tolo Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 (edited) Witam, Wczoraj miałem okazję spróbować Affligem Blonde i zwróciłem uwagę na bardzo wyraźny zapach bananów (albo jakichś innych przyjemnych owoców, kiepski jestem jeszcze w identyfikacji smaków/zapachów). Kiedyś uwarzyłem Belgian Blonde wg. przepisu http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Blond_Ale_(Belgijska_Blondynka),_Zbigniew_Kie%C4%87_(zibi) w przepisie zmieniłem drożdże na Fermentis Abbaye (suchary) i cukier kandyzowany na zwykły kryształ. Piwo wyszło bardzo dobre w smaku, bardzo podobne jak na moje niemrawe zdolności sensoryczne do Affligem Blonde, miało sporo fajnych aromatów kwiatowych, ale nie miało tak przyjemnych i wyraźnych zapachów banana. Chciałbym uwarzyć ponownie takiego blonde'a i zastanawiam się co mogę zrobić tym razem, żeby te zapachy wyciągnąć. Przejrzałem inne przepisy na Belgian Blonde, jak i opis stylu na http://www.piwo.org/topic/689-18a-belgian-blond-ale/i nigdzie nie znalazłem słodów pszenicznych, z których te aromaty mogłyby pochodzić. @Dori pisała na http://blog.homebrewing.pl/?p=433, że "Zadając drożdże do brzeczki o niskiej temperaturze wywołujemy u nich szok temperaturowy, dzięki czemu drożdże zaczynają produkować większe ilości octanu izoamylu odpowiedzialnego za aromat bananowy w piwie. " - czy to zadziała na słodzie pilzneńskim? Jeszcze jedna sprawa to wspomniana na etykiecie podwójna fermentacja, co to dokładnie oznacza? Nie chodzi raczej o refermentację w butelce po dodaniu cukru celem nagazowania? Pozdrawiam, Tomek Edited January 2, 2016 by tml Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 (edited) Banan to wspomniany przez Ciebie octan izoamylu, pochodzi tylko i wyłącznie od pracy drożdży. Najmocniejszy uzyskasz oczywiście na drożdżach do hefe-weizenów, ale wiele szczepów belgijskich produkuje go także. Jeśli chodzi o belgi to niestety żadne suche drożdże nie dorównują płynnym, których użyłeś. Zależy też trochę od temperatury fermentacji, ale przede wszystkim od szczepu. Na przykład Wyeast 3787 THG mimo, że są świetnymi drożdżami do belgów, to zbyt mocnego banana nie produkują, bo nie on w belgach jest najważniejszy. Z tego co miałem okazje spróbować, bo sam ich nie używałem, to całkiem niezłego banana mogą dać 3522 Belgian Ardennes. Bezkonkurencyjne w kwestii banana są wspominane drożdże do pszenic, ale Blonda na nich za bardzo nie zrobisz. Słód pszeniczny nie ma żadnego wpływu. Wspomina podwójna fermentacja to właśnie refermentacja. Edited January 2, 2016 by Oskaliber Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolo Posted January 2, 2016 Author Share Posted January 2, 2016 Ok, coś czułem, że kiedyś trzeba będzie się na płynne drożdże przerzucić Banany: nie jestem na 100% pewien, że to są banany, ale ponieważ nie jest to goździk a piwo daje po nosie jak dobry pszeniczniak, to podejrzenie o banany, może ktoś kto próbował to piwo będzie mnie w stanie naprowadzić dokładniej. Teraz co do podwójnej fermentacji/refermentacji to czy jest w tym coś wyjątkowego, czy to czysty marketing jest? Większość piw domowych rozlewanych do butelek jest w końcu refermentowanych i nikt z tego nie robi sensacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 (edited) Próbowałem to piwo wielokrotnie, ale i tak nie pamiętam dokłądnie jego smaku Z tego co kojarzę jakiś tam banan się przewijał, ale raczej nie tak dominujący jak w pszenicy. Ot, taki typowy blond, całkiem niezły ale pijałem lepsze. Belgi to są w zasadzie najbardziej estrowe style, a więc jest mocno owcowo, ale tam masz całą mieszankę różnych owoców i ciężko je z osobna wyodrębnić. Tak więc rozwiązaniem Twojego problemu są po prostu drożdże. Niestety, o ile można znaleźć suche drożdże angielskie czy amerykańskie, które w niczym nie ustępują płynnym, to z belgami już nie jest tak łatwo i bez płynnych ani rusz. Możesz spróbować wygooglować jakiego szczepu dokładnie używają w Affligem, bo wiele z tych popularniejszych klasycznych szczepów jest dostępnych w ofercie Wyeast, identycznych jak używa się u nich w browarach. Wzmianka o refermentacji to chwyt marketingowy. Zrobili to się chwalą, bo w piwowarstwie na większa salę jest to raczej rzadkość (no może niekoniecznie w Belgii ). Edited January 2, 2016 by Oskaliber tolo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 (edited) kolega załapał się na pomoncje w stonce ? http://www.candisyrup.com/uploads/6/0/3/5/6035776/affligem_blonde_-_040.pdf tu są podane WPL570 albo odpowiedniki z Wyeast 1388 http://www.mrmalty.com/yeast.htm Edited January 2, 2016 by Gawon tolo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jankes2k14 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Podobno Fermentum Mobile: Gwoździe i banany dają ładnego banana Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 jankes aleś dowalił... Zrób na tych drożdżach blonda i powiedz czy wyszedł jak affligem;) Drożdże belgijskie dają też troszkę banana i to stąd on się pojawił w tym piwie. Drożdże o których napisałeś są typowo do hefeweizenów i się do belgijskich styli nie nadają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Niektóre belgijskie szczepy drożdży dają ładnego banana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Podobno Fermentum Mobile: Gwoździe i banany dają ładnego banana czytałem też że dają ludzie sok bananowy że by lepiej było czuć banany ,ale drożdży do pszeniczniaka raczej bym nie dał do belga mimo że tu ewidentnie te banany to wina drożdży,trzeba pamiętać o odpowiedniej ich ilości i kondycji oraz temperaturze bo to że będzie to ten sam szczep nic nie gwarantuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
orcen92 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 tml, najważniejsze pytanie, w jakiej temperaturze fermentowałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jankes2k14 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 (edited) Heh, pisałem ten post o 3.30 w nocy, po powrocie z pracy. Dopiero teraz dotarło do mnie, że mowa o Affligem. Edited January 3, 2016 by jankes2k14 Link to comment Share on other sites More sharing options...
heciu Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 Ja na suchych T-58 miałem trochę banana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 Ostatnio jak używałem Wyeast 3522 Belgian Ardennes w piwach miałem lekkiego banana, takiego przyjemnego. Więc polecam użyć ich Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolo Posted January 8, 2016 Author Share Posted January 8, 2016 (edited) kolega załapał się na pomoncje w stonce ? Zgadza się, ciągle jest dostępne za 3,89 PLN w butelce 0,3l. tml, najważniejsze pytanie, w jakiej temperaturze fermentowałeś? Nie pamiętam, niestety zaniedbałem tę warkę w dzienniku i nie wiem nic. Sądzę jednak po sprawdzeniu idealnych zalecanych temperatur 15-20stC że było to 18st, zawsze tak robię jak nie jestem pewien, co chcę osiągnąć Edited January 8, 2016 by tml Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now