GB... Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Jun22, dochodzi jeszcze kwestia zapychania wymiennika. Chwilowo brak gotówki u mnie bo bym kupił taki: http://promagsklep.pl/wymienniki-plytowe-ciepla/68-wymiennik-ciepla-20-plytowy-25kw.html# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekm Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 No właśnie, czym w ogóle się kierować przy wyborze takiego wymiennika do celów domowych piwowarskich.. Ilosć płyt, a może ich rozmiar? Może powierzchnią wymiany a może jeszcze czymś innym? Czy może lepiej będzie się sprawdzał taki model co ma mniej płyt ale większy rozmiar? ze względu na większe wewnętrzne przekroje? Czym się różnią te ze sklepów piwowarskich od tych z allegro do instalacji CO. Prośba o wypowiedź osoby które stosują w swoim domu taki wymiennik, czy im się kiedyś zapchał, czy zakaził brzeczkę na skutek niedomycia, czy kupili by większy/wydajniejszy a może niepotrzebnie przepłacili i wystarczyłby trochę tańszy? Pozdrawiam, GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 (edytowane) Kierujesz się jedynie powierzchnią wymiany ciepła od 0,5-1m2 to już bardzo rozsądne rozmiary (używam takiego 0,92m2). Materiał płyt koniecznie kwasówa, lutowanie wiadomo miedziucha dopuszczalna... Króćce od 1/2 do 1'' to też w zupełności wystarczają. Te z allegro do CO w zupełności wystarczą. Czym się różnią od tych ze sklepów piwowarskich... Może lepiej nie widzieć Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez PawelH marekm 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Tu masz dobry wymiennik, wielu piwowarów takiego używa, rozsądna cena do powierzchni wymiany: http://promagsklep.pl/wymienniki-plytowe-ciepla/109-wymiennik-ciepla-30-plytowy-30kw.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Tu masz dobry wymiennik, wielu piwowarów takiego używa, rozsądna cena do powierzchni wymiany: http://promagsklep.pl/wymienniki-plytowe-ciepla/109-wymiennik-ciepla-30-plytowy-30kw.html Czy do przepuszczenia brzeczki przez taki wymiennik niezbedna jest pompa czy wystarczy metoda grawitacyjna z 'zasysem'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Wystarczy grawitacyjnie. Ale co ważne trzeba jakoś zatrzymać chmieliny i osady w garnku (np. przez hop stoper). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Wystarczy grawitacyjnie. Ale co ważne trzeba jakoś zatrzymać chmieliny i osady w garnku (np. przez hop stoper). Myslalem albo o ponczosze albo o papierowych filtrach do kawy (takie stozkowe). Te papierowe odfiltruja lepiej ale wydajnosc pewnie bedzie niska. Zastanawialem sie tez nad chlodnica zanurzeniowa ale wydaje mi sie ze wymiennik bedzie mial lepsza wydajnosc. A moze sie myle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 (edytowane) Zapomnij o pończoszkach i filtrach, to się zaraz zapcha, to musi być trwałe rozwiązanie. Działanie wymiennika odczujesz przy większym wybiciu, 40l i więcej, przy mniejszych warkach chyba aż takie zysku nie ma. Edytowane 5 Sierpnia 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Jak na razie warze w 30l garze i brzeczke chlodze w wannie. Mysle o zakupie wymiennika a nie chlodnicy zanurzeniowej gdyz wydaje mi sie ze wymiennik pozwoli mi duzo szybciej i latwiej osiagnec temperature brzeczki dla piw dolnej fermentacji, no ale moge sie mylic. Poza tym chyba taki wymiennik zajmuje mniej miejsca.Co do ponczochy to chce zbudowac konstrukcje z drutu na ktorym ponczoche rozepne, tak jak w hop stopperze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 (edytowane) Co do skuteczności to i tak wszystko zależy od tego jaką temperaturę ma Twoja "zimna" woda - mniej więcej można założyć że jesteś w stanie wymiennikiem zejść do temperatury swojej zimnej wody dodając 2°C. Edytowane 5 Sierpnia 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Trochę się zdziwiłem, moja zimna woda ma aktualnie 17stopni Nic to przepuści się zimną wodę prze wanienkę z wodą z lodem a potem do chłodnicy, powinno zadziałać Dwa stopnie chłodzenia Jak myślicie, czy w takiej sytuacji rzeczywiście lepiej kupić wymiennik (mi się wydaje że tak) czy lepiej sprawdzi się w takim wypadku chłodnica zanurzeniowa? daniol88 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 ja używam chłodnicy a temperatura wody u mnie podobna. Z wymiennikiem dochodzi problem czyszczenia. Jak dla mnie nie ma sensu tego kupować przy warkach 20 litrowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Z wymiennikiem dochodzi problem czyszczenia. Wytłumacz na czym polega problem? Po użyciu przepuszczam przez niego 4-5 litrów ciepłej wody. Na koniec zalewam ciepłym roztworem nadwęglanu i koniec. Przed użyciem wylewam stary roztwór, zalewam na godzinę starsanem i wymiennik gotowy do kolejnego użycia. Żadnego mycia! Tylko wylewanie i wlewanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 no a chłodnicę spłukuje i chowam do szafki. Jak potrzeba to wyjmuję i do gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 no a chłodnicę spłukuje i chowam do szafki. Jak potrzeba to wyjmuję i do gara. Ja