birek03 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5720302203 FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5720302203 Fajne, tylko wolałbym nowe, Czy dekiel się szczelnie zamyka i czy ma dopuszczenie do żywności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Prostokątne fermentory mają tę wadę, że w narożnikach jest mniejsza cyrkulacja fermentującej brzeczki, prze co łatwiej powstaje tam diacetyl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Prostokątne fermentory mają tę wadę, że w narożnikach jest mniejsza cyrkulacja fermentującej brzeczki, prze co łatwiej powstaje tam diacetyl. No nie wiem czy to do końca prawda. Przecież w normalnym fermentorze też jest narożnik przy dnie. Róznica z prostokątnym to cztery rożki, a tam tego bez cyrkulacji tyle co kot napłakał. Jak ma zaokraglone krawędzie dna, to chyba lepsza cyrkulacja niz w zwykłym, o ile to rzeczywiście ma znaczenie. Ciekawe czy ktoś mógłby takie produkować, szczególnie z uwzględnieniem naszych potrzeb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5720302203 doskonałe, prawie ideał - biere 10 - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Prostokątne fermentory mają tę wadę, że w narożnikach jest mniejsza cyrkulacja fermentującej brzeczki, prze co łatwiej powstaje tam diacetyl. No nie wiem czy to do końca prawda. Przecież w normalnym fermentorze też jest narożnik przy dnie. Róznica z prostokątnym to cztery rożki, a tam tego bez cyrkulacji tyle co kot napłakał. Jak ma zaokraglone krawędzie dna, to chyba lepsza cyrkulacja niz w zwykłym, o ile to rzeczywiście ma znaczenie. Ciekawe czy ktoś mógłby takie produkować, szczególnie z uwzględnieniem naszych potrzeb. Teoria wydaje się być niesamowita, ale z drugiej strony wystarczy trochę wyobraźni i zastanowienia, a samemu można dojść do bardzo ciekawych wniosków... widok od góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 trochę wyobraźni i zastanowienia Czy u nich są inne drożdże? Prostokątne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 (edytowane) trochę wyobraźni i zastanowienia Czy u nich są inne drożdże? Prostokątne? Nie i dlatego ich piwa walą diacetylem.;-) Edytowane 20 Grudnia 2015 przez anmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 (edytowane) Prostokątne fermentory mają tę wadę, że w narożnikach jest mniejsza cyrkulacja fermentującej brzeczki, prze co łatwiej powstaje tam diacetyl. No nie wiem czy to do końca prawda. Przecież w normalnym fermentorze też jest narożnik przy dnie. Róznica z prostokątnym to cztery rożki, a tam tego bez cyrkulacji tyle co kot napłakał. Jak ma zaokraglone krawędzie dna, to chyba lepsza cyrkulacja niz w zwykłym, o ile to rzeczywiście ma znaczenie. Ciekawe czy ktoś mógłby takie produkować, szczególnie z uwzględnieniem naszych potrzeb. Teoria wydaje się być niesamowita, ale z drugiej strony wystarczy trochę wyobraźni i zastanowienia, a samemu można dojść do bardzo ciekawych wniosków... widok od góry. cyrkulacja_brzeczki.jpg Czemu strzałka jest niezgodnie z ruchem zegara? Czy to wynika z ruchu ziemi? Cyrkulacja w fermentorze chyba jest z góry na dól a nie whirpool. Jak pisałem, gdyby były zaokrąglone narożniki problemu by nie bylo. Zresztą każde rozwiaznie ma wady, a głównym chyba powodem szukania takich wiader jest oszczedność miejsca. Tak myślę. Edytowane 20 Grudnia 2015 przez hajclander Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Prostokątne fermentory mają tę wadę, że w narożnikach jest mniejsza cyrkulacja fermentującej brzeczki, prze co łatwiej powstaje tam diacetyl. No nie wiem czy to do końca prawda. Przecież w normalnym fermentorze też jest narożnik przy dnie. Róznica z prostokątnym to cztery rożki, a tam tego bez cyrkulacji tyle co kot napłakał. Jak ma zaokraglone krawędzie dna, to chyba lepsza cyrkulacja niz w zwykłym, o ile to rzeczywiście ma znaczenie. Ciekawe czy ktoś mógłby takie produkować, szczególnie z uwzględnieniem naszych potrzeb. Teoria wydaje się być niesamowita, ale z drugiej strony wystarczy trochę wyobraźni i zastanowienia, a samemu można dojść do bardzo ciekawych wniosków... widok od góry. cyrkulacja_brzeczki.jpg Czemu strzałka jest niezgodnie z ruchem zegara? Czy to wynika z ruchu ziemi? Cyrkulacja w fermentorze chyba jest z góry na dól a nie whirpool. Jak pisałem, gdyby były zaokrąglone narożniki problemu by nie bylo. Zresztą każde rozwiaznie ma wady, a głównym chyba powodem szukania takich wiader jest oszczedność miejsca. Tak myślę. A ja wiem jaka jest cyrkulacja? Ot taka moja koncepcja jak to może wyglądać w rzeczywistości. Co do Fortuny to pozostawię to bez komentarza - jeżeli smakują Ci ich piwa, to pozdro 600 i nie mamy o czym rozmawiać Grunt, że dużo bardziej ufam słowom Coder'a, który jest dla mnie jednym z prekursorów piwowarstwa domowego niż Twoim "chyba" teoriom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Prostokątne fermentory mają tę wadę, że w narożnikach jest mniejsza cyrkulacja fermentującej brzeczki, prze co łatwiej powstaje tam diacetyl. No nie wiem czy to do końca prawda. Przecież w normalnym fermentorze też jest narożnik przy dnie. Róznica z prostokątnym to cztery rożki, a tam tego bez cyrkulacji tyle co kot napłakał. Jak ma zaokraglone krawędzie dna, to chyba lepsza cyrkulacja niz w zwykłym, o ile to rzeczywiście ma znaczenie. Ciekawe czy ktoś mógłby takie produkować, szczególnie z uwzględnieniem naszych potrzeb. Teoria wydaje się być niesamowita, ale z drugiej strony wystarczy trochę wyobraźni i zastanowienia, a samemu można dojść do bardzo ciekawych wniosków... widok od góry. cyrkulacja_brzeczki.jpg Czemu strzałka jest niezgodnie z ruchem zegara? Czy to wynika z ruchu ziemi? Cyrkulacja w fermentorze chyba jest z góry na dól a nie whirpool. Jak pisałem, gdyby były zaokrąglone narożniki problemu by nie bylo. Zresztą każde rozwiaznie ma wady, a głównym chyba powodem szukania takich wiader jest oszczedność miejsca. Tak myślę. A ja wiem jaka jest cyrkulacja? Ot taka moja koncepcja jak to może wyglądać w rzeczywistości. Co do Fortuny to pozostawię to bez komentarza - jeżeli smakują Ci ich piwa, to pozdro 600 i nie mamy o czym rozmawiać Grunt, że dużo bardziej ufam słowom Coder'a, który jest dla mnie jednym z prekursorów piwowarstwa domowego niż Twoim "chyba" teoriom Przepraszam, ale ja niegrypsujący. Jaka fortuna i co za 600? Ja nie mam żadnych teorii na ten temat- tak się tylko zastanawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Pozdro 600? Najlepszym domowym sposobem aby potwierdzić teorię krążenia drożdży w kole i kwadracie będzie rozdzielenie jednej warki na dwa wiadra i porównanie w ślepym teście. Nie kupuję Fortuny, czasami w promocji Lidla coś tam wezmę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Podzielcie się wynikami Ja tam nie mam potrzeby robić takich eksperymentów, bo nie przesiadam się na żadne kwadratowe wiadro. Wiadomo tylko tyle, że więcej przy nim nie wiadomo, niż przy okrągłym fermentorze Uważam jednak, że słoda Coder'a nie są bezpodstawne i skądś się wzięły. PS. Idąc za ciosem to może ktoś zrobi okrągłą lodówkę, co by lepiej do fermentora pasowała... a potem jeszcze okrągłą piwnicę, żeby lodówkę lepiej wpasować Edytowane 21 Grudnia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 A ja wiem jaka jest cyrkulacja? Nie wiem ale się wypowiem. tomo75, GB... i Syreniak 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Leżakowanie to nie fermentacja ale poziome lezaki są powszechne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 A ja wiem jaka jest cyrkulacja? Nie wiem ale się wypowiem. I vice versa. Może nas jednak oświecisz, zamiast rozładowywać swoje napięcie głupimi docinkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 A ja wiem jaka jest cyrkulacja? Nie wiem ale się wypowiem. I vice versa. Może nas jednak oświecisz, zamiast rozładowywać swoje napięcie głupimi docinkami? Ja uważam, że bardzo dobra docinka Po Twojej wypowiedzi jednak bardzo trafna i ciężko złapać ironię Dobra dajcie sobie spokój już z tym, bo admin zamknie temat zaraz, a już raz prawie do tego doszło. Odpowiem na pytanie, a propo cyrkulacji nie zachodzi ona w poziomie druga zasada termodynamiki odpowiada na to pytanie. https://www.reddit.com/r/Homebrewing/comments/1wfvuj/can_anyone_describe_what_causes_the_circulation/ Jest to kombinacja wpływu temperatury na ciecz (cyrkulacja konwekcyjna) i uwalniania CO2, reszta w linku Wnioski wyciągnij sam. needmorehops i GB... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się