Smul&Sons Opublikowano 16 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 (edytowane) Warka 64 - Rye IPA Słody 1. Pils - 4.1kg 2. Żytni - 1kg 3. Biscuit - 290gr Chmiele 1. Citra - 38gr 2. Mosaic 32gr Drożdże 1.S-33 Dodatki 1. Bergamotka 10gr Słody wrzucone do 20l wody Zacieranie 2h 1. 66.5°C - 120min (spadło do 61°C) 2. zagrzanie do 76°C Filtracja Gotowanie 70min 1. Citra 15gr - 70min 2. Citra 22gr - 10min 3. Mosaic 32gr - 10min 4. Bergamotka 10gr - 8min Wyszło 20l o blg 14.5-15° Chmielenie na zimno 19l (25.10 godz. 3:36am) 21gr Mosaic 15gr Citra Edytowane 25 Października 2017 przez Smul&Sons . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 17 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 Warka 65 - West Coast PIPA Słody 1. Pils - 6kg Chmiele 1. Cascade PL 2. Sybilla 3. Puławski 4. Oktawia Drożdże 1.Us-05 Słody wrzucone do 22l wody Zacieranie 2h 1. 63°C 2. zagrzanie do 76°C Filtracja Gotowanie 45min (25.5l) 1. Sybilla 15gr - 30min 2. Cascade 100gr - 10in 3. Sybilla 35gr - 10min 4. Puławski 50gr - 10min 5. Oktawia 50gr - 10min Wyszło 20l o blg 16° Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 100% pilzneńskiego i 45 minut gotowania? Daj znać co z DMSem w gotowym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 19 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Ok, dam znać. Chociaż przy odparowaniu prawie 5l brzeczki raczej się go nie spodziewam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 11 minut temu, Smul&Sons napisał: przy odparowaniu prawie 5l OK. Rozumiem. Niemniej czekam na informacje o efekcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 23 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Warka 66 - Milk Stout Notatki gdzieś zaginęły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 23 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 (edytowane) Warka 67 - Torfowy Brett Ale Słody 1. Whisky (CastleMalting 30-45ppm) 5kg Chmiel 1. Citra Drożdże 1. Amalgamation Brett Super Blend THE YEAST BAY Słód wrzucony do 21l wody Zacieranie 1h45min Od 67.5°C do 63°C Wygrzew do 76°C Gotowanie 65min 10gr Citra - 40min Wyszło 21l o Blg 13.5 Edytowane 25 Października 2017 przez Smul&Sons . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 25 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Wino z granatu Sok z granatu 100% 6l (z biedry ale sam sok pochodzi z Azerbejdżanu) Drożdże Vintner's Harvest VR21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Warka 68 - Porter Słody 1. Pils - 4kg 2. Monachijski - 2kg 3. Cafe - 0.35kg 4. Carafa III - 0.35kg 5. Jęczmień palony - 0.25kg 6. Ekstrakt słodowy żytni ciemny - 100gr Drożdże 1. US-05 Zacieranie 1h Od 65°C do 62°C Podgrzanie do 76°C Po filtracji 24l Gotowanie 120min 1. Ekstrakt słodowy na koniec Wyszło 18l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Dnia 19.10.2017 o 12:09, zasada napisał: OK. Rozumiem. Niemniej czekam na informacje o efekcie. DMS-u nie ma a piwo wyszło bardzo dobre, bardzo ipowy charakter że tak to ujmę. Polskie chmiele dają radę. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Warka 70 - American Strong Ale Słody 1. Pils - 3.415kg 2. Monachijski II - 2.884kg 3. Wheat - 2.5kg 4. Abbaye - 903gr 5. Biscuit - 513gr 6. Cafe light - 312gr 7. Cafe - 243gr 8. Special b - 104gr Drożdże 1. FM55 - gęstwa Zacieranie 2h Od 65°C do 61°C Podgrzanie do 76°C Gotowanie 120min 72gr Cascade na 60' 45gr Cascade na 5' 45gr Equanot na 5' 48gr Citra na 5' Wyszło 25l o ekstrakcie 24°Blg Edytowane 9 Grudnia 2017 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Warka 69 - Orange Pale Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 9 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Warka 71 - Smoky Brett Słody 1. Wędzony Steinbach - 2.528kg 2. Wheat - 1.634kg Drożdże 1. Amalgamation Brett (Gęstwa) Zacieranie 2h Od 69°C do 61°C Gotowanie 120min 21gr Iunga - 60' Wyszło 16.5l o blg 14.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 W dniu 6.11.2016 o 16:39, Smul&Sons napisał: Warka 33 - Brett Ale a powinno być ~5IBU... Naprawdę poziom ibu ma być tak niski ? Pytam ponieważ dopiero rozpoczynam swoją przygodę z brett i szukam pewnego wskaźnika bo to trudny temat ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 (edytowane) 45 minut temu, zegancio napisał: Naprawdę poziom ibu ma być tak niski ? Pytam ponieważ dopiero rozpoczynam swoją przygodę z brett i szukam pewnego wskaźnika bo to trudny temat ;/ Ostatnia wizyta 10 Listopad 2018 Obawiam się, że autor tematu może nie odpowiedzieć Edytowane 15 Maja 2020 przez skazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 1 godzinę temu, zegancio napisał: Pytam ponieważ dopiero rozpoczynam swoją przygodę z brett i szukam pewnego wskaźnika bo to trudny temat ;/ http://www.milkthefunk.com/wiki/Main_Page http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-dzikich-brettanomyces/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się