Stasiek Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Czy starter można zrobić z jakiegokolwiek ekstraktu słodowego w proszku? No... czy z "jakiegokolwiek" to nie jestem pewien.. Bo np w tym zakresie mieści się też np ekstrakt barwiący a z tego to nie mam pewności jaki by starter wyszedł. Raczej w domyśle powinno być "jasnego ekstraktu słodowego"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Chciał bym nie śmiało dodać że w sumie najlepiej żeby ekstrakt był chmielony . Z racji tego ze chmiel hamuję rozwój pewnej grupy drobnoustrojów , zmniejszając w ten sposób o jakiś procent ryzyko zakażeń . I jak już ktoś zbiera brzeczkę dla dalszego używania na startery to najbardziej odpowiada ta co zostaję po warce , czyli odcedzamy chmieliny i to co mamy w słoiczku jak najbardziej jest ok . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 (edytowane) Chciał bym nie śmiało dodać że w sumie najlepiej żeby ekstrakt był chmielony . Z racji tego ze chmiel hamuję rozwój pewnej grupy drobnoustrojów , zmniejszając w ten sposób o jakiś procent ryzyko zakażeń . I jak już ktoś zbiera brzeczkę dla dalszego używania na startery to najbardziej odpowiada ta co zostaję po warce , czyli odcedzamy chmieliny i to co mamy w słoiczku jak najbardziej jest ok . zdania są podzielone ;-) Brzeczki starterowej nie musimy chmielić - wprawdzie pomaga to spowolnić działanie bakterii, ale też nieco przeszkadza drożdżom. Edytowane 18 Września 2015 przez Pun kOmora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Dla mnie zdanie Kuntsie jest wystarczające przekonujące , a w jego wypracowaniach miedzy innymi opisana taka metoda jako skuteczna i prawidłowa . Z resztą mnie obojętnie kto i jak to robi , podałem tylko jedną z możliwości . Rób kolego jak uważasz , ja nikomu nic nie narzucam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Czy drugi stopień startera robi się gdy zakończy pracę pierwszy stopień i drożdże opadną na dno? Czy też po prostu dolać następnego dnia po nastawieniu dodatkową porcję brzeczki do pracującego już startera? Nigdy nie robiłem dwóch stopni, a tym razem mam trochę przeterminowane drożdże WLP, więc wolałem zacząć od małej porcji brzeczki (ok 0,5l) a potem zrobić 1,5-2l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 (edytowane) Stadium wysokich krążków , to jest najbardziej odpowiedni moment do przelewania na następny etap namnażania . Edytowane 24 Listopada 2015 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 (edytowane) Ok dzięki, czyli "bramka nr 2" Fajnie, tylko że chyba zbyt optymistycznie podszedłem do tych drożdży, bo mimo że są już 24 godziny na mieszadle, to nie wydaje mi się żeby to już był "Stadium wysokich krążków". Brzeczka co prawda zmętniała, ale piany zero i po zdjęciu z mieszadła nie widać ulatniających się bąbelków co2. Drożdże z Best before: Aug-22-15, więc raptem 3miesiące po terminie. No nic... dam mu jeszcze czas do jutra - jeśli nie ruszą to trzeba będzie chyba o nich zapomnieć... A jeśli ruszą dostaną nową porcję jedzonka. Edytowane 25 Listopada 2015 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 No to niestety wygląda na to że trafiły mi się padnięte drożdże. 2 dni na mieszadle a blg nic sie nie zmienił. No nic... trudno... bretty już czekają ale jednak nie będzie chwilowo orvala. Dla ostrzeżenia: WLP510 Bastogne Belgian Ale z terminem 22.sierpnia.2015, kupione w TB w zeszłym tygodniu: nie polecam - lepiej nie ryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Chyba wszystkie WLP z tego roku kupione w TB nie ruszą. Mam taki sam przypadek, tylko z WLP011 i WLP013. Pisałem do TB, ale bez reakcji, a raczej z reakcją typu "wszystkim ruszają". Również nie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 U mnie tą samą paczką co te WLP510, przyjechały też WLP650 Brettanomyces bruxellensis - ruszyły w starterze co prawda dopiero po 2 dobach, ale bretty podobno tak mają więc się nie przejąłem - już mi właśnie fermentują APA. Tak więc nie wszystkie drożdże WLP z TB są padnięte. Ale do TB napisałem tak czy inaczej, bo te drożdże są w dalszym ciągu w sprzedaży... