TRicKYmAn Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Cześć wszystkim. Zdecydowałem się w końcu na uwarzenie pierwszego piwa. Wszystko poszło względnie bez większych problemów. Jednak wydajność zacierania była tragiczna, więc zamiast zakładanych 8l 16blg wyszło mi tylko 6l 13blg. Jako że wyszło znacznie słabsze, zdecydowałem się nie rozcieńczać brzeczki. Odfermentowało mi to do 5blg po 10 dniach fermentacji i się uspokoiło. I tutaj jest moje pytanie - do ilu powinienem spodziewać się spadku blg, zważając na bardzo niską wydajność zacierania? Normalnie oczekiwałbym około 3,5blg, jak sądzę. Na razie zdecydowałem się zostawić to na kolejny tydzień, do następnego pomiaru. Użyłem 2kg słodu pale ale oraz 0,4kg monachijskiego. Drożdże to Safale US-05. Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Oprócz drożdży zależy jeszcze od schematu zacierania, a dokładnie i tak nikt Ci nie powie. Po US-05 i przeciętnym zacieraniu spodziewałbym się w każdym razie trochę więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRicKYmAn Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zacierałem teoretycznie jednotemperaturowo, jednak ciężko powiedzieć w jakiej temperaturze. To dlatego że kupiłem termometr z sondą, planowałem 68 stopni, jednak po jakimś czasie włożyłem dodatkowo termometr analogowy, który wskazał około 60 stopni. Z kolei kiedy analogowy wskazał 68, to elektroniczny już pokazywał ponad 85, a nawet nie dotykał dna (starałem się go trzymać mniej więcej pośrodku garnka). Stąd, jak sądzę, tak niska wydajność. Ach i - spodziewałbyś się trochę więcej - że odfermentuje, czy blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 że odfermentuje, czy blg? co ma znaczyć czy blg ? wysładzałeś to w ogóle ? musisz mieć pewny termometr,najlepiej "analogowy" mniej wygodny i wymaga więcej uwagi albo dobry cyfrowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Opisz cały proces robienia warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRicKYmAn Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Spodziewałby się więcej po US-05 - ale że więcej odfermentuje, czy że więcej zostanie blg na końcu? 1. Zacieranie - 2kg pale ale i 0,4kg monachijskiego do 8l wody, temperatury jw., początkowo około 60 stopni (mierzone w trakcie analogowym), później blisko 70. 2. Filtracja - przez durszlak (zostało sporo drobnego pyłu w brzeczce, ale to później). 3. Warzenie - 60 minut gotowania od wsypania pierwszej części chmielu. 4. Studzenie - Garnek wchodzi do zlewu zalanego zimną wodą. Trwało długo, słabo się przygotowałem. 5. Rehydratacja drożdży - US-05, w niewielkiej ilości wody, rozeszły się ładnie, ale trzymałem je zbyt długo (z powodu długiego studzenia), około 1,5h. 6. Filtracja #2 - przez durszlak i drobną płócienną szmatkę. 7. Pomiar blg - wyszło 13. 7. Zadanie drożdży i napowietrzenie - wyszło tylko 6l (sporo odparowało przy studzeniu), więc po prostu pomachałem fermentorem. Przy czym - oczywiście dbałem o sterylność, wszystko zalewałem wrzątkiem lub moczyłem/psikałem OXI. Drożdże ruszyły po 2 dniach, po kolejnych 10 zrobiłem pomiar i spróbowałem piwa. Smakuje jak niezłe AIPA, gorzej z aromatem (czuć aldehyd, jak sądzę). Gęstość 5blg. Zastanawiam się, czy to co się nie zatarło (bo miało być 16blg) zwiększy mi gęstość końcową? Czy jeżeli będzie, powiedzmy, 4,5blg, to nie za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Zacierałem teoretycznie jednotemperaturowo, jednak ciężko powiedzieć w jakiej temperaturze. To dlatego że kupiłem termometr z sondą, planowałem 68 stopni, jednak po jakimś czasie włożyłem dodatkowo termometr analogowy, który wskazał około 60 stopni. Z kolei kiedy analogowy wskazał 68, to elektroniczny już pokazywał ponad 85 Do zacierania jest niezbędna bardzo ważna i podstawowa rzecz jaką jest termometr. I to taki dający odczyt z dokładnością co najmniej 1st C . Rozrzut temperatur jaki podałeś sprawia, że nawet nie powinieneś pytać o przyczynę problemów oraz o końcowe efekty, bo tego nie da się określić. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRicKYmAn Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Dlatego przy drugiej warce użyłem już tylko termometru analogowego (tego z BA). Przy tej zaufałem niestety niedrogiemu urządzeniu elektronicznemu, chociaż właśnie nie całkiem zaufałem, bo w trakcie zacząłem się wspomagać analogowym. Co nie zmienia faktu, że zacieranie wyszło, chociaż mogło pójść lepiej. Druga rzecz, dopiero teraz wyczytałem o co chodzi z tym wysładzaniem - otóż nie wysładzałem, z tego też na pewno była strata blg. W drugiej warce ścisnąłem słód w szmatce, przy filtracji, i w efekcie uzyskałem docelowe 16blg (chociaż trochę mniej niż 8l), ale też posiłkowałem się wyłącznie termometrem analogowym - temp. zacierania była równa, 69 stopni. Wracam do pytania - czy to, co mi się nie do końca zatarło, zwiększy blg końcowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) drożdże ruszyły po 2 dniach ? całą paczkę dałeś ? kurna,to taki duży starter,kupa wolnej przestrzeni w wiadrze chłodzenie 6l 1,5 godziny ? szczerze jak to nic nie złapało to masz sporo szczęścia jak dasz na cichą jeszcze ze 100g chmielu to ci jeszcze z 1-1,5L odejdzie z chmielinami i drożdżami weź chłopie do następnej lepiej się przygotuj bo szkoda czasu i kasy na zabawy z durszlakiem to co ci się nie zatarło to wywaliłeś z młótem Edytowane 22 Grudnia 2015 przez Gawon TRicKYmAn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) - temp. zacierania była równa, 69 stopni. Wracam do pytania - czy to, co mi się nie do końca zatarło, zwiększy blg końcowe? Chyba nie zrozumiałem pytania Edytowane 22 Grudnia 2015 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRicKYmAn Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Dałem 4g drożdży, zgodnie z kalkulatorem. Wiadro raptem 11l, więc nie aż tak dużo. Szczerze mówiąc nie pamiętam dokładnie ile się to chłodziło, ale dość długo. Drożdże zacząłem rehydratować jeszcze zanim wstawiłem brzeczkę do zimnej wody. Po prostu nie sądziłem że aż tak długo to potrwa (wodę zmieniałem kilka razy). Przy drugiej warce wspomogłem się zamrożoną butelką z wodą i poszło znacznie sprawniej. Odnośnie pytania - skoro zostało więcej dekstryn, to rozumiem że odfermentuje płycej? Edytowane 22 Grudnia 2015 przez TRicKYmAn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Półtora-godzinna rehydratacja drożdży raczej nie jest dużym problemem. Odnośnie pytania - skoro zostało więcej dekstryn, to rozumiem że odfermentuje płycej? Tak jak napisał Gawon, "to co się nie zatarło", wywaliłeś w młócie, bo nie odfiltrowałeś tego. Inaczej rzecz ujmując, przy identycznym zacieraniu jeden uzyska 20l 14blg, drugi 19l 13blg, to zależy głownie od sposobu/umiejętności filtracji Edytowane 22 Grudnia 2015 przez mc007 TRicKYmAn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zacieranie w wyższej temperaturze = więcej dekstryn = niższe odfermentowanie. No ale chyba to są podstawy zacierania i o tym wiesz. TRicKYmAn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRicKYmAn Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Ok, wszystko już jasne, dzięki za pomoc. Przy drugiej warce, jak już napisałem, wyszło mi mniej więcej tak jak miało być. Nie polecam tanich termometrów elektronicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 24 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 mam tani termometr elektroniczny (za 5$ z aliexpress z przesyłka) i działa poprawnie - nawet się zdziwiłem że jest tak dobrze wy-kalibrowany - temperaturę gotowanej wody (brzeczki) pokazuje w przedziale 99,9C-100,1C jedyna wada tego termometru to że jest to termometr taki z bolcem który ma niecałe 15cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 24 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 Następnym razem, żeby wiedzieć czy cała skrobia została przerobiona, a więc "czy wszystko Ci się zatarło", użyj jodowego wskaźnika skrobii i dopiero kiedy on Ci pokaże poprawny wynik, zakończ zacieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbartek Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Witam, to mój pierwszy post na tym forum. Mi cała skrobia schodzi zazwyczaj po ok 40 minutach, trzymam jeszcze 10-15 min (wychodzę z założenia, że próbka z wierzchu nigdy nie będzie miarodajna do całości, choćbyśmy