PanMacko Posted December 28, 2015 Share Posted December 28, 2015 New Zeland IPA 14 BLG na 20L: 5,6 kg Strzegom Pale Ale 200 g Carapils Chmielenie: 60min Waimea 20g 60min Nelson Sauvin 10g 20min WAI-ITI 10g 20min Nelson Sauvin 10g 5min WAI-ITI 10g 5 min Nelson Sauvin 10g Chmielenie na zimno 5 dni przed rozlewem: WAI-ITI 20g Nelson Sauvin 20g Trawa cytrynowa 10g BLACK IPA 17,5 (10L) Pale Ale Strzogom 2,5kg Carapils 0,5kg Monachijski I 0,5kg Carafa III (bez łuski) 0,5kg dodane na 72C przy podgrzewaniu Chmielenie: 60min Magnum 15g 60min Citra 10g 15min Citra 10g 15min Cascade 10g 5min Citra 10g 5min Cascade 10g Chmielenie na zimno Centennial 20g Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanMacko Posted December 28, 2015 Author Share Posted December 28, 2015 I jeszcze chce zrobic Sweet Stout z wanilią 16 BLG (10L) Pale ale 2,7 kg Weyermann pszeniczny 250gCaraaroma (350 EBC) 250gCarafa II 150gPalony jęczmień 150gCarafa I 100g 0,5kg laktozy Dam 8g Magnuma bedzie kolo 20 IBU. Laski wanili dać na cichą? Chce dać 4-6 lasek. Będzie dobrze wyczuwalna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
joonecky Posted December 28, 2015 Share Posted December 28, 2015 (edited) Ja do WinterStout'a macerowałem dwie laski wanilii przez miesiąc w bourbonie i dodawałem przy rozlewie. Dam znać jak będzie wyczuwalna, bo piwo dopiero w sobotę trafiło do butelek. Ale sam zapach "ekstraktu" był bardzo przyjemny, choć na przyszłość pewnie dałbym ciut więcej wanilii. Edited December 28, 2015 by joonecky Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek St Posted December 28, 2015 Share Posted December 28, 2015 Jakie drożdże? Jaka temperatura fermentacji? Wydaje mi się, że skromnie tych chmieli na IPA. Dałbym na końcowe minuty (0-10 min) duże wrzutki w kilku porcjach np. co 5 min po 50g. Na zimno też duże wrzutki min. 50 gramów na kilka dni (w zależności od temp.). Laski wanilii bym zmielił i dodał na cichą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanMacko Posted December 29, 2015 Author Share Posted December 29, 2015 Jakie drożdże? Black IPA i NZ IPA na US 05 Stouta na S 04 Jaka temperatura fermentacji? ok19C Wydaje mi się, że skromnie tych chmieli na IPA. Do której warki dodać? Laski wanilii bym zmielił i dodał na cichą. I tak chyba zrobie:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek St Posted December 29, 2015 Share Posted December 29, 2015 Do której warki dodać? Do każdej pierwszej i następnej warki z receptur IPA, które podałeś. Chyba, że chcesz sprawdzić jaki będzie efekt gdy nie dodasz. Nie używaj citry (ogólnie aromatycznego chmielu) w długim gotowaniu - szkoda olejków, które ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted December 29, 2015 Share Posted December 29, 2015 Witam! ! tak na szybko bo zaraz stawiam gar... Mam wątpliwość co do tej receptury tzn. BT podaje goryczkę (IBU) ok.30 czyli "w stylu a wskaźnik goryczki "super goryczka 1", czy to tak ma by, czy jednak tego chmielu za dużo, czy wyjdzie maksymalnie goryczkowe? czy może zostawić ogólną ilość a zmienić czasy chmielenia? grodzisz - Grodziskie ================================================================================ Wielkość warki: 25,000 L Objętość gotowania: 27,503 L Czas gotowania: 60,000 min Wydajność: 80% Gęstość początkowa: 1,029 Gęstość końcowa: 1,006 Zawartość alkoholu: 3,0% Goryczka: 29,4 IBU (Tinseth) Barwa: 3 SRM (Morey) Składniki fermentacji Weyermann - Wędzony Pszeniczny grodziski Słód 3,000 kg Chmiele Lomik 3,6% 50,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 20,1 Lomik 3,6% 30,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 9,3 Lomik 3,6% 20,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 29, 2015 Share Posted December 29, 2015 BT zawsze podaje pierdoły w tym