Skocz do zawartości

Wiadro prostokątne


Pan Łyżwa

Rekomendowane odpowiedzi

Prostokątne fermentory mają tę wadę, że w narożnikach jest mniejsza cyrkulacja fermentującej brzeczki, prze co łatwiej powstaje tam diacetyl.

No nie wiem czy to do końca prawda. Przecież w normalnym fermentorze też jest narożnik przy dnie. Róznica z prostokątnym to cztery rożki, a tam tego bez cyrkulacji tyle co kot napłakał. Jak ma zaokraglone  krawędzie dna, to chyba lepsza cyrkulacja niz w zwykłym, o ile to rzeczywiście ma znaczenie. Ciekawe czy ktoś mógłby takie produkować, szczególnie z uwzględnieniem naszych potrzeb.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Prostokątne fermentory mają tę wadę, że w narożnikach jest mniejsza cyrkulacja fermentującej brzeczki, prze co łatwiej powstaje tam diacetyl.

No nie wiem czy to do końca prawda. Przecież w normalnym fermentorze też jest narożnik przy dnie. Róznica z prostokątnym to cztery rożki, a tam tego bez cyrkulacji tyle co kot napłakał. Jak ma zaokraglone  krawędzie dna, to chyba lepsza cyrkulacja niz w zwykłym, o ile to rzeczywiście ma znaczenie. Ciekawe czy ktoś mógłby takie produkować, szczególnie z uwzględnieniem naszych potrzeb.

 

Teoria wydaje się być niesamowita, ale z drugiej strony wystarczy trochę wyobraźni i zastanowienia, a samemu można dojść do bardzo ciekawych wniosków... widok od góry.

post-8533-0-79857100-1450601335_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Prostokątne fermentory mają tę wadę, że w narożnikach jest mniejsza cyrkulacja fermentującej brzeczki, prze co łatwiej powstaje tam diacetyl.

No nie wiem czy to do końca prawda. Przecież w normalnym fermentorze też jest narożnik przy dnie. Róznica z prostokątnym to cztery rożki, a tam tego bez cyrkulacji tyle co kot napłakał. Jak ma zaokraglone  krawędzie dna, to chyba lepsza cyrkulacja niz w zwykłym, o ile to rzeczywiście ma znaczenie. Ciekawe czy ktoś mógłby takie produkować, szczególnie z uwzględnieniem naszych potrzeb.

 

Teoria wydaje się być niesamowita, ale z drugiej strony wystarczy trochę wyobraźni i zastanowienia, a samemu można dojść do bardzo ciekawych wniosków... widok od góry.

attachicon.gifcyrkulacja_brzeczki.jpg

 

 

Czemu strzałka jest niezgodnie z ruchem zegara? Czy to wynika z ruchu ziemi? Cyrkulacja w fermentorze chyba jest z góry na dól a nie whirpool. Jak pisałem, gdyby były zaokrąglone narożniki problemu by nie bylo. Zresztą każde rozwiaznie ma wady, a głównym chyba powodem szukania takich wiader jest oszczedność miejsca. Tak myślę.

Edytowane przez hajclander
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Prostokątne fermentory mają tę wadę, że w narożnikach jest mniejsza cyrkulacja fermentującej brzeczki, prze co łatwiej powstaje tam diacetyl.

No nie wiem czy to do końca prawda. Przecież w normalnym fermentorze też jest narożnik przy dnie. Róznica z prostokątnym to cztery rożki, a tam tego bez cyrkulacji tyle co kot napłakał. Jak ma zaokraglone  krawędzie dna, to chyba lepsza cyrkulacja niz w zwykłym, o ile to rzeczywiście ma znaczenie. Ciekawe czy ktoś mógłby takie produkować, szczególnie z uwzględnieniem naszych potrzeb.

 

Teoria wydaje się być niesamowita, ale z drugiej strony wystarczy trochę wyobraźni i zastanowienia, a samemu można dojść do bardzo ciekawych wniosków... widok od góry.

attachicon.gifcyrkulacja_brzeczki.jpg

 

 

Czemu strzałka jest niezgodnie z ruchem zegara? Czy to wynika z ruchu ziemi? Cyrkulacja w fermentorze chyba jest z góry na dól a nie whirpool. Jak pisałem, gdyby były zaokrąglone narożniki problemu by nie bylo. Zresztą każde rozwiaznie ma wady, a głównym chyba powodem szukania takich wiader jest oszczedność miejsca. Tak myślę.

