Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Karp Opublikowano 8 Lutego 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Ja tam od razu z fermentora piję. Goden, smokernd, Figlarz i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufirek1 Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Serio się pytam bo tu Wiki pisze żeby odrazu dać do zimnego a w instrukcji dodanej i w internecie żeby przeszło w zimniejszenie miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek4 Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Serio tak na wiki piszą, bo chyba nie. Przeczytaj dokładnie. Jak jeden raz nie wystarczy to i drugi... http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita Zabutelkowane piwo pozostawiamy około tydzień w temperaturze pokojowej, a następnie przechowujemy w ciemnym pomieszczeniu w możliwie najniższej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufirek1 Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 "Zabutelkowane piwo pozostawiamy około tydzień w temperaturze pokojowej, a następnie przechowujemy w ciemnym pomieszczeniu w możliwie najniższej temperaturze. Piwo jest gotowe do spożycia po upływie około 3-4 tygodni." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek4 Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Więc wiki jednak nie pisze żeby dać od razu do zimnego jak to napisałeś wcześniej... Serio się pytam bo tu Wiki pisze żeby odrazu dać do zimnego a w instrukcji dodanej i w internecie żeby przeszło w zimniejszenie miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Mam pytanie jak wy po zł ani do butelek dajecie na 4 dni do tem pokojowej a potem 10 dni do około 18 a potem do zimnego ciemnego czy omijacie ten etap i odrazu po tyg w pokojowym dajecie do zimnego? Może tak zacznij pisać po "plskiemu"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufirek1 Opublikowano 9 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Przepraszam ale akurat tak się pisze z T9 i to od tego takie błędy wychodzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Ja tam od razu z fermentora piję. Ja gorącą brzeczkę z garnka piję i zagryzam drożdżami. A poważnie to piwo się nagazuje jeśli będziesz je trzymał w temperaturze w której je fermentowałeś. Np. mi pale ale an US-05 nagazowało się w tydzień w 13 stopniach. Co prawda ma teraz diacetyl, ale to inna historia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokernd Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) Piwowarstwo domowe to nie łatwa sztuka, choć relatywnie szybko idzie się tego wyuczyć. Jest to jednak umiejętność której trzeba się nauczyć, sam proces fermentacji oraz refermentacji trochę trwa więc akurat nim będziesz miał piwko gotowe do pierwszych testów poczytaj ten dział, wystarczy podstawowa wiedza, nikt nie wymaga od Ciebie wiedzy piwowara z doświadczeniem kilkudziesięciu warek Na youtubie jest pełno filmów pokazujących jak zrobić takie piwko, mogę Ci polecić na priv konkretny. Najważniejsze, to być cierpliwym, zaręczam, że warto Osobiście wybrałem akurat robienie warek z procesem zacierania, w czwartek jak dobrze pójdzie zaczynam 4 warkę a każda lepsza od poprzedniej Edytowane 9 Lutego 2016 przez smokernd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufirek1 Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 A mam pytanie jak można rozpoznać zakażenie piwa bo czytając są różne opinie a robie od wczoraj drugą już Warke i jestem ciekaw mimo ze wszystko odkazilem pirosiarczanem, czy gdzieś nie zaszło zakażenie bo zrobiła się biała piana od góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocaille'r Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2012/piwowar-8-14-17.pdf&ved=0ahUKEwiM2cv-6OzKAhWLbxQKHXGbBg8QFggcMAA&usg=AFQjCNHXeWtmDXMOX64m4Wip1Yr-xrJCzw&sig2=v8NyQt4QghSNt1hQ67T97A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufirek1 Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Dziękuję bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufirek1 Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 A tak na przyszłość jak będę robił kolejne wraki bo mam w planach w tym miesiącu zrobić jeszcze 2 różne to jaki ekstrakt slodowy polecacie oraz jaką mieszaninę czy pół na pół z glukoza czy nie? Teraz niestety brakło mi ekstraktu i zrobiłem z samej glukozy mam nadzieję że nie będzie zjeżdżało bimbrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokernd Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Polecam poczytać o zacieraniu. Ten proces wybacza mniej błędów ale i daje dużo większe możliwości, przede wszystkim stworzenia własnego przepisu na piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocaille'r Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 (edytowane) Ufirek, nie chcę być nieprzyjazny, ale jeśli dalej będziesz zadawał takie pytania, to na forum nikt tutaj cie raczej nie polubi, od kilku dni wszyscy starają ci się pomóc, dają odpowiedzi i linki do stron, które poszerza twoja wiedzę, a ty wciąż pytasz o rzeczy, które powinieneś mieć w małym palcu zaczynając pierwsza warkę. Po co ci takie hobby skomplikowane skoro chcesz iść na łatwiznę? Pograj w szachy, to łatwiejsze hobby, na prawdę. Każdy zachęci cie do zacierania, bo to daje dopiero frajdę, eksperymenty z używaniem cukrów są uzależnione wyłącznie od tego co chcesz uzyskać i jak bardzo chcesz być oszczędny. Najlepiej sprawdź sam i znajdź optimum