Piwowarski774 Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Wiem, że taki temat był pewnie z milion razy, ale nie znalazłem konkretnych odpowiedzi więc odświeżam sprawę. Chcę uwarzyć piwo a'la powiedzmy Tyskie. AW piwnicy mam około 18 stopni, więc muszę stosować górną fermentację. Podrzućcie coś, albo skorygujcie moje pomysły. Piwo mam mieć lekką goryczkę i broń Boże nie atakować jakimś charakterystycznym aromatem. 5 kg - pale ale czy pilzneński? 0,5 - monachijski albo wiedeński - potrzebny? Chcę któryś z nich dać, żeby lekko przyciemnić piwo. 0,3 - Carahell - dawać to w ogóle? 30 gram Marynki na goryczkę i 30 na aromat Danstar Nottingham - czy inne? Aaaaaa, no i drożdże suche wchodzą w grę. 60 minut w 62 stopniach i mashout. Będę wdzięczny za konstruktywne wskazówki. Edytowane 14 Lutego 2016 przez Piwowarski774 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Jeśli chcesz robić piwo o charakterze lagera w takich temperaturach to jedyne co mogę odradzic to wy 2112. Przy takim wytrawnym zacierania doradzam karmelu 30 lub 120 zamiast carahell. Jeśli ci na kolorze zależy zacieraj bardziej na slodko. 10min temu pilem piwo na podstawowym monachu 1 i 2 zacierany bardzo wytrawniej i piwo ma niska pełnię jeśli nie nawet puste jest Edytowane 15 Lutego 2016 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Jak chcesz klona Tyskiego to max 15g Marynki na 60min i nic na aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Po co to klonowac? To lepiej isc do sklepu i kupic za 2zl tyszczaka. Szkoda roboty moim zdaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Polskie Ale / Full Aroma Hops (tak wiem, to nie tyskie) / styropianowe pudło do fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwowarski774 Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Kurcze, niepotrzebnie pisałem "Tyskie". Ja chce uwarzyć po prostu zwykłego, prostego, niezbyt "narzucającego się" ejla. Nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Pilzneński, Marynka, Lubelski i drożdże us-05. Dalej to już tylko nie skopać fermentacji i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Pilzneński, Marynka, Lubelski i drożdże us-05. Dalej to już tylko nie skopać fermentacji i będzie dobrze. Ale Marynka na FWH, o czym gdzieś już wspominałeś. Na 60 minut trochę gryzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Zrobiłem kiedyś typowego pilsa i dopiero wtedy się ogarnąłem, że temperatura w piwnicy wynosiła 16stopni. Liczyłem na mnogość kwiatu w smaku (raz mi się takie udało uwarzyć i po prostu było świetne, nietypowe piwo), a wyszedł normalny pilsner . Fermentowany na w34. Jeżeli chcesz coś nienarzucającego się to możesz chmielić lubelskim na goryczkę i aromat, wychodzi całkiem spoko. Niżej wrzucam PDFa z recepturą na tego pilsa, parę razy robiłem i zwykłym śmiertelnikiem wybitnie podchodzi. Inne piwo, które smakuje jak zwykłe piwko, z delikatną słodowością to kolońskie z tego przepisu: słód pilzneński 5 kg,- słód pszeniczny 0,6 kg,- chmiel aromatyczny Hallertau Spalt Select (DE), granulat 70 g,- Safbrew S-33 11,5 gZacierać począwszy od gestego zacieru w temp. 43CPodgrzewajac dojość do temp. 66C - postój 30 minut.Podgrzac do 70C i utrzymywac te temperature przez 15 min lub do negatywnego wyniku próby jodowej.Podgrzac do 78C i filtrowac.Gotowac 70 minut, dodajac pierwsza dawke chmielu (40 g) po 10 minutachgotowania, druga (30 g) po 60 minutach. pzdr 12703_BA_Pilzner_Instrukcja.pdf Edytowane 15 Lutego 2016 przez maciek1221 Nowakiusz i GrzegorzG 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Jeśli już koniecznie chcesz coś takiego - posłuchaj tego, co pisał zgoda. I nie będzie to lager górnej fermentacji, ale zwykłe, proste ale. 5 kg pilsa, tak z 200 g karmelowy 30 (ale nie koniecznie), Zacieraj: 40' - 64°C 20' - 73°C Mashout 15 g Marynki na 60' albo FWH, 10 g Marynki na 10' i violla. Przyłóż się do czystości, nie skop fermentacji i będzie jak złoto. Nowakiusz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowakiusz Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 W dniu 15.02.2016 o 21:57, maciek1221 napisał: Zrobiłem kiedyś typowego pilsa i dopiero wtedy się ogarnąłem, że temperatura w piwnicy wynosiła 16stopni. Liczyłem na mnogość kwiatu w smaku (raz mi się takie udało uwarzyć i po prostu było świetne, nietypowe piwo), a wyszedł normalny pilsner . Fermentowany na w34. Jeżeli chcesz coś nienarzucającego się to możesz chmielić lubelskim na goryczkę i aromat, wychodzi całkiem spoko. Niżej wrzucam PDFa z recepturą na tego pilsa, parę razy robiłem i zwykłym śmiertelnikiem wybitnie podchodzi. Inne piwo, które smakuje jak zwykłe piwko, z delikatną słodowością to kolońskie z tego przepisu: słód pilzneński 5 kg, - słód pszeniczny 0,6 kg, - chmiel aromatyczny Hallertau Spalt Select (DE), granulat 70 g, - Safbrew S-33 11,5 g Zacierać począwszy od gestego zacieru w temp. 43C Podgrzewajac dojość do temp. 66C - postój 30 minut. Podgrzac do 70C i utrzymywac te temperature przez 15 min lub do negatywnego wyniku próby jodowej. Podgrzac do 78C i filtrowac. Gotowac 70 minut, dodajac pierwsza dawke chmielu (40 g) po 10 minutach gotowania, druga (30 g) po 60 minutach. pzdr 12703_BA_Pilzner_Instrukcja.pdf 233 kB · 284 pobrań Odgrzewane temat. Czy s33 grają tu jakaś kluczową rolę? Nie lepiej użyć us-05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowakiusz Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 W dniu 16.02.2016 o 15:30, crosis napisał: Jeśli już koniecznie chcesz coś takiego - posłuchaj tego, co pisał zgoda. I nie będzie to lager górnej fermentacji, ale zwykłe, proste ale. 5 kg pilsa, tak z 200 g karmelowy 30 (ale nie koniecznie), Zacieraj: 40' - 64°C 20' - 73°C Mashout 15 g Marynki na 60' albo FWH, 10 g Marynki na 10' i violla. Przyłóż się do czystości, nie skop fermentacji i będzie jak złoto. Wiesz może czy zastosowanie w ten sposób lubelskiego może mieć jakieś negatywne skutki? Słyszałem że lubelski jako sh jest lekko mdły. Mam 50g akurat i jakieś 3kg pilzneńskiego więc takie piwko wlecialoby jak złoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się