Guest_1 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Witam serdecznie. Jestem nowym forumowiczem więc chylę nisko czoło przed przodownikami piwowarstwa na tym forum. Jako że kocham piwo i mam za sobą już nie jedną warkę (z sukcesami i bez) chciałem się poradzic w kompletowaniu składników do KOŹLAKA CIEMNEGO. Receptura: Słody: -słód monachijski 5kg (16-24 EBC) śrutowany -słód karmelowy 0.3 kg (400-800 EBC) śrutowany -słód czekoladowy 0,1 kg (1100-1300 EBC) śrutowany Chmiele: -Na goryczkę Admiral 50g granulat 14,2%aa -Na aromat Lomik 25g granulat 4,2%aa Zacieranie: 50C/20-25 min 64C/20 min 73C/40 min Drożdże - No właśnie tu mam problem bo najlepiej aby były górnej fermentacji. Ciężko by było osiągnąć u mnie dolny zakres temp. Jakieś rady? Edytowane 6 Grudnia 2015 przez legler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 - No właśnie tu mam problem bo najlepiej aby były górnej fermentacji. Ciężko by było osiągnąć u mnie dolny zakres temp. Jakieś rady? Jakie masz temperatury?Poszukaj hasła koźlak holenderski - np. http://www.piwo.org/topic/4698-przymiarka-do-kozlaka/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Próbowałbym na drożdżach do Alta, California Lager bądź właśnie US-05, ale niskie temperatury i tak będą wymagane, w 22oC na żadnych drożdżach nie wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Może http://www.gozdawa.org/drozdze-pay7 Ewentualnie http://www.gozdawa.org/drozdze-glw35 Nie używałem, tak więc to tylko sugestia. Może będą dobre (wynika z opisu) Edytowane 6 Grudnia 2015 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Co do temp. to max co mogę teraz osiągnąc to 12-14C Co myślicie o słodach bo nie mam pewności czy nie zamówić ich (tzn karmelowego i czekoladowego) w formie nieześrutowanej. Pożądany dla mnie jest tylko smak i kolor. Czy jednak wziąć ześrutowane i dodać 15 min przed końcem zacierania. Powiem że jak ostatnio robiłem ciemne pszeniczne, dodałem tylko przepłukane wodą 250g palonego słodu i fajnie czuć wędzoną nutkę...tak jak chciałem. Też myślałem o US-05 ale dążyłbym jednak do ideału może Saflager S-23 Edytowane 6 Grudnia 2015 przez legler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) 12-14C To ja bym poszedł w płynne: Wyeast 1007. Są akurat w promocji w dwóch sklepach. Co myślicie o słodach bo nie mam pewności czy nie zamówić ich (tzn karmelowego i czekoladowego) w formie nieześrutowanej. Ja bym nie ryzykował takich ewolucji - wykorzystałbym ześrutowane, zacierał od początku. Myślę jeszcze, że można byłoby się pokusić o gotowanie dłużej niż 60 minut. Edytowane 7 Grudnia 2015 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Ja bym się zastanowił jeszcze nad chmieleniem. 50g Admirala ponad 14,2%aa da ponad 80 IBU, co do koźlaka chyba za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Co myślicie o słodach bo nie mam pewności czy nie zamówić ich (tzn karmelowego i czekoladowego) w formie nieześrutowanej. Nie rozumiem, chcesz dodawać nieśrutowany słód do zacierania?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Przede wszystkim za mało słodów. Nie wiem jaką masz wydajność, ale przyjmując optymistycznie 80%, jeśli ma być 20l warka w okolicach 16blg to trzeba co najmniej o 1kg więcej Po drugie nie wiem po co tu czekoladowy. I tak będzie wystarczająco ciemny. Po trzecie z chmielem to zaszalałeś. Admiral 20g to max. I ja bym nie zacierał w 50st. I jeśli możesz uzyskać temp. w okolicach 12-13st. to raczej drożdże W34/70, tyle, że ze dwie paki trzeba albo duży starter. Edytowane 7 Grudnia 2015 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Przede wszystkim za mało słodów. Nie wiem jaką masz wydajność, ale przyjmując optymistycznie 80%, jeśli ma być 20l warka w okolicach 16blg to trzeba co najmniej o 1kg więcej Po drugie nie wiem po co tu czekoladowy. I tak będzie wystarczająco ciemny. Po trzecie z chmielem to zaszalałeś. Admiral 20g to max. I ja bym nie zacierał w 50st. I jeśli możesz uzyskać temp. w okolicach 12-13st. to raczej drożdże W34/70, tyle, że ze dwie paki trzeba albo duży starter. Nigdy nie robiłem ciemnego piwa stąd niedociągnięcia. Czyli rozumiem że od razu zacierać w 64C-45 min. I dosypać np. 1kg pilzneńskiego + 0.5 kg pszenicznego ale wtedy zostawiłbym ten czekoladowy. Coś czuje że z filtracją będzie ciężko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Ja bym zrobił tak: Zacieranie: 63C/20 min 72C/40 min 78C/5 min Dalej nie rozumiem po co kombinujesz z pszenicznym i po co ten czekoladowy? Dosyp 1kg monacha ew. pilzneńskiego i tyle. Nie widzę powodu, dlaczego miałyby być problemy z filtracją? Edytowane 7 Grudnia 2015 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Bo chcialbym jak najciemniejsza