Edytowane 11 Lutego 2016 przez Rocaille'r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufirek1 Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Dziękuję za pomoc, gdy czegoś nie wiem to po prostu pytam i tyle, człowiek uczy się na błędach ale pytam by czegoś nie spieprzyc ale jeśli kogoś to uwlacza to przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocaille'r Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Nie chodzi o to ze pytasz. "pytania są oznaką zainteresowania ", mój przełożony to zawsze powtarzał i ja to powtarzam swoim podwładnym w pracy zawsze chodzi raczej o to, że nie odkrywasz koła na nowo, każde twoje pytanie zostało już przerobione tyle razy, że możesz sobie nawet warianty przebierać, powstały o tym artykuły, chociażby cała wiki, ale zamiest przeczytać, czujesz że twoje pytania są godne szczególnej uwagi. Otóż nie są, ale my i tak pomagamy, bo lubimy pomagać Ja zaczynając przeczytałem calutkie forum, od początku istnienia, wiki dwa razy i spędziłem dziesiątki godzin na youtube, bo to jest hobby do którego jak się zabieramy, to trzeba to po prostu zrobić raz a dobrze, dla własnej korzyści i tobie też to polecam tak czy inaczej powodzenia w tym pięknym hobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufirek1 Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Nie powiem bo czytałem tez różne wiadomości na ten temat tylko po prostu nie do końca wszystko zrozumiałem i chciałem dopiąć się osób które miały już z tym do czynienia bo wiedza praktyczna a teoretyczna to kompletnie co innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufirek1 Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Witam was wszystkich jeszcze raz, nabrałem trochę więcej informacji z YouTube i naszego forum więc uznałem że spróbuję tą Warke co teraz robie Canadian przeleć na cichą i dodać trochę chielu, tylko tu nie mogę jednej informacji nigdzie uzyskać mianowicie myślałem nad zebraniem gęstwy ale czy z tych drożdży które są dodawane do brewkitów to nadają się do tego czy lepiej kupić do kolejnej inne drożdże i w tedy zbierać gęstwe? Edytowane 14 Lutego 2016 przez ufirek1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Witam was wszystkich jeszcze raz, nabrałem trochę więcej informacji z YouTube i naszego forum więc uznałem że spróbuję tą Warke co teraz robie Canadian przeleć na cichą i dodać trochę chielu, tylko tu nie mogę jednej informacji nigdzie uzyskać mianowicie myślałem nad zebraniem genstwy ale czy z tych drożdży które są dodawane do brewkitów to nadają się do tego czy lepiej kupić do kolejnej inne drożdże i w tedy zbierać genstwe? Cześć, Zebrać zawsze możesz choćby dla treningu, ale powiem szczerze, że te dodawane do brewkitów drożdże często są marne, a czasem dodają do nich winne drożdżaki. Druga sprawa jako początkujący piwowar nie masz jeszcze zachowanych procedur higienicznych, i często (nawet nie czujesz) piwa mają lekkie infekcje. Więc na Twoim miejscu dokupiłbym nowe drożdże i możesz zebrać je. Na forum jest sporo informacji o tym jak zbierać gęstwę choćby na wiki: http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej Doczytaj zanim to zrobisz. http://www.piwo.org/topic/3678-zbieranie-gestwy-moja-pierwsza/ Masz też po wpisaniu w google kilka filmików dooglądaj sobie: https://www.google.pl/search?q=zbieranie+dro%C5%BCd%C5%BCy&rlz=1C1MSIM_enPL640PL640&oq=zbieranie+dro%C5%BCd%C5%BCy&aqs=chrome..69i57j69i60l4j69i61.2717j0j1&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=zbieranie+g%C4%99stwy&tbm=vid Prośbę mam wyedytuj posta popraw trochę stylistykę, bo jest bardzo niezrozumiała i piszemy GĘSTWĘ a nie GENSTWE. Edytowane 14 Lutego 2016 przez Undeath ufirek1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufirek1 Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Dziękuję bardzo za pomoc i przepraszam za błędy stylistyczne i interpunkcyjne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufirek1 Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Witam mam mały problem, na jutro upływa tydzień od zrobienia Canadian z brewkit i dodałem 1kg glukozy, temperatura cały czas 22-23 stopnie i dziś chciałem sprawdzić Blg jest 1 więc spróbowałem smak tego i jest kwaśny co to infekcja? Miałem w planach jutro zlewać na cichą a tu nie dobry obiaw od góry gdzie nigdzie są bombelki a piany juz nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufirek1 Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Dodam że wszystko było czyszczone pirosiarczanem dokładnie więc nie powinno nigdzie dostać się infekcja, jest 6 dzień i czasem jeszcze coś zabulgocze Edytowane 15 Lutego 2016 przez ufirek1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokernd Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Jeżeli kwaśne, to infekcja, musiałeś o czymś zapomnieć, szklanka, łyżka, wszystko musi być sterylne, może zbyt często zaglądałeś pod pokrywę, to też naraża piwo na kontakt z bakteriami, może brakło wody w rurce fermentacyjnej ciężko mi powiedzieć. Przelej na cichą jeżeli nie ma widocznych oznak mocnej infekcji zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufirek1 Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Wszystko czego używałem było sterylne, a pokrywę dopiero pierwszy raz dziś otworzyłem by powąchać jaki jest zapach także kurcze nie wiem z kond skoro naprawdę bardzo uważałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się