Skocz do zawartości

Koźlak ciemny


Guest_1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Jestem nowym forumowiczem więc chylę nisko czoło przed przodownikami piwowarstwa na tym forum. Jako że kocham piwo i mam za sobą już nie jedną warkę (z sukcesami i bez) chciałem się poradzic w kompletowaniu składników do KOŹLAKA CIEMNEGO. 

Receptura:

 

Słody:

-słód monachijski 5kg (16-24 EBC) śrutowany

-słód karmelowy 0.3 kg (400-800 EBC) śrutowany

-słód czekoladowy 0,1 kg (1100-1300 EBC) śrutowany

 

Chmiele:

-Na goryczkę Admiral 50g granulat 14,2%aa

-Na aromat Lomik 25g granulat 4,2%aa

 

Zacieranie:

50C/20-25 min

64C/20 min

73C/40 min

 

Drożdże

- No właśnie tu mam problem bo najlepiej aby były górnej fermentacji. Ciężko by było osiągnąć u mnie dolny zakres temp. Jakieś rady?

Edytowane przez legler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

- No właśnie tu mam problem bo najlepiej aby były górnej fermentacji. Ciężko by było osiągnąć u mnie dolny zakres temp. Jakieś rady?

Jakie masz temperatury?
Poszukaj hasła koźlak holenderski - np. http://www.piwo.org/topic/4698-przymiarka-do-kozlaka/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może http://www.gozdawa.org/drozdze-pay7

 

Ewentualnie http://www.gozdawa.org/drozdze-glw35

 

Nie używałem, tak więc to tylko sugestia. Może będą dobre (wynika z opisu)

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do temp. to max co mogę teraz osiągnąc to 12-14C

Co myślicie o słodach bo nie mam pewności czy nie zamówić ich (tzn karmelowego i czekoladowego) w formie nieześrutowanej. Pożądany dla mnie jest tylko smak i kolor. Czy jednak wziąć ześrutowane i dodać 15 min przed końcem zacierania. Powiem że jak ostatnio robiłem ciemne pszeniczne, dodałem tylko przepłukane wodą 250g palonego słodu i fajnie czuć wędzoną nutkę...tak jak chciałem.  

Też myślałem o US-05 ale dążyłbym jednak do ideału

 

może Saflager S-23

Edytowane przez legler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12-14C

To ja bym poszedł w płynne: Wyeast 1007.

Są akurat w promocji w dwóch sklepach.

 

 

Co myślicie o słodach bo nie mam pewności czy nie zamówić ich (tzn karmelowego i czekoladowego) w formie nieześrutowanej.

Ja bym nie ryzykował takich ewolucji - wykorzystałbym ześrutowane, zacierał od początku.

Myślę jeszcze, że można byłoby się pokusić o gotowanie dłużej niż 60 minut.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co myślicie o słodach bo nie mam pewności czy nie zamówić ich (tzn karmelowego i czekoladowego) w formie nieześrutowanej.

Nie rozumiem, chcesz dodawać nieśrutowany słód do zacierania?? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przede wszystkim za mało słodów. Nie wiem jaką masz wydajność, ale przyjmując optymistycznie 80%, jeśli ma być 20l warka w okolicach 16blg to trzeba co najmniej o 1kg więcej 

Po drugie nie wiem po co tu czekoladowy. I tak będzie wystarczająco ciemny.

Po trzecie z chmielem to zaszalałeś. Admiral 20g to max.

I ja bym nie zacierał w 50st.

 

I jeśli możesz uzyskać temp. w okolicach 12-13st. to raczej drożdże W34/70, tyle, że ze dwie paki trzeba albo duży starter.

Edytowane przez ASadam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przede wszystkim za mało słodów. Nie wiem jaką masz wydajność, ale przyjmując optymistycznie 80%, jeśli ma być 20l warka w okolicach 16blg to trzeba co najmniej o 1kg więcej 

Po drugie nie wiem po co tu czekoladowy. I tak będzie wystarczająco ciemny.

Po trzecie z chmielem to zaszalałeś. Admiral 20g to max.

I ja bym nie zacierał w 50st.

 

I jeśli możesz uzyskać temp. w okolicach 12-13st. to raczej drożdże W34/70, tyle, że ze dwie paki trzeba albo duży starter.

 

Nigdy nie robiłem ciemnego piwa stąd niedociągnięcia.

Czyli rozumiem że od razu zacierać w 64C-45 min. I dosypać np. 1kg pilzneńskiego + 0.5 kg pszenicznego ale wtedy zostawiłbym ten czekoladowy.