nie wiadomo jak mieszali). Druga sprawa - temperatura. Kilka cm nad dnem termometr (w wymieszanym zacierze) pokazuje zawsze 3-4 stopnie Celsjusza więcej, niż gdy trzymam termometr kilka cm pod powierzchnią. Jak wiadomo, przemiana skrobi w cukier odbywa się w dosyć wąskim zakresie temperatur toteż warto śledzić rozkład temperatury, jeśli chcemy uzyskać jak najwyższą wydajność zacierania. Kolejny temat to BLG - stosując stosunek 1 kg słodu na 3,5 litra wody otrzymuję po filtracji i wysładzaniu w granicach 14 BLG (IPA i pochodne). Rozcieńczam trochę, 12,5 BLG w zupełności wystarczy (nie odczujemy różnicy a mamy litr czyli dwie butelki trunku więcej). Fermentację dzielę na burzliwą i cichą (1 i 2 tygodnie). Po co? Przelewanie z fermentora do fermentora to co prawda ryzyko zakażenia ale z drugiej strony dodatkowa filtracja zanieczyszczeń stałych - uważam że warto zaryzykować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bakum Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Witam,chciałbym się podłączyć pod temat. Otóż zatarłem brzeczkę z myślą o Barley Wine, pierwsze 13 litrów filtratu poszło na BW (ekstrakt po chmieleniu 26%), kolejne 13 litrów filtratu poszło na Double IPA (ekstrakt po chmieleniu 21%).Barley Wine potraktowałem drożdżami WLP099, Double IPA jednodniową gęstwą z suchych drożdży Mangrove Jack's M44 (drożdże odfermentowały wcześniej AIPA z 20 Blg do 3,5 Blg).Po 4 tygodniach fermentacji BW odfermentowało z 26 do 2 Blg, zaś Double IPA z 21 Blg do 6 Blg (ciut za wysokie to blg). I tu pytanie: czy na stopień odfermentowania Double IPA mogło wpłynąć wysładzanie? Do BW poszła brzeczka przednia, resztę zacieru porządnie wysłodziłem (młóto pozostało suche jak wióry) i może do Double IPA trafiło dużo cukrów niefermentowalnych?Dodam, że zacierałem na wytrawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 bardziej wina drożdży a nie wysładzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bakum Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 też bym tak obstawiał, ale z drugiej strony gęstwa była świeża, a drożdże z niej odfermentowały wcześniejszą brzeczkę z 20 do 3.5 Blg. Po tygodniu cichej blg wynosi wciąż 6, a ja się zastanawiam czy jak się nic nie zmieni przez kolejne 2 tygodnie to czy butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Ja bym butelkował, jeśli faktycznie ekstrakt się nie zmieni. Końcowy ekstrakt tego piwa z wysłodzin mnie nie dziwi - bardziej mnie zastanawia jak to drugie piwo zjechało z 26blg do 2blg. Nie sądziłem, że da się aż tak wytrawnie zatrzeć brzeczkę. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez pralat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 z 26blg do 2blg bo te 2blg to wskazanie areometru, a nie faktyczna zawartość cukrów Alkohol obniża wskazania, a w tym piwie pewnie trochę go jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bakum Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 z 26blg do 2blg bo te 2blg to wskazanie areometru, a nie faktyczna zawartość cukrów Alkohol obniża wskazania, a w tym piwie pewnie trochę go jest. Zacierałem mocno wytrawnie, ale sam się zdziwiłem tym wynikiem, bo nigdy nie miałem odfermentowania do takiego poziomu i już myślałem że te WLP099 to takie żarłoki. Faktycznie alkohol ma mniejszą gęstość niż woda, może istnieje jakiś wzór korygujący Idąc tą drogą piwo z wysłodzin ma faktycznie jeszcze mniejsze odfermentowanie niż wskazuje na to balingometr. Myślałem, żeby dołożyć do niego gęstwy z WLP099 i pozostawić na tydzień w fermentorze, ale nie będę już kombinował i zabutelkuję. Jak będą granaty to nie omieszkam pochwalić się w tym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 może istnieje jakiś wzór korygujący istnieje (ale go nie znam i nie wiem gdzie szukać ) Idąc tą drogą piwo z wysłodzin ma faktycznie jeszcze mniejsze odfermentowanie niż wskazuje na to balingometr Każde piwo ma wyższe blg niż wskazuje spławik W przypadku słabych piw można to chyba jednak pominąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Czy stężenie alkoholu ma też wpływ na wskazanie refraktometru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się