarczanu wapnia. Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) w takie szczegóły to proszę nie zrównywać wody RO z demi/dest Nie kojarzę takowej próby. A poza tym ilość jonów nawet w zwykłej kranówie dodana w ilości kilku ml do piwa w żaden sposób nie wpłynie na efekt wywołany dodatkiem względnie stężonego roztworu chlorku czy siarczanu wapnia. Zapewne. Tylko mi bardziej chodziło o HCO3 i... różne smrodki (choćby chlor) z kranówy. Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Jeśli w kranie jest na prawdę woda pitna to dodanie kilku jej mililitrów do 0,5l piwa nie będzie do odróżnienia od użycia wody preparowanej w ten czy inny sposób. A jony wodorowęglanowe to już w ogóle nie maja znaczenia, bo ich w piwie najwięcej jest z wysycenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Udało mi się dziś ustalić mniej więcej w Wodociągach, iż dla ujęcia Kielce-Białogon twardości przemijającej wody nie badają... jednakże z wiadomości Pani Kierownik wartość ta wynosi w granicach 50% ogólnej twardości. Udało się ustalić również pH wody. Można więc uznać, że parametry wody są następujące: - twardość ogólna: 250-280 ppm - twardość wodorowęglanowa: 125-140 ppm - pH: 7,7 - 7,9 - Wapń: 90 mg/l - Magnez: 8,5 mg/l - Sód: 10 mg/l - Potas: 1,2 mg/l - Siarczany: 41,6 mg/l - Chlorki: 27,9 mg/l Czy mógłbym prosić o pomoc w ustaleniu ile czego dodać, aby otrzymać wodę odpowiednią do piw jasnych (lagerów) przy założeniu, że potrzeba w sumie 30L wody (15L zacieranie, 15L wysładzanie)? Link do uzupełnionego kalkulatora: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=XYXTXFZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Ale jakich jasnych lagerów? wiedeński, dortmundzki, monachijski, pilzneński... To wszystko są jasne lagery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Wrzuć recepturę (jakie słody i ile) oraz podaj EBC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Mówi się, że woda twarda jest lepsza do piw ciemnych, np. Stout, natomiast woda miękka jest lepsza do piw jasnych. Nie chodzi mi o profil idealny dla danego stylu, tylko bardziej o to, żebym mógł "coś poprawić" przy wodzie, aby lepiej nadawała się ogólnie do jasnych piw. Jeżeli konieczny jest natomiast konkretny styl, to powiedzmy, że do Lagera wiedeńskiego i pilzneńskiego (są chyba wystarczająco różne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Mówi się, że woda twarda jest lepsza do piw ciemnych, np. Stout, natomiast woda miękka jest lepsza do piw jasnych. Poniekąd. Są to ogólne stwierdzenia. Są wyjątki, np. Dortmundera robi się na wodzie twardej a jest jasny i do tego dolniak. Poza tym wodę przygotowuje się z uwzględnieniem słodów (czyt. EBC piwa) i wysokości goryczki (IBU). W tym temacie niewiele spraw jest "białych i czarnych". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 i wysokości goryczki (IBU). Co konkretnie masz na myśli? Ilość siarczanów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Miałem na myśli stosunek siarczanów do chlorków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 parametry wody są następujące: - twardość ogólna: 250-280 ppm - twardość wodorowęglanowa: 125-140 ppm Tak tylko dla upewnienia: ppm czego? CaCO3? HCO3? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 parametry wody są następujące: - twardość ogólna: 250-280 ppm - twardość wodorowęglanowa: 125-140 ppm Tak tylko dla upewnienia: ppm czego? CaCO3? HCO3? Coś chyba mieszasz pojęcia - to nie ta jednostka. To, o czym piszesz, podaje się np. przy "mg jak CaCO3", w ppm nie ma takiej potrzeby, skoro nawet wodociągi na stronie nie podają.. nawet na wiki piszą: "Gdy za skrótem ppm nie ma żadnych dodatkowych informacji, przyjmuje się, że mowa jest o ułamku molowym." To jak z tymi parametrami np. pod Lagera Wiedeńskiego i Pilzneńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Łukasz , to bardzo dobry temat. W Poznaniu nie narzekałem na wodę. Teraz mam wioskowy wodociąg i ciągłe problemy. Opiszę całą historię wody ( ćwiczyłem tą z Biedronki i Carrefoura) bo te bolesne doświadczenia przydadzą się innym. Doszedłem do wniosku , że najlepiej próbować "naprawić" to co leci z kranu. Piwo na tej kranówce po nagazowaniu jest niepijalne (jasne , ciemne trochę lepiej). Wyniki badania wody : pH 7,3 chlorki 9,2 siarczany <2,5 sód 30,9 żelazo <30 ( jkocurek podpowiadał mi że odpowiada za przyspieszone starzenie się piwa) Pozostałe 20 pozycji w badaniu są nam nieprzydatne. Sam zrobiłem badanie twardości : CaCO3 281mg/l Trochę ćwiczyłem kalkulator którego link tu zamieściłeś, ale brak Ca i Mg nie wiem jak rozwiązać. Wyliczyłem , że HCO3 mam 342,8 mg/l ( wpisuję bicarbonate) Proszę o pomoc bo sezon tuż tuż... Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) Tomek, nie wiem czy dobrze wyliczyłem wartości Ca i Mg, ale wg mnie będzie tak (korzystając ze wzoru: (Ca/20+Mg/12,1)*50=twardość): Ca≈72,5 mg/l Mg≈24,5 mg/l Na=30,9 mg/l Cl=9,2 mg/l SO4=2mg/l CaCO3=281 mg/l pH=7,3 RA≈215 CaCO3 Z tego wychodzi, że Twój profil wody nadaje się bardziej do ciemnych stylów piwa. Jasne na nim średnio będą wychodzić. Trzeba by ją zmodyfikować pod konkretne piwo. Poziom żelaza mieć również wpływ na same drożdże. Edytowane 30 Września 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Dziękuję za odpowiedź. Podpowiedz jeżeli wiesz jaki poziom żelaza jest prawidłowy. Myślę o zakupie filtra RO a chwilowo chciałbym obniżyć żelazo przez zmieszanie 1:1 z wodą butelkowaną. Czy to dobry pomysł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) Zakup filtra RO jest super sprawą i naprawdę warto. Ja u siebie musiałem kupić, bo woda lecąca z kranu często jest brązowa. Na chwilę obecną mój filtr wstępny 20 mikronów wygląda tak, jak w załączniku (zdjęcie robione kilkanaście dni temu - filtr mam od końca czerwca/początku lipca). Mieszanie z wodą z butelki jest średnio dobre, bo przeważnie woda ta jest wysoko-wodorowęglanowa i mija się to trochę z celem. Może to zbędne pytanie, ale rozumiem, że wartość żelaza <30 jest w ug/l a nie w mg/l, bo normy dopuszczalne żelaza w wodzie pitnej to 0,2 mg/l. Edytowane 30 Września 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) Co ze "spraw piwowarskich" usuwa filtr RO? Gdzieś o tym było na forum ale nie mogę znaleźć. Wiadomo, Ca i Mg, a co z Na, Sl, SO4 ? Edytowane 30 Września 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahtanum Ahtanowicz Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Usuwa od 92 do 98% (oczywiście wg producenta) http://www.uzdatnianiewody.eu/osmoza-dom.php Tu są trochę mniej optymistyczne dane (ale i dość stary artykuł): http://www.msue.msu.edu/objects/content_revision/download.cfm/revision_id.499716/workspace_id.-4/01500611.html/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Wojtek, chyba nie warto rozdzielać tego w tym przypadku na sprawy piwowarskie i "nie piwowarskie" skoro usuwa praktycznie wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) Hmm, teraz się zacząłem zastanawiać. Pytanie dotyczyło zestawu akwarystycznego RO, chyba w tych "pro" do domu są też inne membrany/filtr ? Mam taki: http://www.woda.com....a-akwarystyczna To też usuwa prawie wszystko ? Edytowane 30 Września 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Usuwanie głównie dotyczy membrany osmotycznej więc to ona tutaj gra główne skrzypce. Możesz spokojnie założyć do robienia profilu wody tak jak ja - wszystko na 1 mg/l, a wodorowęglany na 10 mg/l (chociaż tutaj także mógłbym zrobić na 1 mg/l i niewiele by to zmieniło tak naprawdę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się