wskazniku goryczki. Ja na to w ogóle nie patrzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanMacko Posted December 29, 2015 Author Share Posted December 29, 2015 Poprawione receptury New Zeland IPA 14 BLG na 20L: 5,6 kg Strzegom Pale Ale 200 g Carapils Chmielenie: 60min Waimea 30g 15min WAI-ITI 10g 15min Waimea 10g 10min WAI-ITI 10g 10min Nelson Sauvin 10g 5min WAI-ITI 10g 5min Nelson Sauvin 10g 0min WAI-ITI 10g 0min Nelson Sauvin 10g Chmielenie na zimno 5 dni przed rozlewem: WAI-ITI 10g Waimea 10g Nelson Sauvin 20g Trawa cytrynowa 10g BLACK IPA 17,5 (20L) Pale Ale Strzogom 5kg Carapils 1 kg Monachijski I 1 kg Carafa III (bez łuski) 1 kg dodane na 72C przy podgrzewaniu Chmielenie: 60min Magnum 30g 15min Citra 10g 15min Cascade 10g 10min Citra 10g 10min Cascade 10g 5min Citra 10g 5min Cascade 10g 0min Citra 10g 0min Cascade 10g Chmielenie na zimno Centennial 20g Citra 10g Cascade 10g Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luqas van Dred Posted December 29, 2015 Share Posted December 29, 2015 Przy recepturze na sweet stout 0,5kg laktozy daje sie zazwyczaj na 20 litrów. Jak chcesz robić 10l to daj 0,25kg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanMacko Posted December 30, 2015 Author Share Posted December 30, 2015 Przy recepturze na sweet stout 0,5kg laktozy daje sie zazwyczaj na 20 litrów. Jak chcesz robić 10l to daj 0,25kg. Robiłem ostatnio Sweet Stout i na dalem właśnie 0,25kg na 10L. Dla mnie było za mało dlatego teraz chcę do****ać Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted December 30, 2015 Share Posted December 30, 2015 Nadal mało tego chmielu na zimno. Tak ze 3 razy za mało moim zdaniem Link to comment Share on other sites More sharing options...
baczek1991 Posted December 31, 2015 Share Posted December 31, 2015 (edited) Wszystkie te style są bardzo dobrze opisane, na forum jak i na innych stronach jest mnóstwo receptur. Wystarczy poświęcić trochę czasu i wyciągnąć wnioski. Gdybyś to zrobił widział byś np. że dawanie 20g chmielu na cichej to za mało. W większości receptur przewijają się ilości ok 100 -200 g na 20 l. Podobno najlepsze efekty osiąga się dodając łącząc chmielenie whirpoolowe i na cichej. Dał bym 50g przy wyłączeniu palnika, 50g przy schłodzeniu do 70C i potrzymał to z 30 minut, co jakiś czas mieszając i potem już normalnie chłodzenie. Na cichej 2-3 dni przed rozlewem 100g chmielu. Jeżeli źle piszę to proszę poprawić, niestety jedyna IPA jaką robiłem miała utleniony chmiel( Nieszczelne opakowanie - TwójBrowar) i efekt nie był powalający. Pomijając kwestie ilościowe itd. W przypadku mojego Black IPA dodanie 0,5 kg Carafa Special II do filtracji wniosło aromaty palone, więc chyba najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest ekstrachowanie w zimnej wodzie i dodanie tej wody do zacieru przy wygrzewie. Przy tym rozwiązaniu trzeba użyć więcej palonego słodu. Poczytaj to http://www.pspd.org.pl/uploads/style-pspd-2013.pdf Edited December 31, 2015 by baczek1991 Link to comment Share on other sites More sharing options...
octagon Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 (edited) W przypadku mojego Black IPA dodanie 0,5 kg Carafa Special II do filtracji wniosło aromaty palone Stosowałeś Carafa III czy Carafa III Special ? Ta druga to wersja bez łuski i nie wnosi mocno palonych aromatów. Edited January 4, 2016 by octagon Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drejpa Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 Jak chcecie bez paloności to dodajcie puchę ekstraktu barwiącego 9000ebc z WESa (pucha to 0,15kg) - sprawdzone info Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted January 6, 2016 Share Posted January 6, 2016 Potwierdzam:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now