Coś czuje że z filtracją będzie ciężko. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zrobił tak:

Zacieranie:

63C/20 min

72C/40 min

78C/5 min

Dalej nie rozumiem po co kombinujesz z pszenicznym i po co ten czekoladowy?

Dosyp 1kg monacha ew. pilzneńskiego i tyle.

Nie widzę powodu, dlaczego miałyby być problemy z filtracją?

Edytowane przez ASadam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koźlak nie może być czarny. Tak samo nie zrobisz koźlaka bez drożdży dolnej fermentacji (pomijam koźlaki holenderskie, którym tak naprawdę bliżej do dubbli) i odpowiednich temperatur.

 

Twoje piwo, więc rób jak masz na to ochotę, ale nazywajmy rzeczy po imieniu.

Edytowane przez Oskaliber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę że porywam się na poważną warkę. 

W sumie to uzupełnię recepturę którą ja widzę:

 

zakładam brzeczkę nastawną 20-22l

 

Gotowanie 90 min (30 min bez chmielu, przy 30 minucie leci Admiral, 15 min przed końcem aromatyczny)

 

fermentacja burzliwa do zejścia do 40% Blg

 

fermentacja cicha...wiadomo, zejście do 2 Blg

 

wysładzanie:

3x5 litra

 

Zawartość wody do zacierania 18,5 litra

 

ilość glukozy do refermentacji 8g/litr

 

 Jeżeli coś podałem nie tak to bardzo proszę mnie zrugać, złajać, zbesztać i  poprawić. :)

Edytowane przez legler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

fermentacja burzliwa do zejścia do 40% Blg

 

A cóż to za oznaczenie? Jeszcze się z tym nie spotkałem.

Nie planuj drożdżom roboty, bo pewnie i tak nie posłuchają. Lepiej zrób FFT.

 

 

 

ilość glukozy do refermentacji 8g/litr

 

Moim zdaniem 6,5g wystarczy 7g max. w zależności od temperatury.

Aż 90 min gotowania ma jakiś cel?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

fermentacja burzliwa do zejścia do 40% Blg

 

A cóż to za oznaczenie? Jeszcze się z tym nie spotkałem.

Nie planuj drożdżom roboty, bo pewnie i tak nie posłuchają. Lepiej zrób FFT.

 

ilość glukozy do refermentacji 8g/litr

 

Moim zdaniem 6,5g wystarczy 7g max. w zależności od temperatury.

Aż 90 min gotowania ma jakiś cel?

No tak do 40% czyli zalozmy ze wartosc wyjsciowa ma 12 Blg to zlanie na cicha powinno byc w momencie kiedy Blg zejdcie do troche wiecej jak 4, prawie 5. przeczytalem to w jednej madrej ksiazce. Przeciez musi byc jakis odnosnik dajacy sygnal kiedy zlewac na cicha. A co do reszty przepisu ktory podalem jest ok?

 

Rozumiem.ze gotowanie skocic do 60 min.

Edytowane przez legler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

No tak do 40% czyli zalozmy ze wartosc wyjsciowa ma 12 Blg to zlanie na cicha powinno byc w momencie kiedy Blg zejdcie do troche wiecej jak 4, prawie 5. przeczytalem to w jednej madrej ksiazce.

Raczej głupiej. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mnie oceniać czy głupia ale jednak do tej pory robiłem wychodząc z tych wyliczeń i jakoś źle nie wychodziło. Z tej samej kniguszki dowiedziałem się że należy jak najszybciej obniżyć temp. brzeczki po gotowaniu. Wcześniej nigdzie tego nie przeczytałem.

 Co do tych moich wyliczeń z tzw. głupiej książki nie traktuje tego kryterium jako ścisłego wyznacznika, a raczej wskazówki kiedy zlewać, nie przeciągać burzliwej. .    .

 

Nie wiem co to jest FFT. 

 

Czy długość gotowania brzeczki ma wpływ na klarowność piwa?

Edytowane przez legler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może nie mam dużej wiedzy i sam dopiero uczę się sztuki warzenia piwa ale śmiało mogę powiedzieć że wiele twoich wątpliwości może rozwiać dokładne przestudiowanie wiki. Sam znalazłem tam wiele ważnych dla mnie informacji.

Między innymi znajdziesz tam co to jest FFT.

A swoją drogą możesz podać autora i tytuł twojej mądrej książki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.