o wymienniku a Ty o chłodnicy Jaki masz problem z myciem wymiennika? Uwierz mi by utrzymać chłodnice w czystości masz przy tym więcej zabawy niż przy wymienniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Tylko napisałem, że utrzymanie czystości chłodnicy według mnie jest łatwiejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golgonc Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Na koniec zalewam ciepłym roztworem nadwęglanu i koniec. też tak robiłem z tym że bardzo zaniepokoił mnie ostatnio wypływający niebieskawy roztwór nadwęglanu. Ktoś sie spotkał z czymś takim? Może nadwęglan zachodzi w reakcję z miedzią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Na koniec zalewam ciepłym roztworem nadwęglanu i koniec. też tak robiłem z tym że bardzo zaniepokoił mnie ostatnio wypływający niebieskawy roztwór nadwęglanu. Ktoś sie spotkał z czymś takim? Może nadwęglan zachodzi w reakcję z miedzią? Na samym początku użytkowania miałem taki przypadek. Nie powtórzyło się więcej... Nie robiłem specjalnego dochodzenia, ale nadwęglan nie robi krzywdy płytom (Kwasówka) oraz lutowaniu (miedź). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) To ja bardziej rygorystycznie myje wymiennik. Przed chłodzeniem i po chłodzeniu robię taką samą procedurę: - mycie około 2% NaOH, później ten roztwór używam do mycia hop stopera; - standardowe płukanie wodą (+ czasem z kwaskiem cytrynowym); - dezynfekcja Starsan; Zdarzało mi się, że po płukaniu NaOH przed chłodzeniem jakiś śmieć wypłynie mimo, że taką procedurę stosuje zaraz po chłodzeniu, więc od tej pory podchodzę do tematu dość rygorystycznie. Dobrze jest też puścić mycie "w odwrotną stronę" i wtedy też zdarza mi się, że jakiś nowy śmieć wypłynie. Przejście na wymiennik nie jest wbrew pozorom takie proste, trzeba zmienić koncepcje chmielenia na aromat, właściwie to dobrze jest robić hop stand, na wymienniku daje chyba najlepsze efekty. Zwłaszcza dotyczy to dużych warek gdzie duża ilość brzeczki chłodzi się dłużej i "standardowe" chmielenie na aromat w większości idzie w gwizdek. Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 trzeba zmienić koncepcje chmielenia na aromat Otóż to... To jest jedna z ważniejszych spraw, które trzeba przemyśleć przy chłodzeniu wymiennikiem (pomijam kwestie techniczne). Ci którzy spuszczają brzeczkę grawitacyjnie mogą mieć z tym problem. OK zawsze mogę schłodzić jakąś ilość brzeczki i nawrócić do kotła. Ci, którzy używają pompy mają dużo łatwiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 No to i ja podzielę się jak myję . Po schłodzeniu puszczam wodę , wypłukuje wszystko co można , po wodzie włączam cyrkulacje na oxi ( zawsze 10l zrobione do mycia wszystkiego ) , później zlewam to co wyleci i zalewam spirytusem i zamykam cały obieg włącznie z wężykami . Przy ponownym użyciu zlewam spiritus i resztki do słoiczka i bez płukania przepuszczam gorącą brzeczkę w cyrkulacji z kotła . A dalej już wiadomo . A i jeszcze jedno wymiennik płytowy to moim zdaniem jedyny sensowny sposób uchronić brzeczkę od kontaminacji , przy czym w najbardziej wrażliwym punkcie , ponieważ można praktycznie w 100% oddzielić piwo od otoczenia przelewając schłodzoną brzeczkę do zamkniętego fermentora . Czego nie da się z chłodnicą rurkową . Jak komuś na tym nie zależy to ... jego sprawa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 OK zawsze mogę schłodzić jakąś ilość brzeczki i nawrócić do kotła ... Tak też robię cały czas bo jeszcze pompy nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) uchronić brzeczkę od kontaminacji Myślałem nad tym, by zlać schłodzoną już brzeczkę (oczywiście chłodzenie w wymienniku) do fermentora wypełnionym CO2. Tylko co z tego jak i tak później muszę napowietrzać? Może coś źle myślę... Podobne kombinacje chciałem zrobić przy zlewaniu piwa z burzliwej na cichą (+ chmielenie na zimno). Tzn. po zlaniu i wrzuceniu chmielu przedmuchać fermentor CO2 by pozbyć się powietrza. Do tej pory jakoś zawsze brakowało na to chęci Butla jest, wężyki są - nic tylko próbować. Tylko czy gra jest warta świeczki? Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Napowietrza się za pomocą filtra antybakteryjnego ( wstawiony w magistralę do kamienia ) , po drugie ja na przykład używając butli szklanych zakrywam wlot folią alu u jak tam włożony wężyk i kamień a folia dobrze obciśnięta to nic tam nie dostanie się , a jak już to w znacznie mniejszym stopniu niż przy operacjach z chłodnicami ( takową też posiadam i na niej też robiłem kiedyś ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Napowietrza się za pomocą filtra antybakteryjnego ( wstawiony w magistralę do kamienia ) , po drugie ja na przykład używając butli szklanych zakrywam wlot folią alu u jak tam włożony wężyk i kamień a folia dobrze obciśnięta to nic tam nie dostanie się , a jak już to w znacznie mniejszym stopniu niż przy operacjach z chłodnicami ( takową też posiadam i na niej też robiłem kiedyś ) Czyli napowietrzasz jakąś pompką tak? Dobrze rozumiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się