ceokiusz Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, zamierzam jutro warzyć milk stouta, mam troszkę surowców i pytanie do fachowców, czy coś dodać bądź odjąć? Chcę otrzymać jakieś 25l gotowej brzeczki. Słody: Pale Ale - 3,6kg (posiadam 5kg) przeniczny - 0,5kg (posiadam 1kg) karmelowy jasny - 0,7kg (posiadam 1kg) słód BLACK - 0,15kg (posiadam 0,5kg) płatki owsiane - 0,5 kg palony jęczmień 0,35kg (posiadam 0,5kg)laktoza - 0,8kg (posiadam 1kg) chmiele: Marynka - 20g (posiadam 50g) Lubelski - 25g (posiadam 50g) drożdże: Safale S-04Zacieranie: 68* - 30 min. 72* - 20 min. 72* - 10 min. - dodanie słodów ciemnych 76* - wygrzew Gotowanie: 60 min. Marynka - 0 min. Laktoza + Lubelski - 40 min. Edytowane 8 Stycznia 2016 przez ceokiusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Za dużo karmelu. Dałbym ok 0.2 kg. Słód black i jęczmień palony od początku zacierania. Możesz też ewentualnie wcześniej skleikować owies. Radziłbym również wydłużyć przerwę w 68°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceokiusz Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Za dużo karmelu. Dałbym ok 0.2 kg. Słód black i jęczmień palony od początku zacierania. Możesz też ewentualnie wcześniej skleikować owies. Radziłbym również wydłużyć przerwę w 68°C Dzięki za rady, tak się zastanawiam czy jak wrzucę ciemne od początku zacierania to czy paloność nie będzie za ostra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Nie masz jakiegoś czekoladowego? Sam karmelowy jasny to trochę za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceokiusz Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Nie masz jakiegoś czekoladowego? Sam karmelowy jasny to trochę za mało. Nie, mam tylko to co wypisane powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Dzięki za rady, tak się zastanawiam czy jak wrzucę ciemne od początku zacierania to czy paloność nie będzie za ostra. Robisz stout, a więc paloność musi występować. Nie powinna być ostra, bo nie przesadzasz z ilością palonego jęczmienia, słód karmelowy, owies i słodkie zacieranie zbudują balans dla paloności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceokiusz Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 A jak według was ilość laktozy - 0,8 kg na 25l brzeczki będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceokiusz Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zmodyfikowałem trochę recepturę, podniosłem ilość słodów ponieważ wydaje mi się, że tamta ilość na 25l gotowej brzeczki mogła być za mała, czy słusznie? Słody: Pale Ale - 4kg (posiadam 5kg) przeniczny - 0,7kg (posiadam 1kg) karmelowy jasny - 0,4kg (posiadam 1kg) słód BLACK - 0,20kg (posiadam 0,5kg) płatki owsiane - 0,5 kg palony jęczmień 0,4kg (posiadam 0,5kg)laktoza - 0,8kg (posiadam 1kg) chmiele: Marynka - 25g (posiadam 50g) Lubelski - 25g (posiadam 50g) drożdże: Safale S-04Zacieranie: 68* - 30 min. - słód przeniczny, karmelowy, pale ale, płatki owsiane, palony jęczmień. 72* - 20 min. 72* - 10 min. - dodanie słodu Black 76* - wygrzew Gotowanie: 60 min. Marynka - 0 min. Laktoza + Lubelski - 40 min. zacieranie w 18l wody wysładzanie 25l gotowej brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zacieraj w 62 c przez ok godz potem 15 min w 72 c. Słody ciemne od początku zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 za późno - kolega już uwarzył według pierwotnej receptury: http://www.piwo.org/topic/19751-browar-suli/?p=381678 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceokiusz Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Warka uwarzona według receptury Kopyra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się