 

A ja wiem jaka jest cyrkulacja? Ot taka moja koncepcja jak to może wyglądać w rzeczywistości.

Co do Fortuny to pozostawię to bez komentarza - jeżeli smakują Ci ich piwa, to pozdro 600 i nie mamy o czym rozmawiać :D

 

Grunt, że dużo bardziej ufam słowom Coder'a, który jest dla mnie jednym z prekursorów piwowarstwa domowego niż Twoim "chyba" teoriom :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

 

Prostokątne fermentory mają tę wadę, że w narożnikach jest mniejsza cyrkulacja fermentującej brzeczki, prze co łatwiej powstaje tam diacetyl.

No nie wiem czy to do końca prawda. Przecież w normalnym fermentorze też jest narożnik przy dnie. Róznica z prostokątnym to cztery rożki, a tam tego bez cyrkulacji tyle co kot napłakał. Jak ma zaokraglone  krawędzie dna, to chyba lepsza cyrkulacja niz w zwykłym, o ile to rzeczywiście ma znaczenie. Ciekawe czy ktoś mógłby takie produkować, szczególnie z uwzględnieniem naszych potrzeb.

 

Teoria wydaje się być niesamowita, ale z drugiej strony wystarczy trochę wyobraźni i zastanowienia, a samemu można dojść do bardzo ciekawych wniosków... widok od góry.

attachicon.gifcyrkulacja_brzeczki.jpg

 

 

Czemu strzałka jest niezgodnie z ruchem zegara? Czy to wynika z ruchu ziemi? Cyrkulacja w fermentorze chyba jest z góry na dól a nie whirpool. Jak pisałem, gdyby były zaokrąglone narożniki problemu by nie bylo. Zresztą każde rozwiaznie ma wady, a głównym chyba powodem szukania takich wiader jest oszczedność miejsca. Tak myślę.

 

A ja wiem jaka jest cyrkulacja? Ot taka moja koncepcja jak to może wyglądać w rzeczywistości.

Co do Fortuny to pozostawię to bez komentarza - jeżeli smakują Ci ich piwa, to pozdro 600 i nie mamy o czym rozmawiać :D

 

Grunt, że dużo bardziej ufam słowom Coder'a, który jest dla mnie jednym z prekursorów piwowarstwa domowego niż Twoim "chyba" teoriom :)

 

Przepraszam, ale ja niegrypsujący. Jaka fortuna i co za 600? Ja nie mam żadnych teorii na ten temat- tak się tylko zastanawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pozdro 600? Najlepszym domowym sposobem aby potwierdzić teorię krążenia drożdży w kole i kwadracie będzie rozdzielenie jednej warki na dwa wiadra :) i porównanie w ślepym teście. Nie kupuję Fortuny, czasami w promocji Lidla coś tam wezmę :) .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podzielcie się wynikami :) Ja tam nie mam potrzeby robić takich eksperymentów, bo nie przesiadam się na żadne kwadratowe wiadro. Wiadomo tylko tyle, że więcej przy nim nie wiadomo, niż przy okrągłym fermentorze :) Uważam jednak, że słoda Coder'a nie są bezpodstawne i skądś się wzięły.

 

PS. Idąc za ciosem to może ktoś zrobi okrągłą lodówkę, co by lepiej do fermentora pasowała... a potem jeszcze okrągłą piwnicę, żeby lodówkę lepiej wpasować :D

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ja wiem jaka jest cyrkulacja?

Nie wiem ale się wypowiem.

 

I vice versa. Może nas jednak oświecisz, zamiast rozładowywać swoje napięcie głupimi docinkami?

 

 

Ja uważam, że bardzo dobra docinka :D Po Twojej wypowiedzi jednak bardzo trafna i ciężko złapać ironię ;) Dobra dajcie sobie spokój już z tym, bo admin zamknie temat zaraz, a już raz prawie do tego doszło.

 

Odpowiem na pytanie, a propo cyrkulacji nie zachodzi ona w poziomie druga zasada termodynamiki odpowiada na to pytanie. https://www.reddit.com/r/Homebrewing/comments/1wfvuj/can_anyone_describe_what_causes_the_circulation/

Jest to kombinacja wpływu temperatury na ciecz (cyrkulacja konwekcyjna) i uwalniania CO2, reszta w linku ;) Wnioski wyciągnij sam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.