barwe...mozna powiedziec czarna. Pszenice chcialbym na lepsza piane. Boje sie tylko czy nie bedzie czasem bardzo kwasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Twoje piwo, Twoja sprawa. Jak sobie nawarzysz tak wypijesz Edytowane 7 Grudnia 2015 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Ok ale sa jakies przeciwskazania? Czy po prostu jest zbedby i nic nie wniesie? Chodzi mio czekoladowy i pszeniczny slod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Dodawałem pszeniczny i wcale piany nie poprawił. Rzekłbym wręcz odwrotnie... Czekoladowy nie tylko zmieni kolor ale i smak. Jak ma być koźlak to niech będzie koźlak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Ok zrobie tak. Dzieki za podpowiedzi. Jesli chodzi o lezakowanie, to czy to prawda ze musi odczekac miesiac zanim sie go zdegustuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 musi odczekac miesiac zanim sie go zdegustuje? nie degustować to możesz kiedy chcesz, ale koźlaki to optymalne parametry uzyskują po dłuższym leżakowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Koźlak nie może być czarny. Tak samo nie zrobisz koźlaka bez drożdży dolnej fermentacji (pomijam koźlaki holenderskie, którym tak naprawdę bliżej do dubbli) i odpowiednich temperatur. Twoje piwo, więc rób jak masz na to ochotę, ale nazywajmy rzeczy po imieniu. Edytowane 8 Grudnia 2015 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Jesli chodzi o lezakowanie, to czy to prawda ze musi odczekac miesiac zanim sie go zdegustuje? Mój po roku jest naprawdę dobry. Po miesiącu ledwo nadawał się do picia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Widzę że porywam się na poważną warkę. W sumie to uzupełnię recepturę którą ja widzę: zakładam brzeczkę nastawną 20-22l Gotowanie 90 min (30 min bez chmielu, przy 30 minucie leci Admiral, 15 min przed końcem aromatyczny) fermentacja burzliwa do zejścia do 40% Blg fermentacja cicha...wiadomo, zejście do 2 Blg wysładzanie: 3x5 litra Zawartość wody do zacierania 18,5 litra ilość glukozy do refermentacji 8g/litr Jeżeli coś podałem nie tak to bardzo proszę mnie zrugać, złajać, zbesztać i poprawić. Edytowane 8 Grudnia 2015 przez legler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 fermentacja burzliwa do zejścia do 40% Blg A cóż to za oznaczenie? Jeszcze się z tym nie spotkałem. Nie planuj drożdżom roboty, bo pewnie i tak nie posłuchają. Lepiej zrób FFT. ilość glukozy do refermentacji 8g/litr Moim zdaniem 6,5g wystarczy 7g max. w zależności od temperatury. Aż 90 min gotowania ma jakiś cel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 (edytowane) fermentacja burzliwa do zejścia do 40% Blg A cóż to za oznaczenie? Jeszcze się z tym nie spotkałem. Nie planuj drożdżom roboty, bo pewnie i tak nie posłuchają. Lepiej zrób FFT. ilość glukozy do refermentacji 8g/litr Moim zdaniem 6,5g wystarczy 7g max. w zależności od temperatury. Aż 90 min gotowania ma jakiś cel? No tak do 40% czyli zalozmy ze wartosc wyjsciowa ma 12 Blg to zlanie na cicha powinno byc w momencie kiedy Blg zejdcie do troche wiecej jak 4, prawie 5. przeczytalem to w jednej madrej ksiazce. Przeciez musi byc jakis odnosnik dajacy sygnal kiedy zlewac na cicha. A co do reszty przepisu ktory podalem jest ok? Rozumiem.ze gotowanie skocic do 60 min. Edytowane 9 Grudnia 2015 przez legler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 No tak do 40% czyli zalozmy ze wartosc wyjsciowa ma 12 Blg to zlanie na cicha powinno byc w momencie kiedy Blg zejdcie do troche wiecej jak 4, prawie 5. przeczytalem to w jednej madrej ksiazce. Raczej głupiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 (edytowane) Nie mnie oceniać czy głupia ale jednak do tej pory robiłem wychodząc z tych wyliczeń i jakoś źle nie wychodziło. Z tej samej kniguszki dowiedziałem się że należy jak najszybciej obniżyć temp. brzeczki po gotowaniu. Wcześniej nigdzie tego nie przeczytałem. Co do tych moich wyliczeń z tzw. głupiej książki nie traktuje tego kryterium jako ścisłego wyznacznika, a raczej wskazówki kiedy zlewać, nie przeciągać burzliwej. . . Nie wiem co to jest FFT. Czy długość gotowania brzeczki ma wpływ na klarowność piwa? Edytowane 9 Grudnia 2015 przez legler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokatorun Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Może nie mam dużej wiedzy i sam dopiero uczę się sztuki warzenia piwa ale śmiało mogę powiedzieć że wiele twoich wątpliwości może rozwiać dokładne przestudiowanie wiki. Sam znalazłem tam wiele ważnych dla mnie informacji. Między innymi znajdziesz tam co to jest FFT. A swoją drogą możesz podać autora i tytuł twojej mądrej książki? pawgin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się