Jump to content

Pierwszy Milk Stout dopracowanie receptury


ceokiusz

Recommended Posts

Witam, zamierzam jutro warzyć milk stouta, mam troszkę surowców i pytanie do fachowców, czy coś dodać bądź odjąć?

Chcę otrzymać jakieś 25l gotowej brzeczki.

Słody:

Pale Ale - 3,6kg  (posiadam 5kg)

przeniczny - 0,5kg (posiadam 1kg)

karmelowy jasny - 0,7kg (posiadam 1kg)

słód BLACK - 0,15kg (posiadam 0,5kg)

 

płatki owsiane - 0,5 kg

palony jęczmień  0,35kg (posiadam 0,5kg)
laktoza - 0,8kg (posiadam 1kg)

chmiele:

Marynka - 20g (posiadam 50g)

Lubelski - 25g (posiadam 50g)

drożdże:

Safale S-04
Zacieranie:

68* - 30 min.

72* - 20 min.

72* - 10 min. - dodanie słodów ciemnych

76* - wygrzew

Gotowanie:

60 min.

Marynka -  0 min.

Laktoza + Lubelski - 40 min.

Edited by ceokiusz
Link to comment
Share on other sites

Za dużo karmelu. Dałbym ok 0.2 kg. Słód black i jęczmień palony od początku zacierania. Możesz też ewentualnie wcześniej skleikować owies. Radziłbym również wydłużyć przerwę w 68°C

Link to comment
Share on other sites

Za dużo karmelu. Dałbym ok 0.2 kg. Słód black i jęczmień palony od początku zacierania. Możesz też ewentualnie wcześniej skleikować owies. Radziłbym również wydłużyć przerwę w 68°C

Dzięki za rady, tak się zastanawiam czy jak wrzucę ciemne od początku zacierania to czy paloność nie będzie za ostra.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Dzięki za rady, tak się zastanawiam czy jak wrzucę ciemne od początku zacierania to czy paloność nie będzie za ostra.

 

Robisz stout, a więc paloność musi występować. Nie powinna być ostra, bo nie przesadzasz z ilością palonego jęczmienia, słód karmelowy, owies i słodkie zacieranie zbudują balans dla paloności.

Link to comment
Share on other sites

Zmodyfikowałem trochę recepturę, podniosłem ilość słodów ponieważ wydaje mi się, że tamta ilość na 25l gotowej brzeczki mogła być za mała, czy słusznie?

Słody:

Pale Ale - 4kg  (posiadam 5kg)

przeniczny - 0,7kg (posiadam 1kg)

karmelowy jasny - 0,4kg (posiadam 1kg)

słód BLACK - 0,20kg (posiadam 0,5kg)

 

płatki owsiane - 0,5 kg

palony jęczmień  0,4kg (posiadam 0,5kg)
laktoza - 0,8kg (posiadam 1kg)

chmiele:

Marynka - 25g (posiadam 50g)

Lubelski - 25g (posiadam 50g)

drożdże:

Safale S-04
Zacieranie:

68* - 30 min. - słód przeniczny, karmelowy, pale ale, płatki owsiane, palony jęczmień.

72* - 20 min.

72* - 10 min. - dodanie słodu Black

76* - wygrzew

Gotowanie:

60 min.

Marynka -  0 min.

Laktoza + Lubelski - 40 min.

 

zacieranie w 18l wody

wysładzanie

25l gotowej brzeczki

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.