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Bodajże w sierpniu robiłem starter z WLP - też nie ruszyły, a z fiolki śmierdziało kiblem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Bodajże w sierpniu robiłem starter z WLP - też nie ruszyły, a z fiolki śmierdziało kiblem. Startery w kiblu nie jest dobry pomysł, Łukasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Nie chcę zakładać nowego tematu- robiąc starter 1 L na mieszadle - ile macie ml gęstwy z takiego startera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 (edytowane) Nie chcę zakładać nowego tematu- robiąc starter 1 L na mieszadle - ile macie ml gęstwy z takiego startera? No właśnie - dobre pytanie. Ja ostatnio przy dobowym kręceniu FM52 + 5h chłodzenia miałem ok 160ml + to co zawieszone w brzeczce jeszcze. Nie wiem czy to dobry wynik, podejrzewam ze nie bo obroty byly na tyle niskie ze całość zaczęła fermentować. Edytowane 23 Maja 2016 przez needmorehops Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Co za różnica, to nie jest żaden specjalny wyznacznik, zwłaszcza jak nie zrobisz porządnego cold crusha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Cold crush startera? Masz na mysli jakąś inną czynność niż po prostu włożenie kolby do lodówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Cold crush startera? Masz na mysli jakąś inną czynność niż po prostu włożenie kolby do lodówki?Nie, właśnie o to mi chodzi. Bo mówisz, że masz 160ml gęstwy + to co zawieszone w brzeczce jeszcze. A w brzeczce może być równie dobrze 20ml co 100ml, więc bez sensu takie szacowanie. Zresztą to nie ma żadnego znaczenia. Pokręcił się starter przynajmniej z 18h? Jest warstwa drożdży na dnie? To jest wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 (edytowane) Pomijając już sens takiego działania, Ja z róznych powodów chciałbym zaszczepiać piwa samą gęstwą, ciekawi mnie jaka jest powiedzmy "norma" ilości tej gęstwy po dobie kręcenia. Edytowane 24 Maja 2016 przez needmorehops Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 To robisz cold crush i zaszczepiasz prawie samą gęstwą. Jak ktoś robi startery w słoikach to może Ci coś podpowie, w kolbie Erlenmayera to jest nie do oszacowania, bo ciężko by było tak precyzyjną podziałkę zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Witam! Mam zamiar warzyć w niedziele, czyli zadanie startera w niedziele wieczorem, kiedy zacząć kręcić na mieszadle? drożdże prawdopodobnie przyjdą jutro czyli mógłbym od jura wieczora, ale czy to nie za wcześnie? czy w piątek wieczorem czyli na ok.24h przed zadaniem i prosto z mieszadła do brzeczki ,czy np. w czwartek i 48h mieszanie i 24h do lodówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Ale jakie drożdże, bo wyeast z aktywatorem to nie wiadomo kiedy ci napuchnie saszetka. Ja nie mam mieszadła to np. Fermentum Mobile robię starter w piątek pod wieczór, a warzę w niedzielę. Kręcę ręcznie. P.S. W piątek wieczorem to na moje oko 48 godzin przed wieczorem w niedzielę. Ale może się mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Siemka.Odpaliłem starter z drożdży z "odzysku", z butelki piwa komercyjnego, rok po terminie. Było w nim troszkę osadu na dnie, więc wlałem do kolby;) Szczep drożdży użyty w piwie to brettanomyces bruxelensis trois. W kolbie (1600ml brzeczki 7 blg) nieśmiała piana pojawiła się na 3 dzień, teraz w 5 dzień starter jest mleczny, i jest niemrawa piana, ale widać że coś startuje. Taki wolny start to domena bretów, czy raczej tego że zadałem ich duużo za mało do tej kolby? Pewnie i jedno i drugie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Ale jakie drożdże, bo wyeast z aktywatorem to nie wiadomo kiedy ci napuchnie saszetka. Ja nie mam mieszadła to np. Fermentum Mobile robię starter w piątek pod wieczór, a warzę w niedzielę. Kręcę ręcznie. P.S. W piątek wieczorem to na moje oko 48 godzin przed wieczorem w niedzielę. Ale może się mylę. Drożdże FM13 i mam mieszadło, no tak oczywiście że od piątku to 48h. Tylko nie wiem czy robić wcześniej 48h i do lodówki czy robić w piątek i prosto z mieszadła do fermentora. Czy jeszcze inaczej, robić wcześniej i wtedy dłużej niż 48h i prosto do fermentora, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Starter nie zawsze ruszy w 24h, szczególnie jeśli drożdże są po terminie. Ja ostatnio dla pewności robię startery wcześniej niż na 24h przed planowanym warzeniem. W zależności od stanu drożdży nawet 96h przed. Jak ruszą wcześniej, to daję do lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się