Skocz do zawartości

Pierwszy Milk Stout dopracowanie receptury


ceokiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zamierzam jutro warzyć milk stouta, mam troszkę surowców i pytanie do fachowców, czy coś dodać bądź odjąć?

Chcę otrzymać jakieś 25l gotowej brzeczki.

Słody:

Pale Ale - 3,6kg  (posiadam 5kg)

przeniczny - 0,5kg (posiadam 1kg)

karmelowy jasny - 0,7kg (posiadam 1kg)

słód BLACK - 0,15kg (posiadam 0,5kg)

 

płatki owsiane - 0,5 kg

palony jęczmień  0,35kg (posiadam 0,5kg)
laktoza - 0,8kg (posiadam 1kg)

chmiele:

Marynka - 20g (posiadam 50g)

Lubelski - 25g (posiadam 50g)

drożdże:

Safale S-04
Zacieranie:

68* - 30 min.

72* - 20 min.

72* - 10 min. - dodanie słodów ciemnych

76* - wygrzew

Gotowanie:

60 min.

Marynka -  0 min.

Laktoza + Lubelski - 40 min.

Edytowane przez ceokiusz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za dużo karmelu. Dałbym ok 0.2 kg. Słód black i jęczmień palony od początku zacierania. Możesz też ewentualnie wcześniej skleikować owies. Radziłbym również wydłużyć przerwę w 68°C

Dzięki za rady, tak się zastanawiam czy jak wrzucę ciemne od początku zacierania to czy paloność nie będzie za ostra.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzięki za rady, tak się zastanawiam czy jak wrzucę ciemne od początku zacierania to czy paloność nie będzie za ostra.

 

Robisz stout, a więc paloność musi występować. Nie powinna być ostra, bo nie przesadzasz z ilością palonego jęczmienia, słód karmelowy, owies i słodkie zacieranie zbudują balans dla paloności.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmodyfikowałem trochę recepturę, podniosłem ilość słodów ponieważ wydaje mi się, że tamta ilość na 25l gotowej brzeczki mogła być za mała, czy słusznie?

Słody:

Pale Ale - 4kg  (posiadam 5kg)

przeniczny - 0,7kg (posiadam 1kg)

karmelowy jasny - 0,4kg (posiadam 1kg)

słód BLACK - 0,20kg (posiadam 0,5kg)

 

płatki owsiane - 0,5 kg

palony jęczmień  0,4kg (posiadam 0,5kg)
laktoza - 0,8kg (posiadam 1kg)

chmiele:

Marynka - 25g (posiadam 50g)

Lubelski - 25g (posiadam 50g)

drożdże:

Safale S-04
Zacieranie:

68* - 30 min. - słód przeniczny, karmelowy, pale ale, płatki owsiane, palony jęczmień.

72* - 20 min.

72* - 10 min. - dodanie słodu Black

76* - wygrzew

Gotowanie:

60 min.

Marynka -  0 min.

Laktoza + Lubelski - 40 min.

 

zacieranie w 18l wody

wysładzanie

25l gotowej brzeczki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.