Pun kOmora Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 jeśli dobrze rozumiem, żeby sterować lodówkę - muszę mieć cały czas włączoną aplikację? (ps. masz orta w odświeżaniu) i serwer mySQL żeby zbierać dane? co się dzieje kiedy rozłączy wifi? będzie pracowało w zastanym trybie do ponownego połączenia czy przełączy się na jeden z trybów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Kurde orta nie zauważyłem, oj starzeje się. Co do samej pracy to tak: urządzenie steruje czy ma połączenie czy nie, połączenia potrzebujemy do ustawienia temperatury i do odczytu. Jeśli nie będzie można się połączyć urządzenie utworzy sobie sieć i wtedy nożna się połączyć np telefonem będąc w zasięgu tej sieci i zmienić ustawienie. Wykresy: ja mam w domu serwer który i tak chodzi 24h więc nie mam problemu. Jak ktoś nie ma tak łatwo to można wrzucać dane do ThingSpeak i on wtedy będzie wykresy rysować. Co do ceny to myślę o kwocie 70-80zł , zobaczymy czy może uda mi się części taniej kupić to by było mniej. camilos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Masz kolejnego chętnego :-) powiedz tylko kiedy sie zglaszac do kolejki:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Już możecie się zgłaszać. Właśnie rozmawiałem z firmą robiącą PCB i będzie na ładnych płytkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Rozumiem, że to tego urządzenia można wpiąć albo lodówkę, albo kabel grzewczy, ustawić temperaturę i histerezę i ono samo już nam pięknie będzie odpalać rzecz do niego wpiętą, tak? Czy wykres jest rysowany tak czy owak bez wpięcia dodatkowego sprzętu, wystarczy sam odczyt temperatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Tam jest przekaźnik i można wpiąć cokolwiek, jeśli chodzi o wykres to dane są zbierane przez serwer więc w przypadku braku połączenia z siecią nie będzie takiej możliwości. Urządzenie ma za mało pamięci na takie zabawy, może jak wyjdzie nową wersja układu będzie można mu napchać danych ale raczej tylko do RAM, więc po restarcie dane przepadną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Genialna rzecz. Być może też będę chętny. Jak tak dalej pójdzie to będziesz miał czas oczekiwania na realizację jak terminy w NFZ'cie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Ja też być może będę chętny. Poczekam aż będzie finalna wersja, ale zapowiada się super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Pierwsza partia będzie za jakieś 2-3 tygodnie bo tyle będę czekać na płytki PCB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjaniux Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Proponuję wrzucić temat (albo stworzyć nowy) do działu Sprzęt - sam osobiście często tam zaglądam. Do tego działu trafiłem fuksem Być może dzięki temu, że więcej osób tam zagląda, na pewno będą chcieli mieć to cacko! wyncysz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Proszę i mnie mieć na uwadze w liście chętnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Część części już mam, kolejne będą w poniedziałek, czekam jeszcze na sondy z DS'ami i na płytki. W międzyczasie zmieniłem trochę kod. Od teraz jest możliwość wyboru czy sterownik ma pracować do grzania czy chłodzenia, i nastawy są zapisywane w pamięci nieulotnej więc po wyłączeniu zasilania sterownik pamięta nastawy, bardzo wkurzał mnie brak takiego zapisu. Do zrobienia pozostał interfejs do ThingSpeaka aby gdzieś się zapisywały wykresiki. Chyba że jeszcze macie jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Jak duży jest przekaźnik, tzn ile W wytrzyma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 (edytowane) 16A, przy 230V to jest jakieś 3,5kW Edytowane 9 Stycznia 2016 przez Malinowy Jęczmień bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlow Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Kolego Malinowy, a może byś schemat jednak zapodał? I jak programujesz esp8266? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 http://screenshot.sh/oAiDO67lineAB Tu masz mniej-więcej schemat. Tylko mniej-wiecej bo zastosowałem trochę inne części których w eagle'u nie było i musiałem kombinować Mam nadzieję, że schemat jest czytelny. pijany 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Ja wiem.... post pod postem... Mam niusy dla zainteresowanych: Układy są już oprogramowanie, interfejs do thingspeaka zrobiony, pierwsza partia będzie rozsyłana w przyszłym tygodniu (jak tylko dostanę PCB) Na chwilę obecną działa to tak, że możemy wybrać czy układ ma grzać czy chłodzić, histerezę można ustawić w zakresie 0-5°C z podziałką 0.1°C Temperaturę można ustawić w całym zakresie pracy czujnika (-55°C - +125°C) Do thingspeaka co 10 minut wysyłana jest tylko temperatura, co do tych 10 minut to może zrobić pole z częstotliwością? Po pracy wyśle screeny jak to w tej chwili wygląda choć sam wygląd jeszcze może się do przyszłego tygodnia zmienić. Teraz mała uwaga: nigdy więcej kuriera UPS! Na czujniki czekałem ponad tydzień! Przesyłka wysłana 5 stycznia, odebrałem 14 stycznia. Cała reszta dotarła w dwa-trzy dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Tak jak obiecałem załączam screeny: Strona główna: Ustawienia: Jeśli w polu APIKey nie będzie wpisu to nie będą wysyłane dane do ThingSpeak'a Hasło do panelu to hasło zabezpieczające ustawienia, czyli każdy może zobaczyć jaka jest temperatura i czy chłodzenie/grzanie jest aktualnie włączone ale do ustawień wejdzie tylko ten co zna hasło. Więc w razie udostępnienia panelu na zewnątrz (aby można sterować przez internet) nikt nam nie zmieni ustawień. Sekcja sieciowa działa tak, że jeśli sterownik nie potrafi połączyć się z Twoją siecią (u mnie ESP8266_Network) to tworzy własną sieć o nazwie ESP (na czas testów zmeiniłem na Sterownik WiFi), hasło w trybie AP to hasło do sieci wifi. Myślę, że jest to na tyle proste w obsłudze że każdy sobie poradzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Czekam z niecierpliwością. Będzie wysyłka paczkomatem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Jarzyn jest mi to obojętne, jak chcesz to Ci nawet RoyalPost'em wyślę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Czy telefonem da się programować? (android) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Cześć, jasne że się da, byle telefon miał przeglądarkę (może zrobię apkę na adka ale na razie tylko przeglądarka) i połączenie WiFi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Cześć, jasne że się da, byle telefon miał przeglądarkę (może zrobię apkę na adka ale na razie tylko przeglądarka) i połączenie WiFi Warunki spełnione Podsumowanie: 1. Podpinam kabelki zasilania do lodówki. 2 czujnik-sondę temperatury do wewnątrz zapinam 3. Uruchamiam stronę sterownika WIFI 4. Ustawiam temperaturę do np. piwa dolnej fermentacji (np 10 stopni) 5. Wychodzę z połączenia WIFI 6. Sterownik utrzymuje zadaną temperaturę 7. Włączam przeglądarkę po jakimś czasie i oglądam czy jest zadana temperatura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 To ja poproszę Hong Kong PostAirMailem, a tak poważnie to jaki zasilacz będzie mi potrzebny do tego cuda? Bo rozumiem że, zasilacz nie wchodzi w skład zestawu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Dokładnie tak to działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi