ceokiusz Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 (edited) Witam, zamierzam jutro warzyć milk stouta, mam troszkę surowców i pytanie do fachowców, czy coś dodać bądź odjąć? Chcę otrzymać jakieś 25l gotowej brzeczki. Słody: Pale Ale - 3,6kg (posiadam 5kg) przeniczny - 0,5kg (posiadam 1kg) karmelowy jasny - 0,7kg (posiadam 1kg) słód BLACK - 0,15kg (posiadam 0,5kg) płatki owsiane - 0,5 kg palony jęczmień 0,35kg (posiadam 0,5kg)laktoza - 0,8kg (posiadam 1kg) chmiele: Marynka - 20g (posiadam 50g) Lubelski - 25g (posiadam 50g) drożdże: Safale S-04Zacieranie: 68* - 30 min. 72* - 20 min. 72* - 10 min. - dodanie słodów ciemnych 76* - wygrzew Gotowanie: 60 min. Marynka - 0 min. Laktoza + Lubelski - 40 min. Edited January 8, 2016 by ceokiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 Za dużo karmelu. Dałbym ok 0.2 kg. Słód black i jęczmień palony od początku zacierania. Możesz też ewentualnie wcześniej skleikować owies. Radziłbym również wydłużyć przerwę w 68°C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceokiusz Posted January 8, 2016 Author Share Posted January 8, 2016 Za dużo karmelu. Dałbym ok 0.2 kg. Słód black i jęczmień palony od początku zacierania. Możesz też ewentualnie wcześniej skleikować owies. Radziłbym również wydłużyć przerwę w 68°C Dzięki za rady, tak się zastanawiam czy jak wrzucę ciemne od początku zacierania to czy paloność nie będzie za ostra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 Nie masz jakiegoś czekoladowego? Sam karmelowy jasny to trochę za mało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceokiusz Posted January 8, 2016 Author Share Posted January 8, 2016 Nie masz jakiegoś czekoladowego? Sam karmelowy jasny to trochę za mało. Nie, mam tylko to co wypisane powyżej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted January 9, 2016 Share Posted January 9, 2016 Dzięki za rady, tak się zastanawiam czy jak wrzucę ciemne od początku zacierania to czy paloność nie będzie za ostra. Robisz stout, a więc paloność musi występować. Nie powinna być ostra, bo nie przesadzasz z ilością palonego jęczmienia, słód karmelowy, owies i słodkie zacieranie zbudują balans dla paloności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceokiusz Posted January 9, 2016 Author Share Posted January 9, 2016 A jak według was ilość laktozy - 0,8 kg na 25l brzeczki będzie ok? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted January 9, 2016 Share Posted January 9, 2016 będzie ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceokiusz Posted January 9, 2016 Author Share Posted January 9, 2016 Zmodyfikowałem trochę recepturę, podniosłem ilość słodów ponieważ wydaje mi się, że tamta ilość na 25l gotowej brzeczki mogła być za mała, czy słusznie? Słody: Pale Ale - 4kg (posiadam 5kg) przeniczny - 0,7kg (posiadam 1kg) karmelowy jasny - 0,4kg (posiadam 1kg) słód BLACK - 0,20kg (posiadam 0,5kg) płatki owsiane - 0,5 kg palony jęczmień 0,4kg (posiadam 0,5kg)laktoza - 0,8kg (posiadam 1kg) chmiele: Marynka - 25g (posiadam 50g) Lubelski - 25g (posiadam 50g) drożdże: Safale S-04Zacieranie: 68* - 30 min. - słód przeniczny, karmelowy, pale ale, płatki owsiane, palony jęczmień. 72* - 20 min. 72* - 10 min. - dodanie słodu Black 76* - wygrzew Gotowanie: 60 min. Marynka - 0 min. Laktoza + Lubelski - 40 min. zacieranie w 18l wody wysładzanie 25l gotowej brzeczki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 Zacieraj w 62 c przez ok godz potem 15 min w 72 c. Słody ciemne od początku zacierania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 za późno - kolega już uwarzył według pierwotnej receptury: http://www.piwo.org/topic/19751-browar-suli/?p=381678 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceokiusz Posted January 10, 2016 Author Share Posted January 10, 2016 Warka uwarzona według receptury Kopyra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.