cząsi Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Hej, Noszę się z zamiarem popełnienia w najbliższym czasie cydru kartonikowego. W większości postów, które przeczytałem, do fermentacji cydru używacie szklanego balona. Czy jest to konieczne? Czy można po prostu użyć tradycyjnego fermentatora znanego nam wszystkim z piwnych przygód (z kranikiem bądź też bez niego)? Cheers Mateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Fermentor lepiej, potem będziesz się musiał męczyć żeby doczyścić balon. Ja nawet wina robię w fermentorze i różnicy nie ma dla mnie między balonem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Można użyć fermentora. Tylko zwykle cydru robi się mniej niż 20l, a szkoda trzymać fermentor napełniony do 1/3 - 1/4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Użyj fermentora. Rok temu robiłem cydr w dwóch fermentorach 30L i było spoko. Czyścić balon to trudna sprawa. Mam za sobą piwa w balonach i po czyszczeniu jednego - pękł mi na rękach. Kolejny powód dla którego warto użyć plastikowego fermentora . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) @@bart3q, może użyć wiader leroya mają pojemność 12L i 15L Edytowane 21 Stycznia 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Nie wiem jak wy myjecie te balony. Zalewasz pod korek NaOH, czekasz dzień i masz czysty. Ewentualnie woda plus corega tabs Bogi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocaille'r Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Idź do pubu z kraftem pewnie wyrzucają petainery, zabierz jeden i masz półśrodek , jak się nie spodoba to wrzucasz i po problemie, zero start Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Nie wiem jak wy myjecie te balony. Zalewasz pod korek NaOH, czekasz dzień i masz czysty. Ewentualnie woda plus corega tabs Teraz przeprowadzałem fermentację burzliwą w balonie z blow-off. Wystarczyło go wypłukać i już umyty i piwko na cichej. Do cydru też wziąłbym balon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Idź do pubu z kraftem pewnie wyrzucają petainery też tak robiłem ,później wywalałem nawet w mycie się nie bawiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cząsi Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Dzięki chłopaki, tak czy siak użyję fermentatora, bo po prostu balona nie posiadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zalałem pod korek NaOH i przy wylewaniu mi po prostu pękł, sam z siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zalałem pod korek NaOH i przy wylewaniu mi po prostu pękł, sam z siebie. Brzmi, jakbyś zaraz po NaOH przepłukał zimną wodą. Szkło pęka od zmian temperatury, ale nie od użycia ługu sodowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Postało, ostygło, spokojnie - nie jestem aż takim gamoniem . Pewnie miałem zwykły niefart lub szkło pękło od ciężaru wody przy wylewaniu cieczy? Nie wiem, a balonów używam teraz tylko w ostateczności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi